Antena 3 CNN Externe Război în Israel, ziua 61: Armata israeliană a aruncat pliante cu versete din Coran peste Khan Younis despre marele potop din timpul lui Noe

Război în Israel, ziua 61: Armata israeliană a aruncat pliante cu versete din Coran peste Khan Younis despre marele potop din timpul lui Noe

Război în Israel, ziua 61: Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa marţi, la Khan Younčs, într-un atac israelian asupra unei şcoli care adăposteşte palestinieni strămutaţi din cauza războiului, a anunţat Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas.

Război în Israel, ziua 61: Armata israeliană a aruncat pliante cu versete din Coran peste Khan Younis despre marele potop din timpul lui Noe
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2023   •   20:38

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Benjamin Netanyahu: Armata israeliană a înconjurat casa liderului Hamas Yahya Sinwar
  • Autoritatea Palestiniană nu va guverna Gaza atâta timp cât Netanyahu este prim-ministru în Israel
  • ONU: 600.000 de civili din sudul Fâșiei Gaza au primit ordin de evacuare, dar nu au unde să se ducă
  • Arabia Saudită cere SUA să dea dovadă de reținere la atacurile rebelilor Houthi
  • Fost premier israelian: "Dacă am fi vrut să facem rău civililor din Gaza, am fi putut câștiga războiul într-o zi"
  • Armata israeliană a restricționat circulația de-a lungul rutei principale de evacuare civile spre sudul Fâșiei Gaza
  • IDF a găsit un adevărat arsenal lângă o școală și un spital din Gaza
  • Armata israeliană anunţă că a lovit 250 de ţinte Hamas
  • Spitalul al-Aqsa din centrul Fâșiei Gaza a rămas fără combustibil și provizii medicale
  • Armata israeliană va impune demilitarizarea Gaza după încheierea războiului, transmite Netanyahu
  • Armata israeliană se pregătește să inunde tunelurile din Gaza
  • Israelul ar putea încheia operațiunile majore din sudul Fâşiei Gaza până în ianuarie, susţine SUA
  • Armata israeliană a prezentat metoda de operare a grupării Hamas pentru a transforma cartierele civile din Gaza în spații de teroare
  • Armata israeliană și agenția de securitate Shin Bet dezvăluie imagini cu comandanți de rang înalt ai Hamas
  • ONU avertizează că oamenii nu mai au unde să fugă de război în Gaza, în timp ce Israelul cere noi evacuări
  • Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza
  • Ministrul palestinian al Sănătății: aproape 16.000 de palestinieni, uciși în Gaza de la începutul războiului
  • IDF anunță că a înconjurat tabăra de la Jabalya
  • Armata israeliană anunță că a pierdut 72 de soldați de la începutul războiului declanșat de Hamas

Update 22:45 Liderul Hamas Yahya Sinwar se află "sub pământ" în Gaza, a afirmat miercuri armata israeliană, dar nu a precizat unde crede că se află.

Declarația purtătorului de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene a venit la scurt timp după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că IDF a înconjurat casa lui Sinwar din sudul Gaza.

"Casa lui Sinwar se află în zona Khan Younis", a declarat contraamiralul Daniel Hagari în timpul unei conferințe de presă. "Acolo se află infrastructura și cartierul general al terorii. Sinwar nu se află la suprafață. El este sub pământ. Nu vreau să menționez unde și ce informații am obținut".

"Rolul nostru este să ajungem la Sinwar și să îl ucidem. Trebuie să facem acest lucru cât mai curând posibil", a adăugat el.

Un consilier de rang înalt al lui Netanyahu a declarat miercuri pentru CNN că încercuirea casei lui Sinwar este o "victorie simbolică".

"Va fi o victorie reală foarte curând", a declarat Mark Regev. "Este doar o chestiune de timp până când îl vom prinde pe om".

Update 21:40 34 de persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâșia Gaza și transportate în țara noastră cu un avion militar.

Zborul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, cu o aeronavă C 27J Spartan aparţinând Forţelor Aeriene Române, informează MAE.

Totodată, au fost evacuate și patru persoane din Republica Moldova.

Până în prezent, 279 de persoane, cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâşia Gaza.

”O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a transportat astăzi 34 de persoane evacuate din Fâșia Gaza, pe traiectul Cairo-Otopeni.

Aeronava militară a aterizat în jurul orelor 19.00 la Baza 90 Transport Aerian”, a transmis MApN.

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a transportat astăzi 34 de persoane evacuate din Fâșia Gaza, pe traiectul Cairo-Otopeni. Aeronava militară a aterizat în jurul orelor 19.00 la Baza 90 Transport Aerian. #ForțeleAerieneRomâne #MApN

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Miercuri, 6 decembrie 2023

Update 20:35 Armata israeliană a lansat, miercuri, pliante deasupra orașului Khan Younis, în sudul Gaza, cu un verset coranic despre marele potop din timpul lui Noe.

"Potopul i-a depășit, în timp ce ei persistau în greșeli", se arată pe pliant în limba arabă.

Versetul provine dintr-o sura din Coran în care Noe este trimis ca profet să predice timp de 950 de ani și să avertizeze oamenii înainte de potop. Cei care au greșit sunt măturați de potop.

Hârtia poartă logo-ul Forțelor de Apărare Israeliene. Un material video filmat de AFP arată cum pliantele cad din cer deasupra orașului Khan Younis.

Pliantul folosește, de asemenea, cuvântul "tufan", sau inundație - același cuvânt pe care Hamas l-a folosit pentru a descrie atacul său din 7 octombrie asupra Israelului, "Potopul Al-Aqsa".

CNN a cerut FDI să afle care este semnificația intenționată din spatele broșurii.

FDI a declarat că operează în prezent în "inima" celui de-al doilea oraș ca mărime din Gaza și a avertizat locuitorii la începutul acestei săptămâni că "luptele și înaintarea militară a FDI în zona Khan Yunis nu permit circulația civililor prin axa Salah al-Din în secțiunile de nord și est a orașului Khan Yunis".

Update 20:00 Netanyahu: Armata israeliană a înconjurat casa liderului Hamas Yahya Sinwar

Armata israeliană a încercuit casa din sudul Fâșiei Gaza aparținând liderului militar al Hamas, Yahya Sinwar.

Declarația a fost făcută miercuri de premierul Benjamin Netanyahu.

Sinwar este liderul Hamas cu rangul cel mai înalt din Gaza. Șeful politic al grupării, Ismail Haniyeh, s-ar afla în Qatar, potrivit presei internaționale.

"Aseară, am spus că forțele noastre pot ajunge oriunde în Fâșia Gaza. Acum, au încercuit casa lui Sinwar. Nu este fortăreața lui și poate scăpa, dar este doar o chestiune de timp până când îl vom prinde", a spus Netanyahu.

Premierul israelian nu a spus în mod explicit unde se află casa respectivă în Gaza. Se știe că Yahya Sinwar este originar din Khan Younis, cel mai mare oraș din sudul enclavei palestiniene.

Marți, armata israeliană a anunțat că operează în centrul Khan Younis.

Update 19:00 Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că preluarea puterii în Gaza de către Autoritatea Palestiniană, AP, nu se va întâmpla atâta timp cât el este prim-ministru în Israel.

Netanyahu a subliniat astfel diferențele dintre viziunile guvernelor israelian și american cu privire la guvernarea enclavei după încheierea războiului.

"Atâta timp cât sunt prim-ministru, acest lucru nu se va întâmpla. Cine își educă copiii pentru teroare, finanțează teroarea și susține familiile teroriștilor, nu va putea controla Gaza după ce vom eradica Hamas", a scris Netanyahu pe rețeaua X. 

Comentariul său a venit după ce Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, și-a exprimat disponibilitatea ca organizația sa să preia puterea în Gaza și Cisiordania. 

Președintele american Joe Biden a arătat, luna trecută, că AP ar trebui să guverneze Fâșia Gaza și Cisiordania după război.

"Pe măsură ce ne străduim să obținem pacea, Gaza și Cisiordania ar trebui să fie reunite sub o singură structură de guvernare, o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toții pentru o soluție cu două state", a declarat Biden într-un articol de opinie publicat în ziarul The Washington Post. 

Update 18:00 Organizația Națiunilor Unite atrage atenția asupra faptului că 600.000 de persoane din sudul Fâșiei Gaza au primit ordin de evacuare, dar nu au unde să se ducă, pentru că adăposturile sunt pline.

Marți, Israelul a declarat că forțele sale terestre au ajuns în inima orașului Khan Younis - cel mai mare oraș din sudul enclavei.

Un oficial militar israelian a apreciat că marți a fost cea mai intensă zi de lupte în Gaza, de la începutul operațiunii terestre.

Israelul crede că liderii Hamas s-ar putea ascunde în Khan Younis, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu insistă că războiul poate fi câștigat doar printr-o aplicare suficient de mare a forței militare care să zdrobească gruparea Hamas.

Update 16:15 Arabia Saudită a cerut Statelor Unite să dea dovadă de reținere la atacurile gherilelor Houthi din Yemen împotriva navelor din Marea Roșie.

Rebelii Houthi susțin că atacurile lor sunt o dovadă de sprijin pentru palestinieni. Ei au promis continuarea loviturilor până când Israelul își va opri ofensiva asupra Fâșiei Gaza.

Mișcarea Houthi este suținută de Iran în principal pentru războiul proxy pe care regimul de la Teheran îl poartă în Yemen cu Arabia Saudită.

Prin atacurile asupra unor ținte israeliene și americane de la începutul războiului declanșat de Hamas, rebelii Houthi au amplificat riscurile extinderii regionale a conflictului.

Atacurile lor au vizat rutele maritime prin care se transportă o mare parte din petrolul mondial, dar și teritoriul Israelului.

Arabia Saudită, principalul exportator de petrol din lume, este îngrijorată de rachetele Houthi care trec deasupra teritoriului său și și-a normalizat în acest an legăturile cu Teheranul, încercând să iasă din războiul din Yemen, care durează de aproape nouă ani.

Update 14:15 Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au împiedicat civilii să se deplaseze pe anumite porțiuni ale drumului Salah al-Din, avertizând că este „extrem de periculos", relatează presa internațională.

Această șosea este principala rută de legătură între nordul și sudul Fâșiei Gaza și a fost folosită de sute de mii de palestinieni, în tentativa lor de a scăpa de luptele care s-au desfășurat în nordul enclavei, în ultimele săptămâni.

Avichay Adraee, purtător de cuvânt în limba arabă al IDF, a declarat că civilii nu vor putea circula pe secțiunile de drum care se află la nord și la est de orașul Khan Younis.

"În aceste secțiuni, axa Salah al-Din constituie un câmp de luptă, așa că este extrem de periculos să se treacă pe acolo", a precizat el.

Oamenii care încearcă să fugă din nordul Gaza pot să se deplaseze pe partea de drum care se află la vest de Khan Younis, a precizat acest oficial israelian.

Restricția survine în timp ce trupele israeliene își continuă ofensiva în sudul Gaza.

Update 13:15 Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au anunțat, miercuri, că au găsit un mare depozit de arme în apropierea unei clinici și a unei școli din nordul Fâșiei Gaza.

Potrivit IDF, depozitul de arme "adăpostea sute de rachete și lansatoare RPG (lansatoare de grenade, n.r.) de diferite tipuri, zeci de rachete antitanc, zeci de încărcături explozive, rachete cu rază lungă de acțiune, grenade, precum și vehicule aeriene fără pilot".

O parte din armament a fost preluat de IDF pentru investigații suplimentare, iar restul a fost distrus pe un câmp din apropiere. 

Imagini distribuite de armata israeliană prezintă armele și munițiile capturate, precum și soldați care încărcau armamentul într-un camion.

Update 11:15 Oficialii Hamas susţin că cel puțin 16.248 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului, dintre care aproximativ trei sferturi sunt femei și copii.

Apărând strategia de război a Israelului, fostul premier Naftali Bennett a declarat pentru BBC că Israelul a dat dovadă de reținere în Gaza.

„Dacă am fi vrut să facem rău civililor, am fi putut câștiga întregul război într-o singură zi, pe 8 octombrie”, a spus el.

„Am fi putut bombarda fără discriminare Gaza. Ar fi putut fi cel mai ușor lucru din lume… [dar] nu vom face asta”, a adăugat el.

Update 10:20. Armata israeliană anunţă că a lovit 250 de ţinte Hamas

Forțele aeriene israeliene au lovit aproximativ 250 de ținte Hamas în Gaza în ultimele 24 de ore, în timp ce trupele au continuat să localizeze armele, tunelurile, explozibilii și infrastructura militară a grupului militant, a declarat miercuri armata israeliană, potrivit CNN.

„Trupele terestre ale FDI au dirijat un avion de vânătoare pentru a lovi două lansatoare de rachete de unde teroriștii au lansat ieri o ploaie de rachete spre centrul Israelului”, a declarat miercuri FDI.

FDI a precizat că trupele sale au lovit, de asemenea, „o celulă teroristă înarmată” care opera lângă o școală din nordul Gaza.

„În timpul acestor lovituri, teroriști din Hamas și Jihadul Islamic Palestinian au fost eliminați, iar o serie de infrastructuri teroriste au fost distruse”, a precizat FDI.

Update 09:45. Spitalul al-Aqsa din centrul Fâșiei Gaza a rămas fără combustibil și provizii medicale

Combustibilul și proviziile medicale sunt la un nivel critic la spitalul al-Aqsa din centrul Fâşiei din cauza închiderii drumurilor, în timp ce sute de pacienți sunt internați în fiecare zi, a anunţat organizaţia Medici fără Frontiere (MSF).

Spitalul a primit cadavrele a 45 de persoane ucise marți în urma unui atac israelian asupra orașului Deir al-Balah, potrivit directorului spitalului.

„Sunt 700 de pacienți internați acum în spital, iar noi pacienți sosesc în permanență. Rămânem fără provizii esențiale pentru a-i trata”, a declarat Marie-Aure Perreaut Revial, coordonator de urgență MSF în Gaza.

„Lipsa medicamentelor și a combustibilului ar putea duce la imposibilitatea spitalului de a efectua operații chirurgicale sau de a oferi terapie intensivă pentru salvarea vieților. Fără electricitate, ventilatoarele ar înceta să mai funcționeze, donațiile de sânge ar trebui să se oprească, iar sterilizarea instrumentelor chirurgicale ar fi imposibilă. Este vital să se faciliteze aprovizionarea cu provizii umanitare”, a mai spus sursa citată.

Update 09:00. Armata israeliană va impune demilitarizarea Gaza după încheierea războiului, transmite Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că armata israeliană va păstra controlul de securitate deschis asupra Fâșiei Gaza mult timp după încheierea războiului împotriva Hamas, notează The Guardian.

Într-o conferință de presă susținută marți seara, Netanyahu a declarat că Gaza va trebui să rămână demilitarizată și că singurul organism capabil să asigure acest lucru va fi armata israeliană, potrivit AP și Times of Israel.

„Gaza trebuie să fie demilitarizată. Și pentru ca Gaza să fie demilitarizată, există o singură forță care poate asigura această demilitarizare – iar această forță este armata israeliană”, a declarat Netanyahu.

„Nicio forță internațională nu poate fi responsabilă pentru acest lucru”, a mai spus el.

Update 08:10. Armata israeliană se pregătește să inunde tunelurile din Gaza

Armata israeliană se pregătește să inunde cu apă din mare tunelurile în care se ascund teroriștii Hamas în Fâșia Gaza.

 Forțele militare au asamblat un sistem de pompe de mari dimensiuni pentru care pot aduce apă din Marea Mediterană, direcționând mii de metri cubi pe oră în tuneluri, care ar fi inundate în câteva săptămâni.

Prin această tactică, Israelul ar putea distruge tunelurile şi să-i scoată pe teroriști din ascunzătorile lor subterane.

Pe de altă parte, au notat oficialii americani, acest lucru ar amenința alimentarea cu apă a Fâşiei Gaza. Armata israeliană a afirmat că a descoperit peste 800 de brațe de tunel de la începutul războiului.

Update 07:35. Israelul ar putea încheia operațiunile majore din sudul Fâșiei Gaza până în ianuarie, susține SUA

SUA consideră că Israelul ar putea încheia operațiunile militare de amploare din sudul Fâșiei Gaza până în ianuarie, iar apoi să treacă la atacuri mai bine țintite asupra unor teroriști și lideri specifici ai Hamas, informează The Times of Israel, care citează CNN.

Casa Albă este îngrijorată de modul în care ofensiva israeliană se va desfășura în următoarele săptămâni și a avertizat Israelul să limiteze pagubele și victimele civile, transmite CNN, care citează mai mulți oficiali de rang înalt ai administrației Biden.

Un oficial de rang înalt spune că nu se simt confortabil să folosească cuvântul „receptiv” pentru a descrie răspunsul Israelului la sfaturile SUA. Un oficial de rang înalt din cadrul administrației afirmă, de asemenea, că Israelul pare puțin probabil să își atingă obiectivul de a împiedica Hamas să poată efectua un alt atac precum cel din 7 octombrie până la sfârșitul anului și că forțele israeliene vor continua să urmărească acest obiectiv ca parte a unei „campanii pe termen mai lung” atunci când luptele vor evolua către o nouă fază.

„Ne aflăm într-o operațiune de intensitate ridicată în următoarele săptămâni, apoi probabil că vom trece la un mod de intensitate scăzută”, a declarat un oficial israelian pentru CNN, confirmând tranziția așteptată. 

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat cabinetul de război al Israelului că probabil nu mai are la dispoziție luni de zile pentru a lupta împotriva Hamas, în timp ce presiunea internă și internațională crește asupra administrației președintelui american Joe Biden pentru a pune capăt războiului.

Zeci de răniţi, precum şi cadavre recuperate de sub dărâmăturile şcolii Ma'an, un cartier din Khan Younčs, au fost duse la spitalul Nasser din acest oraş situat în sudul teritoriului palestinian, vizat de câteva zile de intense bombardamente ale armatei israeliene, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Guvernul palestinian Hamas a anunţat marţi că operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu 16.248 de morţi de la începutul războiului, pe 7 octombrie.

Palestinienii morţi, majoritatea ucişi în atacuri aeriene, sunt peste 70% copii (7.112) şi femei (4.885), a precizat într-un comunicat biroul de presă al mişcării islamiste palestiniene, care a preluat controlul în Fâşia Gaza în 2007.

Război în Israel, 5 decembrie 2023 | Armata israeliană a anunțat că a avansat în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza

Război în Israel, 4 decembrie 2023 | Toate telecomunicaţiile sunt blocate în Fâşia Gaza

Război în Israel, 3 decembrie 2023 | Israelul a ordonat mai multe evacuări în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza

Război în Israel, 2 decembrie 2023 | Islamiştii palestinieni anunţă că nu vor mai face schimburi de prizonieri până la încheierea războiului

Război în Israel, 1 decembrie 2023 | Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close