Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 57. Islamiştii palestinieni anunţă că nu vor mai face schimburi de prizonieri până la încheierea războiului

Război în Israel, ziua 57. Islamiştii palestinieni anunţă că nu vor mai face schimburi de prizonieri până la încheierea războiului

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 22:30 02 Dec 2023 Modificat la 00:12 03 Dec 2023
razboi in israel 2 decembrie 2023
Război în Israel, ziua 57. Armata israeliană ar fi știut de planul Hamas cu mai mult de un an înainte de sângerosul atac terorist Sursa foto: Profimedia Images

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Marea Britanie va folosi aeronave de supraveghere pentru localiza ostaticii din Gaza
  • Hamas a anunţat sâmbătă că nu va mai face schimburi de prizonieri cu Israelul până la încheierea războiului
  • Vicepreşedinta Kamala Harris declară că SUA nu vor permite strămutarea forţată a palestinienienilor din Gaza şi Cisiorania
  • Erdogan respinge apelurile Washingtonului ca Turcia să rupă legăturile cu Hamas
  • Doi combatanţi pro-Hezbollah au fost ucişi în atacuri israeliene în Siria 
  • Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza
  • Armata israeliană ar fi știut de planul Hamas cu mai mult de un an înainte de sângerosul atac terorist 
  • Israelul folosește inteligenţa artificială pentru a selecta ţintele bombardamentelor din Gaza
  • SUA nu vor mai da vize coloniștilor israelieni implicați în atacuri asupra palestinienilor în Cisiordania
  • Palestinienii eliberați din închisorile israeliene acuză că au fost abuzați, loviți și amenințați
  • Secretarul general al ONU ''regretă profund'' reluarea ostilităţilor în Fâşia Gaza
  • Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"

Update 22:30 Marea Britanie va efectua zboruri de supraveghere deasupra Israelului și Gaza, ca parte a eforturilor de salvare a ostaticilor, relatează skynews.com.

Ministerul Apărării al marii Britanii a transmis că aeronava de supraveghere „va fi neînarmată, nu va avea rol de luptă și va fi însărcinată doar să localizeze ostatici”.

„Doar informațiile referitoare la salvarea ostaticilor vor fi transmise autorităților competente responsabile cu salvarea ostaticilor”, potrivir Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Zborurile vor avea loc peste estul Mediteranei, inclusiv în spațiul aerian deasupra Israelului și Gaza.

Update 20:15 Hamas a anunţat sâmbătă că nu va mai face schimburi de prizonieri cu Israelul până la încheierea războiului, transmite Reuters.

Saleh Al-Arouri, adjunct al şefului grupării islamiste palestiniene, a declarat televiziunii Al Jazeera că ostaticii pe care îi mai deţine Hamas în Fâşia Gaza sunt doar militari israelieni şi civili care au satisfăcut stagiul militar în forţele armate ale Israelului.

Tot sâmbătă, premierul israelian Benjamin Netanyahu declarase că negocierile din Qatar pentru un nou armistiţiu în Gaza au ajuns într-un impas, iar negociatorii israelieni vor reveni în ţară. Din ordinul prim-ministrului, şeful Mossad (serviciul de informaţii externe al Israelului) David Barnea a dat instrucţiuni echipei sale să părăsească emiratul.

Cabinetul lui Netanyahu a comunicat că "organizaţia teroristă Hamas nu şi-a respectat partea din înţelegere", în special eliberarea tuturor femeilor şi copiilor ţinuţi ostatici.

Hamas a luat circa 240 de ostatici şi a ucis cel puţin 1200 de oameni în cursul atacului din 7 octombrie împotriva Israelului, care a declanşat războiului. Potrivit autorităţilor din Gaza, riposta israeliană prin bombardamente şi operaţiuni terestre a costat peste 15.000 de vieţi.

În cursul unui armistiţiu, Hamas a eliberat săptămâna trecută câteva zeci de ostatici, în schimbul câtorva sute de deţinuţi palestinieni din Israel, scrie Agerpres. 

Update 17:20 Vicepreşedinta americană Kamala Harris i-a declarat sâmbătă preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi că "Statele Unite nu vor permite în niciun caz strămutarea forţată a palestinienilor din Gaza sau Cisiordania", arată un comunicat al Casei Albe preluat de Reuters.

Harris şi Sisi s-au întâlnit la Abu Dhabi, cu ocazia summitului pentru climă COP28, şi au discutat despre reconstrucţia, securitatea şi guvernarea Fâşiei Gaza. Vicepreşedinta SUA a arătat că aceste obiective pot fi atinse doar "în contextul unui orizont politic clar pentru poporul palestinian către un stat propriu, condus de o Autoritate Palestiniană revitalizată".

În prezent, Autoritatea Palestiniană guvernează în Cisiordania, iar Hamas în Fâşia Gaza, vizată de bombardamente şi operaţiuni terestre israeliene după ce gruparea islamistă a atacat Israelul în 7 octombrie.

Harris "a spus clar că Hamas nu poate controla Gaza, ceea ce ar fi nesustenabil pentru securitatea Israelului, pentru bunăstarea poporului palestinian şi pentru securitatea regională", precizează comunicatul Casei Albe.

Gruparea islamistă Hamas se află la putere în Gaza din 2007, când a preluat controlul de la partidul Fatah al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Mai mulţi oficiali americani au discutat până acum despre sprijinul pentru Autoritatea Palestiniană pentru readucerea sub control a Fâşiei Gaza, dar deocamdată nu s-a convenit niciun plan definitiv în acest sens, menţionează Reuters. Conform acestei agenţii, unii reprezentanţi ai Washingtonului şi-au exprimat în cadru privat îndoielile despre capacitatea de guvernare a Autorităţii după încheierea conflictului cu Israelul, iar criticii au acuzat structura respectivă de corupţie şi deficienţe în conducere, în timp ce sondajele arată că palestinienii au un grad scăzut de încredere în ea.

Update 16:05 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas, transmite AFP.

În cursul unei vizite în Turcia în această săptămână, Brian Nelson, subsecretar pentru terorism şi infracţiuni financiare în cadrul Trezoreriei Statelor Unite, exprimase 'profunda' îngrijorare a Washingtonului faţă de legăturile întreţinute de Ankara cu Hamas.

Statele Unite, a precizat Nelson, nu au detectat fluxuri financiare în direcţia Hamas via Turcia de la debutul războiului actual.

El a afirmat însă că Ankara a ajutat Hamas să acceadă la finanţări în trecut, şi a chemat Turcia să ia măsuri împotriva unor potenţiale transferuri viitoare de fonduri.

Sâmbătă, preşedintele Erdogan a amintit că Washingtonul ştie că Turcia, spre deosebire de SUA, nu consideră Hamas drept organizaţie teroristă.

'În primul rând, Hamas este o realitate în Palestina, este un partid politic acolo, care s-a prezentat la alegeri în calitate de partid politic şi le-a câştigat', a declarat Erdogan, potrivit unui text publicat de administraţia prezidenţială.

'Noi elaborăm şi concepem politica noastră externă la Ankara exclusiv în funcţie de interesele Turciei şi de aşteptările poporului nostru', a adăugat el.

'Sunt sigur că interlocutorii noştri recunosc eforturile constante şi echilibrate ale politicii externe a Turciei în astfel de crize umanitare şi conflicte', a mai spus Erdogan.

Potrivit canalului NTV, preluat de Reuters, Erdogan a mai spus sâmbătă că şansele de pace în Gaza după pauza umanitară s-au pierdut deocamdată din cauza poziţiei intolerante a Israelului.

Vorbind cu reporterii la întoarcerea din Emiratele Arabe Unite, preşedintele turc a spus că nu îşi pierde speranţa într-o pace durabilă, şi a adăugat că Hamas nu poate fi exclus dintr-o potenţială soluţie la conflict.

'Trebuie să ne concentrăm pe soluţia cu două state. Excluderea Hamas sau distrugerea Hamas nu constituie un scenariu optimist', a spus Erdogan în interviu, menţionând că el nu defineşte Hamas ca organizaţie teroristă.

Erdogan a mai spus că un grup de contact format de Organizaţia Cooperării Islamice şi Liga Arabă se va deplasa în SUA pentru a discuta o posibil rezolvare a conflictului din Gaza, după ce anterior s-a întâlnit cu autorităţi la Londra, Paris, Barcelona şi Naţiunile Unite.

Update 13:05 Armata israeliană a afirmat sâmbătă că a atacat peste 400 de obiective în Fâşia Gaza după expirarea armistiţiului vineri, în timp ce guvernul enclavei palestiniene, condus de teroriștii Hamas, a indicat că loviturile au făcut 240 de morţi.

Potrivit comunicatului autorităţilor Hamas, alte 650 de persoane au fost rănite în ‘sute de lovituri aeriene, de artilerie şi de bombardamente navale, pretutindeni în Fâşia Gaza’.

Forţele israeliene ‘au ţintit în special Khan Yunes, unde zeci de case au fost distruse cu locuitorii lor în interior’, adaugă acelaşi comunicat.

De partea cealaltă, armata israeliană a scris, într-un comunicat, că a ‘lovit cu avioane de luptă peste 50 de ţinte’ în regiunea Khan Yunes.

‘Trupele Tsahal au lovit teroriştii şi infrastructurile Hamas în regiunea Beit Lahia, utilizând tiruri de tancuri şi lansând lovituri aeriene’, afirmă armata.

Aceasta mai spune că tiruri de artilerie şi lovituri aeriene au vizat şi ‘nordul Fâşiei Gaza’, ţintind ‘celule teroriste’, o ‘moschee folosită de Jihadul Islamic drept centru de comandă operaţional’, ‘un complex de stocare de arme’.

În plus, în ‘sudul Fâşiei Gaza’, au fost vizate ‘infrastructuri şi echipamente utilizate de forţele navale ale Hamas’.

Update 11:45 Gruparea militantă libaneză Hezbollah a declarat sâmbătă că unul dintre luptătorii săi a fost ucis în sudul țării.

Luptătorul a fost ucis la o zi după prăbușirea armistițiului dintre Israel și Hamas, care a dus la reaprinderea ostilităților la granița dintre Liban și Israel.

Un ONG declarase anterior pentru reuters că doi luptători Hezbollah au fost uciși.

Update 10:30 Doi combatanţi sirieni pro-Hezbollah au fost ucişi, sâmbătă, în lovituri israeliene asupra unor situri aparţinând mişcării armate libaneze aliate cu mişcarea palestiniană Hamas în apropiere de capitala siriană Damasc, a declarat pentru AFP Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

"Doi combatanţi sirieni care lucrau pentru Hezbollah au fost ucişi şi alţi şapte (...) au fost răniţi în atacuri aeriene israeliene asupra unor situri ale Hezbollah în apropiere de Sayyida Zeinab", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH, un ONG care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene în Siria vecină de la începutul războiului civil din ţară, în 2011, vizând poziţii ale armatei siriene şi grupuri afiliate Iranului, precum Hezbollahul libanez.

Aceste atacuri s-au intensificat de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, la 7 octombrie, declanşat de un atac sângeros al mişcării islamiste pe teritoriul israelian.

Directorul OSDH a declarat anterior pentru AFP că Israelul a lovit "ţinte ale Hezbollah" în regiunea Sayyida Zeinab, la sud de Damasc.

Ministerul sirian al Apărării a afirmat, de asemenea, că Israelul a lovit în apropiere de capitala siriană, iar un jurnalist AFP la Damasc a relatat că a auzit bombardamente.

"În jurul orei 01:35 (22:35 GMT) astăzi (sâmbătă), inamicul israelian a efectuat un atac aerian din Golanul sirian ocupat, vizând anumite puncte din apropierea oraşului Damasc', a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat, fără a menţiona victime.

Televiziunea de stat siriană anunţase o "agresiune israeliană în apropierea capitalei".

Întrebată de AFP în legătură cu aceste lovituri, armata israeliană nu a reacţionat imediat.

La 8 noiembrie, trei combatanţi pro-iranieni au fost ucişi în lovituri israeliene împotriva poziţiilor Hezbollahului libanez.

La 26 noiembrie, aeroportul din Damasc a fost din nou ţinta unor lovituri aeriene israeliene care l-au scos din funcţiune, la câteva ore după ce zborurile fuseseră reluate după ce fuseseră suspendate în urma unor atacuri similare în octombrie.

Israelul comentează rareori operaţiunile sale în Siria, dar afirmă că doreşte să împiedice Iranul, inamicul său jurat, să se impună la porţile sale.

Update 09:15 Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă sâmbătă dimineaţă MAE.

”În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, precizăm că autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza”, conform MAE, care transmite condoleanţe familiei îndoliate.

În prezent, trei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza.

Ambasada României la Tel Aviv menţine contactul cu autorităţile israeliene.

Update 08:00 Reluarea luptelor în Gaza se prelungește sâmbătă pentru a doua zi, după ce discuțiile pentru prelungirea armistițiului de o săptămână cu Hamas au eșuat, relatează Reuters.

Mediatorii au declarat că bombardamentele israeliene au complicat încercările de a pune din nou capăt ostilităților.

Zonele estice din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, au fost supuse unor bombardamente intense în momentul în care termenul de armistițiu a expirat vineri, la scurt timp după zorii zilei, iar coloane de fum s-au ridicat pe cer.

Localnicii au pornit la drum cu bunurile lor, căutând adăpost mai la vest.

Israelul a declarat că forțele sale terestre, aeriene și navale au atacat peste 200 de "ținte teroriste" în Gaza. Până vineri seara, oficialii din domeniul sănătății din Fâșia de coastă au declarat că atacurile israeliene au ucis 184 de persoane, au rănit cel puțin 589 și au lovit peste 20 de case.

Părțile implicate s-au acuzat reciproc pentru colapsul armistițiului, respingând termenii de prelungire a eliberării zilnice a ostaticilor deținuți de militanți în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că luptele vor agrava o situație de urgență umanitară extremă. "Iadul pe Pământ s-a întors în Gaza", a declarat Jens Laerke, purtător de cuvânt al biroului umanitar al ONU de la Geneva.

"Astăzi, în doar câteva ore, zeci de oameni au fost uciși și răniți. Familiilor li s-a spus să se evacueze, din nou. Speranțele au fost spulberate", a declarat șeful serviciului umanitar al ONU, Martin Griffiths, adăugând că femeile, bărbații și copiii din Gaza nu au "niciun loc sigur unde să se ducă și foarte puțin cu ce să supraviețuiască".

O pauză care a început la 24 noiembrie a fost prelungită de două ori, iar Israelul a declarat că ar putea continua atât timp cât Hamas eliberează 10 ostatici în fiecare zi. Dar, după șapte zile în care au fost eliberați femei, copii și ostatici străini, mediatorii nu au reușit să găsească o formulă pentru a elibera mai mulți.

Israelul a acuzat Hamas că a refuzat să elibereze toate femeile pe care le deținea. Un oficial palestinian a declarat că eșecul s-a produs din cauza femeilor soldați israelieni.

Israelul a jurat să anihileze Hamas după un raid de la 7 octombrie în care, potrivit acestuia, gruparea militantă a ucis 1.200 de persoane și a luat 240 de ostatici.

De atunci, atacurile israeliene au devastat o mare parte din Gaza, condusă de Hamas din 2007. Autoritățile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Națiunile Unite, afirmă că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost uciși și mii sunt dați dispăruți.

Update 00:00 Armata israeliană aflase de planul Hamas de a lansa un atac pe teritoriul israelian cu mai mult de un an înainte de sângerosul atac terorist din 7 octombrie, potrivit de New York Times, citat de The Guardian.

Oficialii israelieni au obținut un plan de luptă de aproximativ 40 de pagini al Hamas, cu numele de cod „Zidul Ierihonului”, care „a conturat, punct cu punct, exact tipul” de atac care a dus la peste 1.200 de oameni uciși în Israel în timpul devastatoarelor atacuri Hamas , a scris New York Times.

Hamas a urmat planul cu o precizie șocantă. Documentul vorbea de un baraj de rachete la începutul atacului, drone pentru a distruge camerele de securitate și mitraliere automate de-a lungul graniței și oameni înarmați să intre în masă în Israel cu parapanta, pe motociclete și pe jos - toate acestea. s-a întâmplat pe 7 octombrie.

Potrivit sursei citate, documentul a fost răspândit pe scară largă printre oficialii militari și de informații israelieni, care au respins însă planul ca fiind de o amploare și o ambiție care depășește capacitățile Hamas. Nu era clar dacă prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu sau alți lideri de top au văzut documentul.

Armata israeliană a refuzat să comenteze dezvăluirea NYT, spunând că „întrebările de acest gen vor fi analizate într-o etapă ulterioară”.

Război în Israel, 1 decembrie 2023 | Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a transmis că Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie"

Război în Israel, 30 noiembrie 2023 | Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"

Război în Israel, 29 noiembrie 2023 | Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață

Război în Israel, 28 noiembrie 2023 | Hamas și armata israeliană au deschis focul în nordul Fâșiei Gaza, la o zi după ce armistițiul a fost prelungit

Război în Israel, 27 noiembrie 2023 | Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile, anunță Qatar

×
Etichete: Război în Israel
Parteneri
x close