Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 54. Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață

Război în Israel, ziua 54. Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață

Război în Israel, ziua 54. Pentagonul a anunțat că armata americană a suspendat zborurile dronelor de supraveghere deasupra Fâșiei Gaza.

Război în Israel, ziua 54. Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață
Sursa foto: Gettyimages
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Noi 2023   •   21:36

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Blinken spune că va lucra la prelungirea pauzelor în Israel pentru a elibera mai mulți ostatici
  • Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață
  • IDF anunță că l-a ucis în Cisiordania pe liderul local al Jihadului Islamic
  • Hamas acuză Israelul că a ucis trei ostatici, între care doi copii, în cursul bombardamentelor din Gaza
  • Antony Blinken se întoarce în Israel pentru a face presiuni în vederea prelugirii armistițiului cu Hamas
  • Cinci zile de armistițiu în Gaza: 60 de ostatici puși în libertate de Hamas și 180 de palestinieni eliberați din închisorile israeliene
  • Israelul crede că cel puțin 161 de ostatici luați pe 7 octombrie sunt încă în Gaza
  • Ostaticii eliberați de Hamas, au o stare medicală bună
  • Gruparea teroristă Hamas este dispusă să prelungească cu încă patru zile armistițiul din Gaza
  • Negociatorii de la Doha lucrează pentru extinderea pauzei în Gaza
  • Israelul a primit lista ostaticilor care ar putea fi eliberați miercuri

Update 21:00 Franța cere UE să ia în calcul sancțiuni pentru coloniștii israelieni care au atacat palestinieni

Franța a declarat miercuri că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ca opțiune sancțiunile împotriva coloniștilor israelieni care au atacat palestinieni din Cisiordania și că discuțiile la nivelul UE pentru impunerea de sancțiuni împotriva comandanților Hamas progresează, potrivit Reuters.

Update 20:40 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că va colabora cu israelienii în timpul călătoriei sale în Israel din zilele următoare pentru a vedea dacă încetarea temporară a focului care a fost în vigoare și care a permis eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas ar putea fi prelungită, potrivit Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, după o reuniune NATO, Blinken a declarat că continuarea pauzelor ar însemna eliberarea mai multor ostatici și acordarea de asistență în Gaza. „În mod clar, este ceva ce ne dorim. Cred că este, de asemenea, un lucru pe care îl dorește și Israelul”, a spus el.

Update 19:30 Israelul examinează o eventuală posibilitate de a prelungi armistițiul cu gruparea Hamas, care urmează să expire joi dimineața, după ce a fost extins, luni seară, cu două zile.

O declarație în acest sens a fost făcută de un oficial israelian, citat de CNN.

Acesta a fost întrebat dacă este în discuție o ofertă de eliberare a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas pentru toți palestinienii aflați în închisorile israeliene, dar a afirmat că nu are cunoștință de o astfel de posibilitate.

Oficialul și-a exprimat dubiile că ar exista o astfel de ofertă și a reiterat că Israelul estimează că nu toți ostaticii din Gaza sunt în prezent în captivitatea Hamas. 

"Știm că tot ceea ce stabilește (șeful aripii armate a Hamas) Yahya Sinwar, se întâmplă. El îi poate lua din mâinile altor facțiuni și se poate asigura că acordul este implementat pe deplin", a spus reprezentantul israelian.  

O sursă diplomatică informată cu privire la negocieri a spus că mai mult de 40 dintre ostaticii luați din Israel și duși în Gaza la 7 octombrie nu sunt, în prezent, deținuți de Hamas, ci de alte grupări sau persoane.

Update 17:00 Brigăzile Ezzedine Al Qassam - aripa armată a Hamas - au anunțat, miercuri, că un copil de 10 luni, Kfir Bibas, fratele său de patru ani și mama lor, care erau ținuți ostatici, au fost uciși în timpul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza.

Presa internațională a relatat anterior că Bibas era cel mai tânăr dintre ostaticii deținuți de Hamas.

Armata israeliană a declarat că verifică afirmația Brigăzilor Al Qassam, dar a subliniat că responsabilitatea pentru viețile și securitatea ostaticilor aparține grupării islamiste din Gaza.

"Hamas este în totalitate responsabilă pentru securitatea tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza, Hamas trebuie să fie trasă la răspundere. Acțiunile Hamas continuă să pună în pericol ostaticii, printre care se numără nouă copii. Hamas trebuie să elibereze imediat ostaticii", a comunicat IDF.

Înaintea anunțului Hamas, oficialii statului evreu au estimat că în captivitatea islamiștilor din Gaza s-ar mai afla 161 de persoane răpite în Israel, în atacul de la 7 octombrie.

Update 16:00 Surse egiptene au declarat că negocierile pentru eliberarea altor ostatici civili "decurg bine" și că armistițiul Israel - Hamas ar putea fi prelungit cu alte două zile. 

CNN relatează că oficialii Comitetului Internațional al Crucii Roșii nu au putut încă să viziteze ostaticii din Gaza, ceea ce contravine acordului de armistițiu.

Într-o altă evoluție a situației, armata israeliană a anunțat că l-a ucis în cursul unei operațiuni în Cisiordania pe Muhammad Zubeidi, comandantul filialei din Jenin a Jihadului Islamic Palestinian.

Ministerul palestinian al Sănătății a transmis, la rândul său, că doi copii palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în cursul operațiunii.

Imagini video și fotografii distribuite pe rețelele sociale arată case, mașini și drumuri avariate în timpul acestei acțiuni, la care ar fi participat sute de soldați ai Forțelor de Apărare Israeliene, IDF, în Jenin.

Update 15:30 Primăria capitalei norvegiene Oslo, a arborat miercuri steagul palestinian în semn de solidaritate cu populaţia din Fâşia Gaza.

Acest gest are loc de Ziua Internţaională a Solidarităţii cu Poporul Palestinian - sărbătorită începând din 1978, la cererea Adunării Generale a ONU.

"Când ştim că peste 5.000 de copii au fost ucişi, adică peste 275 de clase la şcoală, este normal să-i comemorăm”, a declarat primarul Oslo Anne Lindboe la acest eveniment.

Update 15:00 Secretarul de stat american Antony Blinken se întoarce în Orientul Mijlociu, pentru demersuri vizând prelungirea armistițiului în Gaza.

Potrivit lui Blinken, care a susținut, miercuri, o conferință de presă la Bruxelles, obiectiul este "să continuăm să scoatem mai mulți ostatici și să aducem mai multă asistență umanitară".

Este a treia călătorie în regiune a secretarului de stat, de la războiul declanșat de Hamas prin atacul din 7 octombrie.

Pe agenda lui Blinken figurează întâlniri la vârf în Israel, Cisiordania și Emiratele Arabe Unite, în zilele următoare.

"Vom discuta cu Israelul despre modul în care își poate atinge obiectivul de a se asigura că atacurile teroriste din 7 octombrie nu se vor mai repeta niciodată, menținând și sporind asistența umanitară și minimizând suferința și victimele suplimentare în rândul civililor palestinieni", a mai spus diplomatul american de rang înalt.

Update 14:30 Șaizeci de israelieni deținuți de Hamas au fost eliberați până în prezent, în urma acordului de armistițiu temporar cu statul evreu, convenit inițial să dureze patru zile și care a fost prelungit, luni, cu încă două zile.

Alți 21 de ostatici - 19 thailandezi, un filipinez și un ruso-israelian - au fost, de asemenea, eliberați în cadrul unor negocieri separate, de la începutul armistițiului.

Înainte de implementarea acordului - care presupune o încetare completă a focului, de ambele părți, pe durata sa - Hamas a eliberat patru ostatici, iar armata israeliană a salvat o femeie-soldat din captivitatea grupării palestiniene.

Alți trei ostatici israelieni au fost declarați morți în Gaza de autoritățile israeliene.

Rămâne neclar câte persoane sunt încă reținute de Hamas și care este starea acestora.

De cealaltă parte, ultimul schimb a ridicat la 180 numărul femeilor și copiilor palestinieni eliberați din închisorile israeliene.

Majoritatea sunt adolescenți acuzați că au aruncat cu pietre și bombe incendiare în timpul confruntărilor cu forțele israeliene.

Update 13:30 Israelul crede acum că există 161 de ostatici luați în captivitate pe 7 octombrie care se află încă în Gaza, a anunțat biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu miercuri pentru CNN.

Din cei 161 de răpiți, 146 sunt israelieni (dintre care unii au dublă cetățenie) și 15 sunt străini.

Dintre cei care rămân răpiți: 4 sunt copii sub 18 ani; 4 la vârsta de 18-19 ani; 10 la vârsta de 75 de ani și mai mult

Un total de 86 de ostatici au fost eliberați până acum (66 dintre ei israelieni):  60 de israelieni în cadrul acordului cu Hamas, dintre care unii au dublă cetățenie; 20 de străini; 4 femei eliberate înainte de acordul cu Hamas

Un soldat a fost salvat de trupele IDF, iar un cetățean ruso-israelian a fost eliberat din cauza intervenției ruse.

Rămășițele a doi răpiți care au fost uciși au fost găsite de soldații IDF.

Update 12:00 Medicii au evaluat unii dintre ostaticii eliberați în cursul nopții de Hamas și au concluzionat că au o stare medicală în general bună, relatează Times of Israel.

Publicația israeliană îi citează pe profesorul David Zeltser, director adjunct pentru medicină de urgență la spitalul Ichilov, care a precizat că două femei care au ajuns acolo sunt bine, și pe profesorul Itai Pessach, de la unitatea din Sheba, care a primit opt ​​persoane eliberate.

Acesta din urmă a precizat că a văzut „un grup de femei extraordinare care au îndurat greutățile captivității lor într-un mod remarcabil”.
"Situația lor medicală este complexă și vor avea nevoie de tratament și asistență medicală continuă, dar nu există niciun pericol imediat pentru niciuna dintre ele”, precizează Itai Pessach.

Update 10:50 O sursă apropiată de Hamas a declarat că gruparea teroristă este dispusă să extindă cu încă patru zile armistițiul din Gaza, în urma căruia ostaticii israelieni au fost schimbați cu prizonieri palestinieni, iar ajutorul umanitar a intrat în Fâșie.

Armistițiul inițial de patru zile a fost deja prelungit cu două zile.

"Hamas i-a informat pe mediatori că este dispus să prelungească armistițiul cu patru zile și că mișcarea ar putea să elibereze prizonierii israelieni pe care ea, alte mișcări de rezistență și alte părți îi dețin în această perioadă, în conformitate cu termenii armistițiului existent", a declarat sursa pentru AFP.

Conform acordului existent, grupările teroriste cu sediul în Gaza trebuie să elibereze copiii și femeile israeliene, fără a include soldații în serviciul forțelor de apărare israeliene.

Nouă copii rămân ostatici în Gaza, cel mai mic având doar 10 luni.

Update 10:00 Negociatorii de la Doha lucrează pentru extinderea pauzei în Gaza.

În timpul discuțiilor din Doha, oficialii care reprezintă Israelul, SUA, Qatarul și Egiptul au fost de acord cu privire la lucrul pentru extinderea pauzei actuale în războiul Israel-Hamas pentru a scoate mai mulți ostatici din Gaza, a declarat o sursă familiarizată cu discuțiile, potrivit CNN.

Se așteaptă ca, dacă totul decurge bine în a șasea zi a armistițiului de miercuri — și Hamas eliberează cel puțin 10 ostatici israelieni conform planului — Hamas ar putea produce o listă suplimentară de ostatici pentru ziua următoare, prelungind pauza pentru încă 24 de ore, a spus sursa. 

Negociatorii cred că există suficiente femei și copii în captivitatea Hamas pentru a prelungi armistițiul cu încă două zile înainte ca discuția să se îndrepte către bărbați și soldați ostatici, a spus sursa. 

Directorul CIA, Bill Burns, care a călătorit în regiune pentru a participa la discuțiile despre următorii pași în armistițiul Israel-Hamas, a fost implicat în discuții cu omologii săi despre extinderea în cele din urmă a categoriei de ostatici care urmează să fie eliberați la bărbați și soldați, au spus surse. 

Au existat și discuții legate de scoaterea din Gaza a cadavrelor celor uciși de Hamas.

Update 08:30 Israelul a primit lista ostaticilor care ar putea fi eliberați miercuri.

Israelul a primit numele mai multor ostatici care ar putea fi eliberați miercuri din Gaza, a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu, Tal Heinrich.

"Am primit lista, notificăm familiile persoanelor care apar pe listă și toate celelalte familii ale ostaticilor care sunt încă reținuți în Fâșia Gaza chiar acum”, a declarat Heinrich.

Acesta va fi al șaselea grup de ostatici eliberați din Gaza de la începutul armistițiului. Până în prezent au fost eliberați 81 de ostatici.

Israelul și Hamas au convenit să prelungească cu încă două zile armistițiul de patru zile convenit în Gaza.

Alți 12 ostatici, 10 israelieni și doi thailandezi, au fost eliberați de Hamas în a cincea zi a încetării temporare a focului.

Și Israelul a eliberat încă 30 de prizonieri palestinieni, ridicând numărul total la 180.

Update 08:00 Alți 12 ostatici au fost eliberați de Hamas, în schimbul a 30 de prizonieri palestinieni.

Guvernul din Qatar a anunțat că un nou schimb de prizonieri ar putea ave loc astăzi.
Armistițiul dintre Hamas și Israel expiră joi, după ce acordul a fost prelungi deja cu două zile. 

Armata israeliană a anunţat marţi seară că 12 ostatici, 10 israelieni şi doi cetăţeni străini, au fost eliberaţi de Hamas.

Tot marți, mai mulți soldați israelieni au fost "ușor răniți” într-un schimb de focuri cu Hamas, în Fâșia Gaza, a anunțat armata israeliană, în timp ce publicația The Times of Israel a calogat incidentul "aparent prima încălcare majoră a armistițiului”.

Potrivit Israelului, Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în urma atacului din 7 octombrie, iar 173 sunt în continuare în captivitate.

Update 00:00 SUA au suspendat zborurile dronelor militare deasupra Fâșiei Gaza.

Pentagonul a anunțat, marți seară, că armata americană a suspendat zborurile dronelor de supraveghere deasupra Fâșiei Gaza în timpul armistițiului care a dus la eliberarea a zeci de ostatici deținuți de Hamas, relatează The Guardian.

"În conformitate cu acordul încheiat între Israel și Hamas, nu efectuăm în prezent aceste zboruri ISR (de informații, supraveghere și recunoaștere).

Și astfel, acestea au fost întrerupte pentru moment”, a declarat purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-o conferință de presă.

Zborurile dronelor urmau să ajute la căutarea ostaticilor americani luați de Hamas, potrivit Reuters.

Până la nouă cetățeni americani sunt încă reținuți, potrivit Pentagonului, și niciun american nu a fost eliberat în cele cinci loturi de ostatici eliberați de la intrarea în vigoare a armistițiului.

Război în Israel, 28 noiembrie 2023 | Hamas și armata israeliană au deschis focul în nordul Fâșiei Gaza, la o zi după ce armistițiul a fost prelungit

Război în Israel, 27 noiembrie 2023 | Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile, anunță Qatar

Război în Israel, 26 noiembrie 2023 | Teroriştii Hamas au eliberat încă un grup de ostatici | 17 cetăţeni israelieni şi străini

Război în Israel, 25 noiembrie 2023 | Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit

Război în Israel, 24 noiembrie 2023 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close