Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 51. Teroriştii Hamas au eliberat încă un grup de ostatici | 17 cetăţeni israelieni şi străini

Război în Israel, ziua 51. Teroriştii Hamas au eliberat încă un grup de ostatici | 17 cetăţeni israelieni şi străini

Război în Israel, ziua 51. Alţi ostatici israelieni au fost eliberaţi de gruparea teroristă Hamas în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni. Totodată, armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit.

Război în Israel, ziua 51. Teroriştii Hamas au eliberat încă un grup de ostatici | 17 cetăţeni israelieni şi străini
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Noi 2023   •   18:58

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Israelul a eliberat 39 de palestinieni în baza acordului cu Hamas
  • O fetiță de 4 ani, cu dublă cetățenie, israeliană și americană, printre ostaticii eliberați duminică
  • 17 ostatici, predați astăzi de Hamas Crucii Roșii
  • Hamas afirmă că a eliberat un ostatic rus din Gaza
  • Armata israeliană (IDF) a confirmat duminică uciderea a cinci comandanți ai Hamas înainte de încetarea temporară a focului.
  • Israelul îi avertizează din nou pe palestinieni să nu se deplaseze spre nordul Fâșiei Gaza în timpul armistițiului
  • Hamas anunță că a pierdut patru comandanți militari în Fâșia Gaza
  • Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, au fost eliberaţi de Hamas
  • Teroriștii au eliberat al doilea grup de ostatici, după ore întregi de discuții
  • Israelul anunță că va reîncepe atacurile în Gaza după încheierea armistițiului
  • Președintele Germaniei Frank Steinmeier va merge în Israel
  • 13 ostatici israelieni au fost eliberaţi în schimbul a 39 de deţinuţi palestinieni
  • Armistiţiul dintre Israel şi Hamas ar putea fi prelungit
  • 17 palestinieni răniți au intrat sâmbătă în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah
  • O navă a unui israelian, atacată cu o dronă iraniană de tip Shahed-136 la Oceanul Indian
  • Cei 13 foşti ostatici israelieni eliberaţi vineri sunt "bine"
  • Noi eliberări de ostatici deţinuţi de Hamas şi de deţinuţi palestinieni sunt aşteptate 
  • OMS se îngrijorează în legătură cu soarta directorului spitalului Al Shifa din Gaza

Update 21:29: Israelul a eliberat 39 de palestinieni în baza acordului cu Hamas

Treizeci şi nouă de prizonieri palestinieni, toţi sub vârsta de 19 ani, au fost eliberaţi duminică din închisoare de autorităţile israeliene în schimbul a 13 ostatici israelieni eliberaţi anterior de Hamas, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Autobuzele au ieşit din închisoarea israeliană Ofer din Cisiordania ocupată, unde prizonierii au fost transferaţi înainte de eliberare. Aceşti prizonieri au ajuns apoi în Beitunia. Schimbul vine ca parte a unui acord de armistiţiu care ar trebui să se încheie luni seara, după eliberarea a 50 de ostatici în schimbul a 150 de prizonieri. Acest armistiţiu ar putea fi prelungit

Update 19:00: O fetiță de 4 ani, cu dublă cetățenie, israeliană și americană, printre ostaticii eliberați duminică

Abigail Edan, o fetiță de 4 ani cu cetățenie dublă, americană și israeliană, răpită de Hamas pe 7 octombrie, se află în mâinile oficialilor Crucii Roșii, a declarat un înalt oficial american pentru CNN.

Aceasta marchează prima eliberare cu succes a unui ostatic american de la începutul armistițiului dintre Israel și Hamas. Edan este unul dintre cei 17 ostatici eliberați duminică.

Abigail Edan a rămas orfană după ce părinții ei au fost uciși de Hamas pe 7 octombrie, a declarat anterior familia pentru CNN. Avea 3 ani când a fost răpită, iar ziua ei de naștere și-a petrecut-o în timp ce era ținută ostatică în Gaza.

Armata israeliană a anunțat că 14 ostatici israelieni și trei de alte naționalități au fost predați de Hamas duminică Crucii Roșii, în timp ce Hamas a confirmat că a predat Crucii Roșii 13 ostatici israelieni, trei cetățeni thailandezi și un cetățean rus. Acesta din urmă ar avea dublă cetățenie, israeliană și rusă.

Update 18:21: Armata israeliană a anunțat că 14 ostatici israelieni și trei de alte naționalități au fost predați de Hamas astăzi Crucii Roșii.

Armata israeliană a spus că, pe baza informațiilor primite de la Crucea Roșie, 14 ostatici israelieni și trei ostatici străini au fost transferați Crucii Roșii, scrie BBC. Hamas a confirmat că a predat Crucii Roșii 13 ostatici israelieni, trei cetățeni thailandezi și un cetățean rus.

Presa israeliană a relatat că rusul are dublă cetățenie, ceea ce poate explica discrepanța în ceea ce privește cifrele, scriu jurnaliștii britanici.

Update 17:55: Hamas afirmă că a eliberat un ostatic rus din Gaza

Luptătorii Hamas au anunțat duminică că au eliberat din Gaza un ostatic care are cetățenie rusă, transmite Reuters.

Hamas susține că a eliberat persoana în semn de apreciere față de poziția Moscovei față de războiul cu Israelul.

Egiptul a anunțat că a primit listele a 13 israelieni și 39 de palestinieni programați să fie eliberați duminică, în baza armistițiului între Hamas și Israel.

De asemenea, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că există „motive să credem” că un ostatic american va fi eliberat din Gaza duminică. Sullivan a refuzat să precizeze identitatea ostaticului.

Update 16:22: Armata israeliană (IDF) a confirmat duminică uciderea a cinci comandanți ai Hamas înainte de încetarea temporară a focului.

"În timpul luptelor din Fâșia Gaza și înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, avioanele FDI, sub îndrumarea serviciilor de informații ale Shin Bet, au ucis cinci comandanți de rang înalt ai organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza”, a transmis, pe platforma X, IDF, citat de BBC.

IDF susține că aceștia au fost implicați în planificarea atacurilor din 7 octombrie împotriva Israelului.

Duminică, aripa armată a Hamas, Brigăzile al Qassam, a anunțat că patru dintre comandanții săi militari au fost uciși.

Într-o declarație publicată pe Telegram, citată de agenția Reuters, grupul spune că unul dintre agenții Hamas care a fost ucis este Ahmad Al Ghandour, cunoscut sub numele de Abu Anas, care a fost descris ca fiind "membru al consiliului militar și comandant al Brigăzii de Nord”.

Update 15:53. Israelul acuză Hamas că blochează intrarea ajutoarelor umanitare în partea de nord a Fâșiei Gaza

Israelul afirmă că Hamas blochează intrarea ajutoarelor umanitare în nordul Fâșiei Gaza, postând o imagine a ceea ce spune că arată un punct de control înființat de gruparea islamistă, scrie The Times of Israel.

„Iată ce s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră pe drumul care duce spre nordul Fâșiei Gaza”, a scris Coordonatorul activităților guvernamentale în Teritoriile palestiniene (COGAT), într-o postare pe rețeaua de socializare X.

„Un punct de control al Hamas a blocat camioanele care livrau ajutoare umanitare locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza”, a susținut COGAT.

„Pentru Hamas, rezidenții din Gaza sunt ultima lor prioritate”, a mai acuzat COGAT.

Anterior, COGAT a anunțat că 200 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Fâșie, unele dintre ele fiind destinate părții de nord a enclavei.

Ajutoarele – inclusiv alimente, apă și provizii medicale – intră în Gaza ca parte a armistițiului temporar dintre Israel și Hamas, mediat de Egipt și Qatar.

 

Update 14:25. Israelul îi avertizează din nou pe palestinieni să nu se deplaseze spre nordul Fâșiei Gaza în timpul armistițiului

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au făcut apel, duminică, la palestinienii din Fâșia Gaza să nu se deplaseze în nordul enclavei în timpul armistițiului de patru zile care a început vineri, relatează Sky News.

Într-un mesaj pe rețeaua X, IDF publică o serie de intrucțiuni pentru civili. Conform acestora, ei „au voie să se deplaseze spre sud, în special la sud de Wadi Gaza”, nu se pot deplasa spre nordul Fâșiei, le este „interzisă intrarea în mare”, precum și „apropierea la mai puțin de un kilometru de granița cu Israelul”.

„Pentru siguranța dumneavoastră, respectați aceste instrucțiuni”, se mai precizează în mesajul citat. Recomandări similare au fost transmise de armata israeliană și la începutul armistițiului cu Hamas.

Update 13:00. Hamas anunță că a pierdut patru comandanți militari în Fâșia Gaza

Patru dintre comandanții militari ai Hamas din Fâșia Gaza au fost uciși, a anunțat gruparea duminică, 26 noiembrie, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.

Printre cei uciși de numără comandatul brigăzii din nordul Fâșiei Gaza, Ahmad Al Ghandour.

„Al Ghandour este membru al consiliului militar și comandantul Brigăzii de Nord”, au transmis Brigăzile Al Qassam, aripa militară a Hamas.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat că l-au vizat pe Al Ghandour pe 17 noiembrie, fără a preciza că acesta a fost ucis.

Update 11:35. Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, au fost eliberaţi de Hamas

Două persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, au fost eliberate din Fâşia Gaza, a informat duminică Ministerul Afacerilor Externe.

Update 10:25. Teroriștii au eliberat al doilea grup de ostatici, după ore întregi de discuții

După o zi plină de tensiuni, în care se părea că armistițiul va fi anulat, teroriștii au eliberat, în cele din urmă, alți 13 ostatici israelieni, dar și patru cetățeni străini, în schimbul a 39 de prizonieri palestinieni.

Update 09:10. Israelul anunță că va reîncepe atacurile în Gaza după încheierea armistițiului

Israelul pregătește distrugerea totală a Hamas după ce armistițiul se va încheia. Analiștii susțin că războiul din Gaza ar putea intra, de săptămâna viitoare, în faza decisivă. Șeful Statului Major israelian a anunțat că IDF va pune presiune pe Hamas ca să elibereze rând pe rând fiecare ostatic.

Update 08:00. Președintele Germaniei Frank Steinmeier va merge în Israel

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier urmează să sosească astăzi în Israel. În timpul vizitei sale, acesta va merge la kibbutz-urile din apropierea graniței de sud și se va întâlni cu familiile persoanelor rănite. Steinmeier este așteptat să aibă, de asemenea, întâlniri cu președintele Israelului și cu președintele Knessetului.

13 ostatici israelieni și 39 de deținuți palestinieni au fost eliberați sâmbătă seara, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majid Mohammed Al Ansari.

El a declarat că problema care a întârziat schimbul de persoane Israel-Hamas de sâmbătă a fost rezolvată. „Au fost depășite obstacolele” prin „comunicațiile Qatar-Egipt cu ambele părți”, a explicat Majid Mohammed Al Ansari pe rețelele de socializare.

„În această seară, 39 de civili palestinieni vor fi eliberați în schimbul eliberării a 13 ostatici israelieni din Gaza”, a spus reprezentantul statuui Qatar, conform Sky News.

El a mai spus că vor fi eliberați și „șapte străini din afara acordului”.

Inițial, a doua rundă de eliberări de ostatici israelieni trebuia să aibă loc sâmbătă după amiază. Reprezentanții Hamas au anunțat că amânarea va continua până când Israelul va permite accesul camioanelor cu ajutoare în nordul Gaza. Hamas au acuzat Israelul că „nu și-a îndeplinit partea sa din acord”.

Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit, anunță Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului., citat de Sky News.

Sunt „semnale pozitive” din partea „tuturor părților” pentru prelungirea armistițiului din Gaza, susține egipteanul. El afirmă că a primit semnale pozitive de la toate părțile în legătură cu o posibilă prelungire a armistițiului cu una sau două zile.

Diplomații poartă discuții extinse, a adăugat Diaa Rashwan. O prelungire ar putea duce la „eliberarea mai multor deținuți din Gaza și a prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene", a precizat Rashwan.

Hamas va elibera sâmbătă 13 ostatici israelieni, afirmă Forțele de Apărare israeliene.

Israelul va elibera în schimb 39 de prizonieri palestinieni. La fel s-a întâmplat vineri. Conform acordului, Hamas va elibera un ostatic israelian pentru fiecare trei prizonieri eliberați.

Război în Israel, 25 noiembrie 2023 | Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit

Război în Israel, 24 noiembrie 2023 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului

Război în Israel, 23 noiembrie 2023 Hamas pune condiții suplimentare pentru acordul cu Israel

Război în Israel, 22 noiembrie 2023 SUA confirmă că vor întrerupe zborurile cu drone deasupra Fâșiei Gaza în timpul armistițiului Israel - Hamas

Război în Israel, 21 noiembrie 2023 CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close