Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 50. Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit

Război în Israel, ziua 50. Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit

Război în Israel, ziua 50. Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit. Sunt "semnale pozitive" din partea "tuturor părților" pentru prelungirea armistițiului din Gaza.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Noi 2023   •   17:32

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Armistiţiul dintre Israel şi Hamas ar putea fi prelungit
  • 17 palestinieni răniți au intrat sâmbătă în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah
  • O navă a unui israelian, atacată cu o dronă iraniană de tip Shahed-136 la Oceanul Indian
  • Cei 13 foşti ostatici israelieni eliberaţi vineri sunt "bine"
  • Noi eliberări de ostatici deţinuţi de Hamas şi de deţinuţi palestinieni sunt aşteptate 
  • OMS se îngrijorează în legătură cu soarta directorului spitalului Al Shifa din Gaza
  • Israelul a primit o listă a ostaticilor care urmează să fie eliberaţi 
  • 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului
  • Israelul a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, în baza armistițiului de încetare a focului
  • Israelul acuză premierii Spaniei şi Belgiei că ''susţin terorismul'' şi convoacă ambasadorii acestor ţări
  • 13 ostatici israelieni au fost preluaţi de serviciile israeliene de securitate

Update 21.35. Mai mulți ostatici israelieni și deținuți palestinieni vor fi eliberați sâmbătă seară, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, potrivit Sky News.

13 ostatici israelieni și 39 de deținuți palestinieni vor fi eliberați sâmbătă seara, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majid Mohammed Al Ansari. El a declarat că problema care a întârziat schimbul de persoane Israel-Hamas de sâmbătă a fost rezolvată. „Au fost depășite obstacolele” prin „comunicațiile Qatar-Egipt cu ambele părți”, a explicat Majid Mohammed Al Ansari pe rețelele de socializare.

„În această seară, 39 de civili palestinieni vor fi eliberați în schimbul eliberării a 13 ostatici israelieni din Gaza”, a spus reprezentantul statuui Qatar, conform Sky News.

El a mai spus că vor fi eliberați și „șapte străini din afara acordului”.

Inițial, a doua rundă de eliberări de ostatici israelieni trebuia să aibă loc în această după-amiază. Reprezentanții Hamas au anunțat că amânarea va continua până când Israelul va permite accesul camioanelor cu ajutoare în nordul Gaza. Hamas au acuzat Israelul că „nu și-a îndeplinit partea sa din acord”.

Update 21.00. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, la Tel Aviv, pentru a-i aştepta pe ostaticii ce urmează să fie eliberaţi din Gaza. De cealaltă parte, Hamas invocă amânarea eliberării ostaticilor pentru că nu ar fi primit ajutoarele promise.

Update 20.50. Militanții palestinieni din Cisiordania au declarat că au ucis doi bărbați acuzați de colaborare cu autoritățile israeliene. Cadavrele acestora au fost expuse în public pentru a servi drept avertisment, potrivit Reuters.

Două cadavre au fost atârnate de un zid și de un stâlp de electricitate în fața unei mulțimi furioase. Reprezentanții Brigăzilor Tulkarm, o grupare cu sediul în orașul Tulkarm din Cisiordania, au declarat că nu există "imunitate pentru niciun informator sau trădător".

"Îl căutăm și îl vom trage la răspundere", au spus militanții, referindu-se la colaboratori.

Comunicatul Brigăzilor Tulkarm solicită persoanelor care au lucrat cu serviciile de securitate israeliene să se prezinte și să-și ceară iertare până la 5 decembrie.

Comisia Independentă pentru Drepturile Omului, un grup palestinian pentru drepturile omului, a emis o declarație în care a criticat omorurile, dar a susținut că autoritățile israeliene sunt responsabile pentru recrutarea agenților palestinieni.

Update 19.45. Poliția a reținut mai mulți manifestanți pro-palestinieni în timpul unui miting desfășurat astăzi la Londra. Aceștia au intrat în conflict cu polițiștii, au avut materiale interzise sau au incitat la ură, potrivit Sky News.

Scotland Yard a anunțat că a reținut protestatari care au lansat rachete de semnalizare împotriva polițiștilor. Aceștia au fost reținuți în temeiul secțiunii 60 din Legea privind ordinea publică, a explicat Poliția. Anterior, un bărbat care purta "o bentiță verde cu litere arabe albe" a fost "arestat sub suspiciunea de susținere a unei organizații interzise". Poliția metropolitană a mai anunțat că asupra bărbatului "au fost găsite asupra lui mai multe bentițe".

La același protest au mai fost reținute două femei pentru incitare la ură și patru participanți care distribuiau pliante cu "svastică în interiorul unei stele a lui David”.

Campania de solidaritate cu Palestina a declarat că "cel puțin 300.000" de persoane s-au alăturat protestului. Echipele Sky News prezente la fața locului au estimat că numărul participanților este între 30.000 și 50.000.

Update 18.40. A doua rundă de eliberări de ostatici israelieni a fost amânată, a anunțat, astăzi, aripa armată a Hamas, potrivit Sky News.

Reprezentanții Hamas au anunțat că amânarea va continua până când Israelul va permite accesul camioanelor cu ajutoare în nordul Gaza. Presa israeliană a relatat sâmbătă că o serie de ostatici, deținuți de Hamas, erau pe cale de a fi predați Crucii Roșii.

Vineri, 13 ostatici, inclusiv copii și pensionari, au fost eliberați. În schimb, Israelul a eliberat 39 de prizonieri palestinieni.

Update 18.25. O navă de containere, utilizată de o companie controlată de Israel, a fost lovită în Oceanul Indian de o dronă care ar putea fi iraniană. Lovitura a provocat avarii minore navei și nu sunt răniți, a declarat sâmbătă un oficial american din domeniul apărării, potrivit Reuters.

Nava CMA CGM SYMI, sub pavilion Malta, redenumită recent Mayet, a fost lovită vineri de un vehicul aerian fără pilot, care pare a fi o dronă iraniană Shahed-136, în porțiunea nord-estică a Oceanului Indian, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim.

Eastern Pacific Shipping (EPS), cu sediul în Singapore, care a închiriat Mayet, a confirmat faptul că o navă de containere a fost implicată vineri într-un incident.

"Nava în cauză navighează în prezent conform planului. Tot echipajul este în siguranță", a declarat EPS pentru Reuters.

EPS este controlată de miliardarul israelian Idan Ofer, iar navele sale au fost supuse și anterior unor atacuri similare. Iranul a furnizat Rusiei drone Shahed-136 pentru a fi folosite în Ucraina. Acestea transportă un focos de mici dimensiuni care explodează la impact.

Update 17.30. Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit, anunță Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului., citat de Sky News.

Sunt "semnale pozitive" din partea "tuturor părților" pentru prelungirea armistițiului din Gaza, susține egipteanul. El afirmă că a primit semnale pozitive de la toate părțile în legătură cu o posibilă prelungire a armistițiului cu una sau două zile.

Diplomații poartă discuții extinse, a adăugat Diaa Rashwan. O prelungire ar putea duce la "eliberarea mai multor deținuți din Gaza și a prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene", a precizat Rashwan.

Hamas va elibera astăzi 13 ostatici israelieni, afirmă Forțele de Apărare israeliene.

Israelul va elibera în schimb 39 de prizonieri palestinieni. La fel s-a întâmplat vineri. Conform acordului, Hamas va elibera un ostatic israelian pentru fiecare trei prizonieri eliberați.

Update 14:35. 17 palestinieni răniți au intrat sâmbătă în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a declarat un oficial guvernamental egiptean pentru CNN.

Oficialul a adăugat că 340 de camioane cu ajutoare au intrat în punctul de trecere din partea egipteană, dar nu au ajuns încă în Gaza, deoarece trebuie să fie verificate în prealabil de Israel.

Printre camioanele cu ajutoare se numără șapte cu combustibil și patru cu gaz, potrivit oficialului.

Pe lângă faptul că a permis schimbul de ostatici israelieni și de prizonieri palestinieni, armistițiul de încetare a focului a permis ca ajutoarele să ajungă în Gaza.

Update 14:10. O navă care aparţine unui israelian a fost atacată cu o dronă de fabricaţie iraniană la Oceanul Indian, anunţă un oficial militar american, relatează AFP.

Vaporul deţinut de către un cetăţean israelian a suferit pagube, însă nu s-au înregistrat răniţi la bord, potrivit acestei surse.

Update 12:35. Cei 13 foşti ostatici israelieni eliberaţi vineri sunt "bine", anunţă cele două spitale în care au fost internaţi cu familiile.

Vineri, în prima zi a unui armistiţiu între Israel şi Hamas în Războiul din Fâşia Gaza, mişcarea islamistă palestiniană a predat 24 de ostatici - 13 israelieni, zece thailandezi şi un filipinez - Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), iar Israelul a eliberat 39 de femei şi copii deţinuţi în închisori israeliene.

Update 10:40. Noi eliberări de ostatici deţinuţi de Hamas şi de deţinuţi palestinieni sunt aşteptate sâmbătă în a doua zi a armistiţiului între gruparea islamistă şi Israel, ceea ce oferă un răgaz locuitorilor din Gaza după şapte săptămâni de război, relatează AFP.

Această încetare a focului de patru zile, reînnoibilă, obţinută miercuri de Qatar cu sprijinul SUA şi al Egiptului, prevede eliberarea a 50 de ostatici reţinuţi în Fâşia Gaza şi a 150 de palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene.

Update 09:35. Cea mai vârstnică femeie luată ostatică, o femeie cu origini româneşti, fiica sa de 5 ani, şi două fetiţe de 4 şi de 2 ani împreună cu mama lor se numără printre cei 13 ostatici israelieni eliberaţi vineri.

Un nou grup de ostatici urmează să fie eliberaţi sâmbătă de Hamas, în conformitate cu acordul cu Israelul.

Update 08:50. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat vineri că nu are informaţii despre soarta directorului spitalului Al Shifa din oraşul Gaza, arestat săptămâna aceasta de Israel, şi a cerut ca drepturile lui să fie "pe deplin respectate", notează AFP.

Într-un comunicat, OMS a indicat că directorul celui mai mare spital din Fâşia Gaza a fost arestat pe 22 noiembrie, împreună cu alţi cinci lucrători sanitari, în timp ce participau la o misiune ONU pentru a evacua pacienţi.

"Trei membri ai personalului medical al Societăţii Semilunii Roşii Palestiniene şi trei membri ai Ministerului Sănătăţii au fost arestaţi", a precizat OMS.

Update 07:55. Mossad-ul şi Forţele de Apărare Israeliene au primit o a doua listă de ostatici israelieni care urmează să fie eliberaţi sâmbătă, ca parte a acordului convenit cu Hamas, a transmis biroul prim-ministrului israelian, conform CNN.

O sursă israeliană a declarat pentru CNN că există copii pe lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi sâmbătă.

Lista nu va fi făcută publică până când ostaticii nu  vor fi în siguranţă, preluaţi de forţele israeliene.

Update 07.00. Premierul israelian a afirmat vineri că el şi guvernul său sunt "hotărâţi să-i aducă acasă pe toţi (ostaticii)" aflaţi în mâinile Hamas, după eliberarea vineri a 13 israelieni în cadrul unui acord cu mişcarea islamistă palestiniană, relatează AFP.

"Suntem hotărâţi să-i aducem înapoi pe toţi ostaticii. Acesta este unul dintre obiectivele războiului şi suntem hotărâţi să îndeplinim toate obiectivele războiului", a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit unui comunicat.

Biroul prim-ministrului israelian a publicat lista oficială cu numele celor 13 ostatici israelieni eliberaţi vineri din Gaza în baza acordului între Israel şi Hamas, notează AFP şi Reuters.

În baza acordului cu Hamas, Israelul a eliberat vineri, la rândul său, 39 de femei şi minori palestinieni din închisori.

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas în Gaza a intrat în vigoare vineri, la ora locală 07.00 (05.00 GMT).

În această pauză de patru zile, urmează să fie eliberaţi 50 de ostatici ai Hamas în Gaza şi 150 de deţinuţi palestinieni.

Război în Israel, 24 noiembrie 2023 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului

Război în Israel, 23 noiembrie 2023 Hamas pune condiții suplimentare pentru acordul cu Israel

Război în Israel, 22 noiembrie 2023 SUA confirmă că vor întrerupe zborurile cu drone deasupra Fâșiei Gaza în timpul armistițiului Israel - Hamas

Război în Israel, 21 noiembrie 2023 CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie

Război în Israel, 20 noiembrie 2023 Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close