Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 49. 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului

Război în Israel, ziua 49. 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului

Război în Israel, ziua 49. Armistiţiul care a intrat vineri în vigoare în Fâşia Gaza a permis ONU "să crească" livrarea de ajutoare umanitare.

Război în Israel, ziua 49. 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2023   •   22:00

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului
  • Israelul a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, în baza armistițiului de încetare a focului
  • Israelul acuză premierii Spaniei şi Belgiei că ''susţin terorismul'' şi convoacă ambasadorii acestor ţări
  • Cei 13 ostatici israelieni, preluaţi de serviciile israeliene de securitate
  • 13 ostatici israelieni au fost predați de Hamas Crucii Roșii pentru a fi transferați din Gaza în Egipt
  • Primul grup de 13 ostatici deținuți de Hamas urmează să fie eliberați la ora 16
  • IDF le interzice palestinienilor din sudul Gaza să revină în nordul enclavei
  • Egiptul începe să primească refugiați palestinieni din Gaza
  • IDF spune că a distrus tuneluri în zona spitalului Al-Shifa, înainte de armistițiu
  • A început armistițiul dintre Israel și Hamas. Momentul a fost precedat de tiruri de artilerie și sunet de sirene
  • Turcia vrea să evacueze vineri, din Gaza, zeci de copii răniți și bolnavi
  • Israelul se așteaptă la cel puțin încă două luni de luptă împotriva Hamas
  • Amenințări între Israel și Hamas înainte de intrarea în vigoare a armistițiului

Update 22:00 - ONU anunţă că 137 de camioane cu ajutoare au fost descărcate în Fâşia Gaza în prima zi a armistiţiului, "cel mai mare convoi umanitar" de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas.

OCHA anunţă că 129.000 de litri de carburant au trecut frontiera către Fâşia Gaza.

Update 21:00 - Israelul a anunțat că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, în conformitate cu armistițiul încheiat între cele două tabere, relatează AP, preluat de The Guardian.

Qadura Fares, care conduce un grup de susținere a prizonierilor, a declarat că 33 de prizonieri eliberați în Cisiordania au fost predați unei echipe a Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Ceilalți șase au fost eliberați dintr-un centru de detenție din Ierusalim, a spus el.

Update 19:35 - Ministerul de Externe israelian i-a convocat vineri pe ambasadorii Spaniei şi Belgiei, în urma unor declaraţii ale premierilor acestor ţări despre războiul din Fâşia Gaza, interpretate de oficialii israelieni drept o "susţinere a terorismului" grupării palestiniene Hamas, relatează agenţia EFE.

Premierii spaniol şi belgian, Pedro Sanchez şi Alexander De Croo, au avut anterior vineri o conferinţă de presă comună în Egipt la punctul de frontieră cu Fâşia Gaza de la Rafah, după intrarea în vigoare a armistiţiului de patru zile între Israel şi Hamas în cadrul unei înţelegeri între cele două tabere pentru eliberarea de către Hamas a 50 de ostatici capturaţi în incursiunea sa militară din sudul Israelului de pe 7 octombrie în schimbul eliberării de către Israel a 150 de deţinuţi palestinieni.

"Cred cu tărie că trebuie să facem un apel către Israel să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional", a spus Sanchez la acea conferinţă de presă, făcând referire la civilii palestinieni ucişi în bombardamentele israeliene ce au urmat atacului Hamas din octombrie.

Mai mult, premierul spaniol a apreciat că "a sosit momentul pentru comunitatea internaţională şi pentru Uniunea Europeană să recunoască în sfârşit Statul Palestina".

La rândul său, premierul De Croo, care, la fel ca Sanchez, a cerut Hamas să elibereze toţi ostaticii, a declarat să "liderii politici trebuie să treacă peste propriile îndoieli şi să ia decizii, chiar dacă sunt dificile".

"În urma afirmaţiilor premierilor spaniol şi belgian la Rafah, ministrul (israelian) de externe Eli Cohen a dispus convocarea ambasadorilor ambelor ţări pentru o discuţie severă de mustrare", a anunţat MAE israelian într-un comunicat.

Update 18:30 - Serviciile de securitate israeliene au preluat "13 ostatici israelieni", anunţă o sursă israeliană de securitate, relatează AFP.

Posturi de televiziune israeliene anunţă că cei 13 ostatici israelieni au fost predaţi unor oficiali egipteni de către Crucea Roşie.

Update 16:40 - Un prim grup de 13 ostatici capturați de Hamas la 7 octombrie a fost predat de mișcarea islamistă palestiniană Crucii Roșii Internaționale, vineri, după ora 16.

Grupul, format din femei și copii, se îndrepta, în ambulanțe, spre punctul de trecere de la Rafah, pentru transferul în Egipt, conform celor relatate de Times of Israel.

Update 14:19 Acordul între Israel și Hamas, care a intrat în vigoare azi dimineață și prevede o încetare a focului pe parcursul a patru zile, urma să fie continuat cu eliberarea primului grup de 13 ostatici dintr-un total de 50 asupra cărora gruparea islamistă și-a dat acordul.

Dacă totul decurge conform planului, la ora 16:00, ora locală, acest prim grup format din 13 femei și copii va fi adus din Gaza în Israel, notează BBC.

Ostaticii vor fi predați Crucii Roșii, care îi va transporta, fie în Egipt, fie direct în Israel, a relatat corespondentul CNN Oren Liebermann.

Ca parte a acordului, 200 de camioane care transportă ajutoare medicale, alimente și apă ar trebui, de asemenea, să treacă zilnic în Gaza.

În paralel, palestinienii strămutați în sudul enclavei au fost avertizați de Forțele de Apărare ale Israelului să nu încerce să se întoarcă acasă, fiind deja raportate cazuri de persoane împușcare în timp ce încercau să se deplaseze spre nord.

Update 13.50. Șeful Comisiei palestiniene pentru deținuți și foști deținuți, Qadura Fares, a declarat pentru CNN că 24 de femei și 15 copii ar urma să fie eliberați în cursul zilei de vineri, ca parte a acordului dintre Israel și Hamas.

Un oficial israelian a declarat ieri pentru CNN că un total de 39 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați vineri, în schimbul eliberării inițiale a 13 ostatici civili deținuți de Hamas. Fares a precizat că nu se cunoaște încă identitatea celor care se vor afla printre cei eliberați.

Update 11.35. Un oficial palestinian a afirmat că Israelul va elibera vineri 39 de prizonieri, ca parte a acordului de încetare temporară a focului convenit cu Hamas, potrivit Sky News.

Grupul va fi format din 24 de femei și 15 tineri din Cisiordania sau din Ierusalim, a declarat comisarul palestinian pentru prizonieri Qadura Fares pentru Reuters. Ei vor fi predați Comitetului Internațional al Crucii Roșii la închisoarea militară Ofer din Israel în jurul orei locale 16.00. Acest lucru coincide cu predarea planificată la granița dintre Gaza și Egipt a 13 ostatici luați de Hamas.

"După ce Crucea Roșie îi va primi pe prizonierii palestinieni, cei din Ierusalim vor merge la Ierusalim, iar cei din Cisiordania se vor aduna în consiliul municipal Betunia, unde vor fi așteptate familiile lor", a declarat Fares.

Ca parte a acordului de încetare a focului, Israelul urmează să elibereze un total de 150 de prizonieri pe parcursul celor patru zile de armistițiu, în schimbul a 50 de ostatici deținuți în Gaza.

Update 11.05. Zece ambulanțe se îndreaptă către spitalul Ahli Baptist din orașul Gaza pentru a ajuta la evacuarea pacienților, a anunțat Societatea Semiluna Roșie Palestiniană.

Echipajele sunt însoțite de membrii ONU și au plecat din Khan Younis, în sudul Gaza, potrivit Sky News. Nu este clar unde vor fi duși pacienții.

La 17 octombrie, o explozie la spital Ahli a provocat numeroase victime. Palestinienii au pus explozia pe seama unui atac aerian israelian, dar Israelul a susținut că a fost cauzată de o rachetă palestiniană lansată greșit.

Update 10:35. Cei 12 cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România la bordul unei curse Tarom, anunță MAE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că vineri, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 12 cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România la bordul unei curse operate de către Compania Națională TAROM, potrivit unui comunicat de presă.

MAE precizează că, în cursul zilei de 22 noiembrie 2023, cei 12 cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt.

O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcați spre România.

"MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza care au solicitat sprijin în acest sens, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Până în prezent, 249 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza”, se arată în finalul comunicatului.

Update 10:13. Aproximativ 130.000 de litri de motorină și patru camioane încărcate cu gaz vor intra, zilnic, în Gaza din Egipt, începând de vineri, potrivit unui oficial egiptean.

Acesta a dat detalii în privința ajutorului umanitar.

"Două sute de camioane, încărcate cu alimente, medicamente și apă, vor intra zilnic în Fâșie", a declarat, astăzi, Diaa Rashwan, președintele Serviciului de Informații al Egiptului.

El a precizat că țara sa va continua să primească grupuri de răniți din Gaza pentru tratament și să faciliteze evacuarea străinilor și a cetățenilor cu dublă cetățenie care au rămas blocați în teritoriul guvernat de Hamas. 

Oficialul egiptean a mai spus că, pentru prima dată de la începutul conflictului, Egiptul va permite accesului palestinienilor care doresc să intre în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

Update 10:00. Armata israeliană le-a spus locuitorilor din sudul Fâșiei Gaza să nu se deplaseze spre nord.

"Este posibilă deplasarea din nordul Fâșiei către sudul acesteia doar prin drumul Salah el-Din.

Deplasarea locuitorilor din sudul Fâșiei către nord nu va fi permisă în niciun fel", a anunțat Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt în limba arabă al Forțelor de Apărare ale Israelului, pe platforma de socializare X.

Update 09:00. Update Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au anunțat, vineri, că au distrus mai multe tuneluri în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City și au finalizat "pregătirile operaționale" înainte de armistițiul convenit.

Armata israeliană a distrus "un traseu de tuneluri subterane și un număr de puțuri de tunel în zona spitalului", susține IDF.

Comunicatul sursei citate mai spune că trupele israeliene au continuat să lovească ținte "în ultima zi și noapte" înainte de armistițiul de patru zile, fără a preciza numărul de atacuri.

Update 08:02. Armistițiul dintre Israel și Hamas pare să intre în vigoare, în ciuda unui tir efectuat de artileriea israeliană și a sirenelor care au avertizat asupra rachetelor din Gaza, la câteva minute după momentul planificat.

Jurnaliștii CNN aflați în orașul Sderot, din sudul Israelului, au declarat că zgomotul tirurilor de armament greu au încetat în jurul orei locale 7:18 a.m. (aceeași oră în România).

CNN a menționat că au fost auzite tiruri de arme de calibru mic în interiorul Fâșiei Gaza după aproximativ 20 de minute, dar artileria grea, loviturile de aviație și lansările de rachete par să se fi oprit.

Armistițiul, convenit pe perioada a patru zile, ar urma să fie însoțit de eliberarea a 50 de ostatici aflați în custodia Hamas și a 150 de deținuți palestinieni din închisorile israeliene.

Update 01:00. Armata israeliană susține că l-a ucis pe comandantul marinei Hamas

Armata Israelului (IDF) afirmă că l-a ucis pe Amar Abu Jalalah, comandantul forțelor navale Hamas, în timpul atacului aerian de la Khan Younis, scrie Jerusalem Post.

IDF susține că Jalalah era "un agent superior în forțele navale ale Hamas și a fost implicat în conducerea mai multor atacuri teroriste pe mare, care au fost dejucate”.

Atacul aerian a fost efectuat în urma informațiilor furnizate de agenția de securitate Shin Bet, Direcția de Informații Militare și Marina israeliană.

Război în Israel, 23 noiembrie 2023 Hamas pune condiții suplimentare pentru acordul cu Israel

Război în Israel, 22 noiembrie 2023 SUA confirmă că vor întrerupe zborurile cu drone deasupra Fâșiei Gaza în timpul armistițiului Israel - Hamas

Război în Israel, 21 noiembrie 2023 CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie

Război în Israel, 20 noiembrie 2023 Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene

Război în Israel, 19 noiembrie 2023 Comisarul ONU Volker Turk: "Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close