Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 47 | SUA confirmă că vor întrerupe zborurile cu drone deasupra Fâșiei Gaza în timpul armistițiului Israel - Hamas

Război în Israel, ziua 47 | SUA confirmă că vor întrerupe zborurile cu drone deasupra Fâșiei Gaza în timpul armistițiului Israel - Hamas

Război în Israel, ziua 47. Israel şi Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pentru patru zile în schimbul eliberării a 50 de ostatici.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2023   •   19:06

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Hamas a anunțat că schimbul de prizonieri va începe joi dimineață, la ora 12:00. Vor fi eliberați câte 12 prizonieri în fiecare zi, vreme de mai multe zile, în schimbul prizonierilor palestinieni
  • Ministrul britanic de externe a discutat cu omologii săi din țările arabe și islamice despre Gaza
  • Camioanele cu ajutoare și combustibil, pregătite să intre în Gaza odată cu intrarea în vigoare a acordului Israel - Hamas
  • 201 israelieni, pe lista ostaticilor deținuți de Hamas, întocmită de rudele și apropiații victimelor
  • SUA confirmă că vor întrerupe zborurile cu drone deasupra Fâșiei Gaza în timpul armistițiului Israel - Hamas
  • Oficial Hamas: acordul cu Israelul intră în vigoare joi, la ora 10
  • Schimbul de prizonieri între Israel și Hamas ar urma să înceapă joi (surse)
  • IDF anunță că a descoperit și distrus 400 de puțuri de tunel ale Hamas sub Gaza
  • Acord istoric între Israel şi Hamas pentru eliberarea ostaticilor
  • Trei medici au fost uciși, marți, într-un atac asupra spitalului Al Awda, din nordul Fâșiei Gaza
  • IRC: 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza în șase săptămâni, dintre care 40% sunt copii
  • CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie

Update 22:08 Hamas a anunțat că schimbul de prizonieri va începe joi dimineață, la ora 12:00. Vor fi eliberați câte 12 prizonieri în fiecare zi, vreme de mai multe zile.

În schimbul ostaticilior, guvernul de la Tel Aviv va elibera 150 de deţinuţi din închisori. Cei mai mulţi dintre ei sunt adolescenţi cu vârste dub 18 ani şi au fost condamnati pentru atacuri cu pietre. 

Update 21:00. Ministrul britanic de externe a discutat cu omologii săi din țările arabe și islamice despre Gaza

Ministrul britanic de externe a discutat la Londra cu omologii săi din țările arabe și islamice despre situația din Gaza și despre încheierea unui armistițiu. Ministrul de externe David Cameron s-a întâlnit miercuri, la Londra, cu omologii săi din țările arabe și islamice pentru a discuta despre încetarea focului în Gaza.

La întâlnire au participat miniștrii de externe din Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Autoritatea Palestiniană, Turcia, Indonezia și Nigeria, precum și secretarul general al Ligii Statelor Arabe și ambasadorul Qatarului.

"Am discutat despre cum să folosim acest pas înainte pentru a ne gândi la viitor și despre cum putem construi un viitor pașnic care să ofere securitate pentru Israel, dar și pace și stabilitate pentru poporul palestinian", a declarat Cameron, potrivit Sky News.

El a reafirmat condamnarea de către Marea Britanie a creșterii violenței în Cisiordania.

Update 20:00 Coloane de camioane cu ajutoare erau pregătite, miercuri, să intre în Fâșia Gaza prin punctul de la Rafah, în urma acordului de încetare temporară a focului între Israel și Hamas, transmite presa internațională.

Este vorba transporturi care includ și combustibil, reclamat cu insistență de autoritățile și de rezidenții din Gaza. Israelul s-a opus în săptămânile din urmă transferului de carburanți în enclavă, argumentând că acesta va fi sechestrat de Hamas în scopuri militare.

Conform acordului, Hamas va elibera cel puțin 50 dintre cei peste 240 de ostatici, majoritatea israelieni, pe care i-a răpit la 7 octombrie.

La rândul său, Israelul va elibera cel puțin 150 de prizonieri palestinieni și va permite intrarea în Gaza a până la 300 de camioane cu ajutoare umanitare, după mai mult de șase săptămâni de bombardamente.

Update 19:00 Un oficial american confirmă că va fi o întrerupere a zborurilor cu drone de supraveghere deasupra Fâșiei Gaza, ca parte a acordului Israel-Hamas.

CNN a relatat anterior că SUA și Israelul vor întrerupe zborurile dronelor deasupra Fâșiei Gaza timp de șase ore în fiecare zi în timpul armistițiului de patru zile, în cursul cărora vor fi schimbați 50 de ostatici ai grupării din Gaza contra a 150 de deținuți palestinieni.

În prezent, armata americană zboară cu drone de supraveghere deasupra Fâșiei Gaza, pentru a sprijini Israelul în eforturile sale de a găsi ostaticii capturați de Hamas, conform informațiilor furnizate CNN de Jon Finer, adjunctul Consilierului pentru Securitate Națională.

Oficialii americani au declarat că informațiile colectate de SUA în timpul zborurilor cu drone nu sunt folosite pentru operațiuni letale.

Update 18:00 Forumul ostaticilor și al membrilor de familie dispăruți, un grup format după atacul Hamas asupra Israelului, a întocmit o listă cu 201 israelieni despre care se crede că sunt în viață și ținuți ostatici în Gaza, din 7 octombrie. 

Lista respectivă include:

  • 39 de copii cu vârste de până la 18 ani
  • 44 de femei adulte
  • 89 de bărbați adulți cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani
  • 29 de persoane cu vârsta de 65 de ani și peste

Cel mai tânăr ostatic este Kfir Bibas, în vârstă de 10 luni; cei mai în vârstă sunt Yaffa Adar, Shlomo Mansour și Arye Zalmanovich, care au, toți 85, de ani.

Unsprezece dintre femeile adulte sunt mame ale presupușilor ostatici, în timp ce cinci dintre bărbați sunt tați ai presupușilor ostatici. 

Lista Forumului nu include străinii care ar fi putut fi luați în Gaza la 7 octombrie, notează.

Update 15:04 Moussa Abu Marzouk, membru al Biroului Politic al Hamas, a oferit mai multe detalii despre punerea în aplicare a armistițiului dintre Israel și gruparea palestiniană.

Potrivit acestui oficial, acordul va intra în vigoare joi, la ora locală 10.00 (aceeași oră în România).

El a adăugat că majoritatea ostaticilor care urmează să fie eliberați au cetățenie străină.

Aceste amănunte nu au fost confirmate de Israel.

Update 13:00 Ministrul israelian de Externe Eli Cohen a declarat pentru pentru postul de radio al armatei că se așteaptă ca procesul de transfer al ostaticilor Hamas în Israel să înceapă mâine.

El nu a dat detalii cu privire la numărul de ostatici care vor fi schimbați în primă fază sau la momentul exact al operațiunii.

Liderii politici internaționali au salutat anunțul privind o încetare limitată a focului, care se așteaptă să intre în vigoare joi, dar, între timp, Israelul continuă să bombardeze Fâșia Gaza, notează presa internațională.

Iar ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, care a avertizat împotriva încheierii oricărui acord cu Hamas, a postat pe rețelele de socializare o imagine cu soldați evrei în interiorul Fâșiei Gaza, arborând steagul Poliției de Frontieră israeliene.

"Steagul Gărzii de Frontieră este ridicat cu mândrie în inima Fâșiei Gaza, în memoria soldaților căzuți. Fiți eroi, eliminați cât mai mulți inamici și întoarceți-vă la noi în pace", a scris el.

Update 12:00 Armata israeliană a anunțat, miercuri dimineață, că, în timpul campaniei sale din Gaza, a descoperit și distrus aproximativ 400 de puțuri de tuneluri ale organizației Hamas

"Unitatea de forțe speciale Yahalom din cadrul Corpului de geniu a jucat un rol semnificativ în descoperirea și distrugerea acestor puțuri, folosind diferite metode. Hamas și-a plasat rețeaua de tuneluri teroriste sub centrele populate din întreaga Fâșie Gaza. Multe dintre puțurile care duc la rețeaua sa de tuneluri sunt situate în spitale civile, școli și case", a comunicat IDF.

La rândul său, Hamas susține că, din 7 octombrie, Israelul a ucis cel puțin 14.100 de persoane în Gaza, în principal civili, inclusiv mii de copii.

Update 10.50. Acordul de eliberare al celor 50 de ostatici a fost aprobat de cabinetul israelian. Majoritatea celor care vor reveni în Israel sunt locuitori ai kibuturilor care au fost puternic lovite pe data de 7 octombrie, aflate la doar câţiva kilometri de Gaza. Acordul de eliberare al ostaticilor vine la aproape două luni de război cu Hamas.

Update 08.05. Acord istoric între Israel şi mişcarea teroristă palestiniană Hamas, după săptămâni de negocieri mediate de Qatar. Organizaţia Hamas va elibera 30 de copii şi 20 femei.

În schimb, Israelul va returna 150 de prizonieri palestinieni aflați în închisorile sale. De asemenea, Israelul a acceptat o încetare a focului timp de patru zile, perioadă care este mai scurtă decât cererea Hamas, de cinci zile. Acordul include o prevedere de extindere a încetării focului cu două zile, dacă Hamas eliberează încă 20 de prizonieri.

Update 07.10. Cinci palestinieni au fost uciși și alții au fost răniți, astăzi, în tabăra Tolkurm din Cisiordania ocupată, într-un atac israelian cu dronă, a anunțat agenția oficială palestiniană de presă WAFA, citată de Reuters.

Armata israeliană a efectuat un raid asupra departamentului de urgență din spitalul guvernamental Thabet Thabet din Tolkurm, a anunțat agenția palestiniană WAFA. În urma acestuia, cinci palestinieni au fost uciși și alții au fost răniți. Potrivit WAFA, a fost vorba de un atac israelian cu dronă.

Netanyahu spune că războiul împotriva Hamas în Gaza va continua până când toate obiectivele Israelului vor fi atinse, și anume eliminarea grupului terorist care conduce enclava palestiniană, asigurarea eliberării tuturor ostaticilor și garantarea faptului că nu mai există nicio amenințare din Gaza la adresa securității Israelului.

"Suntem în război, iar războiul va continua până când toate obiectivele noastre vor fi atinse”, spune el.

Întoarcerea ostaticilor este o prioritate de top, "sacră, și mă angajez să o fac”, a spus Netanyahu.

Întregul cabinet israelian s-a întâlnit pentru a discuta un potențial acord cu ostatici, în urma întâlnirilor cabinetului de război și cabinetului de securitate.

Șefii de securitate susțin acordul de eliberare a ostaticilor în etape, afirma Netanyahu înaintea votului.

Benjamin Netanyahu a declarat că șefii de securitate susțin pe deplin un acord de eliberare în etape a ostaticilor din Gaza, înainte de un vot anticipat al cabinetului israelian asupra unei propuneri care include o încetare a focului, potrivit Sky News.

Guvernul israelian se confruntă cu o decizie dificilă de a aproba acordul în această seară, dar este decizia corectă, a declarat premierul israelian.

Război în Israel, 21 noiembrie 2023 CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie

Război în Israel, 20 noiembrie 2023 Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene

Război în Israel, 19 noiembrie 2023 Comisarul ONU Volker Turk: "Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere"

Război în Israel, 18 noiembrie 2023 "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”

Război în Israel, 17 noiembrie 2023 Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close