Antena 3 CNN Externe Război în Israel, ziua 42: Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa

Război în Israel, ziua 42: Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa

Război în Israel, ziua 42. CNN a obţinut în exclusivitate imagini din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa. Acestea au fost filmate de miltarii forţelor de apărare israeliene şi arată cum a folosit Hamas cel mai mare spital din Gaza pentru a purta război.

Război în Israel, ziua 42: Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa
Sursa foto: CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2023   •   22:19

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Israelul permite intrarea a 140.000 de litri de combustibil în Fâșia Gaza, la două zile
  • Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa
  • OMS avertizează că riscul de răspândire a bolilor în Gaza este crescut
  • Mai mulți cetățeni iralndezi părăsesc Fășia Gaza prin punctul de trecere Rafah
  • 250 de străini și doi răniți palestinieni au trecut vineri din Gaza în Egipt
  • Blinken: Nu sprijinim prezența Israelui în Gaza după sfârșitul războiului
  • Klaus Iohannis anunță din Tanzania că România trimite sute de tone de ajutor umanitar în Gaza
  • IDF a recuperat din Gaza cadavrul femeii soldat care a apărut într-o înregistrare difuzată de Hamas
  • Aviația israeliană a atacat ținte din Siria, potrivit presei de la Damasc
  • 16 români și membri ai familiilor lor au fost aduși în țară după ce au fost evacuați din Gaza
  • Liderul opoziției israeliene spune că a venit timpul pentru înlocuirea premierului Benjamin Netanyahu
  • Fâșia Gaza devine un "cimitir de copii”, pentru că spitalele se transformă în "zone de război”, avertizează un medic
  • Armata israeliană a evacuat partea de vest a orașului Gaza, trecând la "următoarea fază” a operațiunii terestre​​​​​
  • Hamas revendică responsabilitatea pentru atacul din Cisiordania în care a fost ucis un soldat israelian

Update 22.13 Israelul permite intrarea a 140.000 de litri de combustibil în Fâșia Gaza

Cabinetul de război al Israelului a fost de acord să permită intrarea în Gaza a 140.000 de litri de combustibil la fiecare două zile, la cererea Washingtonului.

Decizia vine pe fondul penuriei acute care amenință livrările de ajutoare și comunicațiile în Fâșia asediată, au declarat astăzi oficiali israelieni și americani.

Israelul a impus o blocadă strictă asupra tuturor bunurilor care intră în Gaza controlată de Hamas atunci când a lansat o campanie militară ca răspuns la ravagiile grupării militante palestiniene din 7 octombrie, în care au murit 1.200 de persoane și au fost luați 240 de ostatici.

De atunci, Israelul a fost de acord să permită accesul camioanelor cu ajutoare, după inspecții stricte, iar miercuri a fost permisă intrarea unei cantități mici de combustibil pentru a menține în mișcare camioanele cu ajutoare ale Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutoare și Lucrări (UNRWA).

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA, care a oferit mai multe detalii, a declarat că Israelul s-a angajat să permită intrarea a 120.000 de litri de combustibil la fiecare 48 de ore pentru camioanele UNRWA și pentru alte nevoi, cum ar fi desalinizarea apei, pomparea apelor uzate, brutării și spitale în sudul Fâșiei Gaza.

O cantitate suplimentară de 20.000 de litri la fiecare două zile va fi permisă pentru a alimenta generatoarele de energie ale companiei de telecomunicații Paltel, care a avertizat cu privire la o pană de curent iminentă a rețelei sale de telefonie mobilă din cauza lipsei de combustibil.

Update 19.22 Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa

CNN a obţinut în exclusivitate imagini din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa. Acestea au fost filmate de miltarii forţelor de apărare israeliene şi arată cum a folosit Hamas cel mai mare spital din Gaza pentru a purta război.

Un tunel al Hamas sub cel mai mare spital din Gaza. Asta arată, potrivit armatei israeliene, acest videoclip. La aproape 48 de ore după ce forțele israeliene au atacat spitalul Al-Shifa, acestea sunt primele imagini cu ceea ce armata israeliană spune că este un puț de tunel operațional în incinta complexului sanitar.

CNN nu poate verifica în mod independent aceste afirmații, dar, folosind aceste cadre, CNN a geolocalizat înregistrarea video în complexul Al-Shifa, la aproximativ 30 de metri distanță de una dintre clădirile principale ale spitalului.

"Este aici, în spitalul Shifa, unde Hamas operează unele dintre celulele sale de comandă și control. De săptămâni întregi oficialii israelieni au pus bazele unei operațiuni care să vizeze spitalul Shifa, susținând că Hamas operează un complex subteran masiv sub el. Iar în ultimele zile Statele Unite au susținut și ele aceste acuzații", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt IDF

Armata israeliană le numește dovezi concrete că Hamas a folosit cel mai mare spital din Gaza pentru a purta război. În apropierea spitalului, oficialii israelieni spun că au găsit și cadavrul lui Yehudit Weiss, în vârstă de 65 de ani, care s-a numărat printre cei răpiți pe 7 octombrie.

Decizia Israelului de a trimite trupe într-un spital a atras critici dure, șeful ONU pentru ajutor umanitar s-a declarat "îngrozit" de acest raid. Președintele Biden susține acțiunile Israelului.

"Un lucru a fost stabilit: Hamas are cartierul general, arme, materiale sub acest spital. În timp ce forțele speciale israeliene continuă să cerceteze complexul spitalului, descoperă, de asemenea, arme și muniții. Există un AK 47. Sunt cartușe, muniție. Sunt grenade aici", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA.

Update 17.53 OMS avertizează că riscul de răspândire a bolilor în Gaza este crescut

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că există un risc crescut de răspândire a bolilor în Gaza, în condițiile în care populația s-a înghesuit în adăposturi cu hrană și apă curată puține.

"Suntem extrem de îngrijorați de răspândirea bolilor odată cu sosirea sezonului de iarnă", a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS în teritoriile palestiniene ocupate.

Acesta a precizat că au fost înregistrate peste 70.000 de cazuri de infecții respiratorii acute și peste 44.000 de cazuri de diaree, cifre mult mai mari decât cele așteptate.

OMS a avertizat anterior cu privire la "tendințele îngrijorătoare" în ceea ce privește răspândirea bolilor în Gaza, unde bombardamentele și ofensiva terestră au perturbat sistemul de sănătate, accesul la apă potabilă și au obligat oamenii să se înghesuie în adăposturi.

Începutul sezonului ploios și posibilitatea unor inundații cresc, de asemenea, temerile că sistemul de canalizare al enclavei va fi copleșit și că bolile se vor răspândi.

Update 16.16 Mai mulți cetățeni iralndezi părăsesc Fășia Gaza prin punctul de trecere Rafah

Irlanda a anunțat că mai mulți cetățeni irlandezi și familiile acestora sunt pe cale să părăsească astăzi Gaza prin punctul de trecere Rafah.

26 de cetățeni irlandezi și persoanele aflate în întreținere au trecut în Egipt miercuri și joi, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

Irlandezul-palestinian Khalid El Estal, care locuiește în Co Kildare, a declarat că cei doi copii mici ai săi se numără printre cei care au părăsit Gaza astăzi.

Ali, în vârstă de patru ani, și Sara, în vârstă de un an, se află acum în siguranță în Egipt, a spus el.

"Ei se află pe partea egipteană a graniței cu un oficial irlandez. Ei sunt în verificare acolo acum. Aceasta este o veste grozavă”, a declarat Khalid El Estal.

Soția lui și mama copiilor, Ashwak, a fost ucisă în bombardamentul israelian din Gaza.

Update 14:30 250 de cetățeni străini au ajuns în Egipt după ce au părăsit Gaza prin punctul de trecere Rafah, vineri.

Informația este difuzată de CNN, care citează un oficial egiptean al serviciului de frontieră.

De asemenea, două persoane palestiniene rănite au primit permisiunea de a intra în Egipt, potrivit oficialului citat.

Acesta a mai spus că peste 20 de camioane cu ajutoare au intrat, vineri, în Fâșia Gaza, transportând provizii esențiale, inclusiv alimente, apă, echipamente medicale și  medicamente.

Update 13:30 Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat convins că susținerile IDF, conform cărora ar exista elemente de infrastructură militară Hamas sub spitalul Al-Shifa din Gaza, sunt adevărate.

Într-o intervenție la un post TV american, Blinken a susținut că Hamas "pune în pericol pe toată lumea, prin faptul că amestecă printre civili în spitale, școli și locuințe".

El a fost întrebatdacă este convins că există centre de comandă Hamas în tunelurile de sub spitalul Al-Shifa și a răspuns cu "Da".

De asemenea, șeful diplomației americane a fost întrebat dacă Statele Unite sprijină prezența Israelului în Gaza după încheierea războiului.

"Nu, nu o sprijinim", a fost răspunsul său.

"Nu poate exista o reocupare a Gaza de către Israel, la fel cum Gaza nu poate continua să fie folosită ca platformă pentru lansarea de atacuri teroriste. Ar trebui să avansăm către situația în care palestinienii au drepturi politice și capacitatea de a se guverna singuri în propriul lor stat", a adăugat Antony Blinken.

Update 12:30 Președintele Klaus Iohannis a spus, în cursul turneului său african, că țara noastră a decis să acorde peste 230 de tone de ajutor umanitar populației din Fâșia Gaza.

Anunțul a fost făcut în timpul declarației oficiale cu prilejul primirii de către președinta Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan.

"Nu în ultimul rând, am abordat situația din Orientul Mijlociu, subliniind necesitatea ca violențele să nu se extindă, civilii să fie protejați, ajutoarele umanitare să aibă acces în zonă și dreptul internațional să fie respectat.

România are convingerea că doar soluția celor două state poate asigura pacea și stabilitatea pe termen lung în regiune.

De asemenea, am arătat că România a decis să transfere către populația civilă din Gaza peste 230 de tone de ajutoare umanitare, în valoare de aproape 2 milioane de euro", a spus Iohannis.

Update 10:30 Israelul a atacat în cursul nopții ținte din apropierea capitalei siriene Damasc.

Informația este transmisă de agenția siriană de stat, SANA.

Atacurile aeriene au avut loc în jurul orei locale 2:25 și au fost lansate de pe Înălțimile Golan, ocupate de Israel, a precizat sursa citată.

Conform agenției siriene, apărarea antiaeriană a interceptat majoritatea rachetelor și nu au fost raportate victime sau pagube materiale.

Israelul admite foarte rar atacurile sale asupra unor ținte din Siria, deși oficialii statului evreu acuză adesea regimul de la Damasc că găzduiește miliții susținute de Iran, amintește CNN.

Săptămâna trecută, Israelul a declarat că grupări cu baza în Siria au lansat o dronă care a lovit o școală din Eilat, în sudul țării.

Update 09:30 Corpul unui al doilea ostatic israelian a fost recuperat dintr-o structură din apropierea spitalului Al-Shifa din orașul Gaza.

Anunțul a fost făcut de armata israeliană, vineri dimineață.

Conform IDF, cadavrul lui Noa Marciano, o tânără de 19 ani, caporal în cadrul Forțelor de Apărare, a fost transferat pe teritoriul israelian.

IDF a recuperat trupul la câteva zile după ce a apărut o înregistrare video a Hamas, care susținea că Marciano a fost ucisă într-un atac aerian israelian.

Joi, armata israeliană a anunțat că a recuperat corpul lui Yehudit Weiss, o femeie israeliană în vârstă de 65 de ani, găsită în apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza. 

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că Weiss a fost ucisă de Hamas, fără a da alte detalii.

Update 08:30 16 cetățeni români și membri ai familiilor acestora au ajuns astăzi în România, după ce au fost evacuați din Gaza la începutul săptămânii.

Ei au fost transportați din Egipt cu o aeronavă a companiei Tarom.

"Marți, 17 cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în Republica Arabă Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde 16 persoane au fost îmbarcate spre România, iar o persoană a rămas în R.A. Egipt", a precizat Ministerul român de Externe.

Până în prezent, 237 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din enclava palestiniană, au fost transportați în România.

Update 01:00 Șeful IDF spune că Israelul este aproape de a distruge „sistemul militar” al Hamas în nordul Gazei

"Suntem destul de aproape de a distruge sistemul militar pe care (Hamas) l-a avut în nordul Fâșiei Gaza”, a spus șeful Statului Major General al IDF, Herzi Halevi, în timp ce vizita trupele care luptă în fâșie, potrivit CNN

Declarația sa vine după ce liderii israelieni la începutul săptămânii au declarat că partea de nord a Gazei, inclusiv orașul Gaza, se află sub controlul Israelului. Miercuri, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că operațiunile terestre ale Israelului "vor dura multe luni – și vor include atât nordul, cât și sudul (al Fâșiei Gaza),” jurându-se că "demontează Hamas oriunde s-ar afla”.

Război în Israel, 16 noiembrie 2023 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Armata a trecut la o nouă fază a operaţiunii terestre în Gaza"

Război în Israel, 15 noiembrie 2023 Șefa UNICEF, rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza

Război în Israel, 14 noiembrie 2023 România trimite ajutoare în Gaza cu un avion al Comisiei Europene

Război în Israel, 13 noiembrie 2023 Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza

Război în Israel, 12 noiembrie 2023 Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close