Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 39. România trimite ajutoare în Gaza cu un avion al Comisiei Europene

Război în Israel, ziua 39. România trimite ajutoare în Gaza cu un avion al Comisiei Europene

Război în Israel, ziua 39. Hamas a anunțat, prin intermediul unei înregistrări audio, că "vrea să elibereze 70 de ostatici în schimbul unui armistițiu de cinci zile".

de Georgiana Adam    |    14 Noi 2023   •   19:01

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Israelul anunţă că Hamas a pierdut controlul auspra nordului Fâşiei Gaza
  • Un grup de 17 persoane, români și membri de familie ai acestora, evacuate din Fâșia Gaza în Egipt
  • Mesajul lui Joe Biden pentru ostaticii din Gaza: "Rezistați, venim” 
  • Secretarul general al ONU cere "în numele umanităţii" încetarea focului în Gaza
  • România trimite ajutoare în Gaza cu un avion al Comisiei Europene
  • Israelul anunță că a capturat sediile Parlamentului și Poliției Hamas din Gaza
  • IDF a arătat presei internaționale o cameră cu arme și muniții plasată sub un spital de copii din Gaza
  • Armata israeliană anunță că a redeschis ruta de evacuare spre sudul Fâșiei Gaza
  • BBC: Spitalul Al-Shifa pregătește o groapă comună pentru 170 de cadavre
  • IDF confirmă moartea unei ostatice de 19 ani, răpită de Hamas
  • Armata israeliană anunță o pauză de patru ore în operațiunea militară din Gaza
  • Militanții Hamas sunt pregătiți să elibereze 70 de oameni pe care îi ține ostatici, în schimbul unui armistițiu de 5 zile
  • Armata israeliană a descoperit un tunel folosit de teroriștii Hamas sub o moschee din Fâșia Gaza
  • Joe Biden cere ca spitalele din Fâșia Gaza să fie protejate
  • Un grup de 86 de cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza a ajuns în România
  • Guvernul Hamas "a pierdut controlul asupra Gaza", afirmă Israelul
  • Șeful UE pentru politică externă face propuneri pentru Gaza postbelică
  • Şeful diplomaţiei israeliene estimează că "presiunea internaţională" asupra Israelului sporeşte
  • Preşedintele Braziliei acuză Israelul că ucide civili "fără niciun criteriu" în Fâşia Gaza
  • Benjamin Netanyahu se opune apelurilor internaționale tot mai numeroase de încetare a focului
  • Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va merge în Orientul Mijlociu în următoarele zile
  • Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza

Update 22:29: Israelul anunţă că Hamas a pierdut controlul auspra nordului Fâşiei Gaza

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene, anunţă că Hamas continuă să piardă controlul în nordul Fâșiei Gaza şi cere teroriștilor care se ascund în spitale să se predea. 

"Lucrăm cu intensitate şi avansă. Este importamt ca publicul să ştie că avem mult de lucru în continuare. Acţionăm pentru evacuarea spitalelor. Unul din ele a fost evacuat astăzi. Acţionăm împreună cu reprezentanţii organizaţiilor internaţionale să muntăm incubatoarele din spitalul Al-Shifa în locuri mai sigure. Hamas îţi va piede protectia specială în curţile de justiţie interanţională dacă va continua să se protejeze cu pacienţi. Atenţionă teroriştii care se aascunt în spitale să se predea", a transmis Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene. 

Update 22:25. Un grup de 17 persoane, români și membri de familie ai acestora, evacuate din Fâșia Gaza în Egipt

Un grup de 17 persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, aflate în Fâșia Gaza au fost evacuate marți în Egipt, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, marți, un număr de 17 persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo. Aceștia au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE și reprezentanți ai Ambasadei României în Egipt, urmând a fi însoțiți până la Cairo de o altă echipă mobilă a Celulei de Criză MAE.

Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România în perioada următoare. MAE reamintește că, până la acest moment, 220 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România.

MAE susține că continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

Update 22:16 Mesajul lui Biden pentru ostaticii din Gaza: "Rezistați, venim” 

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că este implicat în discuții zilnice pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de gruparea militantă Hamas și crede că acest lucru se va întâmpla, potrivit Reuters.

"Rezistați, venim”, a declarat Biden la Casa Albă, întrebat de reporteri care este mesajul său pentru membrii familiilor ostaticilor.

Update 20:37: Secretarul general al ONU cere "în numele umanităţii" încetarea focului în Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este ''foarte îngrijorat de situaţia cumplită şi de marile pierderi de vieţi omeneşti în mai multe spitale din Fâşia Gaza'', a transmis marţi purtătorul său de cuvânt, potrivit France Presse.

"În numele umanităţii, secretarul general cere o încetare a focului umanitară imediată", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Guterres.

În acest timp, guvernul condus de gruparea Hamas a anunţat că 11.320 de palestinieni, dintre care 3.145 de femei şi 4.650 de copii, au fost ucişi în bombardamentele israeliene care nu contenesc din 7 octombrie, data când această grupare a atacat comunităţi din sudul Israelului şi a ucis acolo peste 1.200 de persoane.

Numărul răniţilor în enclava palestiniană a ajuns, conform aceluiaşi bilanţ comunicat marţi de Hamas, la 29.200. Semiluna Roşia a avertizat în acest timp că răniţii din nordul Fâşiei Gaza mor pentru că nu pot primi asistenţă medicală. Această organizaţie afirmă că primeşte "numeroase apeluri" din partea unor oameni care spun că sunt morţi pe străzi, sub dărâmături şi chiar în locuinţe, iar familiile nu-i pot înmormânta pentru că nu au cum să iasă afară, consemnează agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

Update 18:42  O aeronavă cu ajutoare oferite de statul român pentru populația din Fâșia Gaza pleacă, miercuri, de pe Aeroportul Otopeni.

Ajutoarele constau în produse alimentare și articole de cazarmament.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, aeronava cargo este pusă la dispoziție de Comisia Europeană.

Comitetului Național pentru Situații de Urgență a adoptat în 19 octombrie o hotărâre care prevede acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza/

Ajutorul constă în produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Update 17:32 Forțele de Apărare israeliene anunță că au capturat mai multe clădiri guvernamentale ale Hamas în cartierele Sheikh Ijlin și Rimal din orașul Gaza.

Printre locațiile capturate se numără Parlamentul Hamas, complexul guvernamental al și sediul Poliției.

IDF mai afirmă că militarii israelieni au capturat casa guvernatorului din Gaza, care adăpostea birourile aripii militare Hamas și alte locații care au fost folosite pentru a pregăti atacul din 7 octombrie.

Update 16:01 Un purtător de cuvânt al IDF a invitat presa internațională să viziteze un centru medical pentru copiii din Gaza, despre care a spus că a servit drept "centru de comandă și control" al grupării teroriste Hamas, unde ar fi fost ținuți și ostatici.

O echipă CNN a văzut, luni, arme și explozibili într-o cameră situată sub spitalul pentru copii Al-Rantisi.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a numit locația respectivă "arsenal" al Hamas.

El a prezentat ziariștilor un scaun lângă care se aflau o frânghie și resturi de haine feminine, precum și o toaletă improvizată.

Hagari a spus că resturile de îmbrăcăminte vor fi supuse analizei ADN.

Hamas a negat în mod repetat că luptătorii săi se ascund sub spitale.

Oficialii din domeniul sănătății și directorii de spitale din Gaza au făcut declarații similare.

Update 14:25 Armata israeliană a anunțat, marți, că a redeschis temporar coridorul de evacuare Salah al-Din către sudul Fâșiei Gaza.

Această rută fost deschisă pentru prima dată pe 5 noiembrie.

ONU estimează că aproximativ 200.000 de persoane s-au mutat, până în prezent, în sudul enclavei mergând pe șoseaua Salah al-Din.

Însă alte sute de mii de persoane, care fie nu doresc, fie nu pot să se mute în sud, rămân în nordul Gaza, unde au loc lupte intense, notează BBC.

Update 13:26 Corespondentul BBC relatează, pe baza unor surse din spitalul Al-Shifa din Gaza City, că responsabilii acestei unități medicale pregăsc o groapă comună pentru aproximativ 170 de cadavre.

Sursa citată de radiodifuzorul britanic susține că această groapă comună este situată într-o curte a spitalului și că a asistat la înhumarea a aproximativ 30 de cadavre.

Potrivit BBC, tancurile israeliene se află, de luni, amplasate pe trei laturi ale complexului spitalicesc, iar începând de azi-noapte, blindatele au avansat și au ajuns aproape de poarta principală.

În aceste condiții, deplasarea dintr-o clădire în alta a spitalului și chiar îngroparea cadavrelor este riscantă, cei care sunt angrenați în astfel de activități riscând să fie prinși în schimburile de focuri.

Update 12:24 Armata israeliană, IDF, a confirmat moartea unei tinere de 19 ani care a fost răpită de Hamas în raidul din 7 octombrie.

În comunicatul IDF, Noa Mariciano a fost descrisă drept "un soldat căzut la datorie". 

Sursa citată nu precizează cauza morții, dar IDF spune că familia victimei a fost anunțată.

Anterior confirmării IDF, pe rețelele sociale a fost distribuit un videoclip în care Marciano se identifică și spune că este ostatică de patru zile.

După această secvență, clipul prezintă cadavrul tinerei. 

Hamas susține că aceasta a fost ucisă în urma unui atac israelian.

Update 11:30 Armata israeliană anunță o pauză de patru ore în operațiunea militară din Gaza.

Armata israeliană (IDF) a anunțat că marți va fi impusă încă o "pauză tactică” de patru ore în operațiunea militară din Fâșia Gaza. Pauza a fost introdusă pentru a permite organizarea de evacuări și intervenția lucrătorilor umanitari.

Reprezentanții Forțelor de Apărare Israeliene au anunțat că "pauza tactică” este în vigoare în intervalul orar 10.00-14.00, potrivit Sky News.

Operațiunile militare se vor întrerupe în cartierele al Daraj și al Tuffah din nordul Fâșiei Gaza, au adăugat cei de la IDF.

În paralel, civililor li s-a permis să plece în sudul regiunii folosind ruta Salah al Din, drumul principal care face legătura între nord și sud.

Luni, armata a mai făcut o pauză tactică de patru ore, dar aceasta s-a aplicat în altă zonă a Gaza.

Update 11:00 Militanții Hamas sunt pregătiți să elibereze 70 de oameni pe care îi ține ostatici, în schimbul unui armistițiu de 5 zile.

Este vorba despre femei și copii. Însă gruparea care controlează Fâșia Gaza acuză Israelul că se sustrage de la negocieri.  

Armistițiul cerul de Hamas ar trebui să includă o încetare completă a focului și să permită acordarea de ajutor și asistență umanitară peste tot în Fâșia Gaza, este declarația făcută de unul dintre liderii grupării.

Update 10:45 Armata israeliană a descoperit un tunel folosit de teroriștii Hamas sub o moschee din Fâșia Gaza.

În tunel au fost găsite mitraliere, veste antiglonț și echipament militar. Forțele de Apărare ale Israelului continuă să distrugă infrastructura teroriștilor.

Avioanele au lovit 200 de ținte teroriste, inclusiv luptători, situri de producție de arme, lansatoare de rachete antitanc, dar și centre de comandă operaționale.

Update 09:30 Joe Biden cere ca spitalele din Fâșia Gaza să fie protejate.

Președintele american Joe Biden a declarat că spitalele din Fâșia Gaza trebuie protejate și spune că a sperat la o acțiune „mai puțin intruzivă” din partea Israelului, în timp ce tancurile israeliene au avansat până la porțile principalului spital din enclava asediată, relatează Reuters.

Tancurile israeliene au ocupat poziții în fața spitalului Al Shifa, principalul centru medical din orașul Gaza, despre care Israelul spune că se află deasupra unor tuneluri care adăpostesc un cartier general al luptătorilor Hamas care folosesc pacienții ca scuturi.

Hamas neagă afirmațiile israeliene.

Israelul a lansat războiul împotriva Hamas după ce gruparea palestiniană islamistă a atacat la 7 octombrie sudul țării.

Aproximativ 1.200 de persoane au murit în acel atac, iar 240 au fost duse în Gaza ca ostatici, potrivit bilanțului Israelului.

Aripa armată a Hamas a declarat că este pregătită să elibereze până la 70 de femei și copii reținuți în Gaza în schimbul unui armistițiu de cinci zile. Autoritățile medicale din Gaza spun că peste 11.000 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene, dintre care aproximativ 40% sunt copii.

Aproximativ două treimi dintre locuitorii din această fâșie mediteraneană dens populată au rămas fără adăpost în urma campaniei militare a Israelului, care a ordonat evacuarea jumătății nordice a Fâșiei Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf Al-Qidra, care se afla în interiorul spitalului Al Shifa, a declarat luni că 32 de pacienți au murit în ultimele trei zile, inclusiv trei nou-născuți, din cauza asediului asupra spitalului din nordul Gaza și a lipsei de energie electrică.

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a „inițiat un efort umanitar pentru a coordona transferul de incubatoare” din Israel către Al Shifa, dar a precizat că niciunul dintre aceste dispozitive, folosite adesea pentru a menține căldura nou-născuților prematuri, nu a fost primit de către instituție.

Nu a existat nicio reacție din partea Al Shifa sau a Hamas cu privire la acest lucru.

Cel puțin 650 de pacienți se aflau încă în interiorul spitalului Al Shifa, disperați să fie evacuați către o altă unitate medicală.

În primele sale comentarii de la evenimentele din weekend, inclusiv decesul pacienților raportat la Al Shifa, Biden a declarat că spitalele trebuie protejate.

"Speranța și așteptarea mea este că vor exista acțiuni mai puțin intruzive în legătură cu spitalele și rămânem în contact cu israelienii”, a declarat luni Biden reporterilor de la Casa Albă.

"De asemenea, există un efort de a obține această pauză pentru a se ocupa de eliberarea prizonierilor și acest lucru este negociat, de asemenea, cu Qatarul, care este implicat", a adăugat el. „Așa că rămân oarecum plin de speranță, dar spitalele trebuie protejate”.

Israelul spune că Hamas folosește spitalele în scopuri militare, iar armata israeliană a publicat luni un videoclip și fotografii în care apar arme pe care Hamas le-ar di depozitat în subsolul spitalului Rantissi, un spital pediatric specializat în tratarea cancerului.

Update 08:20 86 de cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza, au ajuns în România, potrivit MAE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că „marți, 14 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România la bordul unei curse speciale, operate de către Compania Națională TAROM”.

Cei 86 de cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 12 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în Egipt.

O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcați spre România.

MAE anunță că va continua dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

Update 00:00 Hamas a anunțat prin intermediul unei înregistrări audio că „vrea să elibereze 70 de ostatici în schimbul unui armistițiu de cinci zile”, potrivit Sky News.

Aripa armată a grupării palestiniene Hamas a anunțat că le-a spus mediatorilor din Qatar că este gata să elibereze până la 70 de femei și copii deținuți în Gaza în schimbul unui armistițiu de cinci zile.

„Armistițiul ar trebui să includă o încetare completă a focului și să permită ajutor umanitar peste tot în Fâșia Gaza”, a declarat Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al aripii armate a Hamas, Brigăzile Alqassam, 

Propunerea a fost făcută prin intermediul unei înregistrări audio publicate pe canalul Telegram al grupului Hamas.

Război în Israel, 13 noiembrie 2023 Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza

Război în Israel, 12 noiembrie 2023 Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"

Război în Israel, 11 noiembrie 2023 | IDF, anunţ de ultimă oră: Hamas a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza

Război în Israel, 10 noiembrie 2023 | CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului

Război în Israel, 9 noiembrie 2023 | Israelul anunță "pauze tactice limitate" în Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Mecanismul prin care românii cu pensii mici vor rămâne cu mai mulți bani
x close