Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 36 | IDF, anunţ de ultimă oră asupra Fâşiei Gaza. Armata israeliană spune că va ajuta la evacuarea bebelușilor din atacat

Război în Israel, ziua 36 | IDF, anunţ de ultimă oră asupra Fâşiei Gaza. Armata israeliană spune că va ajuta la evacuarea bebelușilor din atacat

Război în Israel, ziua 36. Armata israeliană va controla Fâşia Gaza după război, potrivit premierului israelian Benjamin Netanyahu.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Noi 2023   •   21:30

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari
  • IDF a permis evacuarea spitalelor Rantisi și Nasser și a deschis o rută suplimentară pentru a facilita deplasarea populației civile din Fâșia Gaza spre sud
  • Operațiunile au fost suspendate în spitalul al-Shifa, anunță Ministerul Sănătății din Gaza
  • Un avion Spartan al Armatei Române va prelua 41 de români evacuați din Fâșia Gaza
  • Armata israeliană oprește operațiunile militare din Gaza pentru a permite evacuarea populației

 

Update 22:00 - Armata israeliană a declarat sâmbătă că va ajuta la evacuarea bebelușilor din cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, pe fondul luptelor intense dintre soldați și militanți palestinieni din jurul unității. Doi bebeluși prematuri au murit la spital, din cauza lipsei de curent electric.

"Angajații spitalului Al-Shifa au cerut ca mâine să ajutăm bebelușii din departamentul de pediatrie să ajungă la un spital mai sigur. Vom oferi asistența necesară", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-un briefing televizat, conform AFP.

Anterior, sâmbătă, medicii au declarat că doi bebeluși prematuri au murit la spitalul din orașul Gaza, când unitatea de terapie intensivă neonatală nu a mai putut funcționa din cauza lipsei de curent electric.

"Există un risc real pentru viețile altor 37 de bebeluși prematuri", a declarat organizația Physicians for Human Rights Israel, citând medici de la spitalul Al-Shifa.

Un chirurg din spital, Mohammed Obeid, a confirmat decesele nou-născuților și a declarat că un pacient adult a murit, de asemenea, pentru că nu a existat curent electric pentru ventilatorul său.
"Vrem ca cineva să ne dea garanția că poate evacua pacienții, pentru că avem aproximativ 600 de pacienți internați", a spus el, într-o înregistrare audio publicată de organizația de caritate medicală Medici fără Frontiere (MSF).

Contactați telefonic de AFP, martorii de la spital au declarat că au existat focuri de armă neîncetate, atacuri aeriene și focuri de artilerie care au împiedicat oamenii să se miște chiar și în interiorul spitalului.

Update 21:30 - Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza, a declarat sâmbătă seară purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

"Hamas comite o crimă de război prin utilizarea spitalelor și a răspândit mesaje false potrivit cărora atacăm spitalele Shifa", a adăugat Hagari. 

"Acest lucru este fals, noi luptăm doar împotriva teroriștilor din apropierea spitalului", mai spune acesta, potrivit jpost.com.

Forțele israeliene nu trag asupra spitalului Al Shifa din orașul Gaza, dar în jurul acestuia au loc ciocniri cu militanții Hamas, a declarat sâmbătă un oficial al apărării, adăugând că oamenii de acolo pot în continuare să părăsească spitalul în siguranță.

Mii de civili s-au adăpostit în complexul Al-Shifa în ultimele săptămâni, dar mulţi au fugit vineri, pe măsură ce trupele israeliene s-au apropiat şi Israelul a extins accesul la rutele sigure de evacuare spre sud.

Update 19:50 - IDF a permis evacuarea spitalelor Rantisi și Nasser și a deschis o rută suplimentară pentru a facilita deplasarea populației civile din Fâșia Gaza spre sud.

În urma solicitărilor repetate adresate locuitorilor orașului Gaza de a evacua nordul Fâșiei Gaza pentru siguranța lor, din cauza activității militare din zonă, IDF a permis evacuarea spitalelor Rantisi și Nasser.

Trupele IDF au deschis și au asigurat o rută de evacuare ieri, de-a lungul căreia civilii pot merge pe jos și în ambulanțe. 

În timpul activității IDF pentru securizarea coridorului, teroriști înarmați s-au apropiat de trupe și au tras RPG-uri spre ei. Trupele IDF i-au lovit pe teroriști.

Organizația teroristă Hamas operează rețele teroriste în clădiri civile în timp ce le exploatează cu cinism.

Update 19:02S-a defectat avionul trimis să aducă în ţară un grup de români de la Cairo. MApN trimite un alt avion ca să-i aducă pe oameni acasă

Update 18:00 - Doi bebeluși prematuri au murit din cauza întreruperilor de curent la cel mai mare spital din Gaza, au anunţat medicii de acolo, citaţi de Times of Israel.

În tot acest timp, luptele continuă în jurul complexului Al-Shifa.

"Din cauza lipsei de energie electrică, putem raporta că secția de terapie intensivă neonatală a încetat să funcționeze.

Doi prematuri au murit și există un risc real pentru viața a altor 37 de prematuri", se arată într-un comunicat de presă emis de Spitalul Al-Shifa.

Update 13:00 Operațiunile au fost suspendate în spitalul al-Shifa, anunță Ministerul Sănătății din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că operațiunile din complexul spitalului al-Shifa, cel mai mare din enclavă, au fost suspendate sâmbătă, după ce a rămas fără combustibil.

"Ca urmare, un nou-născut a murit în interiorul incubatorului, unde se află 45 de bebeluși", a declarat Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății, pentru Reuters.

Spitalul Al-Shifa, lovit vineri de rachete, este cel mai mare din Fâșia Gaza, cu o suprafață de 360 km pătrați.

În ultimele săptămâni, Israelul a declarat că militanții Hamas au ascuns centre de comandă și tuneluri sub acest spital și sub alte spitale.

Hamas, autoritățile sanitare și directorii de la Shifa au negat că grupul ascunde infrastructură militară în sau sub complex și au declarat că ar saluta o inspecție internațională, potrivit Reuters.

Update 12:20 Un avion Spartan al Armatei Române este în drum spre Cairo să preia 41 de români evacuați din Fâșia Gaza.

Un avion Spartan al Armatei Romane este în drum spre Cairo să ia grupul doi de romani care a reușit să iasă din Fâșia Gaza.

Alți 101 români și familiile lor așteaptă în acest moment să fie scoși din enclavă.

Românii cu dublă cetățenie ar fi trebuit să plece încă de ieri, dar punctul de trecere Rafah a fost închis întreaga zi.

41 de români se întorc astăzi acasă după aproximativ două săptămâni de așteptare. Sunt mari semne de întrebare legate de situația românilor care au ajuns ieri pe listele autorităților palestiniene.

Este vorba de 101 de persoane cu dublă cetățenie, alături de familiile lor, care ieri erau așteptate în punctul de frontieră de la Rafah, acolo unde trebuiau să treacă prin toate procedurile legate atât de documentele de călătorie, cât și controalele medicale. Urmând să fie transportați la Cairo.

Acesta era planul inițial, însă ieri, punctul de trecere de la Rafah a fost închis. Astăzi nu a fost deschis și cel mai probabil nu va fi nici mâine.

Ceea ce înseamnă că cei 101 români vor avea o șansă să scape din Fâșia Gaza abia la sfârșitul săptămânii viitoare.

Tocmai de aceea, ministrul Apărării Naționale a trimis încă de dimineață un avion Spartan pentru a-i lua pe cei 41 de români, să-i aducă  astăzi în țară.

În continuare, numărul oamenilor care cer ajutor Statului Român să se întoarcă acasă este în creștere.

Update 11:30 Armata israeliană oprește operațiunile militare din Gaza pentru a permite evacuarea populației.

Armata israeliană (IDF) a anunțat că oprește operațiunile militare din apropierea unei tabere din Gaza, sâmbătă, timp de patru ore. De asemenea, a fost redeschis coridorul umanitar care leagă nordul și sudul Fâșiei Gaza, potrivit Sky News.

Israelul întrerupe operațiunile militare timp de patru ore pentru a încuraja civilii să plece din zona de război. De asemenea, armata israeliană păstrează deschis coridorul umanitar din Gaza.

"Coridorul de evacuare va rămâne deschis între orele 09:00-16:00 pentru civili prin axa Salah al-Din spre sud de Wadi Gaza.

Va exista o pauză tactică a operațiunii militare în zona taberei Jabalia astăzi între orele 10:00-14:00 pentru a încuraja evacuarea spre sud prin Axa Saladin.

Rezidenții care sunt blocați de la evacuare de către Hamas pot contacta IDF”, a anunțat armata pe platforma X.

Coridorul umanitar nord-sud este deschis începând de luni, în fiecare zi, în intervalul orar menționat. Sute de mii de palestinieni au folosit ruta pentru a scăpa din zona de conflict.

După ce au intrat în Gaza, militarii israelieni au separat regiunea în două părți. Lupte aprige se dau în nordul Fâșiei, în timp ce în sud, prin punctul de trecere a frontierei către Egipt sunt evacuați oamenii răniți și cetățenii străini.

Update 08:30 Arabia Saudită organizează un summit extraordinar despre criza din Gaza.

Arabia Saudită găzduiște sâmbătă un summit extraordinar la Riad, a anunțat Ministerul Saudit de Externe. Participanții vor discuta despre criza din Gaza, potrivit Sky News.

Regatul trebuia să găzduiască sâmbătă două reuniuni la nivel înalt, summitul Organizației Cooperării Islamice și summitul Ligii Arabe.

Summitul extraordinar va înlocui cele două adunări, a explicat ministerul saudit.

Reuniunea comună „va avea loc ca răspuns la circumstanțele excepționale din Fâșia Gaza palestiniană, deoarece țările simt nevoia să-și unifice eforturile și să propună o poziție colectivă unificată”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Update 00:00 Armata israeliană va controla Fâşia Gaza după război, potrivit premierului israelian Benjamin Netanyahu, citat vineri, de DPA.

Armata israeliană "va păstra controlul asupra Fâşiei Gaza, nu o vom lăsa în seama forţelor internaţionale", a declarat vineri Benjamin Netanyahu la o întâlnire cu reprezentanţi ai oraşelor israeliene de frontieră, conform relatărilor media locale.

Această declaraţie intervine după ce premierul israelian afirmase anterior într-un interviu acordat postului american Fox News că Israelul nu va încerca să cucerească, să guverneze sau să ocupe Fâşia Gaza.

"Dar vrem să-i oferim, precum şi nouă înşine, un viitor mai bun în ansamblul Orientului Mijlociu. Şi pentru asta, (gruparea) Hamas trebuie să fie învinsă", a spus Netanyahu.

El nu a stabilit un calendar "pentru că aceasta ar putea lua mult timp". Fâşia Gaza trebuie să fie demilitarizată, deradicalizată şi reconstruită, a subliniat şeful guvernului israelian.

Mark Regev, unul din principalii consilieri ai lui Netanyahu, declarase săptămâna trecută că Israelul nu urmăreşte o ocupaţie permanentă a acestui teritoriu.

Regev a afirmat pentru postul de televiziune CNN că trebuie să existe o prezenţă israeliană de securitate (în Fâşia Gaza), astfel încât armata să poată lansa operaţiuni în funcţie de ameninţări.

Război în Israel, 10 noiembrie 2023 | CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului

Război în Israel, 9 noiembrie 2023 | Israelul anunță "pauze tactice limitate" în Gaza

Război în Israel, 8 noiembrie 2023 | Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza

Război în Israel, 7 noiembrie 2023 | Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile

Război în Israel, 6 noiembrie 2023 | CNN: Bariera de beton de la punctul de trecere dintre Gaza și Egipt a fost îndepărtată

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close