Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 33. Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza: "Prevenim o înrăutățire a situației"

Război în Israel, ziua 33. Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza: "Prevenim o înrăutățire a situației"

Război în Israel, ziua 33. Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că trupele Forțelor de Apărare Israelului se află în „inima orașului Gaza” și vizează infrastructura Hamas și comandanții de acolo, pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică.

Război în Israel, ziua 33. Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza: "Prevenim o înrăutățire a situației"
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Noi 2023   •   22:10

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Mii de civili fug din nordul Fâșiei Gaza în timpul luptelor dintre trupele israeliene și Hamas
  • Prim-ministrul Israelului Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza
  • Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene: "Oricine va încerca să treacă din Liban în Israel, va fi ucis"
  • Secretarul General al ONU: "În mod clar, Israelul face ceva greșit în Gaza"
  • Poziția SUA cu privire la viitorul Gaza: fără ocupație israeliană și fără strămutări de populație
  • Italia trimite o navă militară dotată cu spital către țărmurile Fâșiei Gaza
  • IDF: 130 de tuneluri Hamas, distruse în Gaza de la începutul operațiunii terestre
  • Negocieri mediate de Qatar între Israel și Hamas: până la 15 ostatici eliberați în schimbul a două zile de încetare a focului
  • Țările G7 cer "pauze umanitare", însă nu și oprirea focului în Gaza
  • IDF confirmă moartea în Gaza a unui militar din Forțele Speciale 
  • Semiluna Roșie palestiniană: Armata israeliană a bombardat un convoi umanitar
  • Coridorul umanitar de evacuare în sudul Fâșiei Gaza, deschis din nou, astăzi, timp de cinci ore
  • Israelul anunță că a distrus un depozit de arme al Hezbollah în Liban
  • IDF folosește roboți și câini speciali de urmă pentru a găsi tunelurile teroriștilor
  • Anunț al armatei israeliene: a ucis unul dintre principalii furnizori de arme ai Hamas
  • 51 de români vor fi evacuați, astăzi din Fâșia Gaza
  • Peste 600 de cetățeni străini și 15 palestinieni răniți, părăsesc Gaza spre Egipt marți
  • Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile
  • IDF a reușit să împartă Gaza în două după o lună de război

Update 22:10 Mii de civili fug din nordul Fâșiei Gaza în timpul luptelor dintre trupele israeliene și Hamas.

Mii de civili palestinieni au ieșit miercuri din nordul Fâșiei Gaza, căutând să se refugieze din calea atacurilor aeriene israeliene și a luptelor terestre violente dintre trupele israeliene și militanții Hamas, scrie Reuters.

Exodul a avut loc într-o fereastră de oportunitate de patru ore anunțată de Israel, care a cerut locuitorilor să evacueze nordul încercuit de forțele sale sau riscă să rămână blocați în zonele unde au loc lupte violente.

Dar și părțile centrală și sudică ale micii enclave palestiniene asediate au fost din nou sub foc, în timp ce războiul dintre conducătorii islamiști ai Hamas și Israel a intrat în a doua lună.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că un atac aerian care a lovit case din tabăra de refugiați Nusseirat a ucis 18 persoane miercuri dimineață.

În Khan Younis, șase persoane, inclusiv o tânără, au fost ucise într-un atac aerian.

Orașul Gaza, principalul bastion al grupării militante Hamas în teritoriu, este înconjurat de forțele israeliene. Armata a declarat că trupele au avansat până în inima orașului, în timp ce Hamas spune că luptătorii săi au provocat pierderi grele.

Israelul a atacat Gaza ca răspuns la un raid transfrontalier al Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie, în care bărbați înarmați au ucis 1.400 de persoane, majoritatea civili, și au luat aproximativ 240 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

Update 21:30 Prim-ministrul Israelului Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza.

"Vreau să felicit Armata Israeliană pentru operațiunea terestră! Doresc să punem deoparte tot felul de zvonuri pe care le auzim în ultima vreme. Vom acționa pentru eliberarea răpiților noștri.

Prevenim o înrăutățire a situației din Iudea și Samaria. Există o porțiune foarte mică de cetățeni care nu reprezintă majoritatea aici, care fac probleme în aceste zone.

Acești oameni acționează prin metode care nu reprezintă majoritatea. Vom acționa împotriva acelor persoane", a declarat Beniamin Netanyahu.

Update 20:30 Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene: "Oricine va încerca să treacă din Liban în Israel, va fi ucis"

Continuăm să atingem obiective în timpul luptelor. Am eliminat mulți teroriști. Au fost găsite peste 700 de lansatoare. Am adus o lovitură puternică sistemului antiraerian și aeriană a lui Hamas.

Împreună cu Serviciile de Securitate Generală am descoperit dovezi pentru utilizarea cinică a ambulanțelor de către Hamas.

Este vorba de o crimă de război. Vom arăta lumii cum această organizație ucigașă se ascunde în spatele civililor în timp ce se luptă.

Astăzi am înregistrat 50 de mii de cetățeni ai Gazei care au trecut din partea de nord în partea de sud. Au ajuns în partea de sud, care este mai sigură.

Vom întreține aceste culoare umanitare spre sud. Hamas a pierdut controlul și continuă să-l piardă.
Conducerea operativă stă în buncăre, este detașată de public. Vom continua să-i căutăm pe cei de la conducerea Hamas și îi vom elimina pe toți.

În această seară, în partea de nord a Israelului a fost o pătrundere aeriană, au fost conduse contraatacuri spre zonele în care s-au tras în Israel.

Orice forță militară, oricine va încerca să treacă granița din sudul Libanului în Israel, va fi eliminat.

În privința comandamentului frontului domestic, am actualizat sistemele informatice și aplicațiile pe telefon, pentru înștiințările în timp real.

239 de răpiți, aceasta este lista oficială în acest moment", a spus Daniel Hagari.

Update 20:00 Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite revine cu o nouă poziție critică la adresa Israelului, după ce și-a atras furia autorităților din această țară prin alte declarații recente.

Luna trecută, Guterres a spus că atacul Hamas de la 7 octombrie nu s-a produs "din neant", ci a urmat unei perioade de 56 de ani "de ocupație sufocantă" exercitată de Israel asupra poporului palestinian.

Mai recent, el a arătat că Gaza "se transformă într-un cimitir pentru copii".

De astă dată, Antonio Guterres a invocat numărul mare de victime colaterale ale intervenției israeliene în Gaza.

"Nimic nu ar trebui să diminueze respingerea noastră totală pentru lucrurile oribile pe care le-a făcut Hamas. Dar trebuie să facem o distincție: Hamas este un lucru, poporul palestinian este altceva", a spus Guterres într-un interviu pentru agenția Reuters, citat de CNN.

"Există încălcări din partea Hamas atunci când folosesc (civili drept) scuturi umane. Dar atunci când ne uităm la numărul de civili care au fost uciși odată cu operațiunile militare, există ceva în mod clar greșit", a continuat el.

Potrivit șefului ONU, operațiunile Israelului trebuie să se desfășoare cu respectarea deplină a legilor războiului și să permită, în același timp, intrarea ajutorului umanitar în Gaza.

Update 19:00 Secretarul de stat american Antony Blinken a exprimat poziția SUA cu privire la pacea în Orientul Mijlociu și situația din enclava palestiniană, după ce războiul cu Hamas se va încheia.

O primă solicitare a SUA este ca palestinienii să nu fie strămutați şi să poată rămâne în Fâşia Gaza.

O a doua condiție este ca Israelul să nu ocupe Gaza și să nu îi reducă teritoriul.

Statele Unite văd ca posibilă soluție şi unificarea Fâșiei Gaza cu Cisiordania, sub conducerea Autorității Palestiniene a președintelui Mahmoud Abbas. Asta, în contextul în care Hamas conduce din 2007 în Gaza.

Din nou, Washingtonul propune soluția celor două state - israelian și palestinian - care a fost respinsă de la început de liderii palestinieni și de statele arabe și care s-a dovedit inaplicabilă în ultimele decenii.

Toate aceste precizări vin în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că țara sa are responsabilitatea de a asigura securitatea în Gaza o perioadă nedeterminată.

Update 18:00 Italia va trimite spre Gaza o navă militară echipată dotată cu spital, pentru a ajuta la tratarea victimelor conflictului.

O declarație în acest sens a fost făcută, miercuri, de ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

Nava - numită Vulcano - urma să ridice ancora dintr-un port italian nespecificat, având la bord 170 de oameni, inclusiv 30 de persoane instruite pentru urgențe medicale, a precizat ministrul.

De asemenea, acestsa a anunțat că un spital de campanie va fi adus "direct în Gaza, în acord cu palestinienii".

Update 17:00 Israelul anunță că a distrus 130 de tuneluri Hamas în Fâșia Gaza de când a început operațiunile sale terestre.

"Ca parte a activității forțelor terestre în Fâșia Gaza, se desfășoară un efort de descoperire și distrugere a tunelurilor organizației teroriste Hamas, iar de la începutul luptelor au fost distruse 130 de tuneluri", a precizat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, IDF.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că IDF înonjoară orașul Gaza și operează în interiorul acestuia.

El a reiterat că nu va exista o încetare a focului înainte de eliberarea ostaticilor și a îndemnat populația din Gaza să se deplaseze spre sudul enclavei, "pentru că Israelul nu se va opri".

Update 16:00 Qatarul mediază negocierile dintre Israel și Hamas pentru o eventuală eliberare a 10-15 ostatici deținuți în Gaza de gruparea islamistă.

Eliberarea ar urma să se producă în schimbul unei scurte încetări a focului, a declarat pentru Agenția France Presse o sursă informată cu privire la discuții.

"Negocierile mediate în coordonare cu SUA sunt în curs de desfășurare pentru a obține eliberarea a 10-15 ostatici în schimbul unei încetări a focului de una sau două zile", a detaliat sursa citată de AFP.

Autoritățile israeliene, în frunte cu premierul Benjamin Netanyahu, au reiterat recent că nu acceptă nicio încetare a focului în Gaza până la eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas.

Conform israelienilor, este vorba de peste 240 de persoane.

Update 15:39 Miniștrii de externe din G7 (Grupul celor mai avansate economii ale lumii) și-au exprimat, miercuri, susținerea pentru pauzele umanitare în Gaza, în vederea furnizării de ajutoare și pentru a sprijini evacuarea civililor, dar nu au cerut o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas.

G7 este format din Statele Unite, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, Marea Britanie și blocul Uniunii Europene.

În paralel cu poziția exprimată de G7, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a întărit opoziția față de o încetare a focului în Gaza, spunând că aceia care solicită o oprire imediată a luptelor au obligația să explice cum vor gestiona probabilul "rezultat inacceptabil" al unei astfel de acțiuni.

Bliken se referă la faptul că o pauză a ostilităților ar da posibilitatea grupării Hamas să-și refacă forțele.

Respingerea de către SUA și G7 a unei încetări a focului pune aceste națiuni în dezacord cu statele arabe și cu un număr în creștere de lideri politici de pe tot globul.

Israelul a reconfirmat recent că respinge orice încetare a focului până la eliberarea celor peste 240 de ostatici deținuți de Hamas și a reiterat faptul că obiectivul ofensivei aeriene și terestre din Gaza este eliminarea completă a acestei grupări islamiste.

Update 14:52 Armata israeliană a confirmat că un membru al unei unități din cadrul Forțelor Speciale a fost ucis în luptele din Gaza.

Sergentul Jonathan Chazor, în vârstă de 22 de ani, membru al unității Shaldag a Forțelor Aeriene israeliene, a fost ucis în luptele din nordul Gaza, a precizat IDF.

Până în prezent, Israelul a confirmat că 32 de militari ai săi au murit în Gaza de la începutul intervenției terestre, în data de 27 octombrie.

De asemenea, IDF a publicat numele a 350 de soldați morți de la începutul războiului declanșat de Hamas, majoritatea fiind uciși în atacurile grupării islamiste în sudul Israelului, în data de 7 octombrie.

Update 14:09 Semiluna Roșie Palestiniană, PRCS, a acuzat armata israeliană că a deschis focul asupra unui convoi umanitar operat de Comitetul Internațional al Crucii Roșii, IRCC.

Incidentul a avut loc marți.

"Forțele aeriene ale Israelului au vizat convoiul umanitar al IRCC în orașul Gaza", a postat organizația palestiniană pe rețaua socială X.

IRCC a confirmat, marți, atacul asupra convoiului său, dar nu a atribuit responsabilitatea către israelieni. 

Potrivit IRCC, două camioane au fost avariate în atac, iar un șofer a suferit răni minore.

Update 12:39 Forțele de Apărare ale Israelului au difuzat imagini despre care spun că surprind explozia unui depozit de arme al grupării pro-iraniene Hezbollah.

Deflagrația s-a produs în sudul Libanului, după un atac al aviației israeliene.

Israeul a răspuns astfel după tiruri cu rachete efectuate de Hezbollah asupra nordului țării.

IDF a comunicat că a lovit și alte amplasamente ale grupării armate șiite, în afară de depozitul de armament.

Update 12:12 IDF a comunicat că redeschide, miercuri, un coridor menit să permită civililor din Gaza să treacă în din nordul enclavei spre sud, unde luptele dintre forțele Hamas și cele ale statului evreu sunt mai puțin intense.

"Nordul Fâșiei Gaza este o zonă de luptă acerbă și timpul rămas pentru a o evacua se scurge", a avertizat pe rețeaua X purtătorul de cuvânt al FDI în limba arabă, Avichay Adraee.

El a făcut apel la locuitorii din Gaza să se "alăture sutelor de mii" de persoane care au plecat deja prin acest coridor.

Coridorul este deschis astăzi între orele 10.00 și 14.00. Ulterior, armata israeliană a anunțat că prelungește intervalul de evacuare până la ora 15 (aceeași oră în România).

CNN a relatat, citând surse ONU, că aproximativ 5.000 de persoane au traversat, luni, pe jos, acest traseu. Acest număr a crescut, marți, la 15.000 de oameni.

Update 11.03 IDF apelează la roboți și la câini speciali de urmă pentru a găsi tunelurile teroriștilor

Forțele armate israeliene folosesc roboți şi câini special antrenați pentru a găsi tunelurile Hamas.

Militarii îi folosesc pentru a localiza intrările in tuneluri dar și pentru a le sonda interiorul înainte de a intra în ele.

Un fost oficial al serviciilor israeliene de informații a declarat că armata are un plan bine pus la punct pentru a distruge aceste tuneluri și locurile pe care Hamas le folosește pentru a lansa rachete.

Roboți și câini dresați au fost desfășurați pentru a localiza intrările și a sonda zonele din interiorul tunelurilor înainte de o eventuală acțiune a trupelor terestre specializate.

Update 09.27 Anunț al armatei israeliene: a ucis unul dintre principalii furnizori de arme ai Hamas

Armata israeliană a anunțat astăzi că l-a ucis pe unul dintre principalii furnizori de arme ai Hamas. IDF susține că este vorba despre unul dintre vechii membri ai Hamas.

"Pe baza informațiilor ISA și IDF, un avion de luptă IDF l-a ucis pe Mohsen Abu Zina, șeful armamentului și industriilor Hamas”, se arată într-un comunicat.

IDF a mai spus că Mohsen Abu Zina a fost unul dintre furnizorii de arme de top ai Hamas și un expert în dezvoltarea armelor strategice și a rachetelor utilizate de Hamas.

IDF a mai anunțat că avioanele sale au lovit două celule Hamas care încercau să tragă cu arme antitanc și rachete. Loviturile au ucis mai mulți luptători, a precizat IDF.

Update 08.07 51 de români vor fi evacuați, astăzi din Fâșia Gaza

Ieri noapte, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că deja 93 de români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

Încă de la primele ore ale acestei dimineți, ministerul de Externe a anunțat că astăzi alți 51 de români vor fi evacuați. Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

"MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

Totodată, o echipă consulară mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare”, a transmis ministerul.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că trupele Forțelor de Apărare ale Israelului se află în "inima orașului Gaza” și vizează infrastructura Hamas și comandanții de acolo, pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică.

Gallant a declarat marți că trupele "au venit din nord și din sud și au luat asalt în coordonare cu forțele noastre aeriene și marină”.

"Se bazează pe informații precise… cu o singură țintă: teroriștii Hamas din Gaza, infrastructura și comandanții lor”, a spus Gallant într-o conferință de presă.

”Vom distruge Hamas”, ameninţă ministrul. ”Forţele noastre sunt pregătite pe toate fronturile”, dă el asigurări.

Pe baza declarației lui Gallant, nu este clar unde funcționează IDF în interiorul Gazei. Luni, un purtător de cuvânt al IDF a declarat pentru CNN că armata israeliană se îndreaptă spre orașul Gaza, pe care a spus că armata israeliană l-a încercuit de când a ajuns duminică pe coasta Gazei.

"Gaza este cea mai mare fortăreață teroristă pe care omenirea a construit-o vreodată. Întregul oraș este o mare bază de teroare. În subteran, au kilometri de tuneluri care se conectează la spitale și școli”, a spus Gallant. "Continuăm să demontăm această capacitate”.

Ministrul apărării a reiterat, de asemenea, poziția guvernului israelian că țara nu va implementa o "pauză umanitară” fără întoarcerea ostaticilor capturați de Hamas.

"Vom continua să fim presați; știu că va trebui să luăm decizii dificile. După cum văd eu, nu putem înceta acest război până când obiectivele sale nu vor fi îndeplinite. În acest război, care ne-a fost forțat, nu ne putem întoarce. Nu ne putem opri... până când vom câștiga Hamas și întoarcerea ostaticilor", a spus Gallant.

Război în Israel, 6 noiembrie 2023 | Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile

Război în Israel, 6 noiembrie 2023 | CNN: Bariera de beton de la punctul de trecere dintre Gaza și Egipt a fost îndepărtată

Război în Israel, 5 noiembrie 2023 | MAE România "Autoritățile de la Cairo acordă atenție solicitării de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza”

Război în Israel, 4 noiembrie 2023 | Ministrul israelian al Apărării: "Îl vom găsi şi îl vom elimina pe liderul Hamas din Fâşia Gaza"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close