Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 30 | MAE România "Autoritățile de la Cairo acordă atenție solicitării de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza”

Război în Israel, ziua 30 | MAE România "Autoritățile de la Cairo acordă atenție solicitării de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza”

Război în Israel, ziua 30. Ministrul de externe Luminița Odobescu a avut duminică o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor Externe egiptean, Sameh Shoukri, în timpul căreia i-a cerut omologului său să sprijine evacuarea românilor din Fâșia Gaza, când punctul de frontieră de la Rafah va fi din nou funcțional.

Război în Israel, ziua 30 | MAE România "Autoritățile de la Cairo acordă atenție solicitării de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza”
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Noi 2023   •   22:34

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Ministrul român de Externe a cerut autorităţilor din Egipt să sprijine evacuarea românilor din Fâșia Gaza  
  • Armata israeliană a anunţat lovituri semnificative în Gaza, care vor continua şi în zilele următoare
  • Centrul şi nordul Israelului sunt atacate de Hamas cu rachete aeriene
  • Internetul şi liniile telefonice, întrerupte din nou în Fâşia Gaza
  • Peste 300 de americani sau rezidenţi americani şi membri de familie au fost evacuaţi în ultimele zile din Fâşia Gaza 
  • Un doctor de la Spitalul Shifa din Gaza descrie un "dezastru de sănătate” după atacurile israeliene
  • Papa Francisc îndeamnă la "oprirea în numele lui Dumnezeu” a războiului și cere ajutor umanitar pentru Gaza
  • Ministru israelian, sancţionat de Benjamin Netanyahu, după ce a vorbit de o recurgere la bomba nucleară în Gaza
  • Secretarul de stat american, în vizită neanunţată la Ramallah
  • Războiul Israelului cu mişcarea islamistă palestiniană în Fâşia Gaza ar putea costa 200 de miliarde de şekeli (51 miliarde de dolari)
  • Un al doilea grup de portavioane de atac american a sosit în Orientul Mijlociu
  • Protest violent în faţa reşedinţei lui Netanyahu
  • Şeful Statului Major israelian s-a deplasat în Făşia Gaza pentru a inspecta trupele

Update 22:30. Ministrul român de Externe a cerut autorităţilor din Egipt să sprijine evacuarea românilor din Fâșia Gaza

Ministrul de externe Luminița Odobescu a avut duminică o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor Externe egiptean, Sameh Shoukri, în timpul căreia i-a cerut omologului său să sprijine evacuarea românilor din Fâșia Gaza, când punctul de frontieră de la Rafah va fi din nou funcțional.

În cadrul convorbirii, cei doi miniștri au exprimat îngrijorare față de situația umanitară critică din Fâșia Gaza și au convenit coordonarea eforturilor pentru introducerea ajutorului umanitar în enclavă. Totodată, miniștrii s-au referit la situația cetățenilor români și membrilor de familie care au solicitat sprijin în vederea evacuării din Fâșia Gaza.

"Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a solicitat sprijinul omologului egiptean pentru ca atunci când punctul de frontieră de la Rafah va fi din nou funcțional să trateze cu prioritate solicitările autorităților române de evacuare a cetățenilor români”, se arată într-un comunicat al MAE.

De asemenea, Odobescu a reiterat faptul că Ministerul Afacerilor Externe este pregătit să asigure sprijinul consular în vederea evacuării în bune condiții a cetățenilor români și membrilor de familie care au solicitat acest lucru.

"Oficialul egiptean a dat asigurări că autoritățile de la Cairo acordă o atenție deosebită solicitării de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza”, se mai arată în comunicat.

Update 22:01: Armata israeliană a anunţat lovituri semnificative în Gaza care vor continua şi în zilele următoare

Armata israeliană a anunţat că întreprinde "lovituri semnificative" în cursul serii de duminică şi că acestea "vor continua în zilele următoare în Fâşia Gaza, care a fost 'tăiată în două", transmite AFP.

"Lovituri semnificative sunt în curs (...) şi vor continua în această noapte şi în zilele care urmează", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

El a mai spus că forţele israeliene care operează în acest teritoriu l-au tăiat în două: "Gaza sud şi Gaza nord".

Puţin mai devreme, guvernul Hamas a declarat că armata israeliană desfăşura duminică seara "bombardamente intense" în jurul mai multor spitale din nordul Fâşiei Gaza, unde internetul şi liniile telefonice au fost tăiate

Update 21:03 Centrul şi nordul Israelului sunt atacate de Hamas cu rachete aeriene

Update 19:29. Liniile telefonice şi conexiunea de internet în Fâşia Gaza au fost tăiate duminică seara de către Israel, pentru a treia oară de la începutul războiului pe 7 octombrie, a anunţat operatorul palestinian PalTel, citat de AFP şi Reuters.

"Anunţăm cu regret tăierea totală a comunicaţiilor şi serviciilor de internet în Gaza după ce partea israeliană a debranşat serverele", a indicat PalTel într-un comunicat.

Update 18:20. Peste 300 de americani sau rezidenţi americani şi membri de familie au fost evacuaţi în ultimele zile din Fâşia Gaza, a anunţat duminică un consilier al Casei Albe, transmit AFP şi Reuters.

'Am reuşit să evacuăm peste 300 de americani, rezidenţi permanenţi legali şi membri de familie ai lor', a declarat Jonathan Finer, un consilier pe probleme de securitate naţională, într-un interviu la CBS.

Evacuările s-au desfăşurat 'în cursul ultimelor zile' şi au fost posibile prin 'negocieri intense cu toate părţile implicate în acest conflict', a spus el.

'Credem că mai există un număr de americani în interiorul Gazei (...) şi vom continua să lucrăm până când toţi americanii care vor să plece o vor putea face', a adăugat Finer.

Secretarul de stat Antony Blinken a afirmat săptămâna trecută că în jur de 400 de americani şi familiile lor - în total aproximativ 1.000 de oameni - vor să părăsească enclava.

Evacuările de palestinieni răniţi şi de deţinători de paşapoarte străine prin punctul de trecere Rafah, spre Egipt, sunt suspendate de sâmbătă, dar oficiali din Egipt, SUA şi Qatar au spus că se fac eforturi pentru reluarea lor.

Potrivit celui mai recent bilanţ comunicat duminică de Hamas, 9.770 de persoane - printre care 4.800 de copii şi 2.550 de femei - au fost ucise în Fâşia Gaza începând din 7 octombrie în bombardamentele de represalii întreprinse de Israel.

Update 17:24. Un doctor de la Spitalul Shifa din Gaza descrie un "dezastru de sănătate” după atacurile israeliene

Dr. Marwan Abusada, șeful de chirurgie la Spitalul Shifa din Gaza a spus:

"Avem o criză de sănătate. Într-o zi normală, avem o capacitate de 210 paturi, iar acum avem peste 800 de pacienți care trebuie internați.

„Încercăm din greu să continuăm să furnizăm servicii pacienților care au nevoie de dializă renală, cateterism urgent și incubatoare pentru nou-născuți, dar oferim minim, situația este catastrofală.”

Israelul a bombardat toate panourile solare pe care spitalul le folosește pentru a regenera energie, a declarat Abusada pentru Al Jazeera.

"Israelul a bombardat și generatorul principal al Spitalului Wafa. Israelul s-a asigurat că ne-a îndepărtat de toate liniile vitale de viață, cum ar fi apa, electricitatea, combustibilul, medicamentele și alimentele.

Combustibilul rămas nu mai poate deservi spitalul, îl folosim doar în scop de salvare. De exemplu, maternitatea are lumini sau curent electric doar patru ore pe zi, iar acolo sunt 110 femei. De asemenea, secțiile de chirurgie care au pacienți care se recuperează după operație nu au electricitate. Doar UPU, ATI și sălile de operație au electricitate", a mai spus medicul. 

Update 16:02. Papa Francisc îndeamnă la "oprirea în numele lui Dumnezeu” a războiului și cere ajutor umanitar pentru Gaza

 Papa Francisc a făcut duminică un apel urgent pentru oprirea conflictului din Gaza, solicitând ajutor umanitar și ajutor pentru cei răniți pentru a atenua situația "foarte gravă”, scrie Reuters.

"Mă tot gândesc la situația gravă din Palestina și Israel, unde mulți oameni și-au pierdut viața. Vă rog să încetați în numele lui Dumnezeu, să încetați focul”, a spus el, adresându-se mulțimii din Piața Sfântul Petru după rugăciunea săptămânală Angelus.

"Sper că se va face totul pentru a se evita extinderea conflictului, că răniții vor fi salvați și că ajutoarele vor ajunge la populația din Gaza, unde situația umanitară este foarte gravă”, a mai spus el.

Suveranul pontif și-a reînnoit apelurile pentru încetarea focului și pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, concentrându-se asupra copiilor, despre care a spus că „trebuie să se întoarcă la familiile lor”.

"Să ne gândim la copii, la toți copiii implicați în acest război, la fel ca în Ucraina și în alte conflicte, viitorul lor este ucis”, a adăugat el.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a cerut deja crearea de coridoare umanitare și a spus că este nevoie de o soluție cu două state pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas.

Un oficial din domeniul sănătății din Gaza a declarat duminică că peste 9.770 de palestinieni au fost uciși în acest război, care a început atunci când luptătorii Hamas au lansat un atac surpriză asupra sudului Israelului, ucigând 1.400 de persoane și luând ostatice alte peste 240. Papa a spus că rugăciunile sale s-au adresat și victimelor cutremurului din Nepal, refugiaților afgani și victimelor inundațiilor din Italia.

Update 15:56. Ministrul israelian, sancţionat după ce a vorbit de o recurgere la bomba nucleară în Gaza

Un ministru ultranaţionalist israelian a fost sancţionat duminică de premierul Benjamin Netanyahu, după ce a afirmat că recurgerea de către Israel la bomba nucleară în Gaza în actualul război împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas reprezintă o "opţiune", relatează AFP, citat de Agerpres. 

Ministrul patrimoniului, Amichay Eliyahu, a declarat într-un interviu radiodifuzat că nu este pe deplin mulţumit de amploarea represaliilor israeliene din teritoriul palestinian, după atacul sângeros al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

După ce reporterul l-a întrebat dacă, în opinia sa, o soluţie ar putea fi atunci "un fel de bombă nucleară în toată Fâşia Gaza, să o distrugă complet şi să-i omoare pe toţi", ministrul a răspuns: "este o opţiune".

Biroul premierul Benjamin Netanyahu a reacţionat prompt, denunţând într-un comunicat declaraţii "deconectate de realitate" şi adăugând că armata israeliană se străduieşte să-i cruţe pe "non-combatanţii" din Gaza.

Premierul a suspendat totodată participarea ministrului respectiv la reuniunile de guvern, "până la noi ordine". Amichay Eliyahu a asigurat la rândul său ulterior pe reţeaua X, fostă Twitter, că declaraţia sa privind arma atomică a fost "metaforică".

"Avem însă absolută nevoie de un răspuns puternic şi disproporţionat la terorism", a adăugat el.

Israelul, care nici nu confirmă şi nici nu neagă deţinerea armei atomice, ar dispune de 90 de ogive nucleare, potrivit ultimelor estimări al Institutului internaţional de cercetări pentru pace de la Stockholm (Sipri). 

Update 13:00 - Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a discutat duminică la Ramallah cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, într-un moment în care comunitatea internaţională se teme de o extindere a războiului dintre Israel şi Hamas în Cisiordania, relatează AFP şi Reuters.

Este prima deplasare a secretarului de stat al SUA în Cisiordania de la începutul războiului, pe 7 octombrie, după atacul sângeros asupra teritoriului israelian al mişcării palestiniene islamiste care controlează Fâşia Gaza, urmat de riposta dură a statului evreu.

Vizita neanunţată a lui Antony Blinken la Ramallah vine în contextul turneului său în Orientul Mijlociu care a mai cuprins Israelul şi Iordania.

Update 11:45 Războiul Israelului cu mişcarea islamistă palestiniană în Fâşia Gaza ar putea costa 200 de miliarde de şekeli (51 miliarde de dolari), a estimat duminică publicaţia financiară Calcalist, citând cifre preliminare ale Ministerului de Finanţe, relatează Reuters.

Ziarul menţionează că această estimare, echivalentul a 10% din produsul intern brut, porneşte de la premisa că războiul va dura între opt şi 12 luni, se va limita la Fâşia Gaza, fără implicarea completă a Hezbollahului libanez, Iranului sau Yemenului şi va cere activarea a 350.000 de israelieni din forţele de rezervă.

Ministerul israelian al finanţelor a calificat drept "optimistă" cifra avansată de Calcalist, mai adaugă publicaţia.

Potrivit acesteia, jumătate din costuri le-ar reprezenta cheltuieli militare de circa 1 miliard de şekeli pe zi, alte 40-60 de miliarde de şekeli ar proveni din pierderi de încasări, 17-20 de miliarde ar fi compensaţiile pentru afaceri şi 10-20 de miliarde ar fi destinate "reabilitării".

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich a afirmat anterior că guvernul israelian pregăteşte un pachet de ajutor economic pentru cei afectaţi de atacurile palestiniene "mai mare şi mai amplu" decât cel din timpul pandemiei de COVID-19, iar joi premierul Benjamin Netanyahu a asigurat că statul se angajează să-i ajute pe toţi cei afectaţi.

"Directiva mea este clară: deschideţi robinetul şi direcţionaţi fonduri către toţi care care au nevoie", a spus el, fără a da cifre. "Aşa cum am făcut în timpul COVID. În ultimul deceniu am construit o economie foarte puternică şi, chiar dacă războiul cere un preţ economic, îl vom plăti fără ezitare", a adăugat el.

După debutul conflictului, agenţia S&P a scăzut perspectiva creditului israelian de la "stabilă" la "negativă", iar Moody's şi Fitch au indicat la rândul lor că au în vedere o retrogradare.

Update 10:25 Un al doilea grup de portavioane de atac american a sosit în Orientul Mijlociu pentru a consolida prezența militară americană în regiune.

Washingtonul a trimis grupuri de atac în zonă în încercarea de a descuraja Iranul și milițiile sale proxy să extindă războiul dintre Israel și Hamas.

Potrivit Comandamentului Central al SUA, cel mai recent grup de atac care a ajuns în regiune cuprinde portavionul amiral USS Dwight D. Eisenhower, un crucișător cu rachete ghidate și distrugătoare cu rachete ghidate, o aripă aeriană a portavionului și cele nouă escadrile ale sale, precum și comandantul războiului informațional.

Două portavioane americane se află acum în Marea Mediterană - o priveliște rară în ultimii ani.

Update 08:30 Situația din Israel ia o turnură neașteptată. Sute de oameni au protestat aseară în fața locuinței premierului din Ierusalim.

Israelienii îl consideră vinovat pe șeful Guvernului pentru colapsul armatei din data de 7 octombrie, atunci când teroriștii Hamas au declanșat masacrul împotriva civililor nevinovați.

Trei protestatari au fost arestați după ce au încercat să treacă de barierele de securitate.

Toate aceste incidente vin la scurt timp după ce un sondaj de opinie a arătat că trei sferturi dintre israelieni îl consideră vinovat pe Netanyahu pentru eșecul care a dus la atacul-surpriză al jihadiştilor.

Până acum premierul a refuzat să își asume responsabilitatea.

Update - Aripa armată a facțiunii militante palestiniene: Peste 60 de ostatici, dați dispăruți din cauza atacurilor aeriene israeliene

La sfârșitul lunii trecute, Hamas a declarat că aproximativ 50 de prizonieri deținuți au fost uciși în atacurile israeliene asupra Gaza.

Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam, a declarat pe contul de telegramă al Hamas că 23 de cadavre din cei 60 de ostatici israelieni dispăruți au fost prinse sub dărâmături.

"Se pare că nu vom reuși niciodată să ajungem la ei din cauza agresiunii brutale continue a ocupației împotriva Gaza”, a spus el.

Reuters nu a putut verifica declarația.

Armata israeliană nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Reuters. Statele Unite au trimis drone de supraveghere deasupra Fâșiei Gaza în căutarea ostaticilor luați de Hamas atunci când gruparea militantă palestiniană a atacat Israelul la 7 octombrie, au declarat joi doi oficiali americani.

Hamas, un grup islamist înarmat care guvernează Gaza, a eliberat până acum patru civili dintre cei 239 despre care se crede că sunt reținuți.

Război în Israel, 4 noiembrie 2023 | Ministrul israelian al Apărării: "Îl vom găsi şi îl vom elimina pe liderul Hamas din Fâşia Gaza"

Război în Israel, 3 noiembrie 2023 | Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe, folosit de Hamas pentru transport arme şi terorişti

Război în Israel, 2 noiembrie 2023 | Armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza: "Peste 130 de terorişti au fost eliminați"

Război în Israel, 1 noiembrie 2023 | SUA consideră că Hamas nu va putea conduce Gaza după conflict

Război în Israel, 31 octombrie 2023 | Ministrul Apărării din Israel vorbește despre invazia din Gaza: "Prețul plătit în ultima zi a fost foarte mare, dar suntem hotărâți să câștigăm!"

×
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close