Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 25 | Ministrul Apărării din Israel vorbește despre invazia din Gaza: "Prețul plătit în ultima zi a fost foarte mare, dar suntem hotărâți să câștigăm!"

Război în Israel, ziua 25 | Ministrul Apărării din Israel vorbește despre invazia din Gaza: "Prețul plătit în ultima zi a fost foarte mare, dar suntem hotărâți să câștigăm!"

Război în Israel, ziua 25. Sirenele de război pentru atac aerian au fost activate, marți, în zona orașului Eilat de la Marea Roșie, iar armata Israelului a declarat că alerta viza o posibilă intruziune a unei aeronave ostile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Oct 2023   •   19:23

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat statul Israel:

  • SUA trimit un număr suplimentar de 300 de soldaţi în Orientul Mijlociu
  • Atac terestru și din aer în Gaza. Încă un lider al grupării teroriste a fost lichidat
  • Yemenul declară oficial război Israelului
  • Ministrul Apărării din Israel vorbește despre invazia din Gaza: "Prețul plătit în ultima zi a fost foarte mare, dar suntem hotărâți să câștigăm!"
  • Au fost identificate 826 de victime ale atacului Hamas din 7 octombrie
  • Israelul ar fi lovit tabăra de refugiați de la Jabaliya și ar fi ucis cel puțin 50 de oameni, acuză Hamas
  • Rachete lansate din Gaza au căzut în orașul israelian Ashdod, au rănit mai mulți oameni și au incendiat o parcare
  • Mai multe persoane au fost rănite în Ashdod, după ce o rachetă din Gaza a lovit o clădire
  • CNN: Armata israeliană a demolat casa din Cisiordania a unui lider Hamas și a tras spre protestatarii care aruncau cu pietre
  • IDF: Comandantul Hamas care a condus masacrele într-o zonă de graniță cu Israelul a fost lichidat
  • Hamas a disfuzat imagini cu combatanții săi care ies din tuneluri cu aruncătoare de grenade
  • IDF: soldații israelieni s-au luptat cu teroriștii Hamas în tunelurile din Gaza
  • Peste 8.500 de oameni uciși în Gaza, în atacuri israeliene, de la începutul războiului, anunță Ministerul Sănătății din Gaza
  • IDF: Hamas ține 240 de ostatici în Gaza
  • IDF: "Ținte ostile" dinspre Marea Roșie au fost interceptate de armata israeliană
  • Israelul susține că l-a ucis pe comandantul Hamas care a condus masacrul pe 7 octombrie
  • ONU: Încetarea focului în Gaza este "o chestiune de viață și de moarte pentru milioane de oameni"
  • Alertă în Israel din cauza unui avion ostil care a pătruns în spațiul aerian israelian
  • Unul dintre polițiștii răniți în timpul revoltelor de la Aeroportul din Daghestan a murit
  • Peste 60 de lucrători umanitari ai ONU au fost uciși în Fâșia Gaza în trei săptămâni
  • Netanyahu afirmă că Israelul face "progrese" în campania sa împotriva Hamas
  • Ministrul Apărării din Israel: Dacă nu se vor preda, cei din Hamas vor muri!
  • Armata israeliană a eliberat o femeie soldat
  • Şeful OMS cere un armistiţiu între Israel şi Hamas
  • Gruparea teroristă Hamas a publicat imagini cu trei dintre ostaticile sale
  • Portavionul american USS Dwight Eisenhower a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană
  • Cipru face pregătiri pentru un număr crescut de refugiați din Orientul Mijlociu
  • Ministerul Sănătății din Gaza: numărul morților de la începutul războiului a depășit 8.300

Update 22:30 SUA trimit un număr suplimentar de 300 de soldaţi în Orientul Mijlociu, care vor oferi sprijin în domenii precum operaţiuni de deminare şi în comunicaţii, a anunţat Pentagonul marţi, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, a spus că trupele suplimentare vor pleca din SUA, dar nu se vor afla în Israel.

"Ele sunt menite să sprijine eforturile regionale de descurajare şi să întărească şi mai mult capabilităţile forţei" din Orientul Mijlociu, a spus Ryder.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a adăugat că luna aceasta au fost 27 de atacuri împotriva trupelor americane în Irak şi Siria, potrivit Agerpres.

Update 22:00 Ordinul ofensivei terestre în Gaza a fost dat, iar operațiunea se află în plină desfășurare.

"Eu, comandantul, mă adresez posturilor de comandament din sud. Lansăm un atac asupra Hamas și asupra grupărilor teroriste din Fâșia Gaza. Scopul nostru este unul, victoria! Indiferent cât de lungă va fi lupta, nu există alt rezultat decât victoria.

Ne vom lupta cu profesionalism și cu mare intensitate, în lumina valorilor Armatei de Apărare a Israelului, conform cărora am fost formați, iar cea mai importantă dintre acestea este îndeplinirea misiunii și urmărirea victoriei.

Ne vom lupta prin tuneluri și acolo unde va fi nevoie, vom lovi îngrozitorul dușman care stă în fața noastră", este ordinul de intrare în Gaza.

Update 21:40 Alți doi cetățeni români, ținuți ostatici în Fâșia Gaza. Anunțul MAE

Update 21:00 O explozie uriașă a avut loc în tabăra de refugiați din nordul Fâșiei Gaza și a provocat numeroase victime. Ministrul de Interne din Gaza a raportat că 20 de case au fost complet distruse, existând și victime sub dărâmături. 

De asemenea, forțele de apărare ale Israelului afirmă că l-au ucis pe comandantul batalionului central al Hamas, potrivit The Times of Israel.

Armata a mai transmis că atacul l-a ucis pe comandantul Hamas și pe alți teroriști și a provocat prăbușirea tunelurilor subterane, fiind dărâmate și mai multe clădiri din apropiere.

Update 20:00 Au fost raportate informații despre un atac cu rachete asupra Israelului din Yemen, marți. A existat o declarație oficială care indică faptul că țara intră oficial în luptă, potrivit The Odessa Journal.

Purtătorul de cuvânt oficial al forțelor armate yemenite, generalul de brigadă Yahya Saree Anu, a spus că țara sa declară oficial război Israelului.

Declarația se referă la „a treia operațiune în sprijinul fraților oprimați din Palestina”.

Purtătorul de cuvânt yemenit a recunoscut că au fost lansate rachete spre Israel, inclusiv un „număr semnificativ de rachete balistice”. În plus, au fost lansate drone.

Atacurile au vizat „instalații inamice din teritoriile ocupate”.

„Vom continua să desfășurăm atacuri de calitate superioară folosind rachete și drone până când agresiunea Israelului va înceta”, a adăugat purtătorul de cuvânt oficial yemenit.

De asemenea, Saree a precizat că loviturile vor continua până când Forțele de Apărare Israeliene (IDF) vor înceta operațiunile în sectorul Gaza, potrivit Mediafax.

Update 19:05 Armata israeliană înregistrează succese semnificative în timpul operațiunii terestre din Fâșia Gaza, dar plătește, în același timp, un preț mare, a declarat ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant.

"Desfășurăm forțe pe scară largă, în adâncul teritoriului Fâșiei Gaza", le-a spus Gallant militarilor, conform Times of Israel

"Rezultatele și realizările pe câmpul de luptă sunt foarte mari. Din păcate, în război există un preț, iar în ultima zi acesta a fost foarte mare. În ciuda acestui fapt, suntem hotărâți să continuăm și să câștigăm", a spus el.

Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au comunicat mai devreme în cursul acestei zile că doi soldați au fost uciși și alți doi grav răniți în timpul confruntărilor cu militanții Hamas în Fâșia Gaza, marți.

Update 18:02 Poliția israeliană anunță că, până în prezent, au fost identificate 826 de victime civile ale atacului Hamas din 7 octombrie.

În comunicat poliției, citat de Times of Israel, se precizează că acest număr reprezintă aproximativ 85% dintre cadavrele găsite.

Până în prezent, trupurile neînsuflețite a 732 dintre victime au fost returnate familiilor pentru înmormântare.

Identificarea tuturor celor uciși de teroriștii Hamas la începutul acestei luni se desfășoară lent, pentru că multe cadavre au fost arse sau sau mutilate în timpul atacului.

Presa israeliană amintește că peste 350 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși în același atac din 7 octombrie.

Update 17:53 Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas, a anunțat, marți, Israelul ar fi ucis zeci de oameni în lovituri efectuate cu aviația asupra unor clădiri rezidențiale din tabăra de refugiați Jabaliya din nordul Fâșiei Gaza.

Instituția citată a susținut în primă instață că aproximativ 400 de persoane sunt fie moarte, fie rănite, scrie Times of Israel.

Ulterior, ministerul a revenit cu date mai clare și a comunicat că raidul israelian s-a soldat cu cel puțin 50 de morți, relatează BBC.

Ayed al-Bazm, purtătorul de cuvânt al ministerului, a declarat că zona a fost lovită de șase bombe.

Presa internațională amintește că cifrele furnizate de Hamas nu pot fi confirmate.

În imagini de la fața locului care circulă pe rețelele sociale se văd mai multe cratere mari și, aparent, mai multe cadavre umane.

Update 17:15 Rachete lansate din Gaza au căzut în orașul israelian Ashdod, au rănit mai mulți oameni și au incendiat o parcare

Patru persoane au fost rănite în două atacuri separate cu rachete din Gaza asupra orașului Ashdod, care este în mare parte evacuat, relatează Times of Israel.

Imagini difuzate de Antena 3 CNN arată mașini în flăcări într-o parcare din oraș

Serviciul de urgență Magen David Adom a comunicat că tratează un bărbat în vârstă de 50 de ani în stare gravă, cu răni provocate de schije.

Alți trei bărbați cu vârste între 35 și 64 de ani au suferit răni ușoare, în urma cioburilor din ferestrele spulberate de explozia rachetelor.

Răniții au fost transportați la spitalul local.

Update 16:30 Ambasadorul Israelului în România: "Dacă Hamas nu este eradicată, nu vom suferi doar noi consecințele"

Update 16:13 Armata israeliană a demolat, marți dimineață, casa din Cisiordania a lui Saleh al-Arouri, membru al conducerii politice Hamas.

În înregistrările video de la fața locului obținute de CNN se vede cum mai multe vehicule militare israeliene intră în localitatea situată la nord de Ramallah.

Imaginile surprind o explozie care distruge casa, precum și efectele deflagrației asupra zonei.

Forțele de apărare israeliene au confirmat pentru CNN că au intervenit în cursul nopții pentru a "demola reședința lui Saleh al-Arouri, adjunct al șefului Biroului Politic al organizației teroriste Hamas, responsabil de activitățile grupării în Iudeea și Samaria".

"În timpul activității antiteroriste, a fost instigată o revoltă violentă, cu aruncări de proiectile și pietre asupra forțelor de apărare, care au răspuns cu mijloace de dispersie a revoltei și au tras cu muniție reală în aer și spre cei care aruncau pietre", se spune în declarația IDF.

Saleh al-Arouri este unul dintre membrii fondatori ai aripii militare Hamas, Brigăzile Ezzedinen al-Qassam, și se află în prezent la Beirut.

Update 16:00 Comandantul Hamas care a dirijat atacul din 7 octombrie în kibbutzul Erez și în localitatea Netiv HaAsara a fost ucis luni.

Anunțul a fost făcut marți, într-o declarație comună, de armata israeliană, IDF, și de serviciul israelian de securitate Shin Bet.

Lovituri efectuate de aviația IDF l-au ucis pe Nasim Abu Ajina, comandantul batalionului Beit Lahia al Brigăzii de Nord a Hamas, au comunicat sursele citate.

Potrivit IDF și Shin Bet, Nasim Abu Ajina a comandat divizia aeriană a Hamas și a ajutat la dezvoltarea de vehicule kamikaze fără pilot și parapante.

Moartea lui Abu Ajina va împiedica eforturile Hamas de a "perturba activitățile terestre ale armatei israeliene", se arată în declarația IDF și Shin Bet.

Hamas nu a confirmat moartea lui Abu Ajina până la ora acestei actualizări.

Update 15:45 Gruparea teroristă din Gaza a difuzat imagini despre care spune că arată luptele combatanților săi cu armata israeliană.

Înregistrarea de câteva zeci de secunde începe cu ieșirea unui islamist dintr-un tunel a cărui gură este situată la nivelul solului.

Există trepte care facilitează accesul la suprafață.

Individul nu este singur, ci însoțit de alți militanți, înarmați cu lansatoare de proiectile, după cum lasă să se vadă imaginile ulterioare.

Armele apar în cadru pe măsură ce persoana care filmează se mișcă în teren, cu precauție.

La un moment dat, pe înregistrare se aud tiruri de armă automată, iar militanții încearcă să se camufleze în spatele unor tușituri din zona semi-deșertică.

Camera persoanei care filmează surprinde lansatorul de grenade sprijinit de pământ, cu înălțătorul ridicat, apoi panoramează către stânga, după care se aude un zgomot similar lansării unui proiectil, fără ca tirul să fie filmat în mod efectiv.

Perspectiva se schimbă, iar în depărtare se vede foc la gura unei țevi de calibru mare. Nu este clar ce țintă a fost vizată.

Înregistrarea nu este datată.

Update 15:34 Armata israeliană a anunțat, marți, că este angajată în lupte intense cu militanții Hamas din Gaza, în timp ce experții militari arată că trupele statului evreu și-au extins operațiunile terestre pe teritoriul enclavei palestiniene.

Reprezentanții Forțelor de Apărare ale Israelului, IDF, au anunțat că soldații israelieni au atacat un avanpost Hamas în nordul Fâșiei Gaza și că au ucis zeci de teroriști.

De asemenea, IDF a prezentat imagini înfățișând trupe israeliene cu vehicule blindate în Gaza.

Potrivit sursei menționate, trupele israeliene s-au luptat cu militanții Hamas la sol, dar și în rețeaua de tuneluri.

Update 14:33 Cel puțin 8.525 de palestinieni, dintre care 3.542 de copii, au fost uciși în atacurile israeliene în Gaza începând cu 7 octombrie.

Informația a fost comunicată, marți, de Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al acestei instituții, a declarat că 130 de membri ai personalului medical au fost uciși în Gaza, iar 15 spitale și 32 de centre de sănătate au fost scoase din funcțiune.

Update 13:30 Numărul ostaticilor despre care se crede că sunt deținuți de gruparea Hamas în Gaza a ajuns la 240.

Informația a fost comunicată, marți, de purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

Potrivit acestuia, 315 soldați ai IDF au murit de la atacul Hamas în Israel, din data de 7 octombrie.

Luni, o operațiune IDF a dus la eliberearea unei femei, membru al armatei israeliene, răpită de Hamas.

Ori Megidish a fost salvată într-o operațiune în teren a IDF și a serviciului de informații Shin Bet, a relatat CNN, citând surse militare oficiale israeliene.

Update 12:30 Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, IDF, Daniel Hagari, a anunțat că Israelul a interceptat o rachetă venită din direcția Mării Roșii.

"O rachetă sol-sol care a fost lansată asupra teritoriului statului Israel din zona Mării Roșii și a fost interceptată cu succes de sistemul de apărare cu rază lungă de acțiune 'Arrow'. Sistemele de detecție ale forțelor aeriene au urmărit traiectoria rachetei și aceasta este interceptată la momentul și în locul cel mai potrivit din punct de vedere operațional. De asemenea, avioanele IDF au fost lansate în această dimineață, în urma unei amenințări aeriene detectate în zona Mării Roșii și au interceptat ținte ostile care zburau în zonă. Toate amenințările au fost interceptate în afara teritoriului statului Israel. Nu a fost semnalată nicio intruziune pe teritoriul israelian", a comunicat acest oficial.

Anterior, Agenția France Press a relatat că un reprezentant al rebelilor Houthis din Yemen, susținuți de Iran, a anunțat că aceștia au lansat drone asupra Israelului.

Update 10:50 Israelul susține că l-a ucis pe comandantul Hamas care a condus masacrul pe 7 octombrie.

Forțele de Apărare Israel (IDF) și Autoritatea pentru Valori Mobiliare (ISA) au susținut că au ucis un comandant Hamas într-o operațiune comună, potrivit Sky News.

Într-o declarație distribuită pe Telegram, cele două agenții au declarat că militantul este Nasim Abu Ajina - comandantul Batalionului Beir Lahia al Hamas.

Aceștia au susținut că el a fost persoana care "a condus masacrul din 7 octombrie în Kibbutz Erez și Moshav Netiv HaAsara”. 

El a participat, de asemenea, la dezvoltarea de drone și parapante pentru Hamas, au spus aceștia. 

"Eliminarea sa dăunează în mod semnificativ eforturilor organizației teroriste Hamas de a perturba activitățile la sol ale IDF”, se concluzionează declarația. 

Luptătorii Hamas au ucis sute de israelieni în timp ce aceștia se dezlănțuiau prin sudul țării pe 7 octombrie și au capturat peste 200 de oameni. 

De atunci, Israelul a răspuns bombardând Gaza cu lovituri aeriene, efectuând operațiuni la sol și blocând proviziile vitale să intre în regiune. 

Update 09:50 ONU: Încetarea focului în Gaza este "o chestiune de viață și de moarte pentru milioane de oameni"

Încetarea urgentă a focului în Gaza este "o chestiune de viață și de moarte pentru milioane de oameni", afirmă un înalt oficial ONU.

Avertismentul a venit de la Phillipe Lazzarini, șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, și a fost făcut după ce depozitele agenției au fost jefuite.

El a declarat că o nouă prăbușire a ordinii civile "va face extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, continuarea activității celei mai mari agenții ONU din Gaza", potrivit Sky News.

Lazzarini a prezentat un raport în fața Consiliului de Securitate și a descris o imagine dezastruoasă a situației umanitare din Gaza.

El a spus că "cele câteva convoaie" care au intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah din Egipt în ultimele zile "nu reprezintă nimic în comparație cu nevoile a peste 2 milioane de persoane blocate în Gaza".

Sistemul în vigoare pentru ajutoarele din Gaza este sortit eșecului "dacă nu există voință politică pentru a face ca fluxul de provizii să fie semnificativ și să corespundă nevoilor umanitare fără precedent", a precizat Lazzarini.

Update 09:35 Alertă în Israel din cauza unui avion ostil care a pătruns în spațiul aerian israelian.

Autoritățile din Israel anunță că un avion ostil a ajuns în apropierea unui oraș israelian de la Marea Roșie, potrivit Sky News.

Sirenele de război pentru atac aerian au fost activate, marți, în zona orașului Eilat de la Marea Roșie, iar armata Israelului a declarat că alerta viza o posibilă intruziune a unei aeronave ostile.

Reprezentanții Forțelor de Apărare ale Israelului au avertizat cu privire la descoperirea unui avion ostil în apropierea orașului Eilat de la Marea Roșie.

"Sirenele au sunat în zona Eilat, în sudul Israelului, cu privire la o intruziune a unui avion ostil", au anunțat autoritățile din Israel pe Telegram.

Reprezentanții Forțelor de Apărare ale Israelului nu au oferit mai multe detalii.

Update 08:30 Unul dintre polițiștii răniți în timpul revoltelor de la Aeroportul din Daghestan a murit.

Anunțul a fost făcut de Directorul Adjunct al Aeroportului, care a explicat că ofițerul a fost lovit cu o piatră în cap. 
La atacul antisemit au luat parte sute de musulmani, după ce un avion plin cu evrei a aterizat în aeroport.

20 de persoane au fost rănite și 60 au fost arestate, după revolta antisemită de la aeroportul din Mahacikala, a transmis Ministerul Sănătății din Daghestan, citat de publicația rusă Kommersant. 

Update 08:10 Peste 60 de lucrători umanitari ai ONU au fost uciși în Fâșia Gaza în trei săptămâni

Șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) deplânge situația reprezentanților ONU aflați pe teren în Gaza, afirmând că 64 dintre colegii săi de la UNRWA au fost uciși în puțin peste trei săptămâni.

Este vorba despre "cel mai mare număr de lucrători umanitari ai ONU uciși într-un conflict într-un timp atât de scurt", notează AFP.

Intensificarea operațiunilor militare israeliene în Fâșia Gaza a sporit temerile pentru cei 2,4 milioane de locuitori, unde Ministerul Sănătății, controlat de Hamas, afirmă că peste 8.300 de persoane au fost ucise.

În pofida avertismentelor ONU potrivit cărora în Gaza nu sosesc suficiente ajutoare pentru a satisface "nevoile umanitare fără precedent", premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că o încetare a focului ar însemna să se predea Hamas, ai cărui oameni înarmați au ucis 1.400 de persoane și au luat peste 230 de ostatici într-un atac fără precedent la 7 octombrie, potrivit ultimelor cifre israeliene.

Update 00:00 Un număr de 26 de camioane încărcate cu alimente și medicamente au trecut luni în Fâșia Gaza prin punctul de trecere de la Rafah, la granița cu Egiptul, informează Crucea Roșie Palestiniană, conform The Guardian. 

Din 7 octombrie și până în prezent, 144 de camioane cu ajutoare au intrat în Fâșia Gaza.

Israelul afirmă că peste 200 de ostatici sunt deținuți de Hamas în Fâşia Gaza, iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat că acțiunea terestră din Gaza creează posibilitatea salvării lor.

"Hamas nu va face acest lucru decât dacă va fi sub presiune", a declarat el reporterilor: "Evident, l-am întâmpinat pe ostatic cu brațele deschise după acțiunea de succes de ieri... dar suntem hotărâți să îi aducem pe toți ostaticii înapoi acasă. Credem că această metodă are o șansă".

Război în Israel, 30 octombrie 2023 | Premierul Benjamin Netanyahu: "Acesta este un timp pentru război"

Război în Israel, 29 octombrie 2023 | Tancurile israeliene intră adânc în Gaza: 450 de ţinte distruse într-o zi

Război în Israel, 28 octombrie 2023 | Israel îşi retrage personalul diplomatic din Turcia, după declaraţiile lui Erdogan

Război în Israel, 27 octombrie 2023 | Tancurile israeliene au trecut de gardul de frontieră în nordul Fâşiei Gaza

Război în Israel, 26 octombrie 2023 | Rusia cere grupării teroriste palestiniene să elibereze imediat cetăţenii străini ostatici din Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Vremea se schimbă radical în România
x close