Antena 3 CNN Externe Război în Israel, ziua 29 | Ministrul israelian al Apărării: "Îl vom găsi şi îl vom elimina pe liderul Hamas din Fâşia Gaza"

Război în Israel, ziua 29 | Ministrul israelian al Apărării: "Îl vom găsi şi îl vom elimina pe liderul Hamas din Fâşia Gaza"

Război în Israel, ziua 29. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat sâmbătă că Israelul îl va "găsi" şi "elimina" pe liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinouar.

Război în Israel, ziua 29 | Ministrul israelian al Apărării: "Îl vom găsi şi îl vom elimina pe liderul Hamas din Fâşia Gaza"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Noi 2023   •   21:27

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Şeful Statului Major israelian s-a deplasat în Făşia Gaza pentru a inspecta trupele
  • Israelul "îl va găsi şi îl va elimina" pe liderul Hamas din Fâşia Gaza, declară ministrul israelian al apărării
  • Hamas anunţă că a lansat o rachetă cu rază de acţiune lungă asupra oraşului israelian Eilat
  • Armata israeliană a bombardat poziţii ale Hezbollah după atacuri ale miscării libaneze
  • Erdogan declară că rupe orice contact cu premierul israelian; Ankara îşi recheamă ambasadorul
  • Centru cultural francez, vizat de un atac israelian în Gaza
  • 730 de cetățeni străini sunt așteptați să treacă sâmbătă prin Rafah
  • Un „conflict regional mai amplu” în Orientul Mijlociu a fost descurajat, susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din SUA
  • Blinken, întâlnire cu miniștrii de externe din Orientul Mijlociu în Iordania
  • Șeful ONU, îngrozit de atacul israelian asupra unui convoi de ambulanțe
  • Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, EAU, Qatar şi SUA se întâlnesc sâmbătă la Amman
  • Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe folosită de Hamas pentru transport personal de luptă şi arme
  • Dronele de supraveghere americane survolează Gaza pentru a ajuta la căutarea ostaticilor
  • MAE: Alți doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, sunt ostatici în Fâșia Gaza
  • Israelul le-a recomandat cetăţenilor săi să nu călătorească în străinătate, evocând o "creştere semnificativă a antisemitismului" în lume
  • Șeful Hezbollah: "Operațiunea din 7 octombrie a fost una 100% palestiniană, organizată în cel mai mare secret"
  • Antony Blinken în Israel: "Susținem dreptul Israelului la autoapărare, dar felul în care face acest lucru contează"

Update 21:59 Şeful Statului Major israelian s-a deplasat în Făşia Gaza pentru a inspecta trupele

Generalul Herzi Halevi, şeful Statului Major israelian, s-a deplasat sâmbătă în Fâşia Gaza pentru a inspecta trupele israeliene de acolo, o premieră de la declanşarea războiului împotriva Hamas, la putere în acest teritoriu palestinian, informează AFP, citat de Agerpres. 

"Da, el era în Fâşia Gaza astăzi", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene, după difuzarea unor imagini la televiziunea publică a Israelului.

Din 7 octombrie până în prezent, cel puţin 1.400 de persoane au murit de partea israeliană, majoritatea civili ucişi în ziua atacului de o amploare fără precedent comis de Hamas. Ca represalii, Israelul a declarat un război pentru a "anihila" Hamas, bombardând neîncetat Fâşia Gaza, condusă de mişcarea islamistă palestiniană. Aceste bombardamente au făcut aproape 9.500 de morţi, în principal civili, potrivit guvernului Hamas.

Update 21:24 Israelul "îl va găsi şi îl va elimina" pe liderul Hamas din Fâşia Gaza, declară ministrul israelian al apărării

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat sâmbătă că Israelul îl va "găsi" şi "elimina" pe liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinouar, informează AFP, citat de Mediafax. 

"Îl vom găsi pe Sinouar şi îl vom elimina", a afirmat Gallant în timpul unei conferinţe de presă la Tel Aviv (...) De acest şabat noi am dus lupte dificile în interiorul Fâşiei Gaza. Am terminat încercuirea (oraşului Gaza) şi forţele noastre operează dinspre sud şi nord", a continuat el.

"Iar pentru a face aceasta noi am intrat în zone rezidenţiale", a mai anunţat Yoav Gallant.

Armata israeliană şi-a început operaţiunea terestră în teritoriul palestinian vineri, 27 octombrie. Cel puţin 29 de soldaţi israelieni au fost ucişi de atunci, potrivit armatei.

Din 7 octombrie până în prezent, cel puţin 1.400 de persoane au murit de partea israeliană, majoritatea civili ucişi în ziua atacului de o amploare fără precedent comis de Hamas.
 Ca represalii, Israelul a declarat un război pentru a "anihila" Hamas, bombardând neîncetat Fâşia Gaza, condusă de mişcarea islamistă palestiniană. Aceste bombardamente au făcut aproape 9.500 de morţi, în principal civili, potrivit guvernului Hamas. Armata israeliană a acuzat pe 27 octombrie Hamas că "duce un război din spitalele" Fâşiei Gaza, ceea ce mişcarea islamistă a dezminţit categoric.

Update 19:57: Hamas anunţă că a lansat o rachetă cu rază de acţiune lungă asupra oraşului israelian Eilat

Brigăzile al-Qassam au anunţat că au lansat o rachetă Ayyash 250 asupra oraşului-port Eilat, în punctul cel mai sudic al Israelului. Aceasta este o rachetă produsă de Hamas, care, potrivit organizaţiei islamiste palestiniene, are o rază de acţiune de 250 de kilometri.

Armata israeliană a anunţat că un atac dinspre Fâşia Gaza a fost identificat în urma alertei cu rachetă în regiunea Arava, la nord de Eilat. Proiectilul a fost interceptat de sistemul israelian de apărare antirachetă Arrow. Nu s-au înregistrat victime, potrivit primelor informaţii, au declarat paramedici.

Oraşul-port Eilat de la Marea Roşie găzduieşte numeroase persoane ce au fost evacuate din sate după masacrul declanşat de Hamas în zona de frontieră cu Fâşia Gaza pe 7 octombrie. În total, circa 250.000 de israelieni şi-au părăsit casele din cauza războiului în Gaza şi a luptelor de la frontiera cu Libanul.

Update 18:30. Armata israeliană a bombardat poziţii ale Hezbollah după atacuri ale miscării libaneze

"Ca răspuns la tirurile dinspre Liban (...), avioanele de luptă ale armatei israeliene au lovit ţinte teroriste ale Hezbollah", a anunţat armata israeliană într-un comunicat, informând de asemenea despre lovituri de artilerie şi de tancuri spre teritoriul libanez, notează AFP citat de Agerpres. 

Ţintele lovite "includ infrastructuri teroriste, situri pentru stocare de rachete şi complexe militare", adaugă comunicatul. La rândul său, Hezbollah a anunţat că a atacat cinci poziţii israeliene de-a lungul frontierei şi, într-un alt atac, a lovit o poziţie militară israeliană la frontieră, nu departe de Kiryat Shmona.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale arată o puternică explozie, urmată de un nor de fum negru pe locul de amplasare a unor instalaţii de supraveghere israeliene. Mai devreme în timpul zilei de sâmbătă, armata israeliană a declarat că a lovit "două celule teroriste" şi "un post de observaţie" al Hezbollah, ca răspuns la tentative de tiruri dinspre Liban în direcţia teritoriului israelian.

Armata a mai informat că a replicat la tiruri de mortier dinspre Liban spre localităţi israeliene "în nordul Israelului", precizând că acestea nu au făcut răniţi. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, în vizită la rezervişti, a declarat sâmbătă că ţara sa "nu este interesată de un război" la frontiera sa de nord, însă a avertizat că dacă liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, "face o eroare, el va pecetlui destinul Libanului"

Update 17:00 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă că rupe orice contact cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, iar Ankara a anunţat că îşi recheamă ambasadorul, din cauza acţiunilor comise de Israel în Gaza, informează AFP şi dpa.

"Netanyahu nu mai este cineva cu care putem discuta. I-am pus cruce", a declarat Erdogan, potrivit unor afirmaţii citate de media turce.

La scurt timp după, Turcia a anunţat că îşi recheamă ambasadorul din Israel pentru consultaţii, din cauza refuzului Israelului de a accepta un armistiţiu în Gaza.

Ambasadorul Sakir Ozkan Torunlar a fost rechemat dată fiind "tragedia umanitară în curs în Gaza, cauzată de atacurile neîncetate ale Israelului împotriva civililor şi refuzului Israelului de a accepta un armistiţiu", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe turc.

Update 13:19 Un atac al forțelor israeliene a vizat centrul cultural francez din Gaza, care a fost închis de la izbucnirea luptelor, a anunțat Ministerul francez de Externe, citat de CNN.

Ministerul a precizat că a fost informat de autoritățile israeliene că locația a fost ținta atacului. Acesta este singurul centru cultural occidental din Gaza și este afiliat ambasadei Franței în Israel.

„Am cerut ca autoritățile israeliene să ne comunice fără întârziere, prin canale adecvate, elementele tangibile care au motivat această decizie”, a precizat ministerul.

Conform acestuia, niciunul dintre lucrători nu se afla în interiorul centrului în momentul atacului. Autoritățile franceze au depus eforturi pentru a evacua lucrătorii palestinieni ai centrului din Gaza.

Într-o declarație pentru CNN, armata israeliană a declarat că solicită în continuare tuturor locuitorilor din Gaza să se mute în sud.

Sâmbătă, Ministerul francez de Externe a anunțat că numărul cetățenilor francezi uciși în atacurile Hamas din Israel a crescut la 39: „Franța deplânge moartea tragică a altor cetățeni francezi, ceea ce ridică la 39 numărul total al victimelor franceze ale atacurilor teroriste ale Hamas în Israel”.

Nouă cetățeni francezi sunt încă dați dispăruți în urma atacurilor din 7 octombrie, a precizat ministerul, adăugând că „s-a confirmat acum că unii dintre ei au fost luați ostatici de Hamas”.

Update 12:10 Trimisul special al SUA, David Satterfield, a declarat sâmbătă că între 800.000 și un milion de persoane s-au mutat în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce 350.000-400.000 au rămas în nordul enclavei.

Vorbind cu reporterii din capitala Iordaniei, Amman, el a spus că nu au fost înregistrate cazuri în care Hamas a interzis sau confiscat ajutoare.

Update 10:40 730 de cetățeni străini sunt așteptați să treacă sâmbătă prin Rafah, potrivit unei surse egiptene, citate de CNN.

Aproximativ 730 de cetățeni străini sunt așteptați să părăsească Gaza prin punctul de trecere Rafah sâmbătă, potrivit unei surse oficiale de pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah.

Este vorba 55 de egipteni, 386 de americani, 112 britanici, 77 de francezi și 151 de germani.

Punctul de trecere de la Rafah a fost deschis miercuri, pentru a permite străinilor și unor răniți să treacă din Fâșia Gaza în Egipt.

Update 10:15 Un „conflict regional mai amplu” în Orientul Mijlociu a fost descurajat, a declarat sâmbătă pentru BBC purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din SUA. Generalul de brigadă Patrick S Ryder a declarat că „în acest moment, considerăm că acest conflict este limitat între Israel și Hamas”.

Declarația oficialului american vine pe fondul temerilor că războiul dintre Israel și organizația teroristă Hamas ar fi putut antrena mai multe țări din regiune, cu posibilitatea de a se transforma într-un conflict regional.

Intervenția purtătorului de cuvânt al Pentagonului are loc după ce liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ținut primul său discurs de la atacurile din 7 octombrie, un discurs în care nu a vorbit despre lansarea unui război cu Israelul.

Întrebat dacă Hezbollah a fost descurajat cu succes să intre în conflict, Ryder a spus: „A fost un obiectiv cheie pentru guvernul nostru și pentru Ministerul Apărării să împiedicăm ca acest lucru să devină un conflict regional mai amplu”.

„Acesta este motivul pentru care am desfășurat capacități suplimentare pentru a include două grupuri de atac ale portavioanelor americane în regiune, pentru a ne oferi o varietate de opțiuni și capacități, în cazul în care ar trebui să răspundem la o gamă întreagă de situații neprevăzute”, a mai spus oficialul american.

„Și astfel vedem că, în linii mari, un conflict regional mai amplu a fost descurajat. Și astfel vom continua să facem acest lucru. Nu căutăm niciun conflict cu Iranul. Nu căutăm să avem un conflict în întreaga regiune. Ne concentrăm aici pe limitarea acestui lucru și pe revenirea la o regiune stabilă și sigură cât mai repede posibil”, a încheiat generalul Ryder, citat de G4Media.

Update 9:35 Secretarul de stat american Antony Blinken se află sâmbătă în Iordania pentru discuții cu reprezentanți ai națiunilor arabe.

Secretarul de stat se va întâlni cu regele Abdullah înainte de discuțiile cu miniștrii de externe din Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite, precum și cu un reprezentant al Autorității Palestiniene.

BBC notează că apelul lui Blinken pentru o pauză umanitară a fost respins de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a declarat că nu va exista nicio pauză în atacurile asupra Gaza până când nu vor fi eliberați toți ostaticii de acolo.

Update 8:00 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat "îngrozit" de atacul Israelului asupra unui convoi de ambulanțe în Gaza, se arată într-un comunicat citat de CNN.

Lovitura din apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza City, cea mai mare unitate medicală din enclavă, a ucis cel puțin 15 persoane și a rănit alte 50, vineri, potrivit autorităților sanitare administrate de Hamas.

"Sunt îngrozit de atacul raportat în Gaza asupra unui convoi de ambulanțe în afara spitalului Al-Shifa", a spus Guterres în comunicat.

Update: Organizaţia umanitară Oxfam: "Jumătate de milion de civili sunt blocați în Gaza "ca niște șobolani într-o cușcă”

Organizația britanică umanitară Oxfam a precizat că este extrem de îngrijorată de soarta a aproximativ 500.000 de persoane blocate în Gaza, precum și pentru cei peste 200 de ostatici israelieni, relatează Sky News.

"Am scăpat de două ori de la moarte astăzi. Ne simțim ca niște șobolani într-o cușcă. Orașul Gaza este închis, iar noi am auzit că oamenii care călătoreau pentru a găsi adăpost în sud au fost ținta unui atac aerian și au fost uciși. Se pare că au de gând să bombardeze toată zona. Shifa este o gaură de coșmar, cu canalizare care se revarsă", a declarat una dintre angajatele organizației umanitare Oxfam.

Organizaţia afirmă că Israelul îi privează pe civilii din Gaza de obiecte esențiale pentru supraviețuirea lor, ceea ce echivalează cu "o pedeapsă colectivă și o încălcare a dreptului umanitar internațional”.

Oxfam a precizat că condamnă Hamas pentru atacurile din 7 octombrie împotriva Israelului, dar condamnă și Israelul pentru evacuarea forțată din nordul Gaza și pentru atacurile sale militare aeriene.

Război în Israel, 3 noiembrie 2023 | Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe, folosit de Hamas pentru transport arme şi terorişti

Război în Israel, 2 noiembrie 2023 | Armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza: "Peste 130 de terorişti au fost eliminați"

Război în Israel, 1 noiembrie 2023 | SUA consideră că Hamas nu va putea conduce Gaza după conflict

Război în Israel, 31 octombrie 2023 | Ministrul Apărării din Israel vorbește despre invazia din Gaza: "Prețul plătit în ultima zi a fost foarte mare, dar suntem hotărâți să câștigăm!"

Război în Israel, 30 octombrie 2023 | Premierul Benjamin Netanyahu: "Acesta este un timp pentru război"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close