Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 32. Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile

Război în Israel, ziua 32. Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile

Război în Israel, ziua 32. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul ar lua în considerare „mici pauze tactice” în lupte pentru a facilita intrarea ajutoarelor sau ieșirea ostaticilor din Fâșia Gaza, dar a respins din nou apelurile la încetarea focului, scrie Reuters.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2023   •   18:44

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Peste 600 de cetățeni străini și 15 palestinieni răniți, părăsesc Gaza spre Egipt marți
  • Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile
  • IDF a reușit să împartă Gaza în două după o lună de război
  • Agenție ONU: 5.000 de oameni au fugit pe jos în sudul Gaza în timpul coridorului umanitar aprobat de Israel
  • ONU: 569 de camioane cu ajutor umanitar au intrat în Gaza din 21 octombrie
  • Ministerul Sănătății din Gaza: bilanțul morților a ajuns la 10.328 de palestinieni
  • Armata israeliană a publicat imagini în care aruncă în aer un tunel Hamas din Gaza
  • Netanyahu: "Vom asigura securitatea în Gaza pe perioadă nedeterminată!" 
  • Armata israeliană redeschide coridorul umanitar pentru civilii din Gaza
  • Lupte grele în Gaza. Israelienii au ocupat o fortăreață Hamas și au atacat alte obiective
  • Bazele americane din Irak și Siria au fost lovite, în ultimele săptămâni, de 38 de ori
  • 103 români vor părăsi marți Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah
  • Israelul ia în considerare „mici pauze tactice” în Gaza pentru ajutor umanitar

Update 21:20 Peste 600 de cetățeni străini și 15 palestinieni răniți, părăsesc Gaza spre Egipt marți.

Un total de 637 de cetățeni străini au fost evacuați marți din Gaza în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a declarat un oficial de frontieră egiptean unui jurnalist care lucrează pentru CNN în Rafah.  

Totalul este cel mai mare număr zilnic de când au început evacuările săptămâna trecută. 

Punctul de trecere Rafah a fost închis de la începutul războiului luna trecută, dar a fost deschis săptămâna trecută ca parte a unui acord negociat de Qatar între Israel, Hamas și Egipt, în coordonare cu SUA.

În plus, 15 palestinieni răniți au sosit în Egipt pentru tratament prin trecere, a adăugat oficialul. 

Potrivit unui bilanţ CNN, numărul total de palestinieni răniţi cu răni grave suferite de atacurile aeriene israeliene în Gaza, care au fost transferaţi în Egipt, aduce la 116.

Update 20:00 Forțele de Apărare ale Israelului anunță că au descoperit mai multe tuneluri ale Hamas în nordul Fâșiei Gaza, lângă un parc de distracții și o universitate.

Imagini relevante au fost publicate pe contul X al corespondentului de război al publicației Times of Israel.

Ambele tuneluri au fost distruse, potrivit armatei israeliene.

În zona universității, IDF menționează că a fost identificat un depozit de arme din care au fost recuperate substanțe chimice, puști de asalt, aruncătoare de grenade, mine și alte echipamente militare.

Update 19:00 La o lună de războiul declanșat de gruparea teroristă Hamas, imaginile din satelit arată progresele armatei israeliene în interiorul Fâşiei Gaza.

Cel mai lung traseu parcurs de forțele IDF merge din nordul enclavei până în apropierea taberei de refugiaţi Al-Shati.

Aici, soldații statului evreu au făcut baricade din nisip, după ce au distrus câteva amplasamente Hamas.

Într-o locație situată la o distanță de aproximativ cinci kilometri de centrul orașului Gaza au fost observate foarte multe tancuri şi blindate aparținând armatei israeliene.

Un alt punct foarte important este plasat aproape de țărmul Mării Mediterane, fiind securizat, și el, cu tancuri și blindate. Acest traseu a fost parcurs de armata israeliană în ultima săptămână și este folosit pentru a aduce trupe în enclavă.

Alte puncte strategice sunt în zona orașului Beit Hanoun. Avansul, aici, nu este e aproximativ doi kilometri în interiorul Fâșiei Gaza.

Update 18:00 Aproximativ 5.000 de persoane au fugit pe jos către sudul Fâșiei Gaza într-o fereastră de patru ore luni, cât a durat coridorul umanitar aprobat de Israel.

Informația provine de la Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, OCHA.

"Întrucât drumurile care duc la principalul nod de trecere au fost grav avariate, s-a putut ajunge acolo doar pe jos. Familii întregi, inclusiv copii, persoane în vârstă și persoane cu dizabilități, au declarat că au parcurs distanțe lungi pe jos, cărându-și lucrurile personale de mână", a precizat OCHA.

Conform sursei citate, aproximativ 1,5 milioane de persoane din Gaza sunt strămutate în interiorul țării, în condițiile războiului pornit de Hamas, care durează deja de o lună.

Dintre strămutați, aproximativ 717.000 oameni se adăpostesc în 149 de unități ale Agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat, UNRWA.

Ații 122.000 sunt în spitale, biserici și clădiri publice iar 110.000 de persoane în câteva zeci de școli care nu sunt gestionate de UNRWA, notează CNN.

Update 17:00 Purtătorul de cuvânt al Biroului umanitar al ONU, OCHA, Jens Laerke, a declarat marți că 569 de camioane cu ajutoare care au ajuns în enclava palestiniană de la deschiderea punctului de la Rafah și până în prezent, însă niciunul dintre acestea nu transporta combustibil.

Oficialul ONU a arătat că, fără carburant, serviciile din Gaza nu pot funcționa.

"Gaza rămâne afectată de o pană totală de electricitate din 11 octombrie, în urma opririi de către Israel a aprovizionării cu energie electrică și combustibil, ceea ce a declanșat închiderea singurei centrale electrice din Gaza", a precizat OCHA. 

Luni, agenția ONU a anunțat că 93 de camioane care transportau în principal alimente, medicamente, materiale sanitare și articole de igienă, precum și apă îmbuteliată au trecut din Egipt în Gaza.

Înaintea războiului declanșat de Hamas la 7 octombrie, media ajutorului umanitar pentru Gaza însuma aproximativ 500 de camioane care intrau în enclavă în fiecare zi lucrătoare, a precizat OCHA.

Update 16:00 Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat, marți, că 10.328 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza de acțiunile militare israeliene începând cu 7 octombrie.

Potrivit sursei citate, în acest bilanț provizoriu include 4.237 de copii.

Numărul răniților a ajuns la aproape 26.000.

Presa internațională reamintește că datale comunicate de oficialii Hamas din Gaza nu pot fi verificate independent.

Update 15:00 Armata israeliană a publicat imagini cu distrugerea unui tunel Hamas din Gaza

Tunelul trecea printr-un cartier rezidențial.

"Forțele israeliene au monitorizat, cartografiat și distrus o secțiune a rutei de atac a organizației teroriste Hamas. Ruta trecea printr-un cartier rezidențial, chiar prin sufrageria unei locuințe. Vom continua până la distrugerea întregii infrastructuri Hamas, la sol și în subteran", a declarat un reprezentant al forțelor armate israeliene.

Update 14:00 114 cetățeni străini au fost evacuați din Gaza în Egipt, marți, prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

Informația a fost comunicată CNN de un oficial egiptean al serviciului de frontieră.

În plus, patru palestinieni răniți au ajuns în Egipt pentru tratament, potrivit sursei citate.

Potrivit unei numărători CNN, 105 palestinieni cu răni grave în urma loviturilor aeriene israeliene în Gaza au fost transferați până în prezent în Egipt.

Update 13:00 Israelul își va asuma răspunderea generală pentru securitatea în Gaza pentru o "perioadă nedeterminată" după încheierea războiului declanșat de Hamas prin atacul din 7 octombrie.

Acest anunț a fost făcut de premierul Benjamin Netanyahu într-un interviu difuzat luni de postul american de televiziune ABC News, notează CNN.

Intenția șefului guvernului israelian este confirmată la mai bine zece zile de la declanșarea unei operațiuni terestre ample a statului evreu în enclava palestiniană.

Responsabilii militari israelieni au spus, luni, că au reușit, practic, să  "împartă Gaza în două".

Nu este clar, momentan, ce prezență militară israeliană în Gaza este necesară pentru asigurarea "pe perioadă nedeterminată" a securității acolo.

"Gaza trebuie să fie guvernată de cei care nu vor să continue calea Hamas. Cred că Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală de securitate, deoarece am văzut ce se întâmplă când nu o avem", a spus Netanyahu.

El a reconfirmat că Israelul nu va accepta o încetare generală a focului până la eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas. 

Update 12:00 - Reprezentanții Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că a fost redeschis coridorul umanitar care le permite civililor din nordul Gaza să plece în sudul regiunii. Traseul este deschis timp de patru ore, la fel ca luni, mai spun cei de la IDF.

Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că un coridor umanitar este deschis pentru civilii din nordul Gaza care doresc să plece în sud.

Avichay Adraee a spus că drumul Salah al Din, care leagă nordul și sudul regiunii, va putea fi parcurs în siguranță în intervalul orar 10:00-14:00, ora locală.

"Aș dori să vă informez că, deși Hamas continuă să submineze eforturile umanitare în curs de desfășurare în numele vostru și vă folosește ca scuturi umane, astăzi, FDI va permite din nou trecerea pe drumul Salah al Din", a declarat Avichay Adraee, potrivit Sky News.

Palestinienii au fost îndemnați să plece cât mai rapid din nordul Fâșiei Gaza. "Dacă vă pasă de dumneavoastră și de cei dragi, îndreptați-vă spre sud conform instrucțiunilor noastre", a precizat Avichay Adraee.

Update 11:30 - Relația dintre Israel și Indonezia este tensionată din cauza unui spital din Gaza, înființat de indonezieni, despre care israelienii susțin că este folosit ca refugiu de luptătorii Hamas. Indonezienii resping acuzațiile, potrivit Reuters.

Ministerul indonezian de Externe a declarat marți că scopul spitalului indonezian din Gaza este de a-i servi "pe deplin" pe palestinieni. 

Declarația a fost un răspuns la o acuzație a armatei israeliene potrivit căreia spitalul a fost folosit de Hamas pentru a lansa atacuri.

"Spitalul indonezian din Gaza este o unitate construită de indonezieni în totalitate în scopuri umanitare și pentru a servi nevoilor medicale ale palestinienilor din Gaza", a anunțat ministerul adăugând că spitalul este condus de autoritățile palestiniene, ajutate de câțiva voluntari indonezieni.

Spitalul "tratează în prezent pacienți într-un număr care depășește cu mult capacitatea sa", a mai spus ministerul.

Armata israeliană susține că Hamas "exploatează în mod sistematic spitalele ca parte a mașinii sale de război". 

Israelienii vorbesc despre o rețea de tuneluri, centre de comandă și lansatoare de rachete aflate .în subsolul și în apropierea spitalelor din nordul Gaza. Hamas neagă acuzațiile.

Update 11:27Lista cu primii români care vor pleca din Fâşia Gaza. Ei sunt cei 103 cetăţeni care vor fi aduşi în România

Update 11:09Ministerul de Externe anunţă cum vor fi scoşi românii din Fâşia Gaza şi ce se întâmplă cu cei rămaşi acolo

Update 10:30 - Israelienii anunță că armata a ocupat o fortăreață Hamas și a atacat de la sol, din aer și de pe apă alte obiective ale militanților din Gaza.

Reprezentanții Forțelor de Apărare israeliene au anunțat că au securizat un "bastion militar al Hamas" în interiorul Gaza. În interior ar fi fost găsite rachete antitanc, lansatoare, alte arme și "diverse materiale de propagandă", potrivit Sky News.

De asemenea, un avion de vânătoare a lovit un obiect și a omorât 10 luptători Hamas, potrivit estimărilor IDF. De asemenea, forțele navale au lovit "ținte strategice... inclusiv posturi care conțineau mijloace tehnologice".

"În plus, trupele IDF au localizat un număr de teroriști Hamas care s-au baricadat într-o clădire adiacentă spitalului al Quds și care plănuiau să efectueze un atac asupra forțelor de acolo", se mai arată în comunicat.

Un atac aerian a fost efectuat în apropiere, ceea ce a provocat "explozii secundare semnificative care indică prezența unui depozit de arme Hamas într-o zonă civilă".

IDF a acuzat în repetate rânduri Hamas că a plasat explozibili în apropierea infrastructurii civile, inclusiv a spitalelor, lucru pe care gruparea l-a negat.

Update 09:30 - Bazele americane din Irak și Siria au fost lovite de 38 de ori de la începutul valului de atacuri, pe 17 octombrie, potrivit unei informări a Pentagonului, scrie BBC.

Cele mai multe dintre acestea au fost atacuri cu rachete și drone și se crede că au fost efectuate de grupuri legate de Iran, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.
Iranul susține Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban.

Cel puțin 45 de membri ai personalului american au fost răniți în urma atacurilor.

SUA au acum patru obiective principale în Orientul Mijlociu, a adăugat Ryder. Acestea sunt: protejarea forțelor și cetățenilor americani din regiune; furnizarea de "asistență critică în materie de securitate" pentru apărarea Israelului împotriva grupării Hamas; sprijinirea Israelului pentru a asigura eliberarea ostaticilor; și consolidarea "poziției de forță" în regiune pentru a împiedica escaladarea crizei din Gaza.

Update 08:00 - Un număr de 103 cetățeni români din Fâșia Gaza și membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopții trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah și de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, a anunțat marți dimineața Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, cetățenii români și membrii de familie ai acostora au fost informați de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de marți cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică.

Ulterior, cetățenii români și familiile acestora vor fi preluați de către reprezentanții Ambasadei României în Egipt și cele două echipe mobile, care îi vor însoți până la Cairo, de unde vor ajunge în România prin intermediul unei curse aeriene speciale.

„Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare pentru ceilalți cetățeni români și membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza”, transmite MAE.

Update 07:00 - Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul ar lua în considerare „mici pauze tactice” în lupte pentru a facilita intrarea ajutoarelor sau ieșirea ostaticilor din Fâșia Gaza, dar a respins din nou apelurile la încetarea focului, scrie Reuters.

Netanyahu a declarat că o încetare generală a focului ar îngreuna efortul de război al țării sale, dar oprirea luptelor din motive umanitare, o idee susținută de principalul aliat al Israelului, Statele Unite, va fi luată în continuare în considerare în funcție de circumstanțe.

„În ceea ce privește micile pauze tactice - o oră aici, o oră acolo - le-am mai avut și înainte. Presupun că vom verifica circumstanțele pentru a permite intrarea de bunuri, bunuri umanitare, sau ieșirea ostaticilor”, a declarat luni Netanyahu, pentru ABC News.

„Dar nu cred că va exista o încetare generală a focului”, a adăugat el.

Președintele american Joe Biden a discutat despre astfel de pauze și despre posibilele eliberări de ostatici într-o convorbire telefonică cu Netanyahu luni, reiterându-și sprijinul pentru Israel, subliniind în același timp că acesta trebuie să protejeze civilii, a precizat Casa Albă.

Organizațiile internaționale au anunțat că spitalele nu pot face față răniților, iar alimentele și apa potabilă se epuizează, iar livrările de ajutoare nu sunt nici pe departe suficiente.

„Avem nevoie de o încetare imediată a focului umanitar. Au trecut 30 de zile. Destul este destul. Acest lucru trebuie să se oprească acum", se arată într-o declarație a șefilor mai multor organisme ale Națiunilor Unite de luni, printre care Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și șeful ONU pentru ajutoare, Martin Griffiths.

Update 00:00 Armata israeliană a declarat luni că a distrus o instalație de depozitare a armelor Hezbollah și a lovit alte ținte în Liban, ca răspuns la tirurile de rachete.

Luni mai devreme, filiala din Liban a aripii militare a Hamas a revendicat meritul pentru trasarea a 16 rachete spre Israel, spunând că este o răzbunare pentru atacurile Israelului în Gaza. 

Armata israeliană a spus că a răspuns cu foc de artilerie la originea a aproximativ 30 de lansări din Liban către nordul Israelului. 

Forțele de Apărare Israelului au declarat într-o declarație că avioanele lor de luptă, cu sprijinul loviturilor de artilerie, au lovit "un număr de locuri care conțin active tehnologice aparținând Hezbollah, o unitate de depozitare a armelor, posturi de lansare și infrastructură teroristă”. 

Vestea vine pe măsură ce situația de la granița dintre Israel și Liban a devenit mai activă în ultimele zile, forțele israeliene făcând foc cu Hezbollah și alte grupuri militante.

Război în Israel, 6 noiembrie 2023 | CNN: Bariera de beton de la punctul de trecere dintre Gaza și Egipt a fost îndepărtată

Război în Israel, 5 noiembrie 2023 | MAE România "Autoritățile de la Cairo acordă atenție solicitării de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza”

Război în Israel, 4 noiembrie 2023 | Ministrul israelian al Apărării: "Îl vom găsi şi îl vom elimina pe liderul Hamas din Fâşia Gaza"

Război în Israel, 3 noiembrie 2023 | Armata israeliană recunoaşte atacul asupra unui convoi de ambulanţe, folosit de Hamas pentru transport arme şi terorişti

Război în Israel, 2 noiembrie 2023 | Armata israeliană a anunţat că a încercuit oraşul Gaza: "Peste 130 de terorişti au fost eliminați"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close