Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 35 | CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului

Război în Israel, ziua 35 | CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului

Război în Israel, ziua 35. MAE anunță evacuarea a unui grup de 41 de cetățeni români și familiile acestora aflați în Fâșia Gaza.

Război în Israel, ziua 35 | CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului
Sursa foto: Abaca Press / Zuma Press / Ahmed Zakot / DPA Images / Ilia Yefimovich
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Noi 2023   •   21:44

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Evacuările din Gaza spre Egipt au fost suspendate
  • Semiluna Roșie plalestiniană susține că lunetiștii israelieni au tras asupra unui spital din orașul Gaza
  • Punctul de frontieră Rafah a rămas închis pentru tranzitul persoanelor pe întreg parcursul zilei de vineri
  • ONU cere o investigație privitoare la armele folosite de Israel în Gaza
  • UNICEF cere eliberarea necondiționată a ostaticilor, ca răspuns la videoclipul cu un copil deținut de un grup militant
  • CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului
  • Prințul moștenitor al Arabiei Saudite cere încetarea războiului dintre Hamas și Israel
  • Directorul unui spital din Gaza spune că unitatea este înconjurată de tancuri și nu poate evacua pacienții
  • Coridorul de evacuare spre sudul Gaza, deschis vineri timp de șase ore
  • Studentul la medicină din Craiova care a filmat în Gaza de la începutul războiului a reușit să treacă în Egipt
  • Ministru iranian: Extinderea războiului dintre Israel și Hamas este inevitabilă
  • IDF: Trei lideri Hamas au fost uciși azi-noapte în Gaza
  • MAE anunță evacuarea a unui grup de 41 de cetățeni români și familiile acestora aflați în Fâșia Gaza
  • 80.000 de oameni au folosit joi coridorul de evacuare pentru a fugi din nordul Gazei
  • Pauzele israeliene vor fi pentru anumite zone și cartiere din Gaza, spune un înalt oficial
  • Israelul a fost de acord să facă zilnic ''pauze'' de patru ore în operaţiunile sale militare în nordul Fâşiei Gaza
  • Netanyahu reiterează că nu va exista încetare a focului fără eliberarea ostaticilor
  • Majoritatea spitalelor din Gaza au încetat să mai funcționeze, spun oficialii palestinieni

Update 21:30 Evacuările din Gaza spre Egipt au fost suspendate.

Evacuările din Gaza către Egipt au fost suspendate vineri, au declarat trei surse din domeniul securității egiptene și un oficial palestinian.

Decizia suspendării a fost luată din cauza problemelor legate de transportul persoanelor cu probleme medicale care urmau să fie duse la punctul de trecere a frontierei Rafah din interiorul Gaza, potrivit Sky News.

Evacuările din Gaza către Egipt au început la 1 noiembrie și au fost întrerupte de două ori în ultima săptămână din cauza bombardamentelor.

Rafah, care este controlat de Egipt și nu se învecinează cu Israelul, este singurul punct de ieșire din Gaza, dar și singura intrare pentru ajutoare.

Suspendarea evacuărilor înseamnă că deținătorii de pașapoarte străine și palestinienii care au nevoie de tratament medical urgent au rămas blocați la punctul de trecere Rafah.

Update 19:50 Semiluna Roșie plalestiniană susține că lunetiștii israelieni au tras asupra unui spital din orașul Gaza.

Semiluna Roşie palestiniană a afirmat că tiruri ale soldaţilor de elită israelieni vineri asupra spitalului Al-Quds din oraşul Gaza au provocat moartea unei persoane şi au rănit altele 20, în timp ce lupte intense între armata israeliană şi gruparea Hamas se dau în această zonă, potrivit France Presse.

"Confruntări violente au loc la ora actuală, iar lunetişti de elită ai ocupaţiei (israeliene) trag asupra spitalului Al-Quds, făcând victime printre persoanele strămutate", a declarat organizaţia medicală într-un comunicat.

Contactată de AFP, armata israeliană a declarat că "nu poate discuta despre locurile potenţiale legate de operaţiunile noastre" pentru a nu "compromite trupele".

"Mai multe tancuri" israeliene "au încercuit patru spitale din sectorul" respectiv, a comunicat la rândul său biroul de presă al guvernului Hamas, menţionând spitalul de pediatrie şi oncologie al-Rantissi , spitalul de psihiatrie, spitalul de pediatrie Nasr şi spitalul oftalmologic.

Imagini difuzate de spitalul al-Rantissi arată tancuri israeliene vizibile din interioriul unităţii spitaliceşti.

Armata israeliană a declarat de mai multe ori în ultimele zile că trupele sale luptă de acum împotriva Hamas în centrul oraşului Gaza, în nordul teritoriului palestinian, unde au rămas în continuare sute de mii de civili.

Spitalul al-Rantissi, precum şi spitalul al-Shifa şi spitalul indonezian au fost vizate de tiruri în cursul nopţii de joi spre vineri, a declarat gruparea Hamas.

Imagini ale AFPTV arată trupuri învelite în pături în faţa spitalului al-Shifa, cel mai mare din Fâşia Gaza, după o lovitură asupra complexului unde s-au refugiat zeci de mii de persoane strămutate, făcând 13 morţi, potrivit guvernului Hamas din Gaza.

Directorul general al spitalului, Mohammed Abu Salmiya, a acuzat trupele israeliene că ar fi la originea atacului. Armata israeliană a refuzat până la această oră să facă vreun comentariu. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a informat joi seara despre importante operaţiuni într-o zonă "foarte, foarte aproape" de acest spital.

Directorul spitalului al-Shifa a afirmat, între altele, că a primit "aproximativ 50 de trupuri după bombardamentul de vineri dimineaţă asupra unei şcoli" în oraşul Gaza, unde se adăposteau foarte multe persoane strămutate.

"Mai multe tancuri (israeliene) s-au postat la 200 de metri de şcoala al-Buraq pe strada al-Nasr", a indicat la rândul său biroul de presă al guvernului Hamas.

Trupele israeliene spun că vizează un "cartier militar", adiacent al-Shifa, despre care susţin că ar fi "inima" activităţilor operaţionale şi de recunoaştere ale Hamas.

De la începutul războiului în 7 octombrie, declanşat după atacul fără precedent al grupării islamiste Hamas în sudul Israelului, ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au denunţat atacuri ariene şi de artilerie israeliene asupra spitalelor şi ambulanţelor din Fâşia Gaza.

Israelul acuză Hamas că se foloseşte de spitale pentru a efectua atacuri şi a ascunde tuneluri, ceea ce gruparea dezminte, afirmând că este gata să primească o "echipă internaţională" pentru investigaţii

Update 18:45 Punctul de frontieră Rafah a rămas închis pentru tranzitul persoanelor pe întreg parcursul zilei de vineri.

Punctul de frontieră Rafah, folosit pentru evacuarea din Fâşia Gaza în Egipt, a rămas închis pentru tranzitul persoanelor pe întreg parcursul zilei de vineri, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ca urmare, o evacuare a cetăţenilor români şi a membrilor de familie care au primit aprobare în acest sens va fi posibilă după redeschidere.

MAE precizează că Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetăţenii români şi membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâşia Gaza.

În cursul zilei de vineri, o a treia echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE s-a deplasat la Cairo în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor.

Ministerul Afacerilor Externe a informat, joi seara, că 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo. În cursul acestei săptămâni, primul grup de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Gaza, în total 93 de persoane, a ajuns în siguranţă la Bucureşti

Update 17:10 ONU cere o investigație privitoare la armele folosite de Israel în Gaza.

Șeful ONU al departamentului pentru drepturile omului cere investigarea armelor "cu impact puternic" utilizate de militarii Israelului în Gaza, potrivit Reuters.

Volker Turk, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a cerut vineri o anchetă cu privire la ceea ce el a numit utilizarea de către Israel a "armelor explozive cu impact puternic".

El a mai spus că armele provoacă distrugeri fără discriminare în rândul populației din Gaza.

Șeful ONU pentru drepturile omului a solicitat că Israelul să înceteze utilizarea acestor arme în zona dens populată, unde locuiesc 2,3 milioane de palestinieni. Turk nu a precizat la ce arme se referă.

"Bombardamentele israeliene extinse asupra Gaza, inclusiv utilizarea de arme explozive cu impact puternic în zone dens populate... au în mod clar un impact umanitar și asupra drepturilor omului devastator. Atacurile trebuie să fie investigate ... Avem îngrijorări foarte serioase că acestea reprezintă atacuri disproporționate care încalcă dreptul umanitar internațional", a declarat Turk la o conferință de presă în timpul unei vizite în capitala Iordaniei, Amman.

În replică, misiunea permanentă a Israelului la ONU a declarat la Geneva că "țara respectă în permanență dreptul umanitar internațional, teroriștii nu o fac".

Israelul mai susține că militanții Hamas stau în zonele dens populate și împiedica civilii să plece.

"Orice folosire de către grupurile armate palestiniene a civililor și a obiectelor civile pentru a se proteja de atac contravine legilor războiului.

Dar un astfel de comportament al grupurilor armate palestiniene nu absolvă Israelul de obligația sa de a se asigura că civilii sunt cruțați", a răspuns Turk.

Hamas a ucis 1.400 de israelieni în atacul surpriză de pe 7 octombrie, potrivit numărătorii israeliene. ONU a stabilit că atacul a implicat crime de război. Bombardamentele ulterioare ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 10.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare din enclava palestiniană.

Update 16:20 UNICEF cere eliberarea necondiționată a ostaticilor, ca răspuns la videoclipul cu un copil deținut de un grup militant.

Șeful UNICEF, a răspun joi, în urma unui videoclip care înfățișează un copil ostatic reținut în Gaza, și a cerut eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor.

"UNICEF are cunoștință de un videoclip aparent cu un copil israelian ținut ostatic în Gaza”, a declarat directorul executiv Catherine Russell pe X , fostul Twitter. 

"Răpirea copiilor este îngrozitoare și o încălcare gravă. Reiterăm apelul nostru pentru o eliberare necondiționată, imediată și în siguranță a ostaticilor și protecția tuturor copiilor, oriunde sau oricine ar fi ei.”

Aripa armată a grupului Jihad Islamic Palestinian  (PIJ) a declarat joi că este pregătită să elibereze doi ostatici israelieni din motive umanitare. 

Una este o femeie în vârstă de 77 de ani, cealaltă este un băiat de 13 ani – și ambele au fost afișate într-un videoclip difuzat de PIJ, un grup militant islamist rival al Hamas din Gaza, potrivit CNN.

CNN nu îi numește pe cei doi ostatici în acest moment și nici nu arată videoclipul, în urma unei solicitări a familiilor celor doi ostatici ca intimitatea lor să fie respectată în acest moment.

Într-o declarație, Abu Hamza, un lider al Brigăzilor Al-Quds, aripa militară a PIJ, a spus că grupul său este pregătit să elibereze un ostatic "din motive medicale” și al doilea "din motive umanitare și pentru vârsta sa fragedă. ” Hamza nu a explicat momentul sau circumstanțele în care ostaticii ar putea fi eliberați. 

A fost prima dată când PIJ a lansat o confirmare video conform căreia – și nu doar Hamas – ține ostatici.

Update 15:27 O echipă CNN aflată la Tel Aviv a asistat, vineri, la interceptarea a aproximativ 10 rachete lansate din Gaza.

Interceptările au fost efectuate de sistemul israelian de apărare antirachetă Iron Dome a unor rachete lansate din Gaza.

Brigăzile Al Qassam, aripa militară a Hamas, au confirmat pe Telegram că au lansat rachete spre acest al doilea cel mai mare oraș din Israel.

În paralel, clipuri distribuite pe rețelele de socializare arată persoane rănite zăcând pe jos în ambulatoriul spitalului Al-Shifa din Gaza City.

Persoanele din videoclipuri spun că au fost rănite într-o lovitură efectuată asupra zonei spitalului.

Nu este clar ce anume a lovit zona. CNN precizează că a contactat  spitalul Forțele de Apărare ale Israelului pentru comentarii.

Update 14:38 Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a făcut apel la oprirea războiului din Gaza și la încetarea strămutării a palestinienilor din enclavă.

"Subliniem necesitatea de a pune capăt acestui război și strămutării forțate a palestinienilor", a declarat Mohammed bin Salman, vineri, la summitul africano-saudi de la Riad.

"Condamnăm ceea ce suferă în prezent Fâșia Gaza, în termeni de agresiune militară, lovirea civililor și încălcările continue ale dreptului umanitar internațional de către autoritățile de ocupație israeliene. Subliniem necesitatea de a crea condiții pentru revenirea la stabilitate și instaurarea păcii", a adăugat el.

Arabia Saudită, partener al SUA în zona Orientului Mijlociu, a decis să suspende discuțiile privind o eventuală normalizare a relațiilor cu Israelul, după ce statul evreu a declanșat un lung și distrugător asediu asupra Fâșiei Gaza, ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie.

Update 13:38 Directorul unui spital din nordul Fâșiei Gaza a avertizat că unitatea sa este complet înconjurată de tancuri, ceea ce face imposibilă părăsirea locației.

Mustafa al-Kahlout, care conduce spitalul Al Nasr și spitalul pediatric Al Rantisi, a cerut evacuarea medicilor și a pacienților de acolo, pe măsură ce luptele din zonă se intensifică.

"Suntem complet înconjurați, sunt tancuri în afara spitalului și nu putem pleca. Nu avem electricitate, nu avem oxigen pentru pacienți, nu avem medicamente și apă. Nu a existat niciun contact din partea Crucii Roșii sau a vreunei organizații internaționale", a declarat al-Kahlout pentru CNN.

Complexul spitalicesc se află în apropierea cartierului Sheikh Radwan și a taberei de refugiați Al Shati, unde au fost raportate lupte terestre, separat, de către IDF și Hamas.

Update 12:38 Forțele de Apărare israeliene, IDF, au anunțat, vineri, un coridor de evacuare cu durata de șase ore de-a lungul șoselei Salah al-Din, pentru refugiații care se deplasează din nordul Fâșiei Gaza către sudul enclavei.

Intervalul în care acest coridor rămâne deschis este între orele locale 10.00 și 16.00 (aceeași oră în România).

Operațiunea este similară cu cea implementată joi.

"Zona de nord a Fâșiei Gaza este un câmp de luptă intens, iar timpul pentru evacuare se scurge. Alăturați-vă sutelor de mii de persoane care s-au conformat apelurilor și s-au deplasat spre sud în ultimele zile", a declarat purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Avichay Adraee, pe rețeaua X.

Zeci de mii de locuitori din Gaza au fugit spre sud în ultimele zile, potrivit guvernului israelian și Națiunilor Unite.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a spus, joi, că Israelul va începe să pună în aplicare, zilnic, pauze de luptă patru ore în zonele din nordul Gaza.

Update 11:38 Printre cei care au plecat din Gaza se numără și Ştefan Abedelnaby, studentul român la medicină s-a dus în Gaza să-și viziteze rudele, înainte de război, și care a filmat consecințele bombardamentelor israeliene în zonele cu populație civilă încă de la începutul conflictului.

Acest tânăr a înregistrat cu telefonul și plecarea sa din enclavă, iar imaginile au fost difuzate de Antena 3 CNN.

În imagini se vede cum zona de așteptare este delimitată de garduri metalice iar mașini în coloană, pe mai multe rânduri, staționează în fața unei porți închise.

"Am plecat acum din sala de așteptare egipteană către Cairo și sperăm să ajungem cât mai repede", marchează tânărul una dintre etapele lungului drum spre casă.

Traseul de 400 de kilometri spre Cairo se face într-o jumătate de zi, din cauza numeroaselor controale de securitate de pe parcurs.

"Acum am ajuns în Cairo și ne îndreptăm spre cazare. Vom dormi în noaptea asta în Cairo și vom pleca cu, practic, al treilea grup, și sperăm să ajungem cât mai repede în România", a precizat el, în finalul înregistrării.

Update 10:43 107 refugiați din Gaza care au cetățenie română și membri ai familiilor lor au fost puși pe lista care permite plecarea din enclava palestiniană.

Este de așteptat ca aceștia să poată trece astăzi în Egipt, în contextul în care, potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, punctul de la Rafah a fost redeschis.

Ieri seară, 41 de cetăţeni români care aveau, încă de miercuri, permisiunea de tranzit au trecut frontiera în Egipt.

Astfel, numărul persoanelor pe care România a reușit să le scoată din zona de război a ajuns, momentan, la 134.

Update 09:42 Extinderea războiului dintre Israel și Hamas este inevitabilă, la mai bine de o lună după ce conflictul a fost declanșat de sângerosul atac lansat în sudul statului evreu de gruparea teroristă din Gaza.

Estimarea aparține ministrului iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Acesta și-ar fi împărtășit viziunile omologului său din Qatar, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani.

"Din cauza creșterii intensității loviturilor împotriva rezidenților civili din Gaza, extinderea sferei de cuprindere a războiului a devenit inevitabilă", ar fi spus Amir-Abdollahian într-o convorbire telefonică cu ministrul din Qatar.

Qatarul, care are legături strânse, inclusiv în plan financiar, cu Hamas, este, în prezent, implicat ca mediator între Israel și gruparea din Gaza, în negocierile vizând eliberarea a peste 240 de ostatici pe care islamiștii i-au răpit în atacul din 7 octombrie și i-au dus în enclava palestiniană.

Times of Israel amintește că Iranul și grupările sale proxy care operează în Liban, Yemen, Siria și Irak amenință cu un conflict regional încă de la începutul conflictului declanșat luna trecută.

În încercarea de a descuraja Teheranul, SUA au trimis în zonă două portavioane și grupurile navale de luptă aferente, precum și un submarin nuclear.

Update 08:41 Armata israeliană a ucis, în noaptea de joi pre vineri, la Jabaliya, doi lideri Hamas din unitatea Nukbha, care au participat la atacul criminal din 7 octombrie.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Potrivit oficialului israelian, cei doi teroriști uciși sunt Ahmed Musa și Omar Al-Hindi. Împreună cu ei a fost ucis și șeful unității de lunetiști a Brigăzii de Nord a Hamas, Mohammed Kahlout.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că 19 combatanți Hamas au fost uciși noaptea trecută iar în suburbia Sheikh Ijlin, din partea sudică a orașului Gaza, a fost descoperită o rampă de lansare a rachetelor situată în apropierea unor clădiri rezidențiale.

Update 00:01 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că joi, 9 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 41 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

MAE reamintește că, până la acest moment, un grup de 93 de cetățeni români și membri de familie au ajuns în România miercuri, 8 noiembrie 2023.

Cei 41 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE și reprezentanți ai Ambasadei României în R.A. Egipt, urmând a fi însoțiți până la Cairo de a doua echipă mobilă a Celulei de Criză MAE.

Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România în perioada următoare.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

Totodată, o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criză MAE, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.

MAE subliniază că situația de securitate din regiune se menține complexă și volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcție de factorii din teren, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol.

Război în Israel, 9 noiembrie 2023 | Israelul anunță "pauze tactice limitate" în Gaza

Război în Israel, 8 noiembrie 2023 | Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza

Război în Israel, 7 noiembrie 2023 | Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile

Război în Israel, 6 noiembrie 2023 | CNN: Bariera de beton de la punctul de trecere dintre Gaza și Egipt a fost îndepărtată

Război în Israel, 5 noiembrie 2023 | MAE România "Autoritățile de la Cairo acordă atenție solicitării de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza”

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close