Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 34. Israelul anunță "pauze tactice limitate" în Gaza

Război în Israel, ziua 34. Israelul anunță "pauze tactice limitate" în Gaza

Război în Israel, ziua 34. Hamas a pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce mii de locuitori s-au mutat spre sud, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Război în Israel, ziua 34. Israelul anunță "pauze tactice limitate" în Gaza
Sursa foto: DPA Images / Mohammad Abu Elsebah / Alpha Press / Lafargue Raphael / Inquam Photos / Octav Ganea / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Noi 2023   •   20:40

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • 80.000 de oameni au folosit joi coridorul de evacuare pentru a fugi din nordul Gazei
  • Pauzele israeliene vor fi pentru anumite zone și cartiere din Gaza, spune un înalt oficial
  • Israelul a fost de acord să facă zilnic ''pauze'' de patru ore în operaţiunile sale militare în nordul Fâşiei Gaza
  • Netanyahu reiterează că nu va exista încetare a focului fără eliberarea ostaticilor
  • Majoritatea spitalelor din Gaza au încetat să mai funcționeze, spun oficialii palestinieni
  • Israelul anunță "pauze tactice" în Gaza
  • Alţi 51 de refugiați români din Gaza urmează să treacă astăzi în Egipt
  • Israelul afirmă că a cucerit un bastion Hamas la Jabaliya după o luptă de 10 ore
  • IDF: Teroriștii Hamas folosesc ambulanțe pentru a se deplasa prin Gaza
  • Rebelii Houthi din Yemen au doborât o dronă americană MQ-9 Reaper, după ce au lansat rachete spre Israel
  • Comisarul ONU pentru Drepturile Omului acuză Israelul și gruparea Hamas de crime de război
  • Persoanele refugiat din Gaza în România, verificate de SRI pentru terorism
  • Peste 100 de persoane, aduse din Gaza în România cu două avioane
  • Mii de civili fug din nordul Fâșiei Gaza în timpul luptelor dintre trupele israeliene și Hamas
  • Prim-ministrul Israelului Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza
  • Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene: "Oricine va încerca să treacă din Liban în Israel, va fi ucis"

Update 23:00 80.000 de oameni au folosit joi coridorul de evacuare pentru a fugi din nordul Gazei, spun oficialii israelieni

80.000 de oameni au fugit joi din nordul Gazei printr-un coridor de evacuare, a declarat coordonatorul israelian al activităților guvernamentale în teritorii (COGAT) într-o declarație pe rețelele de socializare.

Cifrele anunțate de COGAT ar marca o creștere a evacuărilor față de ziua precedentă, când 50.000 de persoane au evacuat nordul Gazei, potrivit cifrelor Forțelor de Apărare Israelului.

IDF a deschis coridoare de evacuare de mai multe ori în această săptămână pentru perioade de câteva ore - un model pe care părea să-l oficializeze joi, când Casa Albă a anunțat că Israelul a fost de acord să continue cu pauze zilnice de patru ore ale operațiunilor militare în părți din nordul Gazei.

Un purtător de cuvânt al IDF a reiterat joi că nu există încetare a focului în teritoriu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că acest lucru ar putea avea loc doar odată cu eliberarea tuturor ostaticilor Hamas.

"Luptele continuă, nu există încetare a focului. Repetăm ​​asta - nu există încetare a focului. Continuăm să luptăm”, a declarat Daniel Hagari într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că a vizitat Gaza într-un convoi militar și că coridorul de evacuare "funcționează”.

Update 20:35 Pauzele israeliene vor fi pentru anumite zone și cartiere din Gaza, spune un înalt oficial

Un înalt oficial israelian numește pauzele de patru ore din operațiunile militare "pauze tactice localizate” care vor intra în vigoare în anumite zone. 

Un cartier sau o zonă va primi un preaviz cu câteva ore că vor avea o pauză, pentru a oferi oamenilor din nord posibilitatea de a călători spre sud pentru ajutor și ajutor.

Grevele israeliene continuă în sudul Gazei, iar cartierele din sud pot primi, de asemenea, notificări de pauze, astfel încât rezidenții să poată ieși și să primească ajutor, a spus oficialul. 

Oficialul a susținut că a văzut oameni părăsind nordul Gazei în ultimele zile pentru a se îndrepta spre sud este un indiciu că Hamas își pierde controlul.  

Întrebat când vor începe aceste pauze, oficialul a spus: "Chiar în curând”.

Update 19:50 Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene: "Lupta continuă!"

"În urmă cu câteva ore am fost împreună cu șeful statului major, am intrat în Fâșia Gaza, într-o mașină blindată. Există un risc în acest lucru, dar simplu fapt că acest comandant a intrat semnifică un avans semnificativ în obiective.

Este vorba despre o provocare foarte mare de a lucra într-un oraș de genu Fâșia Gaza.

Atacurile aviației sunt intense care ajută foarte mult Forțele Terestre. Vom continua astfel încât să eliminăm teroriștii.

Comandanții IDF sunt în discuții cum să eliminăm Hamas. Suntem pregătiți pentru un război de lungă durată.

Vom începe din partea de nord a Fâșia Gaza și vom termina cu partea de sud. Lupta continuă!", a declarat Daniel Hagari. 

Update 19:30 Israelul a fost de acord să facă zilnic ''pauze'' de patru ore în operaţiunile sale militare în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, precizând că aceste pauze "vor începe astăzi (joi)", informează dpa şi AFP.

Aceste pauze vor fi anunţate cu trei ore în avans, a mai spus oficialul american.

John Kirby a afirmat că această măsură va permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza şi va ajuta civilii să fugă din calea pericolului.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, teritoriu controlat de Hamas, a anunţat joi că numărul palestinienilor ucişi în Fâşia Gaza a ajuns la 10.818 de la începutul războiului în urmă cu peste o lună, în timp ce peste 27.000 de persoane au fost rănite. 

Update 18:30 Netanyahu reiterează că nu va exista încetare a focului fără eliberarea ostaticilor.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat joi că nu va exista "încetare a focului” fără eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, potrivit CNN.

"Luptele continuă și nu va exista încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noștri”, a spus Netanyahu într-un comunicat. 

"Israelul permite coridoare de trecere în siguranță de la fâșia de nord spre sud, așa cum au făcut 50.000 de locuitori din Gaza chiar ieri”.

"Solicităm din nou populația civilă din Gaza să evacueze spre sud”, a spus el.

Declarația a coincis cu purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, care a afirmat că Israelul va începe să implementeze pauze zilnice de patru ore ale operațiunilor militare în zonele din nordul Gazei.

Israelul a deschis deja coridoare de evacuare de sâmbătă. Israelul a deschis joi un coridor de evacuare timp de șase ore, permițând civililor să fugă din nordul Gazei, la sud de Wadi Gaza. 

Update 17:10 Majoritatea spitalelor din Gaza au încetat să mai funcționeze, spun oficialii palestinieni.

Majoritatea spitalelor din Gaza, 18 din 35 au încetat să mai funcționeze acum, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății din Ramallah.

Pe măsură ce criza umanitară din enclava asediată se dezvoltă în spirală, ministerul a declarat joi că 71% din toate unitățile de îngrijire primară din Gaza s-au închis din cauza pagubelor din cauza bombardamentelor Israelului sau a lipsei de combustibil, spunând că spitalele care rămân deschise sunt limitate în ceea ce privește ce pot oferi și își închid treptat secțiile.

O asistentă americană care, înainte de a părăsi Gaza, a lucrat în enclava asediată cu medicii fără frontiere, a declarat lui Anderson Cooper de la CNN că aproximativ 35.000 de persoane strămutate în interior locuiau alături de ea și echipa ei în orașul Khan Younis, din sud.

Într-o tabără, a spus Emily Callahan, erau 50.000 de oameni care împart doar patru toalete, cu doar două ore de acces la apă la fiecare 12 ore, potrivit CNN.

15:20 Forțele de Apărare israeliene au anunțat, joi după-amiază, că în Gaza au loc "pauze tactice la nivel local, pentru ajutor umanitar destinat civililor din Gaza".

Într-o postare pe rețeaua X, IDF precizează că "aceste pauze tactice sunt limitate, ca timp și zonă".

Sursa citată nu a menționat niciun interval de timp și nicio locație în legătură cu aceste pauze.

Însă, potrivit BBC, armata israeliană comunică cu oamenii din Gaza prin mesaje text și pliante distribuite în anumite zone, precum și prin apeluri telefonice.

Miercuri, corespondentul în Gaza al BBC, Rushi Abualouf, a transmis că armata israeliană a anunțat o pauză de patru ore în trei cartiere centrale din Gaza City.

Tot miercuri, G7 - grupul celor mai puternice economii mondiale - a cerut "pauze umanitare" în Gaza, fără a solicita o oprire totală a focului.

14:20 Punctul de trecere din Gaza în Egipt de la Rafah a fost redeschis, joi.

În acest context, cele 51 de persoane cu cetățenie română care nu au putut trece, ieri, în Egipt urmează să părăsească, astăzi enclava palestiniană.

Informația este difuzată de Antena 3 CNN, care citează Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Peste 100 de refugiați cu cetățenie română și membri ai familiilor acestora au ajuns, azi noapte, în România cu două zboruri organizate de autoritățile de la Bucureşti. Cu aceeași ocazie au fost aduși din Egipt și 30 de cetățeni din Republica Moldova.

Toți acești refugiați au trecut, la rândul lor, prin punctul de la Rafah, înainte de a fi transportați la Cairo și apoi la București.

Update 12:19 Forțele de Apărare israeliene au anunțat pe rețeaua X că soldații evrei au cucerit un avanpost al Hamas în nordul Fâșiei Gaza, la Jabaliya.

Potrivit IDF, a fost nevoie de 10 ore de lupte, în timpul cărora au fost eliminați teroriști, au fost capturate numeroase arme și au fost descoperite puțuri de acces în tunelurile grupării islamiste, inclusiv unul situat lângă o grădiniță.

Anunțul IDF vine în timp ce agenția palestiniană de știri Wafa a relatat că avioanele israeliene au bombardat și distrus un imobil situat în tabăra de refugiați din orașul Jabaliya, mai mulți rezidenți fiind prinși sub dărâmături.

Presa internațională, care subliniază că nu a reușit să verifice independent aceste relatări, a transmis anterior o altă declarație a IDF, conform căreia gruparea Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza.

Update 11:19 Forțele de Apărare israeliene, IDF, au dat publicității o înregistrare audio care surprinde un dialog telefonic în Gaza, între doi bărbați, și care dezvăluie una dintre modalitățile prin care teroriștii Hamas evită tirurile inamice.

Potrivit IDF, cei care discută sunt un rezident din Gaza și un terorist Hamas, căruia i se propune să i se trimită o ambulanță pentru a se deplasa.

"Să chem o ambulanță?", întreabă individul din Gaza. 

"Nu omule, am ambulanțe. Pot să merg cu orice ambulanță vreau", răspunde interlocutorul său.

Primul bărbat insistă: "Dacă nu o să poți să pornești mașina şi nu o să fie nicio ambulanță unde ești tu, să îmi spui cât de repede posibil, ca să pot să îți trimit o ambulanță!"

"Nu, frate, pot să plec cu orice ambulanță vreau", lămurește lucrurile cel de-al doilea.

IDF a semnalat anterior că teroriștii Hamas se ascund în ambulanțe pentru a evita să fie uciși.

Update 10:19 O dronă militară americană de tip MQ-9 Reaper a fost doborâtă în largul coastelor Yemenului de către forțele Houthi.

Un oficial american a precizat, miercuri, pentru CNN că drona opera în spațiul aerian internațional atunci când a fost doborâtă și că incidentul este investigat de Comandamentul Central al Statelor Unite.

Anterior, rebelii Houthi susținuți de Iran, care sunt angrenați într-o rebeliune armată în Yemen, și-au asumat responsabilitatea pentru atac.

"Probabil că va urma o lovitură de răspuns a forțelor americane", a spus istoricul Marian Zidaru la Antena 3 CNN.

El a anticipat însă că nu va urma o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.

Dronele MQ-9 sunt folosite pentru spionaj, dar și pentru atac aerian, putând fi echipate cu rachete și bombe de aviație.

Doborârea dronei Reaper vine la câteva săptămâni după ce o navă de război a Marinei americane, USS Carney, a interceptat mai multe rachete și drone lansate de rebelii din Yemen de-a lungul Mării Roșii, în direcția Israelului.

Update 09:43 Statul Israel și organizația Hamas au comis crime de război în conflictul declanșat de atacul din 7 octombrie al grupării islamiste.

Declarația a fost făcută de Comisarul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk.

Acesta s-a deplasat, miercuri, la punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Gaza și Egipt.

"Atrocitățile comise de grupările armate palestiniene pe 7 octombrie au fost odioase, brutale și șocante. Sunt crime de război, la fel ca și luările de ostatici și ținerea acestora, în continuare, în detenție", a spus Turk.

"Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni de către Israel reprezintă, de asemenea, o crimă de război, la fel ca și evacuarea forțată, ilegală, a civililor. Bombardamentele interne efectuate de Israel au ucis, mutilat și rănit în special femei și copii", a adăugat oficialul ONU.

Update 08:49 Românii cu dublă cetățenie care au fost repatriați din Fâșia Gaza sunt verificați de Serviciul Român de Informații.

Președintele comisiei pentru controlul parlamentar asupra SRI, Ioan Chirteş, a confirmat că refugiații vor fi intervievați de autoritățile competente, pentru a fi preîntâmpinată infiltrarea teroriștilor.

El a precizat că, potrivit procedurilor standard, cei suspecți de terorism sau care pot crea amenințări teroriste sunt identificați și reținuți, urmând ca procurorii DIICOT să instrumenteze fiecare caz în parte.

Serviciul Român de Informații anunță că a luat măsuri preventive chiar din dimineața zilei de 7 octombrie, atunci când Hamas a lansat atacul din sudul Israelului, soldat cu aproximativ 1.400 de morți.

Autoritățile române au întărit paza pe aeroporturi, dar și în jurul sinagogilor, la Ambasada Israelului şi în zonele cu mulți palestinieni.

Update 07:45 Aproape jumătate dintre persoanele cu cetățenie română care au cerut să fie evacuate din Gaza au ajuns în țară, azi-noapte.

Mai întâi, acestea au parcurs un drum de peste 10 ore de la granița cu Gaza până la aeroportul din Cairo, fiind oprite din 20 în 20 de kilometri la mai multe puncte de control ale armatei egiptene.

Într-un final, peste 100 de persoane au reușit să ajungă în România cu o aeronavă Tarom, în care s-a aflat și premierul Marcel Ciolacu. Acesta a promis că eforturile autorităților vor continua până când toți cei 260 de oameni care au cerut ajutorul României vor fi aduși în țară.

Alți 41 de refugiați din Gaza au venit în România la bordul unui avion Hercules, 30 dintre aceștia fiind din Republica Moldova.

Update 00:01 Hamas a pierdut controlul în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce mii de locuitori s-au mutat spre sud, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, într-un briefing televizat, citat de Reuters.

"Am văzut că 50.000 de locuitori din Gaza s-au mutat din nordul Fâșiei Gaza spre sud.

Ei se deplasează pentru că înțeleg că Hamas a pierdut controlul în nord”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

"Hamas a pierdut controlul și continuă să piardă controlul în nord”, mai spune el.

Hagari a adăugat că nu va exista o încetare a focului, dar Israelul a permis pauze umanitare în anumite momente pentru a permite locuitorilor să se mute în sud.

Război în Israel, 8 noiembrie 2023 | Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza

Război în Israel, 7 noiembrie 2023 | Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile

Război în Israel, 6 noiembrie 2023 | CNN: Bariera de beton de la punctul de trecere dintre Gaza și Egipt a fost îndepărtată

Război în Israel, 5 noiembrie 2023 | MAE România "Autoritățile de la Cairo acordă atenție solicitării de evacuare a cetățenilor români din Fâșia Gaza”

Război în Israel, 4 noiembrie 2023 | Ministrul israelian al Apărării: "Îl vom găsi şi îl vom elimina pe liderul Hamas din Fâşia Gaza"

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close