Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 37 | Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"

Război în Israel, ziua 37 | Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"

Război în Israel, ziua 37. Semiluna Roşie palestiniană anunță că spitalul din al-Quds "nu mai este operațional”, deoarece a rămas fără combustibil și energie electrică.

Război în Israel, ziua 37 | Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    12 Noi 2023   •   22:35

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Un lider Hamas, care a pregătit atacul din 7 octombrie, a fost declarat mort în urmă cu aproape 10 ani
  • Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"
  • Netanyahu: Hamas a refuzat oferta Israelului de a alimenta cu combustibil spitalul al Shifa din Gaza
  • Gruparea Hezbollah din Liban a atacat Israelul cu rachete antitanc. Mai mulți civili au fost răniți
  • MAE: Trecerea frontierei Rafah a fost redeschisă. Alți 101 români din Fâșia Gaza vor fi evacuați
  • Spitalul Al-Quds din Fâșia Gaza nu mai este operațional. A rămas fără combustibil și energie electrică
  • Netanyahu afirmă că Hamas "a pierdut controlul” asupra Fâșiei Gaza și avertizează Hezbollah să nu intre în război: "Va fi greșeala vieții voastre”
  • 41 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza, au ajuns în siguranță în România

Update 22:35 - Oficialii americani au transmis forțelor israeliene că doresc evitarea luptelor în interiorul spitalelor din Gaza care pun în pericol viețile civililor.

Mesajul a fost transmis de consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

"Statele Unite nu doresc să vadă lupte cu focuri de armă în spitale unde oameni nevinovați, pacienți care primesc îngrijiri medicale, sunt prinși între combatanți și am avut consultări active cu Forțele de Apărare israeliene pe această temă", a declarat, pentru CBS News, Jake Sullivan.

Oficialii palestinieni au afirmat că mai mulți civili sunt blocați în interiorul spitalului Al Shifa, în timp ce în zonă se dau lupte grele.

În replică, autoritățile din Israel au susținut că oamenii pot fi evacuați în siguranță și că spitalul ascunde un centru de comandă al Hamas.

Update 20:35Un grup de 86 de români aflați în Fâșia Gaza au fost evacuați în Egipt şi urmează să ajungă în România

Update 19:30 - IDF a furnizat 300 de litri de combustibil în scopuri medicale urgente pentru Spitalul Shifa, dar Hamas a împiedicat spitalul să primească combustibil.

Aseară, IDF a coordonat transferul de combustibil pentru uz medical urgent către Spitalul Shifa.

Dis-de-dimineață, trupele IDF au ajuns la intrarea în spital și au plasat 300 de litri de combustibil în scopuri medicale urgente.

Mai târziu, IDF a primit dovezi că oficialii Hamas au împiedicat spitalul să primească acel combustibil.

Potrivit unei înregistrări dintre un ofițer al IDF și un oficial înalt din Ministerul Sănătății din Gaza, un CEO din Ministerului Sănătății Hamas, Yosef Abu Rish, le-ar fi interzis și a împiedicat primirea de combustibil.

Update 19:10 - Un lider Hamas, care a pregătit atacul din 7 octombrie, a fost declarat mort în urmă cu aproape 10 ani

Update 18:10 - Papa Francisc și-a reiterat apelul pentru încetarea ostilităților dintre Hamas și Israel și a cerut ca în Gaza să fie acceptat "mult mai mult" ajutor umanitar. Destul, fraților, destul", a fost mesajul tranșant al șefului Bisericii Catolice.

Papa s-a adresat duminică mulțimii din Piața Sfântul Petru din Vatican și a transmis un mesaj pentru cei implicați în războiul Israel-Hamas.

El a spus că ostaticii deținuți de Hamas trebuie să fie eliberați și a avertizat că utilizarea armelor nu va aduce niciodată pacea.

"Sunt aproape de toți cei care suferă, palestinieni și israelien", a spus Papa, potrivit Sky News.

Liderul Bisericii Catolice a cerut crearea de coridoare umanitare și a spus că este nevoie de o soluție cu două state pentru a pune capăt conflictului dintre Israel și Hamas.

Update 17:00 Hamas a refuzat oferta Israelului de a alimenta cu combustibil spitalul Al Shifa, cel mai mare din Gaza, afirmă premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Sky News. În plus, Hamas a anunțat că suspendă negocierile privind ostaticii.

Spitalul și-a suspendat operațiunile sâmbătă după ce ultimul său generator a rămas fără combustibil, a anunțat ministerul sănătății condus de Hamas.

Lupte grele au avut loc pe parcursul nopții în jurul unității medicale.

„Tocmai am oferit spitalului Shifa combustibilul, iar ei l-au refuzat", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, fără a oferi alte detalii.

Cel puțin 12 persoane, printre care doi bebeluși, au murit la spital din cauza lipsei de electricitate și a lipsei proviziilor medicale, susțin palestinienii.

Ca urmare, duminică Hamas a anunțat că a suspendat negocierile privind ostaticii. Militanții spun că decizia are legătură cu modul în care forțele israeliene au acționat la spitalul Al Shifa, a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.

Aproximativ 240 de ostatici sunt în Gaza, iar Israelul a anunțat că nu va înceta focul până când aceștia nu vor fi eliberați.

Update 14:30 Gruparea Hezbollah din Liban a atacat Israelul cu rachete antitanc. Mai mulți civili au fost răniți.

Militanţii Hezbollah au tras duminică, din Liban spre nordul Israelului, rachete antitanc care au lovit mai mulţi civili, a anunţat armata israeliană, care a ripostat cu focuri de artilerie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al serviciului de ambulanţă israelian a declarat că o persoană este în stare critică şi alte 3-5 persoane au fost rănite.

Mai multe automobile din zona lovită au luat foc.

Liderul organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a anunţat sâmbătă că frontul deschis contra nordului Israelului va rămâne activ.

Organizaţia Hezbollah, inamică declarată a statului evreu, şi-a intensificat atacurile cu rachete către partea de nord a Israelului mai ales după 7 octombrie, când mişcarea palestiniană Hamas a lansat un atac terorist de amploare asupra sudului Israelului, soldat cu peste 1.200 de morţi.

Armata israeliană a ripostat aerian, terestru şi naval împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, peste 11.000 de oameni şi-au pierdut viaţa ca urmare a acestei riposte.

Update 13:30 MAE: Trecerea frontierei Rafah a fost redeschisă. Alți 101 români din Fâșia Gaza vor fi evacuați.

Punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, iar cetățenii români, alături de alții, care au cerut evacuarea, vor putea pleca din Fâșia Gaza.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informațiilor din teren, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane.

Astfel, duminică vor continua procedurile de evacuare pentru cetățenii statelor care primiseră, pentru data de 10 noiembrie a.c., permisiunea autorităților israeliene și egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Republica Arabă Egipt (R.A. Egipt), inclusiv pentru 101 de cetățeni români și membri de familie.

Evacuarea lor în R.A. Egipt se va realiza pe parcursul zilei de duminică, cu respectarea tuturor procedurilor, având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâșia Gaza.

În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

De asemenea, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo și Tel Aviv și Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene până la finalizarea operațiunilor.

Update 13:00 Spitalul Al-Quds din orașul Gaza nu mai este operațional. A rămas fără combustibil și energie electrică

Semiluna Roşie palestiniană anunță că spitalul din al-Quds "nu mai este operațional”, deoarece a rămas fără combustibil și energie electrică.

Semiluna Roşie palestiniană precizează că personalul medical depune toate eforturile pentru a îngriji pacienții și răniții, notează The Guardian.

Apelurile repetate pentru asistență internațională urgentă, având în vedere asediul de o săptămână și o pană de comunicare și de internet de cinci zile, nu au avut succes. Spitalul a fost lăsat să se descurce singur sub bombardamentele israeliene continue, ceea ce reprezintă un risc grav pentru personalul medical, pacienți și civilii strămutați.

Criza umanitară din Gaza și din regiunea de nord s-a agravat dramatic, odată cu escaladarea atacurilor militare israeliene.

Semiluna Roșie Palestiniană consideră comunitatea internațională și semnatarii celei de-a patra convenții de la Geneva răspunzători pentru prăbușirea completă a sistemului de sănătate și pentru condițiile umanitare dezastruoase care rezultă din aceasta.

Semiluna Roşie palestiniană afirma că tiruri de vineri ale soldaţilor de elită israelieni asupra spitalului Al-Quds din oraşul Gaza au provocat moartea unei persoane şi au rănit altele 20, în timp ce lupte intense între armata israeliană şi gruparea Hamas se dau în această zonă.

Israelul acuză Hamas că se foloseşte de spitale pentru a ataca şi a ascunde tuneluri. Hamas dezminte, afirmând că este gata să primească o "echipă internaţională" pentru investigaţii.

Update 12:20 Netanyahu afirmă că Hamas "a pierdut controlul” asupra Fâșiei Gaza și avertizează Hezbollah să nu intre în război: "Va fi greșeala vieții voastre”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a susținut sâmbătă seară o conferință de presă de la Tel Aviv, în care a afirmat că țara sa este "pe deplin pregătită" pe frontul de nord și a avertizat Hezbollah să nu intre în război, relatează Sky News și The Times of Israel.

Declarațiile lui vin în contextul în care Israelul are un schimb prelungit de focuri cu puternica grupare militantă libaneză Hezbollah, la granița de nord.

Benjamin Netanyahu a declarat că a avertizat Hezbollah că intrarea în război cu Israelul ar fi o „greșeală fatală” care ar "determina soarta Libanului”.

"Va fi greșeala vieții voastre”, a subliniat el. Vorbind despre războiul cu Hamas, el a precizat că Israelul „nu se va opri până când nu ne vom încheia misiunea” și că singurul obiectiv al țării este să câștige.

Netanyahu a mai susținut că Hamas "a pierdut controlul” asupra Gaza și că acum "nu mai există niciun loc în care să se ascundă” militanții grupării palestieniene.

El a precizat că discută zilnic cu președintele american Joe Biden și că beneficiază în continuare de „sprijinul politic și etic” al administrației americane.

Mulți lideri mondiali au venit să viziteze Israelul pentru a-și arăta sprijinul, dar există "minorități care fac presiuni asupra guvernelor”, a adăugat Netanyahu.

Premierul a făcut apel la guvernul țării sale să „nu cedeze la aceste presiuni” și a afirmat că „războiul nostru este războiul lor”.

"Nicio presiune internațională, nicio acuzație falsă (…) nu ne va abate de la cauza noastră”, a mai spus el.

Respingând apelurile la încetarea focului, Netanyahu a precizat: „Dacă vreți pace, trebuie să eliminăm Hamas”.

Armata israeliană va rămâne în Gaza "atât timp cât va fi nevoie” Premierul israelian și-a început conferința de sâmbătă seară prin comemorarea soldaților uciși în luptele împotriva militanților Hamas în cadrul operațiunii terestre din Fâșia Gaza.

"Facem totul pentru a fi demni de sacrificiul și eroismul lor. Nu ne vom opri până la finalizarea misiunii”, a declarat Netanyahu.

"Nu există alternativă nicio alternativă la victorie. Vom învinge Hamas și ne vom aduce înapoi prizonierii”, a adăugat el. Netanyahu a mai anunțat că armata va rămâne în Gaza "atât timp cât va fi nevoie”, pentru a împiedica folosirea enclavei pentru lansarea de atacuri teroriste împotriva Israelului.  

Update 12:00 Al Jazeera relatează că 13 persoane au fost ucise într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza.

Corespondentul rețelei, Hani Mahmoud, relatează că unul dintre membrii unei familii care a supraviețuit atacului a declarat că "pământul tremura sub picioarele lor înainte ca explozia să aibă loc și să distrugă clădirea".

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

Khan Younis se află în sudul Fâșiei Gaza și se află în interiorul zonei în care armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să se evacueze.

Update 10:10 În ultima zi, IDF a început să lupte cu forțe semnificative în interiorul taberei Shatti.

În cadrul activității, forțele au descoperit infrastructuri teroriste și au eliminat teroriști.

Într-una dintre bătălii, luptătorii echipei de luptă a Brigăzii Givat au identificat o populație civilă în clădire, forțele au permis evacuarea civililor printr-o axă securizată

Update 08:30 41 de cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza, au ajuns în siguranță în România.

Un grup de 41 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, care se aflau în Fâșia Gaza, au ajuns în România.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că sâmbătă, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 41 de cetățeni români și membri de familie ai acestora evacuați din Fâșia Gaza au fost transportați în România la bordul unei aeronave militare.

Zborul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, cu un avion C-130 Hercules aparținând Forţelor Aeriene Române.

Cei 41 de cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt.

O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcați spre România.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

Update 00:00 Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza, a declarat sâmbătă seară purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. "Hamas comite o crimă de război prin utilizarea spitalelor și a răspândit mesaje false potrivit cărora atacăm spitalele Shifa", a adăugat Hagari. 

"Acest lucru este fals, noi luptăm doar împotriva teroriștilor din apropierea spitalului", mai spune acesta, potrivit jpost.com.

Forțele israeliene nu trag asupra spitalului Al Shifa din orașul Gaza, dar în jurul acestuia au loc ciocniri cu militanții Hamas, a declarat sâmbătă un oficial al apărării, adăugând că oamenii de acolo pot în continuare să părăsească spitalul în siguranță.

Mii de civili s-au adăpostit în complexul Al-Shifa în ultimele săptămâni, dar mulţi au fugit vineri, pe măsură ce trupele israeliene s-au apropiat şi Israelul a extins accesul la rutele sigure de evacuare spre sud.

Război în Israel, 11 noiembrie 2023 | IDF, anunţ de ultimă oră: Hamas a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza

Război în Israel, 10 noiembrie 2023 | CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului

Război în Israel, 9 noiembrie 2023 | Israelul anunță "pauze tactice limitate" în Gaza

Război în Israel, 8 noiembrie 2023 | Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza

Război în Israel, 7 noiembrie 2023 | Armata israeliană anunță că a distrus alte două tuneluri ale Hamas plasate lângă obiective civile

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close