Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 45 | Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene

Război în Israel, ziua 45 | Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene

Război în Israel, ziua 45. Hezbollahul libanez a anunţat luni că a întreprins o serie de atacuri cu drone, rachete şi obuze de artilerie asupra armatei israeliene în nordul Israelului, la frontiera libaneză, pe fondul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, transmite AFP.

Război în Israel, ziua 45 | Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Noi 2023   •   19:30

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Guvernul Hamas anunţă un nou bilanţ de peste 13.300 de morţi în Gaza
  • Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene
  • 48 de jurnalişti au fost ucişi în războiul Israel-Hamas
  • Israelul prezintă imagini despre care spune că dovedesc prezența ostaticilor Hamas în spitalul Al-Shifa
  • 28 de bebeluși răniți de la Spitalul Al-Shifa Gaza, transferați cu ambulanțele în Egipt
  • Tancurile IDF au avansat spre spitalul El Arish din Gaza, unde aproximativ 12 persoane au fost ucise într-un atac israelian
  •  Premierul israelian se întâlnește cu rudele ostaticilor răpiți de Hamas
  • Surse israeliene: trei comandanți Hamas au fost uciși în Gaza
  • Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au capturat o navă cargo în Marea Roșie
  • Acordul Israel-Hamas privind ostaticii e tot mai aproape, în ciuda luptelor violente din Gaza
  • Armata israeliană spune că a descoperit un tunel de 55 de metri lungime sub spitalul Al Shifa
  • 31 de bebeluși prematuri au fost evacuați din spitalul Al Shifa
  • Comisarul ONU Volker Turk: Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere
  • Israel-Hamas Israelul afirmă că rebeli houthi din Yemen au deturnat o navă cargo în Marea Roşie
  • Franța va trimite noi provizii medicale și o navă-spital în Gaza

Update 22:35 - Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că sunt angajate în "lupte corp la corp" cu luptătorii Hamas în centrul orașului Gaza, potrivit Sky News.

"Trupele s-au confruntat cu un inamic care este bine poziționat în inima cartierelor rezidențiale, a spitalelor, școlilor și grădinițelor, precum și cu atacuri din interiorul infrastructurii civile", se arată într-un comunicat al IDF.

Update 20:35 - Guvernul Fâşiei Gaza condus de Hamas a anunţat luni că 13.300 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra acestui teritoriu palestinian de la începutul războiului, pe 7 octombrie, transmit AFP şi Reuters.

În numărul total de victime figurează peste 5.600 de copii şi 3.550 de femei, a precizat guvernul mişcării islamiste palestiniene într-un comunicat.

De asemenea, numărul răniţilor a ajuns la 31.000.

Update 19:30 - Hezbollahul libanez a anunţat luni că a întreprins o serie de atacuri cu drone, rachete şi obuze de artilerie asupra armatei israeliene în nordul Israelului, la frontiera libaneză, pe fondul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, transmite AFP.

Hezbollah a indicat, într-un comunicat, că luptătorii săi au luat la ţintă luni, la ora 13.10 (11.10 GMT), "cu ajutorul a trei drone de atac, centre de reunire a soldaţilor ocupaţiei israeliene la vest de Kiryat Shmona".

Ulterior, Hezbollah a adăugat că a lansat obuze de artilerie asupra unor locuri unde sunt desfăşuraţi soldaţi israelieni în aceeaşi zonă şi a mai anunţat că a vizat cu rachete Burkan (Vulcan) mai multe poziţii militare israeliene în zonele apropiate de frontieră. Atacurile au făcut victime printre forţele israeliene, a afirmat Hezbollah.

De partea cealaltă, armata israeliană a indicat că 25 de rachete au fost trase luni dinspre Liban asupra unor poziţii de frontieră şi a confirmat de asemenea că trei drone au vizat un sector "adiacent unui post" militar, dar nu a anunţat victime.

Update 17:20 - 48 de jurnalişti au fost ucişi în războiul Israel-Hamas, a transmis luni Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), conform The Guardian.

Organizația a publicat luni următoarele date: 48 de jurnalişti și angajați din mass-media confirmaţi morţi, între care 43 palestinieni, 4 israelieni şi 1 libanez, 9 jurnalişti răniţi, 3 jurnalişti daţi dispăruţi și 13 jurnalişti arestaţi.

Update 15.46. Armata israeliană anunță că a atacat infrastructura Hezbollah din Liban ca replică la un atac cu rachete antitanc lansat de lângă granița libaneză.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) anunță că au lovit "infrastructura teroristă" aparținând Hezbollah-ului în Liban, potrivit Sky News.

Au fost folosite tancuri, un avion de luptă și un elicopter care au lovit gruparea susținută de Iran care a încercat să tragă o rachetă antitanc asupra Israelului. Trei drone au fost identificate peste graniță.

"Azi mai devreme, o celulă teroristă a încercat să lanseze rachete antitanc în zona Marwahin din Liban. IDF a lovit celula. Nu au fost răniți. IDF a lovit sursele lansărilor", a transmis IDF prin intermediul unui comunicat publicat pe Telegram.

Update 15:02 Armata israeliană a publicat imagini despre care susține că probează faptul că teroriștii Hamas au dus ostatici în spitalul Al-Shifa din Gaza imediat după atacul din 7 octombrie.

Imaginile au fost recuperate de pe camerele de supraveghere ale spitalului.

Într-una dintre secvențele recuperate, combatanții Hamas escortează un civil în interiorul Al-Shifa.

În alte imagini, o persoană rănită este dusă pe targă în spital, sub supravegherea teroriștilor înarmați. 

"Încă nu i-am localizat pe cei doi ostatici și nu i-am salvat. Nu știm unde se află. Mai sunt ostatici pe care trebuie să îi salvăm", a precizat un oficial al armatei israeliene, care a acuzat Hamas că a ucis o ostatică - Noa Marciano, o femeie soldat din armata israeliană - în timpul captivității, chiar în spitalul Al-Shifa.

Armata israeliană a mai anunțat că a descoperit un tunel adânc de 10 metri şi care se întinde pe o distanţă de 55 de metri până la o uşă rezistentă la explozie.

IDF precizează că nu a forțat încă ușa deoarece se teme că ar putea fi o capcană.

Update 13:09 Tancurile IDF s-au deplasat către spitalul indonezian El Arish din nordul Fâșiei Gaza, unde aproximativ o duzină de persoane ar fi fost ucise în urma loviturilor israeliene din această dimineață.

Directorul spitalului, Dr. Marwan Al-Sultan, a declarat pentru BBC că armata israeliană ar fi ajuns la aproximativ 20 de metri de clădire.

Anterior, au fost trase focuri de armă în zonă, iar Departamentul pentru îngrijiri postoperatorii a fost lovit, a precizat el

La ora acestei actualizări, armata israeliană nu a menționat acțiunea din apropierea spitalului El Arish.

Aceasta a spus că: "Trupele IDF continuă să opereze în Fâșia Gaza, dirijând avioanele pentru a lovi teroriștii, infrastructura teroristă și localizând arme și echipamente militare".

Acesta a precizat că trei comandanți de companie ai Hamas au fost uciși.

Update 12:09 Douăzeci și opt dintre copiii născuți prematur care au fost evacuați duminică de la spitalul al-Shifa au ajuns în Egipt prin punctul de trecere Rafah.

"Ambulanțele au plecat de la Spitalul Emiratelor din Rafah pentru a transporta 28 de nou-născuți, răniți, la punctul de trecere (de la Rafah), în vederea transferului lor la spitale din Egipt", a precizat Semiluna Roșie Palestiniană într-o declarație pentru CNN.

Conform sursei citate, transferul nou-născuților răniți are loc în coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății și cu Biroul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

"Un comitet din cadrul Ministerului egiptean al Sănătății îi va primi și apoi va decide" unde vor fi transferați acești nou-născuți, a decalarat un oficial medical din Gaza.

Update 10:09 Membri ai cabinetului israelian de război, printre care premierul Benjamin Netanyahu, se vor întâlni cu rudele ostaticilor capturați de gruparea islamistă palestiniană Hamas în atacul din 7 octombrie, soldat cu uciderea a 1.200 de persoane, anunță cotidiuanul The Times of Israel.

Întâlnirea urmează să aibă loc luni seară.

Hamas a luat cel puțin 240 de ostatici în atacul de luna trecută. Mai mulți dintre aceștia au fost ulterior confirmați morți.

În afară de Netanyahu, cabinetul israelian de război îi include pe ministrul Apărării Yoav Gallant şi pe ministrul fără portofoliu Benny Gantz, fost ministru al Apărării în perioada mai 2020-decembrie 2022. De asemenea, miniștrii Ron Dermer şi Gadi Eisenkot participă cu statut de observator.

Gantz şi Eisenkot s-au întâlnit cu rude ale ostaticilor la finalul săptămânii trecute, după ce acestea ceruseră să discute şi cu Netanyahu şi Gallant.

Numeroşi membri ai familiilor israelienilor răpiți de Hamas l-au criticat pe premierul Netanyahu pentru faptul că până acum ostaticii nu au fost eliberați şi aduși acasă.

Update 09:00  Trei comandanți Hamas au fost uciși în timpul ultimelor operațiuni militare terestre din Gaza, au anunțat oficiali din Israel.

Potrivit IDF, avioanele de vânătoare i-au vizat pe luptătorii și infrastructura Hamas din regiune, iar soldații israelieni au găsit un depozit de arme al teroriștilor.

Sursa citată nu a spus în ce parte a Fâșiei Gaza au avut loc loviturile și uciderea celor trei comandanți Hamas.

Update 08:00 Israelul anunță că o navă cargo cu 25 de membri ai echipajului a fost deturnată, duminică, în Marea Roșie și capturată de rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran.

Incidentul vine după ce, duminică, un purtător de cuvânt al rebelilor a amenințat că aceștia vor viza navele care trec prin Marea Roșie și care sunt operate sau deținute de companii israeliene.

Rebelii Houthi spun că au "o responsabilitate religioasă, națională și morală", în contextul operațiunii militare a Israelului în Gaza.

Update 00:01 Combatanți ai Hamas s-au luptat cu forțele israeliene care încercau, duminică, să pătrundă în cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, transmite presa internațională.

În paralel, oficiali americani și israelieni au declarat că un acord pentru eliberarea unora dintre ostaticii reținuți este tot mai aproape.

Aproximativ 240 de ostatici au fost luați în timpul raidului mortal al Hamas în Israel la 7 octombrie, ceea ce a determinat Israelul să invadeze micul teritoriu palestinian pentru a elimina gruparea islamistă aflată la putere, după mai multe războaie neconcludente din 2007.

Tancurile și trupele israeliene au pătruns în Gaza la sfârșitul lunii trecute și de atunci au preluat controlul asupra unor zone mari din nordul, nord-vestul și estul orașului Gaza, potrivit armatei.

Dar Hamas și martorii locali spun că militanții duc un război de gherilă în zone din nordul dens urbanizat, inclusiv în părți din orașul Gaza și în taberele de refugiați Jabalia și Beach.

Chiar și în timp ce luptele făceau ravagii pe teren, ambasadorul Israelului în Statele Unite, Michael Herzog, a declarat într-un interviu acordat ABC că țara sa speră că un număr semnificativ de ostatici să fie eliberați de Hamas „în zilele următoare”, relatează Reuters.

Agenția citată a relatat la 15 noiembrie că mediatorii din Qatar au încercat să ajungă la un acord între Israel și Hamas pentru a schimba 50 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de trei zile care ar contribui la creșterea livrărilor de ajutoare de urgență către civilii din Gaza, citând un oficial informat despre discuții.

La momentul respectiv, oficialul a declarat că s-a ajuns la un acord asupra liniilor generale, dar că Israelul negocia încă detaliile.

Duminică, prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, a declarat într-o conferință de presă la Doha că principalele obstacole în calea unui acord sunt acum „minore”, fiind vorba în principal de probleme „practice și logistice” care trebuie depășite.

Un oficial de la Casa Albă a declarat, de asemenea, că negocierile „foarte complicate și foarte sensibile” fac progrese.

„Cred că suntem mai aproape decât am fost de ceva timp, poate mai aproape decât am fost de la începutul acestui proces, de a încheia acest acord”, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, la NBC.

Război în Israel, 19 noiembrie 2023 Comisarul ONU Volker Turk: "Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere"

Război în Israel, 18 noiembrie 2023 "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”

Război în Israel, 17 noiembrie 2023 Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa

Război în Israel, 16 noiembrie 2023 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Armata a trecut la o nouă fază a operaţiunii terestre în Gaza"

Război în Israel, 15 noiembrie 2023 Șefa UNICEF, rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close