Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 43: OMS: "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”

Război în Israel, ziua 43: OMS: "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”

Război în Israel, ziua 43. Una dintre purtătoarele de cuvânt ale Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că mutarea mai multor pacienți de la spitalul Al-Shifa ar fi foarte problematică.

Război în Israel, ziua 43: OMS: "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”
Sursa foto: profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2023   •   21:19

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va face eforturi să recontruiască Fâșia Gaza, dacă se ajunge la un armistițiu
  • OMS: "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”
  • 32 de membri ai aceleiași familii dintre care 19 copii au murit în urma unui atac israelian din Gaza
  •  Iordania se îndoiește că Israelul poate distruge Hamas 
  • Armata israeliană (IDF) a dat termen de o oră ca spitalul Al Shifa să fie evacuat
  • Peste 16.000 de oameni au murit în Fâşia Gaza în cele 43 de zile de război 
  • Doar Autoritatea Palestiniană poate guverna Gaza după încheierea războiului 
  • Deținuții palestinieni raportează bătăi și rele tratamente din partea Israelului
  • 26 de morți într-un atac israelian în sudul Gazei, spune presa palestiniană
  • Cel puțin 5 morți într-un atac israelian asupra unei tabere de refugiaţi din Cisiordania
  • Armata israeliană spune că va avansa oriunde se găsește Hamas
  • Vicepreședintele Knessetului face apel la incendierea Fâșiei Gaza
  • Israelul permite intrarea a 140.000 de litri de combustibil în Fâșia Gaza, la două zile
  • Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa
  • OMS avertizează că riscul de răspândire a bolilor în Gaza este crescut
  • Mai mulți cetățeni irlandezi părăsesc Fășia Gaza prin punctul de trecere Rafah

Update 21.13 Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia va face eforturi să recontruiască Fâșia Gaza, dacă se ajunge la un armistițiu

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan a declarat că Turcia va face eforturi de a reconstrui infrastructura deteriorată, spitalele şi şcolile din Gaza dacă se ajunge la un armistiţiu.

"Dacă se ajunge la un armistiţiu, vom face orice este necesar pentru a compensa distrugerea provocată de Israel. Vom face eforturi să reconstruim infrastructura deteriorată în Gaza şi să reconstruim şcolile, spitalele distruse, facilităţile de furnizare a apei şi energiei”, le-a spus Recep Erdogan ziariştilor în avionul cu care revenea de la Berlin, unde a avut discuții cu liderii germani.

În cursul acestei săptămânii, Erdogan i-a cerut premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să anunţe dacă are arme nucleare şi a reluat din nou subiectul, astăzi, în discuţia cu jurnaliştii, făcând apel la organizarea de inspecţii nucleare.

"Noi Turcia, facem acest apel. Armele nucleare ale Israelului trebuie inspectate fără nicio îndoială înainte de a fi prea târziu. Vom monitoriza acest lucru”, a spus el.

Update 19.03 OMS: "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”

Una dintre purtătoarele de cuvânt ale Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că mutarea mai multor pacienți de la spitalul Al-Shifa ar fi foarte problematică. 

Margaret Harris a declarat pentru BBC că mulți dintre pacienții din spital erau atât de grav bolnavi, atât de răniți sau copii atât de mici, încât nu puteau fi evacuați pe jos.

Ea a continuat spunând că medicii din Al-Shifa știau că mutarea pacienților nu va fi posibilă "cu excepția cazului în care cineva oferă o ambulanță de terapie intensivă”.

Update 16.47 32 de membri ai aceleiași familii dintre care 19 copii au murit în urma unui atac israelian din Gaza

Un oficial din Gaza a susținut astăzi că 32 de membri ai aceleiași familii, dintre care 19 copii, au murit în urma unui atac israelian asupra casei lor dintr-o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza.

Oficialul a publicat o listă cu numele celor 32 de membri ai familiei Abu Habal uciși în atacul de astăzi din tabăra de refugiați Jabaliya.

Anterior, oficialul din Gaza afirmase că o altă lovitură asupra aceleiași tabere a ucis cel puțin 50 de persoane la o școală a ONU care găzduiește persoane strămutate. 

Update 14:45 Iordania se îndoiește că Israelul poate distruge Hamas 

Ministrul de externe al Iordaniei și-a exprimat sâmbătă îndoiala că Israelul își poate atinge obiectivul de a distruge Hamas prin bombardamentele intense și invazia din Fâșia Gaza, dominată de mult timp de mișcarea islamistă palestiniană, scrie Reuters. 

Israelul a jurat să elimine Hamas după atacurile din 7 octombrie în comunitățile israeliene. Israelul a bombardat o mare parte din orașul Gaza, în timp ce a supus nordul enclavei și a trecut la intensificarea atacurilor împotriva Hamas în sud. Majoritatea morților de ambele părți - 1.200 de israelieni în atacul Hamas și peste 12.000 în Gaza - au fost civili.

La conferință, Arabia Saudită, o putere regională, a cerut o încetare imediată a focului între Israel și Hamas. „Vedem cum mor civili în fiecare zi. Și trebuie să punem capăt acestei situații astăzi, nu mâine”, a declarat ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan.

Update 12:00 Armata israeliană (IDF) a dat termen de o oră ca spitalul Al Shifa să fie evacuat

Armata israeliană (IDF) a dat termen de o oră medicilor, pacienţilor şi persoanelor strămutate care se află în complexul spitalicesc Al-Shifa, situat în nordul Fâşiei Gaza, să evacueze spitalul, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul grupării islamiste palestiniene Hamas, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Şeful Departamentului de Ortopedie, Adnan al Bursh, citat de minister, a dat asigurări că ordinul a creat "o stare gravă de panică şi frică" în interiorul centrului spitalicesc şi a subliniat că medicii nu vor părăsi spitalul fără pacienţii lor. Pe de altă parte, directorul general al spitalelor din Gaza, Munir al Bursh, a acuzat că trupele israeliene au ridicat cadavre de la morga spitalului, precum şi din cimitirul săpat în interiorul perimetrului complexului medical.

În ultimele zile, IDF a asediat spitalul şi a realizat mai multe incursiuni limitate în perimetrul Al Shifa unde a spus că a găsit arme şi un tunel folosit de gruparea islamistă Hamas.

Update 11:00 Peste 16.000 de oameni au murit în Fâşia Gaza în cele 43 de zile de război 

Numărul anterior al victimelor a fost anunţat joia trecută de către minister, care a raportat moartea a peste 11.500 de persoane, rănirea a peste 29.800 de oameni, dintre care 70% femei, copii şi vârstnici, potrivit aceleiaşi surse.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza a declarat pentru EFE că "numărul real este mult mai mare" şi a subliniat că aceste cifre sunt "estimări". În acest sens, el a insistat că cel puţin 3.500 de oameni se află încă sub dărâmăturile clădirilor şi că atacurile nu se opresc.

Update 10:30 Doar Autoritatea Palestiniană poate guverna Gaza după încheierea războiului 

"Hamas nu mai poate controla Gaza", a insistat Borrell în cadrul Dialogului de la Manama, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate care se desfăşoară în Bahrein.

"Deci cine va controla Gaza? Cred că doar Autoritatea Palestiniană poate face acest lucru", a subliniat Borrell.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ridicat noi îndoieli cu privire la viitorul Fâşiei Gaza, afirmând la sfârşitul săptămânii trecute că Autoritatea Palestiniană (AP), în forma sa actuală, nu ar trebui să preia conducerea enclavei. 

Update 09:40 Deținuții palestinieni raportează bătăi și rele tratamente din partea Israelului

Deținuții palestinieni raportează bătăi și rele tratamente din partea Israelului, în timp ce arestările din Cisiordania sunt în creștere. Luna trecută, Hamza al-Qawasmi se afla acasă, în orașul Hebron din Cisiordania ocupată, când forțele israeliene au dat buzna după miezul nopții și i-au spus că este arestat.

Qawasmi a spus că cei care l-au capturat l-au legat la ochi și i-au pus cătușe, l-au dus, l-au acuzat că este membru ISIS, l-au bătut și, la un moment dat, i-au îndepărtat legătura de la ochi pentru a-i putea vedea cum îi îndreaptă puștile spre cap în timp ce îl amenințau că îl vor ucide. Armata israeliană nu făcut declarații cu privire la cazul lui Qawasmi.

Tensiunile israeliano-palestiniene s-au inflamat în Cisiordania de când atacatorii palestinieni din Hamas au intrat în sudul Israelului la 7 octombrie, iar Israelul a lansat represalii asupra Fâșiei Gaza, ucigând peste 12.000 de persoane, potrivit unui bilanț al Ministerului palestinian al Sănătății în enclava condusă de Hamas.

Deținuții și oficialii palestinieni spun că Israelul a efectuat arestări în masă în Cisiordania ocupată și în Ierusalimul de Est și că prizonierii se confruntă din ce în ce mai des cu agresiuni fizice și tratamente umilitoare în centrele de detenție israeliene. „Israelul are astăzi chef de răzbunare”, a declarat pentru Reuters premierul palestinian din Ramallah, Mohammad Shtayyeh.

Update 08:30.  26 de morți într-un atac israelian în sudul Gazei, spune presa palestiniană

Agenția de presă palestiniană Wafa relatează că 26 de persoane au fost ucise noaptea trecută într-un atac militar israelian asupra clădirilor din orașului Khan Younis, în sudul Gazei, transmite Times of Israel. Wafa a mai scris că alți zeci de palestinian au fost răniți în lovitură.

Update 08:00 Cel puțin 5 morți într-un atac israelian asupra unei tabere de refugiaţi din Cisiordania

Semiluna Roşie Palestiniană a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că cel puțin cinci palestinieni au fost uciși şi alți doi răniți într-un atac israelian asupra unei clădiri din tabăra de refugiaţi Balata din Nablus, în Cisiordania ocupată, informează Reuters. Armata israeliană nu a confirmat încă lovitura.

Update 07:30 Armata israeliană spune că va avansa oriunde se găsește Hamas

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari, a declarat că trupele israeliene vor avansa oriunde se găsește Hamas, inclusiv în partea de sud a Fâșiei Gaza, transmite CNN. În ultimele zile, au existat tot mai multe indicii că o ofensivă terestră în partea de sud a enclavei ar putea fi iminentă.

Liderii israelieni au declarat că partea de nord a Gazei, inclusiv orașul Gaza, este acum sub controlul Israelului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a oferit puține informații despre planul său de operațiuni post-militare pentru Gaza.

Un deputat de extremă dreapta din partidul Likud, din Israel care ocupă și funcția de vicepreședinte al Knessetului, face apel la incendierea Fâșiei Gaza.

Anunțul său a fost făcut pe platforma X. "Toată această preocupare cu privire la existența sau nu a internetului în Gaza arată că nu am învățat nimic. Suntem prea umani. Ardeți Gaza acum, nu mai puțin!", a transmis acesta.

Postarea lui Nissim Vaturi a fost făcută pe X după ce cabinetul de război a aprobat intrarea a două camioane cu combustibil pe zi pentru a preveni prăbușirea sistemului de epurare a apelor uzate, care riscă să provoace un focar masiv de boli.

"Nu lăsați combustibilul să intre, nu lăsați apă să intre până când ostaticii sunt înapoiați!”, a adăugat el.

Război în Israel, 17 noiembrie 2023 Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa

Război în Israel, 16 noiembrie 2023 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Armata a trecut la o nouă fază a operaţiunii terestre în Gaza"

Război în Israel, 15 noiembrie 2023 Șefa UNICEF, rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza

Război în Israel, 14 noiembrie 2023 România trimite ajutoare în Gaza cu un avion al Comisiei Europene

Război în Israel, 13 noiembrie 2023 Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Vremea se schimbă radical în România
x close