Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 46 | CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie

Război în Israel, ziua 46 | CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie

Război în Israel, ziua 46. Liderul Hamas susține că este „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul.

Război în Israel, ziua 46 | CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Noi 2023   •   22:00

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Trei medici au fost uciși, marți, într-un atac asupra spitalului Al Awda, din nordul Fâșiei Gaza
  • IRC: 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza în șase săptămâni, dintre care 40% sunt copii
  • CNN: Ostaticii care vor fi eliberați de Hamas în urma acordului cu Israelul sunt cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie
  • Jerusalem Post: Acordul Israel - Hamas va duce la eliberarea a 40 de copii și 13 femei și la o încetare a luptelor timp de cinci zile
  • Ministrul israelian al Apărării: Țara urmează să ia decizii dificile în zilele următoare
  • IDF anunță că a încercuit tabăra de refugiați de la Jabalya
  • Qatarul spune că un acord de eliberare a ostaticilor Hamas ar putea fi anunțat astăzi
  • Hamas a eliberat doar patru ostatici până în prezent și deține alți 239
  • Israel pregătește arma cu laser, Iron Beam, în războiul împotriva Hamas.
  • Hamas este „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul
  • Guvernul Hamas anunţă un nou bilanţ de peste 13.300 de morţi în Gaza
  • Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene
  • 48 de jurnalişti au fost ucişi în războiul Israel-Hamas
  • Israelul prezintă imagini despre care spune că dovedesc prezența ostaticilor Hamas în spitalul Al-Shifa
  • 28 de bebeluși răniți de la Spitalul Al-Shifa Gaza, transferați cu ambulanțele în Egipt
  • Tancurile IDF au avansat spre spitalul El Arish din Gaza, unde aproximativ 12 persoane au fost ucise într-un atac israelian

Update 22:00 Trei medici au fost uciși, marți, într-un atac asupra spitalului Al Awda, din nordul Fâșiei Gaza.

Organizația Medici fără Frontiere a anunțat, marți, că trei medici (doi dintre ei din organizație) au fost uciși într-un atac asupra spitalului Al Awda din nordul Fâșiei Gaza.

Organizația se declară "îngrozită" de acest incident, potrivit Reuters.

"Organizația Medici fără Frontiere a împărtășit în mod regulat părților beligerante informații despre Al Awda ca spital funcțional și despre prezența personalului său în acest spital", au arătat reprezentanții OMF.

"Coordonatele GPS au fost, de asemenea, împărtășite cu autoritățile israeliene ieri", mai arată sursa citată.

Acesta a dat și numele medicilor: Dr. Mahmoud Abu Nujaila (MSF), Dr. Ahmad Al Sahar (MSF) și Dr. Ziad Al-Tatari.

"A vedea medici uciși lângă paturile de spital este mai mult decât tragic, iar acest lucru trebuie să înceteze acum", a declarat Organizația Medici fără Frontiere.

Update 21:30 IRC: 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza în șase săptămâni, dintre care 40% sunt copii.

Gaza a devenit "cea mai mortală zonă de război din lume pentru civili", potrivit Comitetului Internațional de Salvare. Peste 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza în șase săptămâni, dintre care 40% sunt copii.

Organizația spune că peste 11.000 de persoane au fost ucise în Gaza în șase săptămâni, dintre care 40% sunt copii, potrivit NBC News,

Potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, bilanțul morților a depășit 14.000, inclusiv peste 5.000 de copii, peste 3.000 de femei și 201 membri ai personalului medical.

"Acest număr este de peste două ori mai mare decât numărul de persoane ucise în aceeași perioadă în Ucraina, Sudan și Siria la un loc", a precizat IRC într-un comunicat.

Gaza este mai dens populată decât Ucraina, Sudan și Siria, cu peste 2 milioane de persoane care trăiesc pe o suprafață de aproximativ 140 de mile pătrate.

"Modul în care se desfășoară conflictul este inacceptabil din punct de vedere umanitar", a declarat IRC. "Civilii sunt cei care duc greul".

Pe măsură ce situația persistă, personalul IRC și partenerii nu sunt în măsură să își desfășoare activitatea umanitară, potrivit organizației.

Update 20:30 Joe Biden: Președintele american Joe Biden a declarat marți că un acord de a obține eliberarea unora dintre cei peste 200 de ostatici deținuți de Hamas în Gaza este "foarte aproape".

"Echipa mea se află în regiune, făcând naveta între capitale. Acum suntem foarte aproape, foarte aproape, de a aduce foarte curând acasă o parte dintre acești ostatici. Dar nu vreau să intru în detalii, pentru că nimic nu se face până nu se face", a declarat Biden reporterilor înainte de un eveniment la Casa Albă despre combaterea traficului de fentanil, potrivit Reuters.

"Când vom avea mai multe de spus, o vom face", a adăugat el.

Optimismul lui Biden a făcut ecoul unor comentarii similare venite din Orientul Mijlociu.

Marți, liderul Hamas a declarat că un acord de armistițiu cu Israelul este aproape, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că speră să primească în curând vești bune despre ostatici, cele mai optimiste semnale de până acum privind un acord de întrerupere a luptelor și de eliberare a prizonierilor.

Update 19:45 Ostaticii care vor fi eliberați din Gaza în prima fază a unui potențial acord între Israel și Hamas vor fi cetățeni israelieni și persoane cu dublă cetățenie.

Informația este difuzată de CNN, care citează o sursă diplomatică la curent cu acest subiect.

Oficialii guvernului israelian s-au reunit în această seară pentru a aproba acordul.

Israelul dorește ca cel puțin 50 de ostatici să fie eliberați - câte 10 pe zi timp de cinci zile - potrivit unei surse guvernamentale israeliene.

Guvernul statului evreu este pregătit să prelungească acordul, dacă Hamas este pregătit să elibereze mai mulți ostatici, notează CNN.

Un alt punct din acord spune că în zilele în care luptele sunt întrerupte, Israelul nu va trimite drone de supraveghere în Gaza timp de cel puțin șase ore în fiecare zi.

Update 17:04 Acordul dintre Israel și Hamas ar urma să ducă la eliberarea a 40 de copii și 13 femei din captivitatea grupării islamiste din Gaza, în schimbul unei încetări a luptelor de cinci zile.

Informația a fost publicată de cotidianul Jerusalem Post, care citează o sursă politică.

Guvernul israelian se reunește marți, la ora 20, pentru a aproba lista ostaticilor ce urmează să fie eliberați.

Reuniunea este precedată de o ședință a cabinetului de război israelian.

Udpate 16:36 Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, afirmă că țara sa va trebui să ia "decizii dificile" în ceea ce privește ostaticii deținuți de gruparea teroristă Hamas în Fâșia Gaza.

"Ne îndreptăm pas cu pas spre înfrângerea totală a Hamas și ne apropiem de aducerea ostaticilor acasă", a afirmat Gallant după discuții cu oficiali militari de la o bază din sudul Israelului.

"Cred că va trebui să luăm, cu toții, decizii dificile și importante în zilele următoare. Nu a existat niciun moment în toată această campanie - 45 de zile - în care să nu mă fi gândit la ostatici", a adăugat el.

Cabinetul israelian se reunește în această seară, la ora 20 (ora României), pentru a discuta despre acordul privind eliberarea ostaticilor din captivitatea grupării Hamas.

Update 15:04 Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, IDF, a anunțat că a fost finalizatî încercuirea orașului Jabalya din nordul Fâșiei Gaza.

Aici se află cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, potrivit Agenției de specialitate a ONU.

Operațiunea de încercuire a fost sprijinită de avioane de luptă și drone.

Ulterior, armata israeliană le-a cerut localnicilor să evacueze cartierele Al-Daraj Al-Tuffah și Al-Shuja'iya.

"Vă îndemnăm să evacuați urgent, deoarece este periculos pentru voi să rămâneți acolo", se spune în avertismentul IDF.

IDF a mai precizat că ultimele sale lovituri în regiune au vizat trei puțuri de tunel și au ucis zeci de militanți.

Update 14:00 Qatarul speră să anunțe astăzi un acord pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în atacul din 7 octombrie.

La schimb, Israelul ar urma să accepte o pauză de 4-5 zile a luptelor. transmite CNN citând o sursă diplomatică și o alta sursă, la curent cu negocierile. 

Qatarul funcționează ca mijlocitor între Israel și Hamas.

Acordul ar urma să ducă la eliberarea a 50 de femei și copii ostatici de gruparea pale.

Pentru fiecare ostatic Hamas, Israelul ar trebui, la rândul său, să pună în libertate trei deținuți palestinieni, precizează CNN

Ostaticii care ar urma să fie eliberați de gruparea islamistă sunt de diferite naționalități iar SUA speră să se afle printre ei și Abigail Edan, o fetiță americană în vârstă de 3 ani, ai cărei părinți au fost uciși de Hamas.

Update 13:00 De la începutul războiului, Hamas a eliberat patru ostatici, câte doi în două zile diferite iar, potrivit datelor agregate de presa internațională, gruparea palestiniană ar mai avea în captivitate încă 239 de persoane.

La 20 octombrie, Hamas a eliberat două femei cu cetățenie americană, Judith Tai Raanan și fiica ei de 17 ani, Natalie.

Câteva zile mai târziu, gruparea din Gaza le-a eliberat pe Yocheved Lifschitz, o femeie israeliană în vârstă de 85 de ani, și pe vecina sa, Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani.

Pe de altă parte, Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au precizat că au salvat-o, luna trecută, pe Ori Megidish, o femeie soldat, într-o operațiune terestră în Gaza.

IDF a comunicat că a găsit cadavrele a cel puțin trei ostatici Hamas, de când a lansat ofensiva terestră în enclava palestiniană.

Shani Louk, o femeie de 23 de ani cu cetățenie germană și israeliană, răpită de la festivalul de muzică Nova, a fost declarată moartă la 30 octombrie.

Săptămâna trecută, IDF a găsit și recuperat în zona spitalului Al-Shifa din orașul Gaza alte două cadavre de ostatici Hamas, victimele fiind Yehudit Weiss, o femeie de 65 de ani, și Noa Marciano, o femeie soldat de 19 ani.

Update 10:15. Israel pregătește arma cu laser, Iron Beam, în războiul împotriva Hamas.

Israelul intenționează să desfășoare o armă nouă, eficientă și mai puțin costisitoare: Iron Beam, arma cu laser. Ar fi prima țară care va institui un astfel de sistem. Cum funcționează de fapt Iron Beam, așa cum a fost numit sistemul de către Rafael, compania producătoare? 

Ministerul apărării israelian a decis să construiască Iron Beam anul trecut, după ce a distrus mai multe tipuri de amenințări în timpul testelor. 

Naftali Bennett, pe atunci prim-ministru, a declarat că Israelul va ridica un „zid laser”. Operațiunile erau de așteptat să înceapă probabil în 2025. Acum, cu războiul terorist care dezlănțuie asupra Israelului, e nevoie de accelerarea pașilor. 

Iron Beam este o minune tehnologică, spun specialiștii Ministerului israelian al apărării. 

Lansatoarele laser mobile folosesc o configurație complexă de oglinzi pentru a redirecționa fotonii de la diodele emițătoare de lumină într-un singur fascicul, de 100 kW. Pentru a preveni topirea oglinzilor, acestea au fost proiectate cu sisteme excepționale de reflectivitate și răcire. Un tun laser Iron Beam are diametrul unei monede și este uimitor de precis, în ciuda efectelor distorsionante ale vântului și ale temperaturii aerului. 

Update 09:00. Hamas este „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-o declarație postată pe Telegram, citată de CNN.

Declarația lui Haniyeh vine după ce Hamas a dat un răspuns mediatorilor din Qatar. 

”Mișcarea a dat deja un răspuns mediatorilor din Qatar și suntem foarte aproape de a ajunge la un armistițiu”, a declarat el.  

Haniyeh nu a oferit detalii suplimentare despre potențialul acord. 

Update 07.50. Depozite de arme şi laboratoare de bombe, găsite sub o moschee din oraşul Gaza

Trupele israeliene au găsit depozite de arme şi laboratoare de fabricare a bombelor sub o moschee din Gaza City. IDF a publicat mai multe imagini din interiorul lăcaşului de cult folosit de Hamas. In plus, si sub această moschee au fost gasite tuneluri construite de jihadişti.

Update 07.35. Scutul Iron Dome a interceptat rachetele trase spre Tel Aviv

Deşi teroriştii au pierdut controlul în nordul Fâşiei Gaza, militanţii din Brigăzile Al Qassam au reuşit din nou să lanseze rachete spre Tel Aviv. Scutul Iron Dome a interceptat azi noapte mai multe proiectile trase de terorişti. Până acum nu au fost raportate victime.

Update 07.10. Teroriştii Hamas au fost împinşi de militarii israelieni în estul oraşului Gaza

Trupele israeliene i-au împins pe teroriştii Hamas în estul oraşului Gaza. Forţele Armate au anunţat că sunt angajate în lupte corp la corp cu jihadiştii chiar în inima capitalei enclavei. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, teroriştii sunt poziţionaţi în cartiere rezidenţiale, spitale, şcoli sau grădiniţe.

Administrația lui Joe Biden "face tot ce poate" pentru a obține un acord de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, a declarat reporterilor de la Casa Albă purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

El a spus că președintele speră că se va ajunge la un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor, "inclusiv a copiilor mici și, desigur, a americanilor".

"Încă lucrăm la asta oră de oră... credem că suntem mai aproape ca niciodată. Așa că suntem plini de speranță. Dar mai este încă de lucru", a spus Kirby, potrivit The Guardian.

Anterior, Joe Biden a declarat că el crede că este aproape un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza. Întrebat de un reporter dacă un acord privind ostaticii este aproape, președintele a spus: "Cred că da".

Război în Israel, 20 noiembrie 2023 Hezbollahul libanez a lansat drone, obuze şi rachete asupra armatei israeliene

Război în Israel, 19 noiembrie 2023 Comisarul ONU Volker Turk: "Evenimentele îngrozitoare din Gaza din ultimele zile depăşesc orice înţelegere"

Război în Israel, 18 noiembrie 2023 "Mutarea pacienților de la spitalul Al-Shifa, foarte problematică”

Război în Israel, 17 noiembrie 2023 Imagini exclusive CNN din tunelurile de sub spitalul Al-Shifa

Război în Israel, 16 noiembrie 2023 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: "Armata a trecut la o nouă fază a operaţiunii terestre în Gaza"

×
Subiecte în articol: razboi Israel
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close