Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 55. Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"

Război în Israel, ziua 55. Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"

Război în Israel, ziua 55. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a făcut primele declarații după întâlnirea de astăzi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2023   •   22:24

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Armata israeliană a interceptat o țintă din Liban
  • Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"
  • Alți doi ostatici israelieni au fost eliberați de Hamas, au anunțat Forțele de Apărare israeliene
  • Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele palestinian Abbas la Ramallah
  • Hamas revendică atentatul soldat cu trei morți din Ierusalim
  • Premierul Spaniei spune că este în interesul Europei să recunoască un stat palestinian
  • Un palestinian, împușcat mortal de forțele israeliene în timpul eliberării unor deținuți pentru schimbul cu Hamas
  • Doi teroriști Hamas au ucis trei civili în Ierusalim, la scurt timp după prelungirea armistițiului în Gaza
  • Israelul a primit noua listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați astăzi de Hamas
  • Armistițiul dintre Israel și Hamas a fost prelungit cu încă o zi
  • Hamas a predat Crucii Roșii cel de-al șaselea grup de ostatici israelieni
  • Antony Blinken spune că face demersuri în Israel pentru prelungirea armistițiului cu Hamas, în vederea eliberării mai multor ostatici
  • Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață
  • IDF anunță că l-a ucis în Cisiordania pe liderul local al Jihadului Islamic
  • Hamas acuză Israelul că a ucis trei ostatici, între care doi copii, în cursul bombardamentelor din Gaza
  • Cinci zile de armistițiu în Gaza: 60 de ostatici puși în libertate de Hamas și 180 de palestinieni eliberați din închisorile israeliene

Update 22.19 Armata israeliană a interceptat o țintă din Liban

Armata israeliană a anunțat în această seară că a interceptat o țintă aeriană care a traversat dinspre Liban, chiar dacă gruparea palestiniană Hamas și Israelul au convenit un armistițiu temporar.

Martorii au auzit explozii în sud-estul frontierei libaneze. Un purtător de cuvânt al ONU de menținere a păcii din Liban a declarat că a fost detectată o lansare din Liban spre Israel, urmată de represalii israeliene

Update 20.09 Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu secretarul de stat al SUA: "Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri"

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a făcut primele declarații după întâlnirea de astăzi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

"Am jurat să eliminăm Hamas, nimic nu ne va opri. Tocmai am terminat o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken, la scurt timp după ce ucigașii Hamas au ucis israelieni aici, la Ierusalim, și i-am spus: Acesta este același Hamas care a efectuat teribilul masacru din 7 octombrie, același Hamas care încearcă să ne ucidă peste tot'”, a declarat Benjamin Netanyahu după întâlnirea cu Anthony Blinken.

De asemenea, el a spus că va continua războiul până va îndeplini trei obiective. "Vom continua acest război până când vom atinge cele trei obiective - să eliberăm toți ostaticii noștri, să eliminăm complet Hamas și să ne asigurăm că Gaza nu se va mai confrunta niciodată cu o astfel de amenințare”, a conchis Benjamin Netanyahu.

Update 19.14 Alți doi ostatici israelieni au fost eliberați de Hamas, au anunțat Forțele de Apărare israeliene

Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că alți doi ostatici israelieni au fost eliberați de gruparea teroristă Hamas.

Forțele de Apărare ale Israelului confirmă că alți doi ostatici israelieni au fost predați Crucii Roșii de către Hamas pentru a fi eliberați.

Nu au fost raportate numele sau identitatea celor două persoane eliberate, dar IDF a declarat că se așteaptă ca mai mulți cetățeni ai săi să fie eliberați ulterior.

Cei doi ostatici vor călători cu Crucea Roșie peste punctul de trecere Rafah în Egipt pentru controale medicale și legitimare, după care se vor întoarce pe teritoriul israelian.

Update 18.33 Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele palestinian Abbas la Ramallah

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony Blinken, s-a întâlnit astăzi cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, care conduce Autoritatea Palestiniană din 2005.

Anterior acestei întâlniri, Blinken s-a întâlnit cu Benjamin Netanyahu și cu cabinetul israelian de război la Ierusalim. Purtătorul său de cuvânt, Matthew Miller, a declarat că Blinken le-a spus liderilor israelieni că trebuie să se asigure că civilii palestinieni din sudul Fâșiei Gaza sunt în siguranță și că nevoile lor umanitare sunt satisfăcute înainte de a relua operațiunile militare în această zonă.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că secretarul de stat al SUA a cerut să se ia măsuri imediate pentru a-i trage la răspundere pe coloniștii evrei violenți pentru atacurile asupra palestinienilor din Cisiordania.

Update 15:00 Gruparea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat din Ierusalim, soldat, joi, cu trei morți și mai mulți răniți.

"Fraţii Mourad și Ibrahim Nemr, membri ai brigăzilor Ezzedine Al Qassam, s-au sacrificat într-o operațiune care a ucis trei coloniști și a rănit mulți alții", a anunțat ramura armată a Hamas într-un comunicat, în care mai îndeamnă la o "escaladare a rezistenței" împotriva Israelului

Poliția israeliană a confirmat că cei doi atacatori, provenind din Ierusalimul de Est, au fost lichidați la locul atacului.

Acest atac survine în timp ce armistițiul dintre Israel și mișcarea Hamas din Fâșia Gaza a fost prelungit, joi dimineață, cu încă o zi, totalizând până acum șapte zile.

Update 13:49 Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a spus, joi, că este "în interesul Europei" să recunoască statul palestinian.

Într-un interviu pentru televiziunea publică RTVE, Sanchez a estimat că recunoașterea la nivel european a unui stat palestinian reprezintă "o etapă necesară" pentru a pune capăt conflictului cu Israelul şi pentru a stabiliza regiunea.

"Este evident că trebuie să găsim o soluţie politică pentru a pune capăt acestei crize şi această soluţie trece, în opinia mea, prin recunoaşterea statului palestinian", a subliniat şeful guvernului socialist.

Potrivit acestuia, o astfel de decizie este "în interesul Europei", atât din punct de vedere moral, cât și geopolitic.

Reales recent pentru un nou mandat de patru ani în cadrul unei coaliţii cu extrema stângă, Pedro Sanchez s-a angajat în timpul discursului său de învestitură să "lucreze în Europa şi în Spania pentru recunoaşterea statului palestinian".

În cazul în care nu se va ajunge la un acord în cadrul Uniunii Europene, prim-ministrul spaniol, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European, nu exclude o recunoaștere unilaterală de către Madrid.

Update 12:21 Un palestinian în vârstă de 21 de ani a fost ucis de forțele israeliene în timpul eliberării unor deținuți din închisoarea Ofer din Cisiordania, joi dimineața.

Numele tânărului este Fadi Muayyad Badran.

Informația este transmisă de Ministerului palestinian al Sănătății. 

Agenția palestiniană de știri WAFA a relatat că Badran, care nu se afla printre deținuții eliberați, a fost împușcat în piept și că alți patru oameni au fost răniți în timpul confruntărilor cu forțele de securitate, care au avut loc în fața închisorii, situată în orașul Beitunia.

Este pentru a șasea zi consecutiv când armata israeliană intervine în forță pentru a-i opri pe palestinieni să se adune la locul eliberării deținuților din închisoare, în vederea schimbului cu ostaticii din captivitatea grupării Hamas, notează CNN.

Odată cu moartea lui Badran, numărul total al palestinienilor uciși în Cisiordania, în acest an, în confruntări cu forțele de securitate, a crescut la 455.

247 dintre aceștia au fost uciși începând cu 7 octombrie, data la care Hamas a atacat Israelul, precizează Ministerul palestinian al Sănătății.

Update 10:21 Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite într-un atac în Ierusalim, la scurt timp după ce Israelul și gruparea Hamas au anunțat extinderea cu o zi a armistițiului în Gaza, relatează CNN.

Presa israeliană a relatat că atacatorii sunt doi frați palestinieni, membri ai Hamas.

"Teroriștii sunt din estul Ierusalimului. Erau înarmați cu o pușcă M-16 și un pistol. Au sosit cu o mașină și au deschis focul asupra civililor", a declarat șeful poliției, Doron Turgeman.

Oficialul a adăugat că atacatorii au fost uciși de doi soldați și un civil înarmat.

Locul atacului a fost izolat și se efectuează căutări suplimentare pentru identificarea altor eventuali complici.

Dintre civilii împușcați de teroriști, o femeie a fost declarată moartă la fața locului de serviciul israelian de urgență Magen David Adom. Alte două persoane au fost declarate moarte la spitalul Shaare Zedek.

Update 08:51 Israelul a primit, joi, o nouă listă cu ostatici, femei și copii, care ar urma să fie eliberați de Hamas.

"Cu puțin timp în urmă, Israelul a primit o listă cu femei și copii, în conformitate cu termenii acordului și, prin urmare, pauza (de lupte) va fi continuată", se spune într-un comunicat de la biroul premierului israelian.

Într-o declarație făcută mai devreme în cursul dimineții de joi, Hamas a anunțat că Israelul a refuzat o altă ofertă de prelungire a armistițiului, care presupunea primirea a șapte femei și copii, precum și cadavrele altor trei ostatici, despre care gruparea islamistă afirmă că au fost uciși de bombardamentele statului evreu în Gaza.

Ulterior, atât Israel, cât și Hamas au confirmat că armistițiul se va prelungi cu încă o zi, în timp ce discuțiile pentru eliberarea altor ostatici continuă.

Update 08:01 Armistițiul dintre Israel și Hamas a fost prelungit în ultimul moment, pentru a șaptea zi.

Înțelegerea a fost încheiată cu câteva minute înainte ca încetarea focului să expire, la ora locală 7 (aceeași oră în România).

Astfel, ostilitățile sunt suspendate pentru încă o zi între forțele israeliene și gruparea Hamas, în timp ce negocierile pentru eliberarea altor ostatici continuă.

Înaintea termenului limită, negociatorii aflați în Qatar, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken, discutau detaliile unei potențiale prelungiri.

Ieri, ambele părți au declarat că sunt gata pentru reluarea luptelor.

Totuși, miercuri seară a avut loc cel de-al șaselea schimb de ostatici.

10 israelieni, 2 cetățeni ruși si 4 tailandezi au fost eliberați de gruparea islamistă.

Update 00:01 În fiecare seară începând de vinerea trecută, aproximativ zece ostatici israelieni, femei și copii, au fost eliberați de Hamas în Fâşia Gaza.

De asemenea, de trei ori mai mulți deținuți palestinieni, femei și tineri sau adolescenți, au fost puși în libertate din închisori israeliene.

Două femei de naționalitate rusă eliberate de Hamas în Fâșia Gaza au sosit miercuri în Egipt prin punctul de trecere Rafah, a informat agenția de presă egipteană Al-Qahera News.

Yelena Trupanov, 50 de ani, şi Irena Tati, 73 de ani, au fost predate miercuri de Hamas Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Război în Israel, 29 noiembrie 2023 | Israelul examinează posibilitatea de prelungire a armistițiului cu Hamas, care expiră joi dimineață

Război în Israel, 28 noiembrie 2023 | Hamas și armata israeliană au deschis focul în nordul Fâșiei Gaza, la o zi după ce armistițiul a fost prelungit

Război în Israel, 27 noiembrie 2023 | Israel și Hamas au ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu încă două zile, anunță Qatar

Război în Israel, 26 noiembrie 2023 | Teroriştii Hamas au eliberat încă un grup de ostatici | 17 cetăţeni israelieni şi străini

Război în Israel, 25 noiembrie 2023 | Armistițiul de patru zile stabilit de Israel și Hamas ar putea fi prelungit

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close