Antena 3 CNN Externe "Suntem gata pentru un război nuclear și desfășurăm trupe la granița cu Finlanda!" | Vladimir Putin, interviu în presa de stat, cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia

"Suntem gata pentru un război nuclear și desfășurăm trupe la granița cu Finlanda!" | Vladimir Putin, interviu în presa de stat, cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a transmis mai multe mesaje într-un interviu de trei ore difuzat de televiziunea de stat Rusia 1 și de agenția de stat RIA Novosti.

"Suntem gata pentru un război nuclear și desfășurăm trupe la granița cu Finlanda!" | Vladimir Putin, interviu în presa de stat, cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia
Sursa foto: hepta / DPA Images / Kay Nietfeld
de Adrian Iclozan    |    13 Mar 2024   •   11:20

Interviul vine cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, în urma cărora actualul lider de la Kremlin, în vârstă de 71 de ani, își va adjudeca fără probleme un nou mandat de șase ani.

Președintele rus a abordat, între altele, perspectiva războiului nuclear cu Occidentul, alegerile prezidențiale din SUA, din luna noiembrie, și conflictul din Ucraina.

Putin: Rusia este pregătită pentru un război nuclear

Putin a spus că țara sa este "pregătită" pentru a folosi armele nucleare.

"Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînțeles, pregătiți. Armele există pentru a fi folosite. Avem propriile noastre principii", a declarat el.

Președintele rus a subliniat însă că nu dorește să recurgă la arme de distrugere în masă.

Comentând aderarea Finlandei la NATO, liderul de la Kremlin a minimalizat importanța acestei mișcări, dar s-a angajat să trimită trupe la granița ruso-finlandeză, pe măsură ce alianța continuă să se extindă.

Putin: "Nu aveam trupe la granița cu Finlanda, dar, după aderarea acestei țări la NATO, le vom trimite"

"Acesta este un pas absolut lipsit de sens din punctul de vedere al asigurării propriilor interese naționale (ale Finlandei). Noi nu am avut trupe acolo (la granița finlandeză), dar acum le vom trimite. În trecut, nu existau acolo sisteme distructive, iar acum vor apărea", a avertizat Putin.

Pe de altă parte, președintele rus s-a declarat încrezător că SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, după ce președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă posibilitatea desfășurării unor militari străini în țara atacată de Rusia.

"Există (în Statele Unite) destui specialiști în domeniul relațiilor ruso-americane și în domeniul reținerii strategice pentru a împiedica acest lucru să se întâmple. Prin urmare, nu cred că în această privință lucrurile s-ar precipita spre o confruntare nucleară. Însă suntem pregătiți pentru acest lucru", a estimat el, adăugând că, dacă SUA ar relua testele nucleare, Rusia ar putea face același lucru.

Putin: Rusia este pregătită pentru discuții privind Ucraina, plecând de la realitatea existentă

"Rusia este pregătită pentru negocieri cu privire la Ucraina, dar acestea ar trebui să se bazeze pe realitate, și nu pe reacții după consumul de medicamente psihotrope", a declarat președintele rus cu privire la eventualele discuții de pace.

Reacția pare să fie determinată de faptul că SUA ar fi respins, recent, după contacte prin intermediari, o propunere a Kremlinului care, în esență, s-ar reduce la o încetare a focului și la transformarea războiului din Ucraina într-un "conflict înghețat".

Întrebat despre recentele atacuri ucrainene asupra regiunilor de frontieră rusești, inclusiv cele din ultimele două zile, omul care conduce Rusia de aproape un sfert de secol a răspuns că suspectează Kievul de tentativa de a perturba viața politică din Rusia.

" Nu am nicio îndoială că scopul principal este, dacă nu acela de a perturba alegerile prezidențiale din Rusia, atunci cel puțin acela de a interfera cu procesul normal de exprimare a voinței cetățenilor", a susținut el.

Putin: Moscova va colabora cu orice lider ales al SUA

În ceea ce privește alegerile prezidențiale care vor avea loc în SUA, în luna noiembrie, președintele rus a reiterat că țara sa va lucra cu viitorul președinte american, indiferent că este Donald Trump sau Joe Biden. 

"Vom lucra cu orice lider în care poporul american are încredere (...)

În ultimul an de activitate la Casa Albă, domnul Trump, actual candidat la președinție, mi-a reproșat că simpatizez cu Biden: m-a întrebat într-una dintre conversații: vreți ca 'Sleepy Joe' (Joe adormitul, n.r.) să câștige?' Și apoi, spre surprinderea mea, (americanii) au început să îl persecute pe Trump pentru că l-aș fi susținut ca și candidat. Ei bine, este o prostie completă", a argumentat Vladimir Putin.

Presa internațională reamintește că, recent, liderul rus a afirmat că ar prefera ca Joe Biden să obțină un nou mandat de președinte în locul unei potențiale reveniri a lui Donald Trump, pentru că Biden este "mai previzibil și mai experimentat".

Sursa: Sky News

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close