Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin, discurs după doi ani de război: "Occidentul vrea să facă în Rusia ce a făcut în Ucraina. Consecințele pentru potențialii invadatori vor fi mult mai tragice decât în trecut!"

Vladimir Putin, discurs după doi ani de război: "Occidentul vrea să facă în Rusia ce a făcut în Ucraina. Consecințele pentru potențialii invadatori vor fi mult mai tragice decât în trecut!"

Președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit astăzi în fața Camerelor reunite ale Parlamentului de la Moscova.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Feb 2024   •   11:17

Discursul despre starea națiunii marchează doi ani de război de agresiune și anexare teritorială purtat de trupele Moscovei în Ucraina.

Programat la ora 11, ora României, evenimentul a început cu o întârziere de un sfert de oră.

Cele mai importante declarații ale liderului de la Kremlin, în continuare:

  • Am demonstrat împreună că suntem capabili să realizăm cele mai dificile obiective, să răspundem celor mai mari agresiuni
  • În societatea noastră predomină valori precum solidaritatea și perseverența
  • Operațiunea specială este susținută de majoritatea rușilor și, în ciuda pierderilor, oamenii nu și-au pierdut speranța
  • Oamenii trimit pachete pe linia frontului pentru a-i susține pe soldații care luptă în Ucraina
  • Organizațiile caritabile au strâns miliarde de ruble trimise de companiile ruse pentru a susține operațiunea specială
  • Vreau să subliniez activitatea Comitetului Apărătorilor Patriei și cer autorităților să susțină familiile celor de pe front
  • Mă înclin în fața celor care luptă pe front pentru patria-mamă
  • Vom dezvolta instituțiile democratice și nu vom permite nimănui să se amestece în afacerile noastre interne
  • Așa-numitul Occident, cu dispozițiile lui coloniale, s-a obișnuit să aprindă conflicte naționale în întreaga lume
  • Occidentul vrea să facă în Rusia tot ce a făcut în alte părți ale lumii, inclusiv în Ucraina. Ei vor o Rusie slabă, vor să fim slabi din interior

Putin: Folosim complexul Kinjal în Ucraina

  • Nu au reușit, pentru că s-au confruntat cu opoziția dură a poporului nostru, care și-a dovedit, de secole, unitatea, și care este o forță colosală, învingătoare
  • Doar noi avem dreptul de a ne stabili drumul, de a ne apăra generațiile viitoare
  • Capabilitățile forțelor noastre armate au crescut de câteva ori. Tot timpul se manifestă inițiative, care duc la eliberarea de noi teritorii.
  • Facem totul pentru ca operațiunea specială să se încheie, pentru a distruge din rădăcini nazismul, pentru a proteja suveranitatea și securitatea cetățenilor noștri

Putin: Fără o Rusie suverană și puternică nu poate exista o ordine mondială

  • Pentru a garanta aceste lucruri, dispunem de forțele nucleare
  • Complexul Kinjal ("Pumnal", n.r., rachetă hipersonică rusă cu capabilități nucleare) nu doar asigură livrarea de rachete, ci este folosit și pentru derularea cu succes a operațiunii speciale.
  • Folosim și Zircon, (racheta) la care m-am referit în discursul din 2018. Testăm rachetele cu rază lungă și dronele, care și-au confirmat eficiența ridicată și caracteristicile unice
  • Consecințele pentru potențialii invadatori vor fi mult mai tragice decât în trecut
  • Națiunile occidentale trebuie să înțeleagă că și noi avem arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor
  • Retorica occidentală amenință cu un conflict cu utilizarea armelor nucleare și, în consecință, cu distrugerea civilizației
  • Fără o Rusie suverană și puternică nu poate exista o ordine mondială stabilă

Discursul președintelui rus a durat aproximativ două ore.

În încheiere, liderul de la Kremlin a spus, în aplauzele celor prezenți: "Suntem o singură mare familie, suntem solidari și, prin urmare, vom face ceea ce plănuim și visăm. Cred în victoriile și succesele noastre și în viitorul Rusiei".

Evoluții semnificative care au precedat discursul liderului rus

Comentatorii politici internaționali au așteptat, joi, o primă reacție a lui Putin în cazul tensiunilor create după ce președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

Reacțioa a venit sub forma unui pasaj în care nu au fost menționați Macron și Franța, dar în care Vladimir Putin s-a referit la "soarta tragică" a celor care a încercat să invadeze Rusia în trecut.

"Ei (occidentalii, n.r.) se pregătesc să ne lovească teritoriul și folosesc cele mai bune și cele mai eficiente forțe ale lor pentru acest lucru.

Putin: Ne amintim soarta tragică a celor care ne-au invadat în trecut

Însă ne amintim soarta celor care au încercat să ne invadeze teritoriul și, desigur, soarta invadatorilor va fi mult mai tragică decât orice altceva cu care ne-am putea confrunta noi.

Ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme care îi pot înfrânge pe propriul lor teritoriu.

Toate acestea sunt foarte periculoase, deoarece ar putea declanșa utilizarea arsenalelor nucleare. Oare ei nu înțeleg acest lucru?

Aceștia sunt oameni care nu au trecut prin experiențe dificile. Ei au uitat, dar noi am făcut-o prin războiul din Caucaz, de exemplu, și acum, în conflictul din Ucraina", a spus liderul rus, joi, la Moscova.

Înaintea acestui eveniment, autoritățile ruse au acuzat NATO că transformă Republica Moldova "într-o a doua Ucraină".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a replicat lui Mircea Geoană, secretarului general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, după ce acesta a avertizat asupra consecințelor unei eventuale alipiri a Transnistriei la Federația Rusă.

"Din câte am înțeles, aceasta este o reacție nervoasă la cel de-al șaptelea Congres al deputaților poporului de toate nivelurile de la Tiraspol. De câteva zile, la Chișinău se speculează și se întreabă ce decizii ar putea lua acest forum.

Ei bine, se pare că aceeași panică a cuprins și NATO.

În ceea ce privește așa-zisul sprijin și, de fapt, militarizarea Republicii Moldova de către Alianța Nord-Atlantică, în ciuda statutului său neutru, nici aici nu este nimic nou. NATO încearcă să modeleze Moldova ca pe o a doua Ucraină, contrar voinței majorității populației moldovenești și, aparent, fără să se gândească la consecințele acestui lucru pentru țară și pentru regiune, în general", a spus Maria Zaharova.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close