Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 749. Vladimir Putin acuză Ucraina că a intensificat atacurile pentru că se apropie alegerile prezidenţiale în Rusia

Război în Ucraina, ziua 749. Vladimir Putin acuză Ucraina că a intensificat atacurile pentru că se apropie alegerile prezidenţiale în Rusia

Război în Ucraina, ziua 749. Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a acuzat Ucraina că a intensificat atacurile asupra teritoriului rus, în ultima perioadă, pentru că se apropie alegerile prezidenţiale în Rusia.

Război în Ucraina, ziua 749. Vladimir Putin acuză Ucraina că a intensificat atacurile pentru că se apropie alegerile prezidenţiale în Rusia
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Kristina Kormilitsyna
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2024   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Vladimir Putin ameninţă cu războiul nuclear, ţările nordice se gândesc să introducă serviciul militar obligatoriu şi pentru femei
  • Scholz, Macron şi Tusk se întâlnesc de urgenţă la Berlin pentru a-şi rezolva divergenţele în legătură cu Ucraina
  • Câte arme nucleare controlează Vladimir Putin și în ce condiții ar declanșa Apocalipsa
  • UE aprobă o creștere de 5 miliarde de euro pentru ajutorul militar destinat Ucrainei
  • Milițiile rusești anti-Kremlin le spun cetățenilor ruși de la granița cu Ucraina să evacueze zonele
  • Ucraina speră să primească ”în curând” obuze de la Cehia, anunţă ministrul ucrainean de externe
  • Rusia: Războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control din cauza acțiunilor NATO
  • Dronele rușilor au lovit un bloc și mai multe case din Ucraina. Cel puțin trei oameni au murit
  • Putin: Suntem gata pentru discuții privind Ucraina, dar nu pe baza reacțiilor după consumul de substanțe psihotrope
  • Rușii au bombardat un bloc de locuințe din orașul lui Volodimir Zelenski și au ucis trei persoane
  • Un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, gazat și bătut cu ciocanul în Lituania
  • SUA anunță un pachet de ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Doi morți și 30 de răniți după ce o rachetă rusească a lovit un bloc din Ucraina
  • O victorie a Rusiei ar fi "un cataclism” pentru francezi, avertizează premierul Gabriel Attal
  • Danemarca anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina
  • Chișinău acuză Rusia că subminează suveranitatea și integritatea Republicii Moldova

Update 23:00. Vladimir Putin avertizează că Rusia este pregătită pentru un război atomic.Din acest motiv, liderii ţărilor nordice cred că pregăteşte un război prelungit cu Occidentul aşa că au crescut producţia de armament şi iau în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu pentru femei.

Update 22:30. Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a reduce tensiunile dintre ei legate de Ucraina, care au ieşit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat pentru publicația Politico oficiali germani şi francezi de rang înalt.

Lor li se va alătura mai târziu în cursul zilei premierul polonez Donald Tusk, potrivit unui oficial german, marcând astfel prima reuniune de când Tusk a redevenit prim-ministru al Poloniei, în decembrie, a ”Triunghiului de la Weimar”, un format de dialog între cele trei ţări creat în 1991.

Update 21:30. Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri, 13 martie, Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina, acest gest va fi considerat o escaladare semnificativă a războiului, scrie agenția de presă Reuters, prezentând câteva date-cheie despre arsenalul nuclear al Moscovei.

Rusia, care a moștenit armele nucleare ale Uniunii Sovietice, are cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume. Putin controlează aproximativ 5.580 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS).

Dintre acestea, aproximativ 1.200 au fost retrase, dar sunt în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de lansatoarele strategice cu rază lungă de acțiune și de forțele nucleare tactice cu rază scurtă de acțiune, potrivit FAS.

Update 20:30. Țările UE au fost de acord să acorde astăzi un ajutor militar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, relatează Sky News.

Trimișii celor 27 de state membre ale UE au convenit asupra revizuirii Fondului european pentru pace în cadrul unei reuniuni desfășurate la Bruxelles, după luni de dispute. Fondul funcționează ca o schemă de rambursare, oferind membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniții către alte țări.

Update 19:30. Trei miliții rusești anti-Kremlin le-au transmis miercuri, 13 martie, într-o declarație comună, cetățenilor ruși aflați la granița cu Ucraina să evacueze zonele, anunțând că intenționează să lanseze atacuri împotriva pozițiilor militare rusești de acolo, relatează The Kyiv Independent.

În urmă cu o zi, Legiunea Libertății Rusiei și Batalionul Siberian, grupări de miliție formate din cetățeni ruși care luptă alături de Ucraina împotriva Moscovei, au trecut granița în regiunile rusești Belgorod și Kursk. Ulterior, Legiunea Libertatea Rusiei a declarat că a preluat controlul asupra satului Tyotkino din Kursk. Acum, în declarația emisă împreună cu Corpul voluntarilor ruși, grupările au făcut un apel către cetățenii și oficialii din regiunea Belgorod.

Update 18:30. Kievul speră să primească în curând primele livrări de obuze adunate de Cehia pentu armata ucraineană, care duce lipsă de acest armament împotriva Rusiei, anunţă miercuri ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, relatează AFP.

”Potrivit unor semnale preliminare pe care le-am primit, băieţii noştri de pe linia frontului vor resimţi o creştere a aprovizionării cu obuze într-un viitor apropiat”, a anunţat Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Republica Moldova Mihai Popşoi.

Update 17:30. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat că războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control din cauza acțiunilor țărilor din vest, relatează The Guardian, care preia Reuters.

Ea a declarat pentru Reuters că este de părere că Occidentul pășește „pe marginea abisului” și împinge și el lumea la marginea prăpastiei prin acțiunile sale în legătură cu Ucraina.

Ea a spus că războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea extinde geografic din cauza acțiunilor nechibzuite ale unuia sau două state membre din alianța militară NATO și a sfătuit Occidentul să renunțe la ideea de a învinge strategic Rusia.

Update 16:30. Cel puțin trei au murit în timpul atacurilor nocturne din Ucraina. Dronele lansate de ruși au lovit un bloc și mai multe case. Echipele de intervenția caută supraviețuitori printre ruine.

Cel puțin trei persoane au fost ucise în atacurile rusești din noaptea de marți spre miercuri, au declarat oficialii ucraineni, potrivit Sky News.

Rușii au lansat o bombă în orașul Myrnohrad din estul regiunii Donețk. Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite, a informat guvernatorul local Vadym Filashkin.

În regiunea Sumî, o dronă a lovit un bloc, ucigând cel puțin o persoană și rănind opt.

Update 14.40. Satul rusesc Tyotkino, din regiunea rusă Kursk, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost sub focuri de armă "toată ziua", a declarat guvernatorul regiunii, Roman Starovoyt, după ce un grup de luptători ruși pro-ucraineni a afirmat că a preluat controlul asupra satului, notează CNN.

"Astăzi, satul Tyotkino, din districtul Glushkovsky, a fost sub focul Ucrainei toată ziua", a declarat Starovoyt. O clădire și un magazin au fost avariate, a precizat el. 

"De îndată ce va fi sigur să se facă acest lucru, se va efectua o căutare din ușă în ușă în sat. Vom oferi cu siguranță asistență tuturor proprietarilor de bunuri avariate pentru restaurarea acestora", a declarat Starovoyt.

Update 14.15. Vladimir Putin acuză Ucraina că a intensificat atacurile asupra teritoriului rus pentru că se apropie alegerile prezidenţiale. Preşedintele Rusiei a declarat că intensificarea loviturilor şi faptul că la sfârşitul săptămânii au loc alegerile prezidenţiale în Rusia au o legătură, a relatat publicaţia independentă The Moscow Times.

Update 11:00 Președintele rus Vladimir Putin a transmis mai multe mesaje într-un interviu de trei ore difuzat de televiziunea de stat Rusia 1 și de agenția de stat RIA Novosti.

Pe de altă parte, președintele rus s-a declarat încrezător că SUA nu vor trimite trupe în Ucraina, după ce președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă posibilitatea desfășurării unor militari străini în țara atacată de Rusia.

"Există (în Statele Unite) destui specialiști în domeniul relațiilor ruso-americane și în domeniul reținerii strategice pentru a împiedica acest lucru să se întâmple. Prin urmare, nu cred că în această privință lucrurile s-ar precipita spre o confruntare nucleară. Însă suntem pregătiți pentru acest lucru", a estimat el, adăugând că, dacă SUA ar relua testele nucleare, Rusia ar putea face același lucru.

"Rusia este pregătită pentru negocieri cu privire la Ucraina, dar acestea ar trebui să se bazeze pe realitate, și nu pe reacții după consumul de medicamente psihotrope", a declarat președintele rus cu privire la eventualele discuții de pace.

Reacția pare să fie determinată de faptul că SUA ar fi respins, recent, după contacte prin intermediari, o propunere a Kremlinului care, în esență, s-ar reduce la o încetare a focului și la transformarea războiului din Ucraina într-un "conflict înghețat".

Update 09:30 Rușii au lansat un atac devastator în centrul Ucrainei iar rachetele au lovit un bloc de locuințe din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski.

În urma atacului cel puțin trei oameni au murit, iar alți 38 au fost răniți.

Printre aceștia se află și copii.

Potrivit oficialilor de la Kiev, este de așteptat ca bilanțul victimelor să crească.

Update 08:30 Un opozant rus, apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a fost atacat și bătut cu ciocanul în fața locuinței sale.

Leonid Volkov trăiește în exil în Lituania. După agresiune, el a fost transportat de urgență la spital.

O persoană deocamdată neidentificată a spart geamul mașinii lui Volkov, i-a aruncat acestuia în față gaz lacrimogen, după care a început să îl lovească cu un ciocan.

Informațiile provin de la fosta purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi.

Leonid Volkov este una din puținii opozanți ruși ai regimului Putin care este încă în viață.

Agresiunea asupra sa vine la aproape o lună de la moartea liderului opoziției ruse într-o închisoare din zona arctică și cu două zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, în urma cărora este de așteptat ca Vladimir Putin să câștige fără probleme un nou mandat de șase ani la conducerea statului.

Update 00:01 Statele Unite au anunțat un pachet de ajutor de apărare constând în arme și echipamente pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari, potrivit consilierului american pentru securitate națională Jake Sullivan.

Acesta este primul pachet din decembrie anul trecut, în contextul în care fondurile americane pentru Kiev au fost blocate de republicanii din Congres.

Potrivit lui Sullivan, noul pachet a fost posibil datorită unor economii de costuri neanticipate în contractele pe care Pentagonul le-a negociat pentru a înlocui echipamentele deja trimise în Ucraina.

Tranșa anunțată include un număr mare de muniții de artilerie și rachete GMLRS pentru lansatoarele HIMARS.

Oficialul Casei Albe a subliniat că pachetul nu înlocuiește și nu ar trebui să întârzie un proiect de lege privind ajutorul extern care include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Război în Ucraina, 12 martie 2024 | Moscova spune că a respins un atac al Ucrainei la granița de vest. Kievul susține că au intrat în luptă partizanii ruși anti-Putin

Război în Ucraina, 11 martie 2024 | Atac masiv cu drone asupra orașului Odesa

Război în Ucraina, 10 martie 2024 | Dmîtro Kuleba îi răspunde Papei Francisc: "Ucraina nu va ridica niciodată steagul alb. Steagul nostru este galben şi albastru"

Război în Ucraina, 9 martie 2024 | Şeful diplomaţiei britanice se opune trimiterii de trupe occidentale în Ucraina

Război în Ucraina, 8 martie 2024 | Biden, în fața membrilor Congresului SUA: Vă asigur că Putin nu se va opri în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close