Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 744. Biden, în fața membrilor Congresului SUA: Vă asigur că Putin nu se va opri în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 744. Biden, în fața membrilor Congresului SUA: Vă asigur că Putin nu se va opri în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 744. Serviciile de spionaj dintr-o țară NATO au estimat că Rusia are capacitatea de a purta războiul din Ucraina încă cel puțin doi ani la intensitatea actuală. La Kiev, președintele Zelenski l-a trimis ambasador la Londra pe generalul pe care l-a schimbat în urmă cu o lună de la conducerea armatei.

Război în Ucraina, ziua 744. Biden, în fața membrilor Congresului SUA: Vă asigur că Putin nu se va opri în Ucraina
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mar 2024   •   20:38

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Zelenski anunță că a discutat cu Erdogan "o formulă de pace" menită să pună capăt războiului din Ucraina
  • Rusia anunță doi morți în Belgorod în atacuri ucrainene cu drone. Ucrainenii anunță cinci civili morți în Sumî și Harkov, după bombardamente rusești
  • Macron le transmite politicienilor din țara sa că va trimite trupe în Ucraina dacă rușii ajung la Kiev sau la Odesa
  • Joe Biden, în Congresul SUA: "Vă garantez că Putin nu se va opri în Ucraina!"
  • Volodimir Zelenski a sosit vineri la Istanbul, unde urmează să aibă discuții cu omologul său turc Tayyip Erdogan
  • Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a anunțat astăzi că a dat un ordin pentru a elimina din ministerul său și din forțele de apărare produsele provenite de la companii care încă sunt active în Rusia
  • Maia Sandu, la Paris: ”Vladimir Putin trebuie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile”
  • Zeci de drone au atacat Ucraina în ultimele 24 de ore. Ucrainenii anunță că au doborât 33 de drone
  • Președinția turcă a precizat că Zelenski va purta discuții cu Tayyip Erdogan pe tema cursului războiului dintre Ucraina și Rusia
  • Ambasada SUA în Rusia a emis un avertisment și a îndemnat cetățenii americani să stea departe de aglomerările de persoane în următoarele 48 de ore
  • Forțele rusești au atacat azi-noapte sudul și estul Ucrainei cu 37 de drone Shahed lansate din zona Balaklava (Crimeea), cu o rachetă antiaeriană ghidată S-300 și două rachete X-59
  • Zelenski aprobă trimiterea generalului Valeri Zalujnîi ambasador la Londra, după ce l-a demis de la șefia armatei
  • Premierul Greciei, reacție la București, după ce racheta rusească a explodat la câteva sute de metri de el, la Odesa: "Nu ne vom lăsa intimidați!"
  • Emmanuel Macron promite "sprijin de neclintit" Republicii Moldova

Update 20:24 Președintele turc, Tayip Erdogan, l-a primit vineri la Istanbul pe omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, pentru discuții despre evoluția războiului dintre Ucraina și Rusia.

Președinția turcă a precizat că întâlnirea a început după ce Zelenski a vizitat un șantier naval de lângă Istanbul pentru a inspecta lucrările la două corvete construite pentru marina ucraineană, relatează presa internațională.

Biroul lui Zelenski a declarat, la rândul său, că agenda discuțiilor cu Erdogan a inclus o formulă de pace menită să pună capăt războiului cu Rusia și eliberarea prizonierilor de război ucraineni deținuți de Moscova.

Turcia este membră a NATO și a susținut integritatea teritorială a Ucrainei, dar întreține, de asemenea, relații bune cu Rusia și vorbește în mod regulat cu ambele părți implicate în conflict, în calitate de mediator al acordului privind Marea Neagră.

Update 19:29 Un atac cu drone ucrainene asupra regiunii de frontieră rusești Belgorod a ucis vineri două persoane.

Informația provine de la guvernatorul acestei regiuni, Viaceslav Gladkov

Gladkov a spus că trei "drone kamikaze" ucrainene au lovit satul Rojdestvenska, în apropiere de granița cu Ucraina.

"În urma exploziilor, două persoane au fost ucise și un al treilea om a fost grav rănit", a detaliat Gladkov într-o postare pe Telegram.

Un echipaj de ambulanță a fost trimis la fața locului, a adăugat oficialul rus.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat anterior că forțele sale au doborât mai multe drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod, în cursul dimineții de vineri.

În Ucraina, două persoane au fost ucise și alte 26 au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Sumî, potrivit unui anunț al administrației regionale.

În Harkov, șeful administrației militare a acestei regiuni, Oleg Sinegubov, a declarat că trei persoane au fost ucise în urma ultimelor bombardamente rusești.

Update 17:31 Președintele Emmanuel Macron a dezvălui în ce condiții este dispus să trimită trupe franceze în Ucraina: dacă Armata Rusă ajunge la Kiev sau la Odessa.

Este mesajul pe care liderul de la Palatul Elysee l-a transmis politicienilor din țara sa, după ce tot Macron i-a a îndemnat aliații Ucrainei "să nu fie lași, ca să nu urmeze tragedii".

Avertismentul vine în contextul în care președintele francez e de părere că Vladimir Putin își poate extinde în orice moment atacul armat, notează Antena 3 CNN.

Update 16:30 Președintele american Joe Biden a avertizat, în discursul său despre Starea Uniunii, că Europa va fi în pericol dacă Trump, primul fost președinte american anchetat penal, obține un nou mandat la Casa Albă.

Biden a estimat că președintele rus Vladimir Putin nu se va opri în Ucraina dacă va câștiga războiul.

"Putin este în marș, invadând Ucraina și semănând haos în toată Europa și nu numai. Dacă cineva din această sală crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că nu o va face. Dar Ucraina îl poate opri pe Putin. Ucraina îl poate opri pe Putin dacă vom fi alături de Ucraina și îi vom oferi armele de care dispune pentru a se apăra.  Asta este tot ceea ce cere Ucraina. Ei nu cer soldați americani (...)

Acum, predecesorul meu, un fost președinte republican îi spune lui Putin, citez, 'Fă ce naiba vrei'. Un fost președinte american a spus asta. A te înclina în fața liderului rus este scandalos, este periculos și inacceptabil. Dacă Statele Unite se retrag, vor pune Ucraina în pericol. Europa este în pericol. Lumea liberă va fi în pericol.

Mesajul meu către președintele Putin, pe care îl cunosc de mult timp, este simplu. Nu vom pleca! Nu ne vom înclina! Eu nu voi ceda! Într-un sens literal, istoria ne privește", a declarat Joe Biden.

Update 15:30. Volodimir Zelenski a sosit vineri la Istanbul, unde urmează să aibă discuții cu omologul său turc Tayyip Erdogan, a anunțat agenția de presă de stat Ukrinform.

Biroul lui Zelenski a precizat anterior că printre subiectele de discuție se numără o potențială formulă de pace, siguranța navigației în Marea Neagră și eliberarea prizonierilor de război ucraineni deținuți de Rusia.

Este de așteptat ca Turcia să sublinieze sprijinul său puternic și continuu pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.

Update 14:30. Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a anunțat astăzi că a dat un ordin pentru a elimina din ministerul său și din forțele de apărare produsele provenite de la companii care încă sunt active în Rusia.

”Am ordonat să se elimine din ministerul apărării și arma Estoniei toate produsele companiilor (PepsiCo, Mars, Nestle, Unilever, Mondelēz International, Philip Morris International, JTI etc.), care sunt încă active în Rusia și care susțin astfel mașinăria de război rusă împotriva Ucrainei”, a scris el pe platforma X.

Update 13:30. Președinta Republicii Moldova a cerut, într-un interviu publicat vineri în Le Monde, un sprijin mai mare pentru Ucraina, o pavăză pentru țara sa ”atâta timp cât Kievul rezistă", și a afirmat că ”Vladimir Putin trebuie oprit" în numele securității Europei.

Update 12:30. Valuri de atacuri cu drone au fost înregistrate în Ucraina în noaptea de joi spre vineri. Ucrainenii susțin că au doborât 33 din 37 de drone rusești în diferite regiuni, potrivit Sky News. 18 drone au fost doborâte în vestul Ucrainei, iar infrastructura din sudul regiunii Odesa a fost avariată.

Rușii atacă frecvent Odesa în ultima perioadă. Unul dintre atacuri s-a produs miercuri, în timpul unei vizite a președintelui Ucrainei și a prim-ministrului Greciei în Odesa.

Oficialii marinei ucrainene susțin că din iulie, anul trecut, rușii au lansat peste 880 de drone de atac și peste 170 de rachete spre Odesa.

Update 11:30. Este de așteptat ca Turcia să sublinieze sprijinul său puternic și continuu pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în timpul vizitei pe care o va efectua vineri la Istanbul președintele Zelenski, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.

Președinția turcă a precizat că Zelenski va purta discuții cu Tayyip Erdogan pe tema cursului războiului dintre Ucraina și Rusia, a acordului privind cerealele din Marea Neagră și a relațiilor bilaterale, întâlnirea fiind programată pentru ora 18:00. Nu este clar la acest moment dacă cei doi vor susține o conferință de presă.

Update 10:30. Este de așteptat ca Turcia să sublinieze sprijinul său puternic și continuu pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în timpul vizitei pe care o va efectua vineri la Istanbul președintele Zelenski, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.

Președinția turcă a precizat că Zelenski va purta discuții cu Tayyip Erdogan pe tema cursului războiului dintre Ucraina și Rusia, a acordului privind cerealele din Marea Neagră și a relațiilor bilaterale, întâlnirea fiind programată pentru ora 18:00. Nu este clar la acest moment dacă cei doi vor susține o conferință de presă.

”Se intenționează să se transmită faptul că Turcia își continuă eforturile pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil pe baza negocierilor", a mai spus sursa Reuters.

Update 09:30. Ambasada SUA în Rusia a emis un avertisment potrivit căruia ”extremiștii au planuri iminente de a ataca adunări mari la Moscova” și a îndemnat cetățenii americani să stea departe de aglomerările de persoane în următoarele 48 de ore.

Ambasada nu a precizat la ce fel de amenințări se referă sau cine ar putea fi în spatele lor. Ambasada Marii Britanii din Rusia a preluat și ea avertismentul emis de SUA.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat joi că agenții săi au dejucat un potențial atac terorist al Statului Islamic asupra unei sinagogi din Moscova. TASS a transmis că agenții FSB au ucis mai mulți militanți care plănuiau atacul. Nu este clar dacă incidentul are legătură cu avertismentul SUA. (Kyiv Independent)

Update 08:30. Forțele rusești au atacat azi-noapte sudul și estul Ucrainei cu 37 de drone Shahed lansate din zona Balaklava (Crimeea), cu o rachetă antiaeriană ghidată S-300 și două rachete X-59, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

”În respingerea atacului aerian au fost implicate unități apărare aeriană cu rachete ale Forțelor Aeriene, grupuri mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene și echipamente de război electronic”, se spune într-o postare pe Telegram.

Ca urmare a operațiunilor de luptă, 33 de drone Shahed au fost doborâte în regiunile Kirovohrad, Odesa, Herson, Nikolaev și Harkov, au mai spus forțele aeriene ucrainene.

Update 00:01 Sunt mai multe motive care indică faptul că războiul din Ucraina va fi purtat de Rusia încă cel puțin doi ani.

Evaluarea aparține serviciilor de spionaj din Lituania, țară aflată, alături de celelalte state baltice, în vizorul Moscovei în perspectiva extinderii conflictului dincolo de granițele NATO.

Un raport întocmit de Departamentul de Contrainformații al Securității Statului și de Serviciul de Informații și Securitate din Ministerul lituanian al Apărării menționează prețul ridicat al țițeiului la nivel global, mecanismele de eludare a sancțiunilor internaționale și investițiile statului rus într-o economie transformată din mers pentru un război de anduranță.

Toate acestea oferă Moscovei suficiente resurse pentru a continua agresiunea armată în Ucraina la intensitatea actuală în perioada următoarelor 24 de luni, cel puțin, se arată în documentul citat de agenția Reuters.
  
Rusia și-a reformat și consolidat armata care a luptat în Ucraina în 2023 și este pe cale să îşi extindă capacitățile militare de-a lungul graniței sale cu NATO, inclusiv lângă Finlanda, care a aderat la alianță anul trecut, se mai spune în raportul citat, care face o evaluare anuală a amenințărilor cu care se confruntă țara baltică.

"Moscova este capabilă să fructifice lecțiile învățate și să își îmbunătățească eficacitatea de luptă", afirmă cele două agenții lituaniene de informații.

Instituțiile respective arată în timp ce Rusia este aprovizionată cu arme şi muniție doar de Iran şi Coreea de Nord, China a devenit cel mai mare furnizor de microcipuri pentru regimul de la Moscova, iar yuanul a devenit principala monedă pentru tranzacțiile internaționale ale Rusiei.

În plus, de când a confirmat că desfășoară focoase nucleare în Belarus, în 2023, Rusia a construit în mod constant infrastructură pentru utilizarea lor de acolo.

Marți, ministrul Apărării de la Moscova a declarat țara sa şi-a întărit forțele militare în nordul și vestul teritoriului, "ca răspuns la acumularea de forțe NATO la granițele" ruse.

Război în Ucraina, 7 martie 2024 | Premierul Greciei, reacție la București, după ce racheta rusească a explodat la câteva sute de metri de el, la Odesa

Război în Ucraina, 6 martie 2024 | Atac cu drone lansat de ruși la Odesa. Zelenski şi premierul grec au fost la un pas de moarte

Război în Ucraina, 5 martie 2024 | Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru doi ofițeri ruși de rang înalt

Război în Ucraina, 4 martie | Moscova acuză Germania că pregătește un război cu Rusia

Război în Ucraina, 3 martie 2024 | Rușii au bombardat din nou regiunile Donețk și Zaporojie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close