Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 739. Rușii au bombardat din nou regiunile Donețk și Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 739. Rușii au bombardat din nou regiunile Donețk și Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 739. Rusia a atacat în dimineața zilei de duminică, 3 martie, regiunile ucrainene Donețk și Zaporojie, au anunțat Forțele Aeriene ale Kievului.

Război în Ucraina, ziua 739. Rușii au bombardat din nou regiunile Donețk și Zaporojie
Sursa foto: Gettyimages
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mar 2024   •   21:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Mai multe persoane au fost rănite în urma atacului din Donețk. Două se află în stare critică
  • Germania: "Rusia desfășoară un război informațional, menit să creeze diviziuni în țară"
  • Ministerul britanic al Apărării transmite că numărul mediu de pierderi zilnice ale Rusiei a atins un nou maxim luna trecută
  • Pagube însemnate în urma exploziilor puternice din Crimeea
  • Toate punctele de frontieră dintre Polonia şi Ucraina sunt în continuare blocate din cauza protestelor fermierilor polonezi
  • Cinci răniți, în urma unor atacuri rusești asupra unor orașe din regiunea Donețk
  • Blocuri din Herson, avariate în urma unor lovituri rusești de duminică dimineață
  • Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 1.160 de soldați în ultima zi
  • Bombardamente în regiunile Donețk și Zaporojie, duminică dimineața
  • Moscova anunță că a interceptat 38 de drone ucrainene deasupra Crimeei
  • Traficul a fost închis temporar pe Podul Crimeii pe fondul unor informații privind posibile explozii 
  • Volodimir Zelenski: "Atacul cu dronă din Odesa ar fi putut fi evitat dacă Ucraina nu s-ar fi confruntat cu întârzieri în aprovizionarea cu arme"
  • Un copil de trei ani și o femeie cu bebelușul ei, printre victimele care și-au pierdut viața în urma atacului cu dronă în Odesa
  • Ofițeri de poliție ucraineni, ajunși la spital în urma atacului cu drone din Herson
  • Germania verifică dacă o videoconferință secretă despre războiul din Ucraina a fost interceptată

Update 19.36 Mai multe persoane au fost rănite în urma atacului din Donețk. Două se află în stare critică

Șaisprezece persoane au fost rănite, dintre care două se află în stare critică, într-un atac rusesc asupra așezării Kurahove din regiunea Donețk, care a deteriorat cel puțin 15 clădiri rezidențiale.

Kurahove a fost atacat în această după-amiază – inamicul a lovit chiar centrul orașului, distrugând cel puțin 15 clădiri rezidențiale. Primele rapoarte indică faptul că rușii au folosit o bombă aeriană ghidată, relatează Ukrainska Pravda.

Update 19.37 Germania: "Rusia desfășoară un război informațional, menit să creeze diviziuni în țară"

Ministrul german al Apărării a declarat, duminică, că Rusia desfășoară un "război informațional” menit să creeze diviziuni în Germania, într-o primă reacție după ce în Rusia a apărut o înregistrare audio a unei întâlniri a înalților oficiali militari germani care au abordat subiectul războiului din Ucraina.

Presa rusă a publicat vineri o înregistrare de 38 de minute a unei convorbiri a ofițerilor germani care discutau despre arme pentru Ucraina și despre un potențial atac al Kievului asupra podului Crimeei, determinând oficialii ruși să ceară o explicație.

Sâmbătă, Germania a numit-o un aparent act de interceptare și a spus că investighează. "Incidentul este mult mai mult decât interceptarea și publicarea unei conversații... Face parte dintr-un război informațional pe care ( n.r. Vladimir Putin) Putin îl poartă”, a declarat duminică ministrul Apărării Boris Pistorius.

Update 18.22 Ministerul britanic al Apărării transmite că numărul mediu de pierderi zilnice ale Rusiei a atins un nou maxim luna trecută

Numărul mediu de pierderi rusești estimate în februarie a fost de aproximativ 983 pe zi, marcând un nou record istoric de la începutul invaziei la scară largă, a transmis Ministerul britanic al Apărării. Potrivit acestuia creșterea numărului de pierderi "aproape sigur” reflectă "angajamentul Rusiei față de războiul de masă și de uzură”.

Un grafic prezentat de Ministerul britanic al Apărării privind pierderile medii zilnice ale armatei ruse indică faptul că numărul victimelor nu a făcut decât să crească de la începutul invaziei la scară largă. Cel mai mare număr de pierderi medii zilnice din 2022 a fost de 559 în noiembrie.

Ministerul britanic al Apărării a estimat că peste 355.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei la scară largă. Guvernul ucrainean estimează în mod public un număr de 416.800. Guvernul rus nu a publicat date privind pierderile militarilor săi. 

Update 16.43 Pagube însemnate în urma exploziilor puternice din Crimeea

Grupul Atesh, condus de tătarii din Crimeea, a afirmat că explozii puternice au distrus o conductă, provocând pagube "colosale”, în Crimeea ocupată de Rusia.

Explozii puternice au fost auzite în apropierea unui depozit de petrol în primele ore ale zilei, potrivit unui canal de știri local Telegram pro-Kiev, în timp ce oficiali instalați de Kremlin în teritoriu au declarat că o porțiune din podul Kerci a fost închisă traficului timp de peste opt ore.

Videoclipuri de pe canalul pro-ucrainean Crimeea Wind au arătat explozii care au luminat cerul nopții, urmate de bubuituri puternice. Imaginile au fost filmate de locuitorii din apropiere de Feodosia – un oraș de coastă din nord-estul Crimeei. Grupul Atesh din Crimeea, care înseamnă "foc” în limba tătară, nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru lovitură și a declarat că a aflat despre consecințele acesteia de la informatori din rândul oficialilor numiți de Rusia. Autoritățile de la Kiev nu au comentat afirmațiile.

Astăzi, Ministerul rus al Apărării nu a comentat informaţiile, dar a afirmat că 38 de drone ucrainene au fost interceptate în noaptea de duminică spre luni deasupra peninsulei.

Update 15:30. Toate punctele de frontieră dintre Polonia şi Ucraina sunt în continuare blocate din cauza protestelor fermierilor polonezi, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Andrii Demchenko, la televiziunea națională, relatează The Kyiv Independent.

Fermierii polonezi au început un nou val de proteste în februarie, ca răspuns la importurile agricole ucrainene și la dezacordul cu privire la Green Deal al UE.

Update 14:30. Procuratura regională Trupele rusești au bombardat în noaptea de 3 martie orașele Mîrnohrad și Pokrovsk din regiunea Donețk, cinci persoane fiind rănite, a anunțat biroul procurorului regional, citat de The Kyiv Independent.

Orașul Mîrnohrad a fost lovit cu patru rachete S-300 din epoca sovietică, iar în urma atacului au fost avariate 17 clădiri cu mai multe etaje, 16 case, două magazine, două instituții de învățământ și o bancă, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Vadim Filașkin. Trei persoane au fost rănite.

Update 12:30. Forțele ruse de pe malul stâng al Niprului au lovit de mai multe ori cartierul Korabelny din Herson, în dimineața zilei de duminică, relatează Ukrainska Pravda, care citează autoritățile locale.

Update 11:30. Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 1.160 de soldați în ultima zi.

De la începutul războiului, 416.800 de militari ruși ar fi fost eliminați, potrivit sursei citate.

Update 10:30. Rusia a atacat în dimineața zilei de duminică, 3 martie, regiunile ucrainene Donețk și Zaporojie, au anunțat Forțele Aeriene ale Kievului, citate de Ukrainska Pravda.

Aviația tactică rusă a lansat bombe aeriene ghidate asupra celor două zone. A fost declanșată o alertă de raid aerian în regiunile Kirovohrad, Zaporojie, Donețk, Luhansk și Crimeea.

Update 09:30. Ministerul rus al Apărării a declarat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 38 de drone ucrainene au fost distruse deasupra Crimeii, relatează agenția rusă de presă de stat Interfax.

”Toate vehiculele aeriene ucrainene fără pilot la bord au fost distruse de sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu deasupra teritoriului Republicii Crimeea”, a transmis ministerul rus. Anterior, Rusia a anunțat distrugerea a patru drone ale forțelor armate ucrainene deasupra regiunii Belgorod și a unei alte drone deasupra regiunii Leningrad.

Update 08:30. Autoritățile rusești din Crimeea au închis traficul pe podul Kerci care leagă peninsula de la Marea Neagră de Rusia continentală în primele ore ale zilei de 3 martie, pe fondul unor rapoarte privind explozii în orașul Feodosia, relatează The Kyiv Independent.

Circulația vehiculelor pe pod a fost blocată în jurul orei locale 3.40 (2.40 ora României). ”Cei care se află pe pod și în zona de inspecție sunt rugați să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile ofițerilor de securitate a transporturilor”, se precizează într-un mesaj publicat de un canal de Telegram care acoperă situația de pe drumurile de acces pe pod.

Forțele ucrainene au doborât încă o aeronavă de atac Su-34 pe 2 martie, au declarat Forțele Aeriene. Anunţul a venit la aproape o oră după ce comandantul Forțelor Aeriene, Mikola Oleshchuk, a anunțat că au fost lansate rachete sol-aer asupra avioanelor rusești Su-34 și Su-35.

"Comandamentul Aerian de Est confirmă doborârea unui avion de vânătoare-bombardament Su-34. Din păcate, a fost doar unul”, au transmis Forțele Aeriene pe Telegram.

Până acum Forțele Aeriene ucrainene au doborât 12 avioane de vânătoare Su-34, două avioane de luptă Su-35 și un avion spion militar rar A-50. O altă aeronavă A-50 a fost doborâtă cu o lună înainte.

Trei Su-34 au fost distruse într-o singură zi, pe 29 februarie, în estul Ucrainei. Un alt avion Su-34 a fost doborât în ​​dimineața zilei de 1 martie, au transmis Forțele Aeriene.

Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, a spus că Ucraina are acum "instrumente” pentru a distruge avioane "la distanțe destul de mari”, explicând recenta creștere.

Război în Ucraina, 2 martie 2024 | Rusia a lansat opt drone de atac de tip Shahed din Marea Neagră spre oraşul Odesa

Război în Ucraina, 1 martie 2024 | Șeful Pentagonului avertizează: dacă Ucraina pierde războiul, NATO va lupta cu Rusia

Război în Ucraina, 29 februarie 2024 |  Vladimir Putin: "Consecințele pentru potențialii invadatori ai Rusiei vor fi mult mai tragice decât în trecut"

Război în Ucraina, 28 februarie 2024 |  Ursula von der Leyen: "Pentru UE, amenințarea unui război nu e exclusă"

Război în Ucraina, 27 februarie 2024 | Radu Tudor: NATO și UE nu vor discuta niciodată, instituțional, trimiterea de trupe în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close