Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 734. Radu Tudor: NATO și UE nu vor discuta niciodată, instituțional, trimiterea de trupe în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 734. Radu Tudor: NATO și UE nu vor discuta niciodată, instituțional, trimiterea de trupe în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 734. Cancelarul german Olaf Scholz a exclus din nou luni livrarea de rachete de croazieră Taurus în acest moment către Ucraina, explicând că astfel doreşte să evite riscul ca Germania să fie implicată în război.

Război în Ucraina, ziua 734. Radu Tudor: NATO și UE nu vor discuta niciodată, instituțional, trimiterea de trupe în Ucraina
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2024   •   19:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, precizează Casa Albă după sugestia lui Emmanuel Macron
  • Militarii francezi ar putea avea un rol non-combat în Ucraina, spune ministrul de Externe de la Paris
  • Rusia pune embargo de șase luni la exporturile de combustibili, după "accidentele" de la rafinării
  • Reacții de respingere și distanțare în NATO și UE, după ce Emmanuel Macron a spus că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă
  • NATO spune că nu există planuri de a desfășura trupe de luptă în Ucraina
  • Ministrul rus al Apărării: Ucraina pierde 800 de militari pe zi
  • Radu Tudor: NATO și UE nu vor discuta niciodată, instituțional, trimiterea de trupe în Ucraina
  • Rusia susține că a luat o altă așezare la vest de Avdiivka, în estul Ucrainei
  • Un militant rus pentru drepturile omului, a cărui organizație a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, a fost aruncat în închisoare pentru denunțarea războiului
  • Ucraina susține că o dronă lansată de ruși a trecut granița cu Moldova
  • Președintele Franței nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina
  • Un apropiat al lui Aleksei Navalnîi anunță un protest anti-Putin în data de 17 martie
  • Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele rusești au recâștigat inițiativa strategică pe frontul din Ucraina
  • Mai multe ţări din UE sunt favorabile achiziţionării de muniţie produsă în afara Europei pentru Kiev
  • Cancelarul german Olaf Scholz se opune ferm livrării de rachete Taurus către Kiev
  • Ucraina nu a primit decât 30% din obuzele promise de UE, declară Volodimir Zelenski
  • "Putin nu are nicio intenție de a opri războiul”, afirmă Josep Borell
  • Vladimir Putin include regiunile ucrainene anexate în Districtul militar Sud al forțelor armate ruse

Update 22:00. Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, precizează Casa Albă după sugestia lui Emmanuel Macron

Statele Unite nu vor trimite trupe combatante în Ucraina, a precizat marţi Casa Albă, după ce în ziua precedentă preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat o posibilă desfăşurare de trupe terestre străine în sprijinul armatei ucrainene în războiul cu Rusia.

"Preşedintele (american Joe) Biden a fost clar asupra faptului că Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina", a declarat, potrivit Reuters şi AFP, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson, după ce Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu o delegaţie a Congresului pentru a discuta despre ajutorul oferit Ucrainei.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Update 21:00. Militarii francezi ar putea avea un rol non-combat în Ucraina, spune ministrul de Externe de la Paris

Trebuie să luăm în considerare noi acţiuni pentru a sprijini Ucraina. Acestea trebuie să răspundă unor nevoi foarte specifice, mă gândesc în special la deminare, la apărarea cibernetică, la producţia de arme la faţa locului, pe teritoriul ucrainean", a declarat marţi Stephane Sejourne, scrie Reuters.

"Unele dintre acţiuni ar putea necesita o prezenţă pe teritoriul ucrainean, însă fără a trece pragul luptelor. Nimic nu trebuie exclus. Aceasta a fost şi este şi astăzi poziţia preşedintelui republicii", a spus Sejourne.

Update 20:00 După ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, la Paris, că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina "nu poate fi exclusă", a venit un răspuns concertat al liderilor de pe continent și din NATO.

Răspunsul poate fi rezumat la propoziția "acest lucru nu se va întâmpla", notează CNN.

  • În Germania, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că națiunile partenere Kievului au convenit în cadrul reuniunii că "nu vor exista soldați pe teritoriul ucrainean trimiși acolo de țările europene sau de statele NATO".
  • În Slovacia, premierul pro-rus și eurosceptic Robert Fico a avertizat că "propunerile statelor occidentale" de a trimite trupe în Ucraina ar duce la o "escaladare semnificativă a tensiunilor" și a adăugat că guvernul său "nu va fi niciodată de acord să trimită militari" acolo.
  • În Polonia, premierul Donald Tusk a declarat că "nu ia în considerare trimiterea soldaților în Ucraina".
  • În Ungaria, ministrul de externe Peter Szijjarto a spus că țara sa nu este pregătită să trimită nici arme, nici soldați în Ucraina. 
  • Londra a comunicat, prin purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak, că Marea Britanie nu are planuri pentru o desfășurare de trupe în Ucraina.
  • În Italia, biroul premierului Giorgia Meloni a subliniat că a existat o "coeziune deplină" între aliați în ceea ce privește "sprijinul" pentru Ucraina, dar acest sprijin nu are în vedere "prezența" de trupe europene sau NATO pe teritoriul ucrainean".
  • În Spania, Pilar Alegria, purtătoarea de cuvânt a guvernului a spus că Madridul preferă se concentreze pe necesitatea de a "accelera livrarea de materiale" către Ucraina.

Și Kremlinul a reacționat: purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus, marți, că un conflict cu Moscova ar fi inevitabil, dacă națiunile occidentale ar trimite trupe în Ucraina.

La nivel NATO, un oficial al Alianței a declarat pentru CNN că nu există "niciun plan" de a desfășura trupe de luptă "pe teren", în Ucraina.

Update 19:00 Rusia pune un embargo de șase luni asupra exporturilor de benzină, începând cu 1 martie, pentru a compensa creșterea cererii și scăderea producției, relatează presa internațională.

"Decizia de a interzice exporturile este necesară pentru a compensa creșterea cererii în timpul vacanțelor de vară și a lucrărilor agricole, precum și în timpul reparațiilor planificate la rafinării", a relatat, marți, agenția de stat rusă TASS, citată de CNN.

Reparațiile sunt în curs de desfășurare la o serie de rafinării după o serie de "accidente", precizează sursa citată.

Între obiectivele afectate se numără instalațiile din Nijni Novgorod, Tuapse și Ilski.

CNN amintește că, relativ recent, au fost raportate atacuri cu drone la rafinăriile Tuapse și Ilski, situate relativ aproape de granițele Ucrainei.

Rafinăria Nijni Novgorod, a patra cea mai mare rafinărie din Rusia, a fost avariată de două ori de incendii în decurs de o lună, potrivit RIA Novosti.

Update 17.45 NATO spune că nu există planuri de a desfășura trupe de luptă în Ucraina

NATO nu intenționează să desfășoare trupe de luptă pe teren în Ucraina, a declarat marți un oficial NATO pentru CNN.

"NATO și Aliații oferă Ucrainei un sprijin militar fără precedent. Am făcut asta din 2014 și am intensificat după invazia pe scară largă a Rusiei”, a spus oficialul.

"Dar nu există planuri pentru trupele de luptă ale NATO la sol în Ucraina”. Oficialul a adăugat că NATO va continua să sprijine Ucraina, așa cum a făcut-o până acum.

"Trebuie să ne amintim ce este acesta: un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, încălcând în mod flagrant dreptul internațional”, a spus oficialul.

"Conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare, iar noi avem dreptul să-i sprijinim. Asta fac și vor continua să facă aliații NATO.”

Răspunsul vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu poate exclude desfășurarea de trupe NATO în Ucraina.

Update 16:45 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marți, că trupele Moscovei continuă să înainteze în Ucraina, după ce au cucerit Avdiivka în urmă cu zece zile.

Potrivit lui Șoigu, rușii au ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului.

"După stabilirea controlului asupra importantului bastion inamic Avdiivka, forţele ruse continuă să-şi amelioreze poziţiile în sectoarele Doneţk şi Kupiansk, ocupând poziţii deținute de armata ucraineană. De la începutul anului, 327 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de forţele naziste", a spus ministrul rus la o întâlnire cu șefii forţelor armate.

El a adăugat că, în ultima săptămână armata rusă a împins forţele ucrainene din oraşele Pobeda, Lastocikîne şi Severne din regiunea Doneţk.

"Inamicul pierde, în medie, 800 de militari şi 120 de maşini de luptă în fiecare zi, de la începutul anului, inclusiv cele de fabricaţie străină", a susținut Seghei Șoigu.

Update 16:00 Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN posibilitatea ca partenerii Kievului să trimită militari în Ucraina, așa cum a președintele francez Emmanuel Macron a lăsat să se înțeleagă că ar fi posibil.

"Președintele francez Emanuel Macro a evocat, după conferința de ieri după-amiază de la Paris, posibilitatea prezenței unor trupe occidentale pe teritoriul Ucrainei. Această chestiune, aflată la momentul unor dezbateri, unor consultări, nu a atins niciun fel de consens, spune președintele Emanuel Macron.

Dar tot el a precizat: nimic nu poate fi exclus pe viitor. O chestiune foarte importantă, care probabil nu va fi niciodată discutată instituțional în interiorul UE și al NATO, dar care își poate regăsi resurse în acorduri bilaterale.

Adică, o țară membră a Uniunii Europene să încheie un acord cu Ucraina ca trupele sale să fie prezente acolo. Nu trebuie, neapărat, să ne gândim la trupe combatante, ci ne putem gândi și la elemente de pregătire, la centre de pregătire militară pe teritoriul Ucrainei pentru militarii ucraineni.

Ne putem gândi, evident, și la spitale militare. Există foarte multe formule necombatante care pot fi agreate în acorduri bilaterale de Ucraina cu state europene. 

Așadar, dezbaterea a fost lansată de președintele Macron și trebuie să vedem cum va evolua această chestiune", a explicat Radu Tudor.

Update 15:00 Rusia susține că a luat o altă așezare la vest de Avdiivka, în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele Moscovei au preluat controlul asupra așezării Sieverne, la vest de orașul Avdiivka din regiunea de est Donețk. Statul Major al armatei ucrainene la Kiev încă nu a confirmat retragerea Ucrainei din zonă, dar imaginile distribuite pe rețelele de socializare și geolocalizate de CNN au arătat forțe rusești în interiorul micii așezări.

Bloggerii militari pro-ucraineni au raportat și ei pierderea satului. Acesta este al doilea sat care a căzut în regiunea Donețk la vest de Avdiivka în zile consecutive.

Luni, forțele ucrainene s-au retras din satul Lastochkyne, au confirmat ambele părți. Forțele ruse intensifică atacurile și continuă să împingă.

Update 14:00 Unul dintre cei mai longeviv și mai respectați militanți pentru drepturile omului din Rusia, Oleg Orlov, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru că a denunțat războiul din Ucraina.

Orlov, care are 70 de ani, a fost timp de mai bine de două decenii unul dintre liderii organizației Memorial.

El a fost acuzat de procurori că "a discreditat armata rusă" într-un articol de opinie din presa franceză în care scria că "trupele ruse comit crime în masă" în Ucraina și că țara sa "alunecă în totalitarism".

Organizația Memorial a câștigat, împreună cu activiști din Belarus și din Ucraina, Premiul Nobel pentru pace în 2022, la un an după ce a fost interzisă în Rusia.

Update 13:05 O dronă a rușilor a trecut granița cu Republica Moldova, susține armata ucraineană. Incidentul ar fi avut loc în noaptea de luni spre marți. Drona a zburat „mai mulți zeci de kilometri” înainte de a intra în spațiul aerian al Ucrainei, a precizat armata ucraineană, citată de Sky News.

Ruta a fost stabilită „în mod provocator” de forțele ruse „de-a lungul unei traiectorii care traversează secțiunea ucraineană-moldovenească a frontierei de stat din regiunea Odesa”, au explicat forțele de apărare din Ucraina pe Telegram.

„Drona a zburat peste teritoriul statului vecin zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, unde a fost distrusă de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei”, se arată în comunicatul ucrainenilor.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a negat noaptea trecută că o dronă ar fi intrat pe teritoriul său.

Update 12:00 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă.

El a anunțat, de asemenea, o nouă coaliție pentru a furniza Ucrainei muniție și rachete cu rază medie și lungă de acțiune, în cadrul unui summit european de ajutorare a țării afectate de război. 

Pe linia frontului, forțele ucrainene s-au retras dintr-o localitate din apropiere de Avdiivka, capturată de Rusia la 18 februarie anul curent.

În Rusia, un atac ucrainean a ucis cel puțin trei persoane și a rănit alte trei, după ce o dronă a lovit o mașină cu civili într-un sat din regiunea Belgorod, după cum declarat guvernatorul regional.

Update 11:00 Leonid Volkov, un aliat apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a vorbit despre un protest convocat pentru 17 martie, în ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia.

Potrivit lui Volkov, protestul va fi "testamentul" lui Navalnîi.

În vârstă de 47 de ani, liderul opoziției ruse a murit în închisoare pe 16 februarie la ora locală 14.17, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Kira Yarmiș.

Aceasta contestă explicația oficială a autorităților ruse, potrivit căreia Navalnîi a murit subit, după ce a căzut "în urma unei plimbări" în colonia penală arctică unde era închis.

Apropiații lui Navalîi văduva acestuia spun că politicianul a fost ucis în închisoare din ordinul lui Vladimir Putin.

Kremlinul neagă orice implicare în moartea lui Navalnîi.

Într-o postare pe rețelele de socializare, pe 1 februarie, cu ceva mai mult de două săptămâni înainte de moartea sa, opozantul i-a îndemnat pe cetățeni să organizeze un protest împotriva lui Putin, prin partciparea în masă, la vot, la orele prânzului, în cadrul alegerilor prezidențiale din martie.

Update 10:00 Forțele rusești au recâștigat inițiativa strategică pe frontul din Ucraina și vor putea continua operațiunile ofensive în 2024, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului. 

Forțele rusești au recâștigat inițiativa în întregul teatru de operații în urma contraofensivei ucrainene din vara anului 2023, iar armata Moscovei va fi probabil capabilă să determine momentul, locul și amploarea viitoarelor operațiuni ofensive în Ucraina dacă trupele Kievului vor desfășura o apărare activă în întregul teatru în 2024, cedând astfel inițiativa strategică Rusiei, apreciază think-tank-ul american. 

Atâta timp cât Rusia va menține inițiativa strategică, va avea posibilitate să aleagă cum și unde să își concentreze rezervele, forțând Ucraina să intre în defensivă.

Forțele ucrainene ar putea tăia aplombul soldaților ruși dacă vor avea „suficiente mijloace pentru a contesta inițiativa rusă și pentru a-și continua propriile operațiuni ofensive în 2024”.

Update 08:00 Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a sprijini în continuare efortul de război al Ucrainei, au declarat luni, la Paris, participanţii la o întâlnire dedicată susţinerii Kievului, transmite AFP.

Această propunere, iniţiată de Cehia,"se bucură de un mare sprijin din partea mai multor ţări", a declarat premierul ceh Petr Fiala la finalul acestei întâlniri care a reunit peste 25 de ţări aliate ale Kievului.

"Este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei", a declarat premierul ceh, asigurând că aproximativ 15 ţări sunt pregătite să se alăture acestei iniţiative care îşi propune să răspundă penuriei de muniţie, în special de obuze de artilerie, din Ucraina.

Preşedintele Emmanuel Macron a apreciat că propunerea cehă este coerentă cu politica de până acum a UE şi a anunţat participarea Franţei la ea."Am cerut statelor nemembre ale UE să vină cu soluţii (...) şi, prin urmare, vom participa la această iniţiativă", a declarat şeful statului francez în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că "singurul obiectiv este eficienţa".

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că ţara sa va contribui la planul ceh cu "peste 100 de milioane de euro" şi că "alte ţări vor urma" această cale.

"În ceea ce priveşte muniţia, există această iniţiativă cehă foarte bună, care constă în cumpărarea de muniţie şi obuze din întreaga lume pentru Ucraina", a explicat Rutte. El a refuzat să precizeze care ţări din afara Europei ar putea fi solicitate să producă muniţiile ce vor fi livrate Ucrainei."Este un secret", a declarat premierul olandez.

Mai multe ţări, printre care Franţa, Germania şi Italia, au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul în ultimele săptămâni, dar UE, care a oferit ajutor militar în valoare de 28 de miliarde de euro de la începutul războiului, se luptă să îşi respecte angajamentele, în special în ceea ce priveşte obuzele.

UE şi-a stabilit un obiectiv de un milion de obuze de livrat Ucrainei până în luna martie, dar nu va fi în măsură să îl atingă."Este clar că nu am avut acest milion. Deci a fost, fără îndoială, un angajament imprudent", a declarat preşedintele Emmanuel Macron.

Prezent, de asemenea, la Paris, premierul portughez Antonio Costa a asigurat că miniştrii apărării din statele membre ale UE vor prezenta "în următoarele zece zile un plan concret pentru consolidarea capacităţii de a comanda muniţii pentru a sprijini efortul de război al poporului ucrainean". 

"În primul rând, Emmanuel, vreau să vă mulțumesc pentru tot sprijinul dumneavoastră și pentru acordul de securitate pe care l-am semnat recent și pentru toate sfaturile pe care le-ați dat Ucrainei pentru a ne proteja. Noi, în Ucraina, apreciem cu adevărat că avem astfel de prieteni. Mulțumesc tuturor liderilor și fiecărui stat care ne-a ajutat în cei doi ani de acest război teribil la scară largă. Împreună am salvat deja milioane de vieți și împreună trebuie să ne asigurăm că Putin nu poate distruge realizările noastre și nu-și poate extinde agresiunea la alte națiuni.", a transmis Volodimir Zelenski.

Update 00:00 Cancelarul german Olaf Scholz a exclus din nou luni livrarea de rachete de croazieră Taurus în acest moment către Ucraina, explicând că astfel doreşte să evite riscul ca Germania să se trezească implicată în război, relatează DPA.

"Sunt surprins că pe unii nu-i mişcă asta, că ei nici măcar nu se gândesc dacă ceea ce facem noi ar putea duce la participarea în război", a declarat Scholz luni la o conferinţă la Berlin.

"Este o armă cu o rază foarte mare de acţiune. Iar ceea ce fac britanicii şi francezii în privinţa controlului ţintei şi a controlul traiectoriei aferente nu se poate face în Germania.

Oricine a avut de-a face cu acest sistem ştie asta", a explicat Scholz, adăugând că este surprins că această problemă este ridicată în permanenţă.

Scholz a declarat că este "foarte iritat" de "lipsa de echilibru" între ceea ce este cu adevărat necesar acum şi dezbaterea pe marginea acestui sistem.

"Ceea ce îi lipseşte Ucrainei este muniţia de toate calibrele şi de orice rază de acţiune, dar nu şi acest lucru crucial din partea Germaniei", a spus cancelarul german, răspunzând la întrebări legate de sistemul respectiv de rachete.

Rachetele de croazieră Taurus sunt lansate din avioane şi pot lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 500 de kilometri, cu o mare precizie. Ucraina doreşte să le folosească pentru a întrerupe aprovizionarea trupelor ruseşti de pe front.

Kievul a solicitat în repetate rânduri rachete Taurus de fabricaţie germană, argumentând că acestea sunt cele mai potrivite arme pentru a lovi ţinte militare ruse aflate mult în spatele liniilor frontului în zonele ocupate din Ucraina, notează DPA

Război în Ucraina, 25 februarie 2024 | Zelenski: Milioane de oameni vor fi uciși dacă Ucraina nu primește ajutorul militar blocat de republicani în Congresul SUA

Război în Ucraina, 25 februarie 2024 | Șeful Armatei ucrainene și ministrul Apărării, vizită în apropierea liniei de front

Război în Ucraina, 24 februarie 2024 | Zelenski, după doi ani de război al Rusiei în Ucraina: "Vom învinge!"

Război în Ucraina, 23 februarie 2024 | Consiliul Europei își reafirmă sprijinul "de neclintit” pentru Ucraina

Război în Ucraina, 22 februarie 2024 | Mai mulți muncitori ucraineni au fost răniți în urma unui atac asupra unei centrale electrice din Donețk

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close