Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 733. Zelenski: Milioane de oameni vor fi uciși dacă Ucraina nu primește ajutorul militar blocat de republicani în Congresul SUA

Război în Ucraina, ziua 733. Zelenski: Milioane de oameni vor fi uciși dacă Ucraina nu primește ajutorul militar blocat de republicani în Congresul SUA

Război în Ucraina, ziua 733. În jur de 20 de şefi de stat şi de guvern, în majoritate din Uniunea Europeană, se reunesc luni la Paris pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 733. Zelenski: Milioane de oameni vor fi uciși dacă Ucraina nu primește ajutorul militar blocat de republicani în Congresul SUA
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Feb 2024   •   20:13

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina nu a primit decât 30% din obuzele promise de UE, declară Volodimir Zelenski
  • "Putin nu are nicio intenție de a opri războiul”, afirmă Josep Borell
  • Vladimir Putin include regiunile ucrainene anexate în Districtul militar Sud al forțelor armate ruse
  • Ungaria aprobă aderarea Suediei la NATO
  • Armata ucraineană confirmă că s-a retras din satul Lastocikine de lângă Avdiivka
  • Zelenski a dezvăluit ce ar face dacă l-ar suna Putin în toiul nopții
  • Premierul bulgar, vizită la Kiev în semn de sprijin pentru Ucraina
  • Zelenski spune că Ucraina ar putea încerca o nouă ofensivă în luna mai
  • Zelenski: Milioane de oameni vor fi uciși dacă Ucraina nu primește ajutorul militar blocat de republicani în Congresul SUA
  • Rusia a lansat rachete S-300 și drone asupra Ucrainei, în noaptea de duminică spre luni
  • ISR: Forțele ruse avansează în trei localități din Ucraina
  • Zelenski: Ucraina are un plan pentru o nouă contraofensivă
  • Zelenski anunță oficial: 31.000 de militari a pierdut Ucraina în doi ani de război
  • Papa Francisc îndeamnă la găsirea unei soluţii diplomatice la doi ani de la începerea invaziei ruse
  • Ucraina se așteaptă să primească un ajutor economic de 11,8 miliarde de dolari în acest an din partea Statelor Unite
  • Klaus Iohannis va participa, luni, la Paris, la reuniunea de lucru privind sprijinul acordat Ucrainei
  • Elveția va găzdui un summit pentru a discuta o viziune de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi înmânată Rusiei
  • Ucraina și-a triplat producția de arme anul trecut

Update 21:40 O ceremonie publică de adio a lui Navalnîi urmează să aibă loc la sfârşitul săptămânii, anunţă echipa acestuia

Funeralii publice ale lui Aleksei Navalnîi urmează să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni, anunţă luni, într-o postare pe X, o purtătoare de cuvânt a opozantului mort la 16 februarie într-o închisoare în Arctica, Kira Iarmîş, relatează CNN.

Echipa opozantului defunct caută un loc în care să organizeze o ceremonie de adio şi le cere celor care deţin loc potrivit că o contacteze, anunţă Iarmîş.

"Căutăm o sală unde să ne luăm adio de la Aleksei (Navalnîi). Când? La sfârşitul acestei săptămâni lucrătoare”, a scris ea.

Update 20:10 Ucraina nu a primit decât 30% din obuzele promise de UE, declară Volodimir Zelenski.

Ucraina nu a primit decât 30% dintr-un milion de obuze de artilerie promise de UE anul trecut, a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski, într-un moment în care armata Kievului se află în dificulttate pe front şi suferă din cauza lipsei de muniţii, relatează France Presse.

"Dintr-un milion de obuze pe care ni le-a promis Uniunea Europeană, ne-au fost livrate nu 50%, ci, din păcate, doar 30%", a declarat preşedintele ucrainean într-o conferinţă de presă comună la Kiev cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care a efectuat luni o vizită în Ucraina.

UE s-a angajat anul trecut să trimită în Ucraina, care luptă deja de doi ani împotriva invaziei ruse, un milion de obuze de artilerie până la sfârşitul lunii martie 2024, recunoscând recent că nu a reuşit să atingă acest obiectiv.

La sfârşitul lunii ianuarie, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că circa 52% din obuzele promise vor fi livrate până în martie. În total, potrivit lui Borrell, europenii vor fi în măsură să furnizeze Kievului 1,15 milioane de obuze până de sfârşitul anului 2024.

Responsabili ucraineni au deplâns în ultimele zile întârzierile în livrarea ajutorului militar occidental, ceea ce a forţat armata ucraineană să se retragă din oraşul-fortăreaţă Avdiivka (est) după patru luni de lupte intense.

Kievul a anunţat luni retragerea trupelor sale dintr-o mică aşezare de lângă Avdiivka, în faţa presiunii neîncetate din partea Rusiei.

Duminică, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că jumătate din armele occidentale promise Kievului au fost livrate cu întârziere.

"La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea, iar 50% din (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp", a spus el. Din cauza acestor întârzieri, "pierdem oameni, pierdem teritorii", a adăugat ministrul ucrainean.

Preşedintele Zelenski a declarat săptămâna trecută că întârzierile în livrările de arme au avut un rol în eşecul contraofensivei majore a Kievului din vara trecută.

"Anul trecut, în cadrul contraofensivei, am avut o mulţime de lucruri foarte utile, o mulţime de lucruri foarte importante, dar care nu au ajuns toate la timp", a explicat el vineri.

Update 19:20 "Putin nu are nicio intenție de a opri războiul”, afirmă Josep Borell.

La doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin "nu are nicio intenţie de a opri războiul", a declarat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, Josep Borrell, citat de EFE.

Vladimir Putin "nu intenţionează să caute o aplanare a conflictului", dar "se gândeşte la un scenariu politic mai favorabil" la nivel internaţional, în special în perspectiva unei posibile victorii electorale a lui Donald Trump în SUA, a afirmat Borrell în cadrul unei conferinţe organizate la şcoala de afaceri Next International Business School din Madrid.

"Putin nu are nicio intenţie de a opri războiul, de a iniţia o încetare a focului. El aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, aşteaptă un scenariu mai favorabil din punct de vedere politic, dar şi înaintea alegerilor vede deja că politica internă a SUA încetineşte ajutorul militar şi civil acordat Ucrainei.

El crede că timpul este de partea sa şi nu are, cred, nicio intenţie de a căuta o aplanare", a declarat Borrell.

Confruntată cu o astfel de situaţie, "Ucraina trebuie să se apere şi are nevoie de ajutor militar european", a subliniat şeful diplomaţiei UE.

"Noi le acordăm acest ajutor şi nu obosesc niciodată să spun că trebuie să o facem din ce în ce mai repede, pentru că Rusia o face din ce în ce mai repede. Când a început invazia erau 150.000 de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană", iar "acum sunt, potrivit serviciilor de informaţii, peste 400.000", a argumentat el.

"Puterea de foc a armatei ruse este în acest moment superioară celei a Ucrainei, care rezistă, dar există o nevoie clară de a ne dubla sprijinul", a subliniat el.

Borrell s-a referit, de asemenea, la percepţia conflictului de către populaţia europeană şi a estimat că acest război este trăit foarte diferit dacă te afli într-o ţară apropiată din punct de vedere geografic, cum ar fi ţările baltice, sau într-una mai îndepărtată, cum ar fi Spania sau Portugalia.

"Ţările care se află mai aproape de conflict se tem mai mult decât cele care se află mai departe, nu vezi lucrurile la fel dacă trăieşti în Faro (Portugalia) sau la Vilnius", a afirmat Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei UE a declarat că există un "sentiment difuz de teamă pentru viitor" din cauza diferitelor conflicte deschise în lume, cu "un război în Ucraina, altul în Gaza" şi "o instabilitate foarte puternică" în vecinătatea Europei.

"De la Gibraltar la Caucaz şi până în Ucraina există un cerc de instabilitate, iar mai jos se află regiunea subsahariană, care este şi ea foarte instabilă", a adăugat el.

Update 17:20 Vladimir Putin include regiunile ucrainene anexate în Districtul militar Sud al forțelor armate ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin a inclus luni, prin decret, regiunile ucrainene Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est), anexate în septembrie 2022, în Districtul militar Sud al forţelor armate ruse, la două zile după împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, informează EFE şi Meduza.io.

Documentul respectiv a fost publicat luni pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus şi va intra în vigoare la 1 martie.

Precedenta împărţire administrativă a forţelor armate ruse fusese aprobată în iunie 2020, cuprinzând peninsula Crimeea (anexată în 2014) şi oraşul Sevastopol de importanţă federală (din peninsulă), bază a Flotei ruse din Marea Neagră.

Districtul militar Sud cuprinde entităţi din Caucazul de Nord (rus), ca Adîgheia, Daghestan, Inguşetia, Cecenia, precum şi regiunile din sudul Rusiei - Krasnodar, Volgograd, Astrahan şi Rostov, printre altele.

În plus, Putin a decretat luni reînfiinţarea districtelor militare Moscova şi Leningrad ca formaţiuni independente, la 14 ani după ce au fost comasate în Districtul militar Vest, împreună cu flotele din Marea Baltică şi Marea Nordului.

Preşedintele rus negase în decembrie intenţia de a restabili aceste districte în contextul aderării Finlandei la NATO, dar acum notează că Rusia se vede obligată să "concentreze acolo anumite unităţi militare" care să protejeze acest sector al frontierei ruse.

Update 16:20 Ungaria "va aproba aderarea Suediei la NATO", a declarat, luni, premierul Viktor Orbán în Parlamentul ungar. 

El le-a cerut membrilor Legislativului de la Budapesta să voteze în favoarea solicitării, adăugând că aceasta "va consolida securitatea Ungariei".

Votul în Parlamentul ungar era anticipat să aibă loc după ora 17, ora României.

Ungaria este ultimul membru al Alianței Nord-Atlantice care aprobă cererea de aderare formulată de Suedia, care și-a părăsit neutralitatea ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Pentru aderarea unui nou membru este nevoie de aprobarea tuturor membrilor actuali.

Update 16:00 Armata ucraineană confirmă că s-a retras din satul Lastocikine de lângă Avdiivka.

Armata ucraineană a confirmat luni că s-a retras din micul sat Lastocikine, situat la circa 5 km nord-vest de oraşul Avdiivka (est) abandonat în urmă cu mai bine de o săptămână, transmit Reuters şi AFP.

"Forţele armate ucrainene s-au retras din satul Lastocikine pentru a organiza apărarea (...) şi a împiedica inamicul să înainteze în direcţia vestică", a declarat la televiziune Dmitro Lihovi, purtător de cuvânt al comandamentului operaţional ucrainean din zonă.

Lihovi a spus că o nouă linie defensivă va fi stabilită la câţiva kilometri vest de Lastocikine.

Ministerul rus al Apărării a indicat pe Telegram că trupele sale au 'eliberat' acest sat, continuându-şi înaintarea în acest sector după ce au preluat controlul asupra oraşului industrial Avdiivka la mijlocul lunii, în prima cucerire teritorială majoră după cea a localităţii Bahmut în mai 2023.

În pofida pierderilor umane importante, armata rusă pare încrezătoare şi a revendicat în ultimele săptămâni cucerirea mai multor sate.

De partea cealaltă, forţele ucrainene suferă de o lipsă de muniţii şi dificultăţi de recrutare.

În ultimele zile, responsabili ucraineni, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelenski, le-au cerut aliaţilor occidentali să le livreze mai multe arme şi mai rapid.

"Chestiunea de a şti dacă Ucraina va pierde, dacă situaţia va fi foarte dificilă şi dacă va exista un mare număr de victime depinde de voi, de partenerii noştri, de lumea occidentală", a prevenit Zelenski duminică, când ţara sa a intrat în cel de-al treilea an de război cu Rusia.

Update 14:31 Volodimir Zelenski l-a ironizat, în timpul unei conferințe de presă, pe președintele rus Vladimir Putin, lăsând să se înțeleagă că posibilitatea unui dialog direct între cei dio șefi de stat este nulă.

Zelenski a participat duminică, alături de alți oficiali de rang înalt, la un forum la Kiev intitulat "Ucraina. Anul 2024", în contextul marcării a doi ani de la declanșarea invaziei militare ruse.

Liderul ucrainean a fost întrebat ulterior de un reporter dacă ar răspunde la un apel telefonic al liderului de la Kremlin, în toiul nopții.

"N-are telefon mobil. Cum poate să mă sune? Iar eu nu folosesc telegraful din 1917", a replicat Zelenski.

"El (Putin, n.r.) nu mă va suna, pentru că nu vrea să încheie acest război, acesta este un lucru clar acum", a adăugat președintele ucrainean.

Update 12:30 Premierul proeuropean al Bulgariei, Nikolai Denkov, a sosit luni în Ucraina într-o vizită neanunțată care urmărește să evidențieze sprijinul Sofiei pentru țara atacată de Rusia.

Guvernul bulgar precizează că Denkov a călătorit în Ucraina însoțit de o delegație de miniștri, printre care se numără cei ai Justiției, Energiei şi Mediului.

Înainte de a pleca spre Kiev, Denkov a amintit că țara sa, membră a NATO şi a Uniunii Europene, susține independența, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute de comunitatea internațională.

Bulgaria participă la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi trimite arme în ţara atacată, notează presa internațională.

Update 11:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar putea încerca o nouă ofensivă încă de la sfârșitul lunii mai sau începutul verii acestui an.

"Ei se vor pregăti, iar noi ne vom pregăti pentru a lupta cu ei", a spus el.

Comentariile sale vin în timp ce Kievul își intensifică apelurile adresate partenerilor pentru urgentarea furnizării de ajutor militar.

Jumătate din tot ajutorul militar promis Ucrainei ajunge cu întârziere, a declarat Rustem Umerov, ministrul Apărării din această țară, la o conferință desfășurată duminică la Kiev.

El a arătat că situația accentuează pierderile Ucrainei pe câmpul de luptă.

Update 10:30 Ucraina și partenerii săi occidentali ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta despre încheierea războiului.

Invitația ar urma să aibă la bază condițiile Kievului pentru încetarea conflictului, care durează de peste doi ani.

Agenția Reuters îl citează în acest sens pe Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta spune că Elveția va găzdui un summit unde președintele Zelenski își va prezenta viziunea sa asupra păcii, în condițiile Ucrainei.

O invitație la o rundă ulterioară de discuții ar urma să fie adresată Rusiei după acest eveniment, a precizat oficialul ucrainean, conform sursei citate.

"Ar putea exista o situație în care să invităm reprezentanți ai Federației Ruse pentru a li se prezenta planul, în cazul în care oricine va reprezenta țara agresoare la acel moment va dori să pună, cu adevărat, capăt acestui război și să se întoarcă la o pace dreaptă", a declarat Andrii Yermak.

Chiar dacă invitația este doar o ipoteză în acest moment, ea reprezintă o schimbare semnificativă față de poziția fermă exprimată în trecut de Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a exclus discuții cu Rusia cât timp Vladimir Putin conduce această țară.

Reuters reamintește că președintele ucrainean și-a anunțat prima dată formula de pace la un summit din noiembrie 2022 al G20, grupul celor mai mari 20 de economii din lume.

Între condiții se numără restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și o retragere totală a trupelor rusești.

Kievul a susținut în mod repetat că nu va discuta cu Moscova până când toate trupele rusești nu vor părăsi teritoriul ucrainean.

La rândul său, Moscova a replicat de fiecare dată că nu există nicio bază pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina și că planul de pace al Kievului este absurd.

Update 09:40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru CNN că "milioane de oameni vor fi uciși" în războiul declanșat de Rusia dacă membrii Congresului SUA nu aprobă ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari menit să ajute Kievul să reziste în fața agresiunii.

El a fost chestionat în legătură cu declarația senatorului republican american J.D. Vance, potrivit căruia soarta războiului nu se va schimba chiar dacă Ucraina primește banii.

Zelenski a răspuns că nu e sigur că senatorul republican înțelege ce se întâmplă în Ucraina.

"Pentru a înțelege, trebuie să vii pe linia frontului pentru a vedea ce se întâmplă, să vorbești cu oamenii, apoi să mergi la civili pentru a înțelege... ce se va întâmpla cu ei fără acest sprijin. Și va înțelege că milioane de oameni vor fi uciși. Este un fapt", a continuat el. 

CNN amintește că senatorul republican a afirmat recent că SUA nu au capacitatea de producție pentru a produce suficientă muniție pentru Ucraina și a pentru a răspunde în același timp propriilor nevoi.

El a făcut apel la o pace negociată cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Update 08:30 Rusia a lansat 14 drone de atac şi mai multe rachete asupra Ucrainei în cursul nopții, iar sistemele de apărare antiaeriană ale Kievului au distrus nouă drone, precum şi trei rachete ghidate, deasupra regiunilor Harkov şi Dnipropetrovsk.

Anunțul a fost făcut, luni, de forţele aeriene ucrainene. 

Potrivit acestora, rușii au lansat spre ucraina două rachete S-300 şi o rachetă aer-sol Kh-31P.

Nu este clar, momentan, dacă acestea și-au atins țintele sau dacă au făcut victime.

Duminică, Moscova a anunțat că forțele sale au ocupat poziții în apropiere de Avdiivka şi Doneţk, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei să avanseze mai mult în Ucraina.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a spus, la rândul său, că forțele Kievului au respins 18 atacuri în apropiere de Avdiivka. 

Update 00:01 Aproximativ de 20 de şefi de stat şi de guvern, în majoritate din Uniunea Europeană, se vor reuni luni la Paris pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina, aflată într-o situație foarte dificilă după doi ani de război istovitor cu Rusia, transmite AFP.

Reuniunea de la Palatul Elysée va fi deschisă printr-o intervenție prin videoconferință de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban nu va fi prezent, dat fiind că în aceeași zi are loc în parlamentul de la Budapesta votul de ratificare a aderării Suediei la NATO. În schimb, premierul slovac Robert Fico va fi la Paris. Cele două ţări sunt cele mai reticente din UE faţă de Ucraina.

Vor participa de asemenea reprezentanți din SUA şi Canada, precum și șeful diplomației britanice, David Cameron.

Scopul este de a 'remobiliza şi examina toate mijloacele de a susține eficace Ucraina', indică Palatul Elysée.

"Este vorba despre a contrazice impresia că lucrurile sunt pe cale să se destrame, de a reafirma că nu suntem obosiți şi că suntem determinați să oprim invazia rusă. Vrem să-i trimitem un mesaj foarte clar lui Putin că nu va învinge în Ucraina", insistă președinția franceză.

Noi anunțuri privind ajutoare nu sunt prevăzute, dar participanții vor examina mijloace de 'a face mai bine şi în mod mai decisiv', în contextul în care, duminică, Kievul a afirmat că jumătate dintre armele occidentale promise sunt livrate cu întârziere.

"Fiecare face tot ce poate în materie de livrări de arme. Trebuie să putem toți împreună să facem mai bine, fiecare în funcție de capacitățile sale. Nu suntem nici resemnați, nici defetiști", arată președinția franceză, potrivit căreia 'nu va exista o victorie a Rusiei în Ucraina.

Câteva țări europene, printre care Germania, Franța și Italia, au semnat acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina în ultimele săptămâni, însă UE are dificultăți serioase în a-şi respecta angajamentele, mai ales în ce privește livrarea de obuze.

În același timp, ajutorul american, crucial pentru Kiev, este blocat de republicani în Camera Reprezentanților, pe care o controlează la limită.

Război în Ucraina, 25 februarie 2024 | Șeful Armatei ucrainene și ministrul Apărării, vizită în apropierea liniei de front

Război în Ucraina, 24 februarie 2024 | Zelenski, după doi ani de război al Rusiei în Ucraina: "Vom învinge!"

Război în Ucraina, 23 februarie 2024 | Consiliul Europei își reafirmă sprijinul "de neclintit” pentru Ucraina

Război în Ucraina, 22 februarie 2024 | Mai mulți muncitori ucraineni au fost răniți în urma unui atac asupra unei centrale electrice din Donețk

Război în Ucraina, 21 februarie 2024 | UE a aprobat al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, de la începerea războiului
 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close