Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 738. Rusia a lansat opt drone de atac de tip Shahed din Marea Neagră spre oraşul Odesa

Război în Ucraina, ziua 738. Rusia a lansat opt drone de atac de tip Shahed din Marea Neagră spre oraşul Odesa

Război în Ucraina, ziua 738. Rușii au lansat opt drone de atac de tip Shahed din Marea Neagră spre oraşul Odesa și spre regiune, iar premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda va contribui la finanțarea furnizării a 800.000 de obuze de artilerie pentru a ține în loc forțele rusești.

Război în Ucraina, ziua 738. Rusia a lansat opt drone de atac de tip Shahed din Marea Neagră spre oraşul Odesa
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Mar 2024   •   21:37

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Volodimir Zelenski: "Atacul cu dronă din Odesa ar fi putut fi evitat dacă Ucraina nu s-ar fi confruntat cu întârzieri în aprovizionarea cu arme"
  • Un copil de trei ani și o femeie cu bebelușul ei, printre victimele care și-au pierdut viața în urma atacului cu dronă în Odesa
  • Ofițeri de poliție ucraineni, ajunși la spital în urma atacului cu drone din Herson
  • Germania verifică dacă o videoconferință secretă despre războiul din Ucraina a fost interceptată
  • Un bărbat a fost ucis într-un atac rusesc asupra unui sat din regiunea Herson
  • Volodimir Zelenski cere sisteme suplimentare de apărare aeriană după atacurile cu drone de noaptea trecută
  • Bulgaria a încetat să mai importe ţiţei din Rusia 
  • Generalul Oleksandr Sîrskîi sugerează că a schimbat mai mulți comandanți
  • Opt persoane au fost rănite în urma atacului cu drone 
  • Rușii au lansat opt drone de atac de tip Shahed din Marea Neagră spre oraşul Odesa și spre regiune
  • Rusia a fost exclusă oficial din una dintre cele mai vechi organizații internaționale, Comisia Dunării
  • Rusia va crește limita de vârstă pentru mobilizarea subofițerilor de la 51 la 65 de ani
  • Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda va contribui la finanțarea furnizării a 800.000 de obuze de artilerie pentru a ține în loc forțele rusești
  • Președintele Ucrainei Voldimir Zelenski și prim-ministrul olandez Mark Rutte au semnat vineri un acord de garantare a securității în Harkov
  • Șeful Pentagonului avertizează: dacă Ucraina pierde războiul, NATO va lupta cu Rusia

Update 21.32 Volodimir Zelenski: "Atacul cu dronă din Odesa ar fi putut fi evitat dacă Ucraina nu s-ar fi confruntat cu întârzieri în aprovizionarea cu arme"

Volodimir Zelenski a declarat că atacurile ruseşti cu ajutorul dronelor Shahed, furnizate de Iran, "nu au nicio logică militară” şi au fost concepute doar pentru a ucide şi a intimida.

„Lumea ştie că teroarea poate fi combătută. Întârzierea furnizării de arme către Ucraina, sisteme de apărare antirachetă pentru a ne proteja poporul, duce, din păcate, la astfel de pierderi”, a spus el în discursul său video nocturn.

Președintele Ucrainei a numit cele mai tinere victime ale atacului ca fiind Tymofiy, în vârstă de patru luni, şi Mark, în vârstă de doi ani.

Update 20.00 Un copil de trei ani și o femeie cu bebelușul ei, printre victimele care și-au pierdut viața în urma atacului cu dronă în Odesa

Bilanțul morților după atacul cu dronă al rușilor asupra unui bloc din Odesa a crescut la șapte, printre care un copil de trei ani și o femeie împreună cu bebelușul ei, au declarat autoritățile regionale.

Un atac cu drone rusești asupra orașului Odesa, în această dimineață, a rănit și ucis mai multe persoane. Printre cei șapte răniți se numără și un băiat de trei ani, care este în prezent spitalizat pentru o rană la picior. Printre celelalte victime se numără o femeie însărcinată și o tânără de 26 de ani în stare gravă.

Se pare că drona a lovit etajul nouă al unei clădiri rezidențiale înalte. Două persoane au fost găsite moarte, îngropate sub dărâmături. Alte șapte persoane sunt în continuare date dispărute sub dărâmăturile clădirii.

Update 18.20 Ofițeri de poliție ucraineni, ajunși la spital în urma atacului cu drone din Herson

Doi ofițeri de poliție ucraineni au fost răniți și spitalizați în urma unui atac cu dronă lansat sâmbătă de forțele ruse în regiunea Herson, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei.

Ofițerii, în vârstă de 36 și 37 de ani, fac parte din departamentul de poliție din districtul Kakhovskyi. Ofițerii au fost internați în spital după ce au suferit răni care nu le pun viața în pericol în mai multe părți ale corpului.

La mai bine de un an după ce Ucraina a eliberat zone de teritorii de pe malul vestic al râului în regiunea Herson, Rusia își continuă puternic atacurile.

Update 15:15. Ministerul german al Apărării verifică dacă o videoconferință confidențială despre războiul din Ucraina a fost ascultată. Suspiciunile au apărut după apariția unei înregistrări pe rețelele sociale din Rusia, relatează AFP, citată de The Guardian.

Este vorba despre o înregistrare audio de 38 de minute, publicată vineri de șefa canalului de televiziune rusesc de stat RT, Margarita Simonian, care afirmă că prezintă o discuție a unor ofițeri ai armatei germane despre lovirea Crimeei.

Update 14:00. Forțele rusești au atăcat sâmbătă, 2 martie, satul Stanislav din regiunea Herson. Un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost ucis pe stradă, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin, relatează The Kyiv Independent.

Cu o populație de aproape 5.000 de locuitori înainte de război, satul Stanislav se află la aproximativ 35 de kilometri vest de orașul Herson.

Forțele ucrainene au eliberat orașul Herson și alte așezări regionale de pe malul vestic al râului Nipru, precum Stanislav, în contraofensiva din toamna anului 2022.

Update 12:30.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere partenerilor internaționali să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană și rachete, după atacurile rusești cu drone din timpul nopții, relatează Ukrainska Pravda.

”Una dintre dronele inamice a lovit o clădire rezidențială din Odesa. Au fost distruse 18 apartamente. (…) Avem nevoie de mai multă apărare aeriană din partea partenerilor noștri. Este necesar să consolidăm scutul aerian ucrainean pentru a adăuga protecție poporului nostru împotriva terorii rusești. Mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe rachete de apărare aeriană – aceasta este ceea ce salvează vieți”, a transmis Volodimir Zelenski, printr-un mesaj publicat pe Facebook. Atacuri au avut loc și în regiunile ucrainene Harkov și Sumî.

Update 11:30. Bulgaria a încetat să mai importe ţiţei din Rusia înainte de termen în cadrul măsurilor adoptate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

Update 10:30. La mai puțin de o lună de când a fost numit noul șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi sugerează că a schimbat mai mulți comandanți.

Update 09:30. Numărul răniților atacul cu drone rusești asupra orașului Odesa a crescut la 8. Salvatorii caută în continuare șase persoane, notează Reuters.

Update 08:30. Forţele de Apărare "Sud" din Ucraina raportează că, în noaptea de 1 spre 2 martie, rușii au lansat opt drone de atac de tip Shahed din Marea Neagră spre oraşul Odesa și spre regiune.

Şapte dintre cele opt drone ruseşti au fost doborâte de forţele ucrainene. O altă dronă, însă, a lovit o clădire cu nouă etaje din Odesa, situată într-un cartier rezidențial. O parte dintr-o scară cu 18 apartamente a fost distrusă, anunța inițial RBC citat de Rador Radio România.
 Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda va contribui la finanțarea furnizării a 800.000 de obuze de artilerie pentru a ține în loc forțele rusești, potrivit Reuters.

”Olanda va contribui la inițiativa Republicii Cehe de a achiziționa 800.000 de obuze de artilerie”, a declarat el într-o conferință de presă, precizând că acestea vor ajunge în câteva săptămâni.

De asemenea, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, e de părere că, dacă Ucraina va pierde războiul cu Rusia, NATO va lupta împotriva Rusiei.

Secretarul american al Apărării a mai adăugat că aprobarea unei finanțări mai mari pentru Kiev este un factor important pentru a preveni o situație critică.

Declarația a fost făcută în timpul unei audieri a lui Austin în Comisia pentru Servicii Armate a Congresului.

Război în Ucraina, 1 martie 2024 | Șeful Pentagonului avertizează: dacă Ucraina pierde războiul, NATO va lupta cu Rusia

Război în Ucraina, 29 februarie 2024 |  Vladimir Putin: "Consecințele pentru potențialii invadatori ai Rusiei vor fi mult mai tragice decât în trecut"

Război în Ucraina, 28 februarie 2024 |  Ursula von der Leyen: "Pentru UE, amenințarea unui război nu e exclusă"

Război în Ucraina, 27 februarie 2024 | Radu Tudor: NATO și UE nu vor discuta niciodată, instituțional, trimiterea de trupe în Ucraina

Război în Ucraina, 26 februarie 2024 | Zelenski: Milioane de oameni vor fi uciși dacă Ucraina nu primește ajutorul militar blocat de republicani în Congresul SUA

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close