Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 743. "Nu ne vom lăsa intimidați!" | Premierul Greciei, reacție la București, după ce racheta rusească a explodat la câteva sute de metri de el, la Odesa

Război în Ucraina, ziua 743. "Nu ne vom lăsa intimidați!" | Premierul Greciei, reacție la București, după ce racheta rusească a explodat la câteva sute de metri de el, la Odesa

Război în Ucraina, ziua 743. Premierul Greciei le cere, la București, partenerilor Ucrainei să nu se lase intimidați, după ce era să fie ucis de o rachetă trimisă de trupele lui Putin asupra Odesei. Zelenski îl trimite la Londra pe generalul pe care l-a demis din fruntea armatei.

Război în Ucraina, ziua 743. "Nu ne vom lăsa intimidați!" | Premierul Greciei, reacție la București, după ce racheta rusească a explodat la câteva sute de metri de el, la Odesa
Sursa foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2024   •   20:32

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Zelenski aprobă trimiterea generalului Valeri Zalujnîi ambasador la Londra, după ce l-a demis de la șefia armatei
  • Premierul Greciei, reacție la București, după ce racheta rusească a explodat la câteva sute de metri de el, la Odesa
  • Macron promite "sprijin de neclintit" Republicii Moldova
  • Consilier ucrainean: Nu poate fi exclusă varianta că rușii au vrut să-l omoare pe Zelenski la Odesa
  • Atac cu bombe ghidate în oraşul ucrainean Vovchans'k. O femeie a murit
  • Un ofițer rus de rang înalt nu exclude un război pe scară largă în Europa
  • Statul major al Ucrainei a anunțat că au fost 21 de atacuri separate lângă Avdiivka
  • Patru răniți și clădiri distruse în regiunea Herson, în urma bombardamentelor ruse
  • Iulia Navalnaia şi Olena Zelenska au declinat invitaţiile la discursul lui Biden, confirmă Casa Albă
  • Statul Major: 92 de lupte între ucrainenei și ruși pe front, în ultima zi
  • ISW: Întârzierea ajutorului occidental va amâna eforturile ucrainene de a recâștiga inițiativa pe front
  • Atac cu drone la Odesa, lângă locul în care se aflau președintele Ucrainei și premierul Greciei
  • Atac cu rachete al Rusiei în Ucraina, un mort și șapte răniți
  • Zelenski se va întâlni cu premierul grec la Odesa
  • Cehia și Olanda își accelerează eforturile pentru înarmarea Ucrainei, în condițiile în care ajutorul american este blocat în Congres
  • Rusia a atacat Ucraina cu peste 40 de drone iar alertele aeriene au durat până la patru ore

Update 20:58 Generalul Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, a fost trimis ambasador în Marea Britanie, la aproximativ o lună după ce a fost înlocuit din funcție de președintele Volodimir Zelenski.

Marea Britanie este un aliat-cheie al Kievului în războiul pornit de Rusia în februarie 2022.

"Președintele a aprobat candidatura lui Valeri Zalujnîi pentru postul de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Regatul Unit", a precizat, joi, ministerul ucrainean de Externe.

La începutul lunii februarie, Volodimir Zelenski l-a înlocuit pe generalul Valeri Zalujnîi cu general-colonelul Oleksandr Sîrski, care a avut anterior, din 2019, comanda Forțelor Terestre ucrainene din 2019.

Zalujnîi și Zelenski s-au confruntat anterior din cauza strategiilor lor diferite, în tentativa de a depăși eșecurile Ucrainei pe câmpul de luptă în ultimele luni.

Oleksandr Sîrski este un militar care s-a născut în Rusia și are 58 de ani.

Update 19:31 Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat, la București, necesitatea urgentă ca parterii Ucrainei să continue să ajute țara atacată de Rusia.

Presa internațională notează că apelul vine la câteva ore după ce Mitsotakis a experimentat pe viu războiul, la Odesa, fiind la un pas de moarte după ce o rachetă rusească a explodat la câteva sute de metri de delegația sa.

Premierul grec vizita orașul însoțit de președintele Zelenski într-o vizită ce s-a dorit secretă.

Adresându-se Congresului Partidului Popular European, desfășurat miercuri și joi în capitala României, el a declarat: "Cred că avem, cu toții, un mesaj pentru Kremlin: nu ne vom lăsa intimidați!"

Update 17:31 Igor Jovkva, un consilier diplomatic ucrainean de rang înalt, a declarat pentru CNN că nu se poate exclude ca atacul de miercuri, de la Odesa, cu rachete rusești, să fi vizat în mod direct delegația preșdintelui Zelenski și a premierului grec, Kyriakos Mitsotakis.

"Într-adevăr, a fost la mai puțin de 500 de metri de noi. Nu poți exclude că a fost îndreptată împotriva delegației președintelui Zelenski sau a delegației oaspetelui străin", a spus el.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat, joi, că Rusia nu a vizat delegația lui Volodimir Zelenski în atacul cu rachete de ieri.

Medvedev a adăugat că, dacă ar fi vrut să lovească delegația perședintelui ucrainean și a premierului grec la Odesa, Rusia și-ar fi atins ținta.

Update 16:31 Președintele francez Emmanuel Macron a promis, joi, "sprijinul de neclintit" al țării sale pentru Republica Moldova, în contextul în care tensiunile dintre această țară est-europeană și separatiștii pro-ruși sunt în creștere.

"Franța își reafirmă sprijinul său de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional", a spus Macron într-o declarație comună cu președinta Maia Sandu, aflată în vizită la Paris.

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina vecină, Republica Moldova se confruntă cu "provocări multiple cauzate de conflictul de la frontierele sale", se arată în declarație.

În fruntea listei de preocupări se află regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, ai cărei lideri politici au cerut, săptămâna trecută, ajutorul Moscovei pentru "protecție".

Există o îngrijorare tot mai mare că acest teritoriu ar putea deveni un nou punct fierbinte în conflict, Moldova "confruntându-se cu intensificarea atacurilor hibride", au declarat cei doi președinți.

Macron și Sandu au semnat un acord de apărare Chișinău-Paris, precum și o "foaie de parcurs economică".

Update 14:45. Atac cu bombe ghidate în oraşul ucrainean Vovchans'k. O femeie a murit

"Regiunea Harkiv: inamicul aruncă bombe ghidate asupra așezărilor civile, sunt victime. Astăzi, la ora 10:00, aeronava inamică a bombardat sectorul rezidențial al orașului Vovchansk cu bombe aeriene ghidate. Aproximativ 12 case particulare au fost avariate sau distruse de explozii puternice. Una dintre care a fost lovită direct de o bombă care a ucis o femeie de 40 de ani”,  informează Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

Update 13:25. Un ofițer rus de rang înalt nu exclude un război pe scară largă în Europa

General-colonelul Vladimir Zarudniţki, şeful Academiei Militare a Statului Major general al armatei ruse, a avertizat că actualul conflict din Ucraina ar putea escalada într-un război pe scară largă în Europa şi a declarat că probabilitatea ca forţele Moscovei să se implice într-un nou conflict cresc semnificativ, informează Reuters.

General-colonelul rus a făcut aceste declaraţii într-un articol pentru „Gândirea militară", o publicaţie a Ministerului Apărării rus, a relatat joi agenţia de presă rusă RIA, notează Agerpres.

"Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina - de la extinderea participanţilor la 'forţele proxy' folosite pentru confruntarea militară cu Rusia până la un război pe scară largă în Europa - nu poate fi exclusă", a afirmat militarul rus, citat de RIA.

"Sursa principală a ameninţărilor militare la adresa statului nostru este politica antirusă a Statelor Unite şi a aliaţilor săi, care duc un nou tip de război hibrid pentru a slăbi Rusia în orice mod posibil, a-i limita suveranitatea şi a-i distruge integritatea teritorială", a susţinut înaltul ofiţer rus.

"Probabilitatea ca statul nostru să fie atras intenţionat în noi conflicte militare este în creştere semnificativă", a adăugat el.

Războiul din Ucraina a provocat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina, aminteşte Reuters.

Comentariile general-colonelului Vladimir Zarudniţki intervin într-un moment în care Occidentul se străduieşte să ajute Ucraina cu mai multe arme şi finanţare după contraofensiva eşuată a Kievului din vara trecută şi după ce forţele ruse au recăpătat iniţiativa pe câmpul de luptă.

Militarul rus a pledat pentru o serie de schimbări în modul în care Rusia îşi organizează armata şi securitatea, a adăugat RIA, inclusiv punerea unui accent mai mare pe nevoia de a se baza pe ceea ce el a numit ţări prietene pentru a asigura securitatea Rusiei şi consolidarea întregii societăţi ruse în jurul nevoilor sale de apărare.

Update 11:35. Statul major al Ucrainei a anunțat că au fost 21 de atacuri separate lângă Avdiivka

Ucrainenii anunță că în ultimele 24 de ore s-au dat lupte grele lângă Avdiivka. Orașul a fost ocupat recent de ruși, iar luptele s-au mutat în împrejurimi. Zeci de atacuri ale rușilor au fost respinse, mai anunță ucrainenii.

Statul major al Ucrainei a anunțat că au fost 21 de atacuri separate lângă Avdiivka, potrivit Sky News. Rușii continuă operațiunile militare la vest de orașul ocupat recent.

"Apărătorii ucraineni au respins 21 de atacuri inamice în vecinătatea așezărilor Berdychi, Tonen’ke, Pervomais’ke și Nevel’s’ke”, a anunțat joi Statul major al Ucrainei.

În ultimele săptămâni, în zonă se concentrează atacurile rușilor. Experții spun că aceștia încearcă să facă o gaură în mijlocul liniei de front lungă de 1.500 km.

Update 10:30. Patru răniți și clădiri distruse în regiunea Herson, în urma bombardamentelor ruse

Patru persoane au fost rănite miercuri în regiunea Herson, ca urmare a bombardamentelor ruse, a anunțat joi șeful Administrației Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

"Ieri, inamicul a tras asupra Zolota Balka, Beryslav, Vesele, Lvove, Dudchany, Mykhailivka, Veletenske, Antonivka, Sadove, Stanislav, Novoberyslav și orașul Herson. Patru persoane au fost rănite în urma agresiunii ruse”, a transmis oficialul ucrainean

Armata rusă a vizat în special zonele rezidențiale ale așezărilor din regiune, iar 16 case private au fost avariate.

Update 09: 50. Iulia Navalnaia şi Olena Zelenska au declinat invitaţiile la discursul lui Biden, confirmă Casa Albă

Atât Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, cât şi Olena Zelenskaia, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declinat invitaţiile de a asista la discursul pe care preşedintele american Joe Biden îl va ţine joi în Congres, a indicat miercuri Casa Albă, transmite dpa, citat de Agerpres.

Iulia Navalnaia şi Olena Zelenska fuseseră invitate ca oaspete la discursul anual despre Starea Uniunii, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, răspunzând unei întrebări.

"Casa Albă a invitat-o, într-adevăr, pe dna Zelenska la (discursul despre) Starea Uniunii, dar ea nu poate fi prezentă. V-aş îndemna să vă adresaţi Ucrainei pentru a afla motivul, dar a primit (...), într-adevăr, o invitaţie din partea noastră", le-a spus Karine Jean-Pierre reporterilor.

"Dna Navalnaia a fost, într-adevăr, invitată personal de preşedinte. Ea nu a putut asista. V-aş invita să i vă adresaţi pentru a explica de ce, dar da, a fost invitată", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Biroul Olenei Zelenskaia a indicat pentru Politico că soţia preşedintelui ucrainean nu poate asista din cauza unor suprapuneri de programare.

Cu toate acestea, cotidianul The Washington Post a citat persoane la curent cu decizia Kievului care au afirmat că prezenţa potenţială a Iuliei Navalnaia le-ar fi provocat disconfort ucrainenilor date fiind declaraţiile defunctului său soţ cu privire la Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, ca aparţinând Rusiei.

Acelaşi cotidian a scris că, potrivit purtătorului de cuvânt al Iuliei Navalnaia, aceasta nu poate asista la discursul lui Biden din cauza stării de oboseală.

Discursul oficial adresat celor două camere ale Congresului îi oferă în mod tradiţional preşedintelui ocazia de a face bilanţul principalelor probleme de politică şi de a stabili direcţiile viitoare ale guvernului său. Este probabil că Biden va aborda din nou şi tema invaziei ruse în Ucraina, în contextul blocajului actual din Congres în privinţa pachetului de ajutor militar de 60 miliarde de dolari.

Update 08:30. Statul Major: 92 de lupte între ucrainenei și ruși pe front, în ultima zi

Rușii au atacat în 7 direcții, cel mai activ în Avdiivka și Novopavliv, în ultima zi având loc 92 de ciocniri de luptă pe front, a anunțat joi dimineață Statul Major al Forțelor armate ale Ucrainei.

Potrivit raportului, rușii au lansat 6 rachete și 90 de lovituri aeriene și au bombardat pozițiile trupelor ucrainene.

De asemenea, peste 100 de așezări din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Mikolaiv au fost sub focul de artilerie.

Update 07:40. ISW: Întârzierea ajutorului occidental va amâna eforturile ucrainene de a recâștiga inițiativa pe front

Întârzierea livrărilor de ajutor militar din partea aliaților occidentali va tergiversa eforturile forțelor ucrainene de a restabili inițiativa pe întreaga linie a frontului, avertizează analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Potrivit acestora, deficitul de materiale obligă forțele ucrainene să mobilizezr mai mult personal, iar incertitudinea privind ajutorul viitor limitează planificarea operațională ucraineană, transmite Unian.

„Întârzierile în furnizarea de asistență critică vor forța Ucraina să ia decizii dificile cu privire la alocarea resurselor între viitoarele operațiuni de contraofensivă importante din punct de vedere operațional și operațiunile defensive ucrainene în curs împotriva invadatorilor ruși care dețin acum inițiativa”, explică analiștii ISW.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia pregătește o nouă operațiune ofensivă, care va începe la sfârșitul lunii mai sau în vară. Zelenski spune că acest lucru va întârzia și mai mult oportunitatea Ucrainei de a pregăti și lansa contraofensiva.

Executivul american consideră că este prea devreme pentru a spune dacă atacul din Odesa de miercuri, care a provocat moartea a cinci oameni, l-a vizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se afla în orașul din sudul Ucrainei împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, relatează AFP.

Atacurile rusești de miercuri de la Odesa reamintesc "nevoia urgentă" a ajutorului militar pentru Ucraina și, în special, "de sisteme de apărare antiaeriană", a comentat miercuri un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

Miercuri, mai multe explozii s-au înregistrat la mai puţin de 200 de metri de convoiul oficial de vehicule în care se aflau preşedintele Ucrainei şi premierul grec, înainte ca ei să se întâlnească în oraşul ucrainean Odesa, oraş-port la Marea Neagră, a transmis agenţia EFE.

Potrivit televiziunii private greceşti SKAI, exploziile au fost provocate de un atac rusesc cu drone. Imediat după explozii, vehiculele care transportau delegaţia greacă au fost deviate de pe traseul stabilit, conform instrucţiunilor autorităţilor ucrainene, relatează acelaşi post.

Nu este clar dacă dronele au lovit o ţintă anume ori au explodat în urma doborârii lor de către antiaeriana ucraineană, incidentul survenind în timpul unui atac rusesc mai amplu cu drone şi rachete asupra unor ţinte în zona Odesei.

Război în Ucraina, 6 martie 2024 | Atac cu drone lansat de ruși la Odesa. Zelenski şi premierul grec au fost la un pas de moarte

Război în Ucraina, 5 martie 2024 | Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru doi ofițeri ruși de rang înalt

Război în Ucraina, 4 martie | Moscova acuză Germania că pregătește un război cu Rusia

Război în Ucraina, 3 martie 2024 | Rușii au bombardat din nou regiunile Donețk și Zaporojie

Război în Ucraina, 2 martie 2024 | Rusia a lansat opt drone de atac de tip Shahed din Marea Neagră spre oraşul Odesa

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close