Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 626. Ucraina sărbătorește astăzi un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă

Război în Ucraina, ziua 626. Ucraina sărbătorește astăzi un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă

Război în Ucraina, ziua 626. Ucraineni au sărbătorit astăzi un an de la eliberarea orașului Herson, de sub ocupația rusă.

Război în Ucraina, ziua 626. Ucraina sărbătorește astăzi un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupația rusă
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Noi 2023   •   14:52

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraineni au sărbătorit astăzi un an de la eliberarea orașului Herson, de sub ocupația rusă
  • Capitala Kiev a fost atacată pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă
  • Două explozii puternice au fost auzite în centrului Kievului
  • Acord Cehia-Taiwan pentru lucrările de reconstrucție din Ucraina
  • Dronele ucrainene au scufundat două ambarcațiuni rusești în Crimeea
  • Armata rusă încearcă să încercuiască Avdiivka și să ocupe o uzină strategică
  • Kremlinul spune că Rusia nu are nicio obligație să spună unde este ținut un jurnalist ucrainean condamnat
  • UE are un "Plan B” dacă Ungaria se opune ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Update 20:00 Numărul vagoanelor care se îndreaptă către porturile din regiunea ucraineană Odesa a înregistrat o creștere semnificativă în ultima săptămână, datorită succesului coridorului alternativ de export de la Marea Neagră, a anunțat joi un oficial al căilor ferate din Ucraina.

Valeri Tkaciov, director adjunct al departamentului comercial al Căilor Ferate Ucrainene, a comunicat prin intermediul platformei Facebook că în ultima săptămână numărul vagoanelor încărcate cu cereale și îndreptate spre porturile din regiunea Odesa a crescut cu peste 26%, trecând de la 4.227 la 5.341. De asemenea, a menționat că în fiecare zi au fost descărcate în silozurile porturilor până la 970 de vagoane.

Comparativ cu săptămâna precedentă, când numărul vagoanelor crescuse cu aproximativ 50%, această evoluție indică o tendință ascendentă continuă.

Guvernul ucrainean are așteptări ridicate pentru recolta de cereale și semințe oleaginoase în 2023, estimând o producție de 79 de milioane de tone. Cu un excedent exportabil prognozat de aproximativ 50 de milioane de tone pentru perioada 2023/24, exporturile reprezintă o componentă semnificativă a strategiei economice a țării.

Update 17:00 Ucraina a anunţat sâmbătă că a doborât aproximativ două treimi din cele 31 de drone de atac lansate peste noapte, majoritatea în zonele din prima linie a frontului, de Moscova, care a vizat şi capitala Kiev în cursul dimineţii, potrivit AFP.

"Nouăsprezece drone de atac Shahed-136/131 au fost distruse. Ocupanţii ruşi au trimis majoritatea dronelor de atac în zonele din prima linie", au transmis forţele aeriene, adăugând că Rusia a folosit, de asemenea, mai multe rachete.

Ucraina se aşteaptă la o înmulţire a acestor atacuri în această iarnă, după loviturile de iarna trecută care au vizat reţeaua energetică a Ucrainei, lăsând mii de oameni fără căldură sau electricitate pentru perioade lungi de timp.

"După o lungă pauză de 52 de zile, inamicul şi-a reluat atacurile cu rachete asupra Kievului!", a declarat şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene, Serghei Popko, pe serviciul de mesagerie Telegram.

Jurnaliştii AFP din centrul Kievului au auzit două explozii puternice şi au văzut dungi pe cer în zori. Sirenele de raid aerian au sunat la scurt timp după aceea.

Nu au fost raportate victime sau pagube materiale în capitală sâmbătă dimineaţă.

Cu toate acestea, două rachete au aterizat pe un câmp între două zone rezidenţiale din regiunea Kiev, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Ruslan Kravcenko. Cinci clădiri de apartamente au fost avariate, cu acoperişuri şi ferestre sparte, a adăugat el.

Update 14:00 Ucraineni au sărbătorit astăzi un an de la eliberarea orașului Herson, de sub ocupația rusă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj la un an de la eliberarea orașului Herson de sub ocupație rusă.

Într-o postare pe o rețea de socializare, președintele ucrainean a mulțumit tuturor celor care lucrează în prezent în Herson pentru a proteja poporul.

"Astăzi este prima aniversare de la eliberarea Hersonului de sub ocupația rusă. Orașul erou. Oraș-simbol. Orașul speranței.

Orașul poporului nostru, care nu s-a supus forțelor ostile și ne-a inspirat pe noi toți și întreaga lume cu rezistența lor.

Anul trecut, întregul sud al Ucrainei s-a convins că Rusia nu vine niciodată "pentru totdeauna”, indiferent de câte ori o repetă.

Pentru că Ucraina se întoarce mereu! Când ne cunoaștem scopul. Când este un scop comun. Când suntem în unitate. Și când îi unim pe alții în jurul obiectivului ucrainean.

Mulțumesc tuturor celor care lucrează acum în Herson pentru a ne proteja poporul!

Mulțumesc tuturor celor care luptă pe malul stâng al Hersonului de dragul Ucrainei! Mulțumesc tuturor celor care apără viața ucraineană!”, a transmis Zelenski.

Update 10:30 Capitala Kiev a fost atacată pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă.

Orașul Kiev a fost atacat pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă. Explozii puterice s-au auzit într-o zonă a orașului, iar locuitorii au fost îndemnați să rămână în adăposturi, potrivit Sky News.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că au fost "explozii puternice” într-o parte a orașului, îndemnând locuitorii să „rămână în adăposturi”.

A fost primul atac asupra capitalei de la sfârșitul lunii septembrie.

"Pe malul stâng s-au auzit explozii puternice. Conform informațiilor preliminare, forțele de rachete balistice antiaeriene au funcționat. Teroarea continuă. Stați la adăposturi!", a transmis Vitali Klitschko pe Telegram.

Nu există informații despre victime. Alertele aeriene pentru Kiev și o regiune din apropiere au fost pornite cu doar câteva minute înainte ca exploziile să fie auzite.

Update 09:40 Două explozii puternice au fost auzite în centrului Kievului.

Două explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului, sâmbătă dimineaţă, cu puţin timp înainte ca sirenele de raid aerian să sune în capitala ucraineană, care este vizată în mod regulat de rachete ruseşti.

"Conform informaţiilor preliminare, apărarea aeriană a acţionat împotriva armelor balistice. Alerta continuă, rămâneţi în adăposturi”, a transmis primarul oraşului, Vitali Kliciko, pe Telegram, relatează AFP şi Reuters.

"Nu au fost raportate victime până acum”, a adăugat el mai târziu.

Jurnaliştii AFP au văzut două linii de fum alb pe cer, probabil lăsate de două rachete ucrainene de apărare aeriană, chiar înainte de cele două explozii.

Sirenele de raid aerian au sunat apoi în capitală, ultima dată lovită de atacuri ruseşti la sfârşitul lunii septembrie.

Iarna trecută, loviturile sistematice asupra sistemului energetic al Ucrainei au lăsat în mod regulat mii de case fără încălzire.

Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa a desfăşurat noi sisteme de apărare aeriană furnizate de aliaţii săi occidentali, în aşteptarea unui nou val de atacuri ruseşti asupra infrastructurii sale energetice.

Update 08:00 Acord Cehia-Taiwan pentru lucrările de reconstrucție din Ucraina,

Taiwan și Cehia au semnat un acord prin care se angajează să colaboreze în cadrul lucrărilor de reconstrucție din Ucraina, potrivit Sky News.

Conform prevederilor acordului, Taiwan și Cehia vor colabora în cadrul operațiunilor privind reconstrucția sistemelor de apă și energie.

"Suntem foarte fericiți că țara care ne apără, Ucraina, este sprijinită de marele nostru aliat și prieten, Taiwan, împreună cu noi", a declarat trimisul guvernului ceh Tomas Kopecny, în cadrul unei ceremonii la Ministerul de Externe din Taiwan.

Acordul a fost semnat deși Taiwan și Cehia nu au legături diplomatice oficiale.

Update 00:00 Dronele ucrainene au atacat și au scufundat două nave de debarcare rusești în Crimeea, a anunțat, vineri, agenția de informații militare a Ucrainei, potrivit Reuters.

Serviciile de informații militare susțin că cele două nave au fost lovite în timpul nopții. Atacul a avut loc în Golful Vuzka, în partea de vest a peninsulei.

Ucrainenii spun că este vorba despre o navă de debarcare din clasa Akula și alta din clasa Serna.

"Rezultatele serviciilor de informații desfășurate la 10 noiembrie 2023 în apropiere de Golful Vuzka, în Crimeea ocupată temporar, arată că, în urma unui atac cu drone navale, două nave de debarcare rusești de mici dimensiuni au fost distruse.

Ca urmare a atacului, ambele nave s-au dus la fund, Akula imediat, iar Serna după încercări de a o salva", se arată în raportul ucrainenilor.

Armata ucraineană a mai transmis că navele erau dotate cu echipaj și erau încărcate cu vehicule blindate. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente, potrivit Mediafax.

Război în Ucraina, 10 noiembrie 2023 | Lupte grele la Avdiivka. Armata rusă încearcă să ocupe o uzină strategică

Război în Ucraina, 9 noiembrie 2023 | Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zona, atacată din trei direcții

Război în Ucraina, 8 noiembrie 2023 | Bruxellesul recomandă începerea negocierilor de aderare cu Ucraina 

Război în Ucraina, 7 noiembrie 2023 | Zelenski, apel la concentrarea pe victorie: "Trebuie să ne gândim la apărarea țării noastre"

Război în Ucraina, 6 noiembrie 2023 | Zelenski despre negocierile de pace cu Rusia: "Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close