Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 621. Zelenski despre negocierile de pace cu Rusia: "Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii"

Război în Ucraina, ziua 621. Zelenski despre negocierile de pace cu Rusia: "Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii"

Război în Ucraina, ziua 621. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-un interviu pentru postul american NBC, că „nu este pregătit” pentru discuţii cu Rusia, cât timp aceasta nu îşi retrage trupele din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 621. Zelenski despre negocierile de pace cu Rusia: "Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Noi 2023   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelensky îl invită pe Trump în Ucraina
  • Ucraina spune că șansele de victorie în fața Rusiei sunt compromise din cauza Occidentului
  • Oficialii UE au reafirmat luni importanța ca Uniunea să fie alături de Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei
  • Putin spune că unele arme occidentale pentru Ucraina ajung în mâinile talibanilor
  •  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că moartea a 19 soldați într-o lovitură cu rachete rusești în cadrul unei ceremonii militare a fost o "tragedie care ar fi putut fi evitată"
  • Vladimir Putin ar putea rămâne la conducerea Rusiei cel puţin până în 2030
  • 20 de case, distruse în urma atacurilor ruse din Odesa
  • Un mort și 19 răniți în urma atacurilor ruse din ultima zi
  • Rusia a pierdut 305.970 de soldaţi în Ucraina de la începul războiului
  • Armata ucraineană continuă operațiunile de asalt asupra Bahmut
  • Kiev: Raid rusesc la Odesa, cel puţin cinci răniţi
  • Zelenski afirmă că 'nu este pregătit' pentru discuţii cu Rusia
  • Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina
  • Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală cu propulsie nucleară
  • Noul submarin cu propulsie nucleară al Rusiei a efectuat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava
  • Zelenski spune că războiul nu e în impas și că e nevoie de mai mult ajutor pentru apărarea aeriană
  • Oficialii occidentali abordează cu Kievul problema unor posibile negocieri de pace cu Moscova
  • Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski
  • Ucraina a început urmărirea penală împotriva patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse
  • UE va fi alături de Ucraina "cât va fi nevoie", promite Von der Leyen

Update 22:30.  Adjunctul șefului statului major general al armatei ucrainene a fost ucis de o bombă ascunsă într-un cadou pentru ziua sa de naștere 

Victima a primit un pachet ce părea a fi un cadou cu o sticlă de alcool și două pahare. Bărbatul a adus pachetul în casă, iar atunci când l-a desfăcut acesta a explodat. Soția victimei a povestit cum cadoul i-a explodat bărbatului în mâini. 

Update 22:00. Zelensky îl invită pe Trump în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a invitat pe Donald Trump să viziteze Ucraina , după ce fostul președinte american a susținut că ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva războiului Ucrainei în termen de 24 de ore dacă va câștiga realegerea anul viitor.

Zelensky a pus la îndoială afirmația lui Trump într-un interviu pentru „Meet the Press” de la NBC, difuzat duminică, și l-a invitat să viziteze Ucraina pentru a vedea el însuși amploarea invaziei Rusiei.

Update 19:30. Ucraina spune că șansele de victorie în fața Rusiei sunt compromise din cauza Occidentului

Aliaţii occidentali ai Kievului încă nu au o idee clară despre cum vor să se încheie războiul din Ucraina, ceea ce reprezintă o „problemă serioasă”, care compromite şansele de victorie ale Ucrainei şi din cauza căreia coaliţia care sprijină Ucraina pierde miliarde de dolari, a declarat, într-un interviu telefonic cu EFE, fostul ministru al Apărării ucrainean, Andri Zagorodniuk, potrivit Agerpres.

Absenţa unor obiective occidentale concrete în acest război  s-a tradus într-un ajutor trimis cu ţârâita care a lăsat Ucraina fără mijloace suficiente pentru a realiza progrese substanţiale în momente decisive.

Update 18:40. Oficialii UE au reafirmat luni importanța ca Uniunea să fie alături de Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, afirmând că o înfrângere a armatei ucrainene ar fi o înfrângere pentru Uniunea Europeană.

Vorbind în fața ambasadorilor UE reuniți la Bruxelles, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a condamnat lipsa de respect a Rusiei față de viețile omenești, inclusiv față de proprii soldați, și a insistat asupra importanței continuării sprijinului acordat Ucrainei. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, datorită sprijinului internațional și a determinării continue a Ucrainei, războiul va "rămâne un eșec strategic pentru Kremlin".

Update 18:00. Putin spune că unele arme occidentale pentru Ucraina ajung în mâinile talibanilor

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că unele arme occidentale furnizate Ucrainei își găsesc drumul către Orientul Mijlociu prin piața ilegală de arme și sunt vândute talibanilor.

"Acum ei spun: armele intră în Orientul Mijlociu din Ucraina. Bineînțeles că sunt pentru că sunt vândute. Și sunt vândute talibanilor și de acolo merg oriunde”, spune Putin, conform Reuters. 

Ucraina spune că păstrează un control strict asupra oricăror arme care i-au fost furnizate, dar unii oficiali occidentali de securitate și-au exprimat îngrijorarea, iar Statele Unite au cerut Ucrainei să facă mai mult pentru a aborda problema mai largă a corupției .

Cei mai mari opt donatori occidentali ai Ucrainei conduși de Statele Unite și-au luat angajamente militare față de Ucraina în valoare totală de cel puțin 84 de miliarde de euro (90 de miliarde de dolari), potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, care urmărește donatorii .

Update 16:10. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că moartea a 19 soldați într-o lovitură cu rachete rusești în cadrul unei ceremonii militare a fost o "tragedie care ar fi putut fi evitată".

Astăzi, ministrul apărării a deschis o anchetă penală asupra ofițerilor militari care au organizat ceremonia de decernare a premiilor într-un sat din prima linie. Soldații erau din Brigada 128 Separată de Asalt Munte din Zakarpattia. Recunoașterea ucraineană a atacului și numărul celor uciși îl fac unul dintre cele mai mortale atacuri militare raportate public. Alte zeci de militari au fost răniți.

Biroul de Investigații de Stat a declarat că își propune să tragă la răspundere oficialii militari pentru evenimentul Ziua Forțelor Rachete și Artileriei, desfășurat vineri lângă linia frontului în Zaporizhzhia. Dronele de recunoaștere rusești ar fi putut observa cu ușurință adunarea aglomerată. 

Măcelul a stârnit un val de critici în rândul ucrainenilor pe rețelele de socializare pentru planificarea evenimentului atât de aproape de câmpul de luptă. Unele cifre au susținut că numărul morților este mai mare. Se pare că în regiune a fost anunțată o perioadă de doliu de trei zile, cu steaguri arborate în berb.

Update 14:50. Vladimir Putin ar putea rămâne la conducerea Rusiei cel puţin până în 2030

Vladimir Putin a decis să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al Rusiei. Surse citate de Reuters susţin că liderul de la Kremlin consideră că "trebuie să conducă Rusia în această perioadă care este cea mai periculoasă din ultimele decenii".

Aşadar, Vladimir Putin ar putea sta la putere cel puţin până în 2030. Sursele, care au dorit însă să rămână anonime, susţin că pregătirile pentru alegeri au început deja pentru Vladimir Putin, care este cotat cu 80% în sondaje. Aleegerle sunt de altfel o formalitate.

Mulţi diplomaţi străini au declarat deja că se aşteaptă ca Putin să rămână la putere pe viaţă, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, declara în septembrie că dacă va decide să candideze nimeni nu va putea concura cu el.

Update 14:10. 20 de case, distruse în urma atacurilor ruse din Odesa

Forțele ruse au rănit cel puțin opt persoane și au avariat 20 de blocuri din Odesa în timpul atacului din noaptea de 5 spre 6 noiembrie, a anunțat Ihor Klymenko, ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Forțele ruse au atacat Odesa în jurul orei 21:00. Un total de 20 de blocuri de apartamente, un muzeu de artă, peste 20 de mașini și infrastructură au fost avariate în urma atacului.

Salvatorii de la Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei au instalat un punct de încălzire și au oferit asistență psihologică rezidenților pe tot parcursul nopții, potrivit autorităților locale.

Update 12:30. Un mort și 19 răniți în urma atacurilor ruse din ultima zi

Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis un civil și au rănit 19 în ultimele 24 de ore, au informat autoritățile regionale, citat de Ukrinform.

În total, Rusia a vizat 10 regiuni ucrainene – Harkov, Zaporojie, Sumî, Cernihiv, Mikolaiv, Luhansk, Odesa, Herson, Dnipropetrovsk și Donețk. Au fost raportate victime în ultimele patru regiuni.

Update 11:10. Rusia a pierdut 305.970 de soldaţi în Ucraina de la începul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene  raportat că Rusia a pierdut 305.970 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 880 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.288 de tancuri, 9.958 de vehicule blindate de luptă, 9.744 de vehicule şi rezervoar de combustibil, 7.389 de sisteme de artilerie, 867 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 570 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.554 de drone şi 20 de ambarcaţiuni.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 06.11.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Duminică, 5 noiembrie 2023

Update 09:40. Armata ucraineană continuă operațiunile de asalt asupra Bahmut

Forțele ucrainene continuă să desfășoare acțiuni de asalt la sud de Bahmut din regiunea Donețk, provocând pierderi de personal și echipament militar forțelor ruse și câștigând un punct de sprijin în frontierele recapturate, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform.

„În direcția Bahmut, ocupanții au încercat să-și recapete pozițiile pierdute lângă Klișchiivka și Andriivka, unde apărătorii noștri au respins cinci atacuri inamice. Inamicul a desfășurat acțiuni de asalt fără succes în apropiere de Bohdanivka, Khromove și Pivdenne din regiunea Donețk, unde războinicii ucraineni au respins încă cinci atacuri inamice”, se arată în raportul Statului Major.

Update 07:20. Kiev: Raid rusesc la Odesa, cel puţin cinci răniţi

"Forţele ruse au atacat Odesa, rănind cinci locuitori". Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a raportat acest lucru prin Telegram, scrie Kyiv Independent. 

Guvernatorul Kiper a spus că toţi cei cinci răniţi, din întreg oraşul, au fost internaţi.

De asemenea, una din principalele galerii de artă ale oraşului a fost avariată în atacuri ruseşti duminică seara, au declarat oficialii ucraineni din portul de la Marea Neagră, informează Reuters.

"Pe 6 noiembrie, Muzeul Naţional de Artă Odesa împlineşte 124 de ani", a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa pe Telegram. "În ajunul zilei de 6 noiembrie, ruşii au "felicitat" monumentul nostru arhitectural cu o rachetă care a căzut în apropiere". Pereţii clădirii au fost deterioraţi, iar o parte din geamuri s-au spart, a adăugat el.

Muzeul, aflat într-unul dintre cele mai vechi palate din Odesa, a adăpostit înainte de război peste 10.000 de piese de artă, inclusiv picturi ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti ruşi şi ucraineni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Consiliul orăşenesc a dat publicităţii un clip video în care se pot vedea ferestre aruncate în aer şi resturi din interiorul a ceea ce spune că este Muzeul Naţional de Artă Odesa.

"Situaţia este sub control, dar totul va trebui să fie examinat amănunţit, pentru a fi siguri că totul este în regulă", a declarat primarul Henadii Truhanov pentru Suspilne.

Pe strada din apropierea muzeului, atacul a lăsat o gaură în asfalt de câţiva metri. Potrivit autorităţilor oraşului, o persoană a fost rănită.

Update 00:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-un interviu pentru postul american NBC, că „nu este pregătit” pentru discuţii cu Rusia, cât timp aceasta nu îşi retrage trupele din Ucraina. El a cerut mai mult ajutor financiar din partea SUA și l-a invitat pe fostul președinte Donald Trump în Ucraina. Statele Unite „ştiu că nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii, pentru că cuvântul lor nu valorează nimic”, a spus Zelenski duminică la postul NBC, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El a comentat informaţiile potrivit cărora responsabili americani şi europeni au discutat cu guvernul său despre negocieri pentru a se pune capăt războiului cu Rusia. Declaraţiile sale survin și după ce comandantul armatei ucrainene a afirmat în această săptămână că cele două armate sunt prinse în capcana unui război de uzură şi de poziţii.

„Deocamdată, nu am nicio relaţie cu Rusia, şi ei cunosc poziţia mea”, a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând că „ei trebuie să plece de pe teritoriul nostru şi doar după aceea lumea va putea pune în mişcare diplomaţia”. Potrivit lui Zelenski, conflictul este într-o „situaţie dificilă”, dar nu într-un impas.

„Pe linia de front, nu este un secret, nu avem apărare aeriană. Din acest motiv, Rusia controlează cerul. Dacă ei controlează tot cerul, noi nu putem să avansăm rapid până când vom avea o apărare aeriană”, a mai spus el.

Zelenski l-a invitat pe Trump în Ucraina Zelenski a cerut din nou Statelor Unite să crească ajutorul financiar pentru Ucraina, spunând că soldații americani ar putea fi în cele din urmă atrași într-un conflict european mai mare cu Rusia, dacă Washingtonul nu își intensifică sprijinul. „Dacă Rusia ne va ucide pe toți, va ataca țările NATO și vă veți trimite fiii și fiicele [să lupte]”, a mai afirmat Zelenski, potrivit transcrierii interviului acordat postului NBC, preluat de Reuters.

În același interviu, Zelenski l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump să viziteze Ucraina și să vadă consecințele conflictului inițiat de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022. Trump, care dorește să fie reales în 2024 și este principalul candidat la nominalizarea prezidențială a partidului său, a criticat dur sprijinul SUA pentru Kiev și a declarat că el ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă ar fi reales.

„Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de... 24 de minute pentru a-i explica președintelui Trump că nu poate gestiona acest război”, a spus Zelenski. 

Război în Ucraina, 5 noiembrie 2023 | Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina

Război în Ucraina, 4 noiembrie 2023 | Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski

Război în Ucraina, 3 noiembrie 2023 | Putin susţine că o parte din armamentul occidental pentru Ucraina ajunge la talibani

Război în Ucraina, 2 noiembrie 2023 | Germania a trimis ajutoare Ucrainei, între care elicoptere, vehicule blindate și drone

Război în Ucraina, 1 noiembrie 2023 | Rusia crește bugetul pentru apărare în 2024

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close