Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 620. Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 620. Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 620. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Statelor Unite să ofere mai multe fonduri pentru a ajuta forțele sale să contracareze Rusia și l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump să zboare în Ucraina pentru a vedea cu ochii săi amploarea conflictului.

Război în Ucraina, ziua 620. Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Noi 2023   •   20:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski afirmă că 'nu este pregătit' pentru discuţii cu Rusia
  • Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina
  • Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală cu propulsie nucleară
  • Noul submarin cu propulsie nucleară al Rusiei a efectuat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava
  • Zelenski spune că războiul nu e în impas și că e nevoie de mai mult ajutor pentru apărarea aeriană
  • Oficialii occidentali abordează cu Kievul problema unor posibile negocieri de pace cu Moscova
  • Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski
  • Ucraina a început urmărirea penală împotriva patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse
  • UE va fi alături de Ucraina "cât va fi nevoie", promite Von der Leyen

Update 20:30 -  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu duminică pentru un post american, că 'nu este pregătit' pentru discuţii cu Rusia, cât timp aceasta nu îşi retrage trupele din Ucraina, transmite AFP.

Statele Unite 'ştiu că nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii, pentru că cuvântul lor nu valorează nimic', a spus Zelenski duminică la postul NBC.

El a comentat informaţiile potrivit cărora responsabili americani şi europeni au discutat cu guvernul său despre negocieri pentru a se pune capăt războiului cu Rusia.

Declaraţiile sale survin şi după ce un comandant ucrainean de rang înalt a afirmat în această săptămână că cele două armate sunt prinse în capcana unui război de uzură şi de poziţii.

'Deocamdată, nu am nicio relaţie cu Rusia, şi ei cunosc poziţia mea', a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând că 'ei trebuie să plece de pe teritoriul nostru şi doar după aceea lumea va putea pune în mişcare diplomaţia'.

Potrivit lui Zelenski, conflictul este într-o 'situaţie dificilă', dar nu într-un impas.

'Pe linia de front, nu este un secret, nu avem apărare aeriană. Din acest motiv Rusia controlează cerul. Dacă ei controlează tot cerul, noi nu putem să avansăm rapid până când vom avea o apărare aeriană', a mai spus el.

Update 17:55 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Statelor Unite să ofere mai multe fonduri pentru a ajuta forțele sale să contracareze Rusia și l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump să zboare în Ucraina pentru a vedea cu ochii săi amploarea conflictului.

Zelenski a spus că soldații americani ar putea fi în cele din urmă atrași într-un conflict european mai mare cu Rusia dacă Washingtonul nu își intensifică sprijinul.

„Dacă Rusia ne va ucide pe toți, va ataca țările NATO și vă veți trimite fiii și fiicele”, a spus Zelenski, potrivit transcrierii unui interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC, difuzată duminică, transmite Reuters.

Președintele american Joe Biden, un democrat, a făcut presiuni asupra Congresului SUA pentru a adopta o lege suplimentară de cheltuieli de 106 miliarde de dolari, cea mai mare parte a banilor urmând să fie destinată consolidării apărării Ucrainei, iar restul fiind împărțit între Israel, Indo-Pacific și aplicarea legii la frontieră.

În schimb, Camera Reprezentanților, condusă de republicani, a prezentat propriul plan de finanțare. Aceasta a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege care prevede un ajutor de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, dar nu a inclus nicio creștere a ajutorului pentru Ucraina.

Senatorul american Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul controlat de democrați, a declarat că nu va supune la vot proiectul de lege al Camerei, iar Biden a promis că va exercita dreptul de veto.

În interviul difuzat duminică, Zelenski l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump, un republican, să viziteze Ucraina și să vadă consecințele conflictului inițiat de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022.

Trump, care dorește să fie reales în 2024 și este principalul candidat la nominalizarea prezidențială a partidului său, a criticat dur sprijinul SUA pentru Kiev și a declarat că ar putea pune capăt războiului în 24 de ore dacă ar fi reales.

„Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de ... 24 de minute pentru a-i explica președintelui Trump că nu poate gestiona acest război”, a declarat Zelenski. „El nu poate aduce pacea din cauza lui Putin”.

Update 16:30 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu difuzat duminică că relațiile cu Statele Unite sunt „sub zero”.

„Relațiile sunt la zero - sau aș spune sub zero", a declarat Peskov, adăugând însă că, la un moment dat, liderii Rusiei și ai Statelor Unite vor trebui să reia relațiile.

„Putin a spus în repetate rânduri că este pregătit pentru orice contacte", a adăugat Peskov, potrivit Reuters. 

Update 14:10 - O zonă rezidențială din cartierul Dniprovsk al orașului Hersona a fost atacată duminică, în jurul orei, 11:00. Loviturile au avariat mai multe case, a afirmat Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului.

De asemenea, azi noapte, armata rusă a tras o bombă aeriană ghidată asupra unei școli din localitatea Darivka din regiunea Herson.

Update 12:50 - Rusia a anunţat duminică că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte focoase nucleare de pe un submarin nuclear de generaţia a patra.

Lansarea rachetei Bulava, prima în aproximativ un an, are loc la scurt timp după ce Rusia şi-a revocat ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), scrie Le Figaro.

Update 09:45 - Guvernul rus testează un sistem de vot electronic înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, probabil pentru a sprijini și mai mult eforturile de manipulare a rezultatelor în favoarea președintelui Putin, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Publicația rusă de opoziție Meduza a relatat sâmbătă că portalul rusesc de servicii guvernamentale Gosuslugi a trimis scrisori prin care invita cetățeni ruși să testeze sistemul electronic la distanță în perioada 15-17 noiembrie.

De asemenea, scrisorile precizau că toți cetățenii ruși adulți sunt eligibili pentru a participa la test.

Moscova a anunțat oficial testele pe 31 octombrie, iar Meduza a scris că o sursă guvernamentală a declarat că guvernul rus vrea ca pe cât posibil de multe regiuni ruse să utilizeze votul electronic în cadrul alegerilor prezidențiale.

Update 09:05  Noul submarin cu propulsie nucleară al Rusiei, Imperator Alexandru al III-lea, a efectuat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava, proiectată să transporte focoase nucleare, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării.

Racheta intercontinentală, lansată dintr-o poziție subacvatică în Marea Albă, în largul coastei nordice a Rusiei, a lovit o țintă aflată la mii de kilometri distanță, în peninsula Kamceatka, în Extremul Orient rus, a afirmat sursa citată.

Anunțul vine după ce, sâmbătă, serviciul de informații militare al Ucrainei a susținut că Rusia a efectuat recent teste nereușite ale rachetelor sale balistice cu capacitate nucleară Yars și Bulava, ceea ce indică probleme serioase în ceea ce privește capacitățile nucleare militare ale Moscovei.

Update 08:00 Grupul de recunoaștere al forțelor aeriene ruse au distrus formațiunile ucrainene care încercau să controleze o fortificație în zona Verbovoy și Rabotino, regiunea Zaporojie, a raportat Ministerul rus al Apărării, potrivit TASS. 

După ce ar fi provocat mai multe pagube folosind artileria, parașutiștii s-au apropriat de obiectiv unde armata ucraineană s-a refugiat din mai multe direcții, după aceea forțele ruse au eliberat punctul fortificat. Trupele ruse au reușit să captureze mai multe muniții și arme de fabricație occidentală, adaugă sursa citată.

Ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, a confirmat oficial moartea soldaților din Brigada 128 Separată Transcarpatică de Asalt Munte din Zaporojie, ca urmare a unei lovituri a Federației Ruse și a promis că va ordona tuturor responsabililor pentru această tragedie într-o postare pe Facebook, scrie Unian.  

00:00 Ucraina a afirmat că a lovit sâmbătă un şantier naval în peninsula Crimeea ocupată de Rusia, în portul Kerci, informează AFP.

"În seara zilei de 4 noiembrie, forţele armate ucrainene au întreprins cu succes lovituri asupra infrastructurilor maritime şi portuare de pe şantierul naval Zaliv, în oraşul temporar ocupat Kerci", a anunţat armata ucraineană.

Ucraina şi-a înmulţit atacurile împotriva teritoriilor sale ocupate de trupele Moscovei şi asupra teritoriului rus pe fondul unei lente contraofensive declanşate de Kiev la începutul lunii iunie.

Crimeea - baza flotei ruse din Marea Neagră şi o cale de aprovizionare cheie pentru forţele ruse care ocupă sudul şi estul Ucrainei - este vizată cu regularitate.

Guvernatorul Peninsulei Crimeea, Serghei Aksionov, pus în funcţie de Moscova, a declarat sâmbătă că Ucraina a tras cu rachete asupra unui şantier naval din Kerci, susţinând totodată că acestea au fost doborâte. "Nu sunt victime", a declarat el pe reţelele sociale.

Situat în apropiere de Kerci, Podul Crimeei care leagă peninsula de Rusia, deja bombardat de forţele ucrainene în trecut, a fost închis pentru o scurtă perioadă sâmbătă, fără nicio explicaţie.

Atacurile ucrainene şi ruse în jurul Mării Negre s-au intensificat după retragerea Moscovei din acordul cerealier ce permitea trecerea de nave civile pentru transportul de cereale.

În septembrie, Ucraina a lansat un atac de rachetă asupra cartierului general al flotei ruse de la Marea Neagră, în oraşul-port Sevastopol, în Crimeea.

Război în Ucraina, 4 noiembrie 2023 | Războiul din Orientul Mijlociu "deturnează atenţia" de la Ucraina, susţine Zelenski

Război în Ucraina, 3 noiembrie 2023 | Putin susţine că o parte din armamentul occidental pentru Ucraina ajunge la talibani

Război în Ucraina, 2 noiembrie 2023 | Germania a trimis ajutoare Ucrainei, între care elicoptere, vehicule blindate și drone

Război în Ucraina, 1 noiembrie 2023 | Rusia crește bugetul pentru apărare în 2024

Război în Ucraina, 31 octombrie 2023 | SUA avertizează că Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel și Hamas

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close