Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 615. SUA avertizează că Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel și Hamas

Război în Ucraina, ziua 615. SUA avertizează că Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel și Hamas

Război în Ucraina, ziua 615. SUA avertizează că Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel și Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 615. SUA avertizează că Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel și Hamas
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Oct 2023   •   20:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin încearcă să profite de războiul Israel-Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, atenţionează SUA
  • ONU: racheta care a distrus o cafenea din Ucraina a fost lansată de ruși
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat cu ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, despre o soluţionare a conflitului din Orientul Mijlociu
  • Moscova a făcut din Marea Neagră „un câmp de luptă”, spune Zelenski
  • Rușii raportează atacuri ucrainene cu drone în regiunile Belgorod și Briansk
  • Doi morți și 16 răniți, după ce rușii au tras „36 de obuze” în orașul Herson, anunță ucrainenii
  • Rusia și-a mărit contingentul în jurul orașului Bahmut și se pregătește de ofensivă, spune Ucraina
  • Un poliţist a murit după atacul antisemit de pe aeroportul din Daghestan
  • Putin acuză serviciile de informaţii occidentale pentru revoltele din Daghestan
  • Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării: Rusia este pregătită să discute despre pace
  • Peste 6,5 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului şi până astăzi
  • Bombardamentele rusești au ucis o femeie în vârstă și au rănit cinci persoane
  • FSB a reținut un rus suspectat că transfera informații către ucraineni

Update 22:30 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat că Vladimir Putin va reuşi în tentativa sa de a ocupa teritoriul ucrainean cu forţa dacă SUA vor înceta să susţină Kievul.

"Pot să vă garantez că fără susţinerea noastră Putin va fi victorios", a spus Lloyd Austin în cadrul audierii. 

"Dacă li se netezeşte drumul acum, Putin nu va face decât să devină mai puternic şi va reuşi să facă ceea ce vrea: să ia în posesie teritoriul suveran al vecinului său", a adăugat secretarul american al apărării.

Washingtonul este cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, angajând în acest scop zeci de miliarde de dolari după declanşarea invaziei ruse, în februarie 2022.

Update 19:55 Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forţele ruse vor câştiga dacă SUA vor înceta să sprijine Kievul, au atenţionat marţi doi miniştri americani, informează AFP.

"Putin caută cu adevărat să profite de atacul (mişcării islamiste palestiniene) Hamas împotriva Israelului, în speranţa că acesta ne va distrage (...) şi că va determina SUA să îşi retragă resursele" pentru Ucraina, a afirmat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în faţa unei comisii din Senatul SUA.

Update 19:00 Rusia anunță că trei soldați ucraineni capturați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru o serie de infracțiuni, inclusiv crimă și tratament crud aplicat civililor.

Potrivit comitetului de anchetă al Rusiei, cei trei soldați au fost găsiți vinovați de tratament crud asupra civililor, utilizarea de metode interzise într-un conflict armat și crimă și tentativă de crimă.

Moscova a condamnat în repetate rânduri soldații ucraineni capturați la pedepse lungi cu închisoarea în cadrul unor procese pe care Kievul nu le recunoaște pe teritoriul pe care Rusia l-a confiscat, notează AFP.

Update 16:30 Biroul ONU pentru drepturile omului susține că rușii se află în spatele loviturii asupra cafenelei din localitatea ucraineană Hroza în urma căreia au murit 59 de oameni, potrivit Reuters.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat marți că sunt "motive rezonabile" pentru a trage concluzia că atacul cu rachete asupra Hroza a fost lansat de ruși.

Constatările au fost publicate într-un raport bazat pe două misiuni de cercetare a faptelor în Hroza de către Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR). Inspectorii ONU au vorbit cu 35 de persoane, inclusiv martori, supraviețuitori, personal medical și angajați ai morgii.

"Nu a existat niciun indiciu privind prezența personalului militar sau a altor obiective militare legitime în cafenea sau în apropierea acesteia în momentul atacului. Forțele armate rusești fie nu au făcut tot ce era posibil pentru a verifica dacă ținta care urma să fie atacată era un obiectiv militar, și nu civili sau obiecte civile, fie au vizat în mod deliberat civili sau obiecte civile. Oricare dintre cele două scenarii ar încălca dreptul umanitar internațional", a mai constatat ancheta, potrivit declarației lui Liz Throssell, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

Update 14:45. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat cu ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, despre o soluţionare a conflitului din Orientul Mijlociu

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut marți o convorbire telefonică cu ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, pentru a discuta despre o soluționare a conflictului din Orientul Mijlociu, a anunțat ministerul lui Lavrov într-un comunicat.

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre relațiile bilaterale, precum și despre cooperarea în cadrul forumului BRICS, la care Arabia Saudită urmează să se alăture la 1 ianuarie, a precizat ministerul, potrivit Reuters.

Update 14:25. Moscova a făcut din Marea Neagră „un câmp de luptă”, spune Zelenski

Într-un mesaj postat pe X, fostul Twitter, președintele ucrainean a acuzat Rusia că a făcut din Marea Neagră „un câmp de luptă”, „folosind-o în scopuri de agresiune și amenințarea libertății de navigație” .

Zelenski, care a vorbit cu ocazia Zilei Internaționale pentru Protecția Mării Negre, a subliniat „importanța strategică” a zonei, nu doar pentru țările riverane (Rusia, Turcia, Bulgaria, România și Ucraina), „ci și pentru Europa, Orientul Mijlociu și securitatea alimentară globală”.

„Astăzi, trebuie să lucrăm împreună pentru ca Marea Neagră să devină din nou o zonă de pace, comerț și dezvoltare ”, a îndemnat el.

Update 13:00. Rușii raportează atacuri ucrainene cu drone în regiunile Belgorod și Briansk

În ultimele 24 de ore, zonele populate din regiunea rusă Belgorod au fost atacate de mai multe drone ucraienene, a declarat guvernatorul Viacheslav Gladkov, citat de Kommersant.

Trei clădiri administrative, două clădiri rezidențiale și anexe și rețeaua electrică au fost avariate în timpul bombardamentelor de la Aleinikovo, regiunea Briansk, a informat guvernatorul Alexander Bogomaz.

Update 12:30. Doi morți și 16 răniți, după ce rușii au tras „36 de obuze” în orașul Herson, anunță ucrainenii

Forțele ruse au tras „36 de obuze”, luni, în orașul Herson, sudul Ucrainei, a precizat guvernatorul oblastului Oleksandr Prokudin, citat de Le Monde.

Au fost lovite cartiere rezidențiale, clădiri administrative, o companie agroalimentară și o bibliotecă, un om a murit și 16 au fost răniți.

În această dimineață, a avut loc un nou raid rusesc. O mașină a fost incendiată, iar o persoană a fost găsită decedată în interior, a precizat șeful administrației militare regionale, Roman Mrocik, citat de Ukrainska Pravda.

La prânz, susțin ucrainenii, a avut loc un nou atac care a vizat centrul orașului. 10 mașini au fost avariate, iar un bărbat de 34 de ani a fost rănit. 

Update 10:20. Rusia și-a mărit contingentul în jurul orașului Bahmut și se pregătește de ofensivă, spune Ucraina

Oficialii de la Kiev au declarat, pentru agenția Reuters, că Rusia a trecut de la apărare la ofensivă în Bahmut, dar că Ucraina este gata să respingă atacurile.

Rusia a capturat orașul în mai, iar Kievul a lansat o contraofensivă în iunie, în încercarea de a recuceri terenuri din sudul și estul țării, inclusiv Bahmut.

Generalul Oleksandr Sirskîi, comandantul forțelor terestre al Ucrainei, a scris, pe canalul său pe Telegram, că „în zona Bahmut, inamicul și-a întărit semnificativ pozițiile și trupele și a trecut de la apărare la acțiuni active”.

Rusia și-a concentrat o mare parte din eforturile sale în ultimele săptămâni pe încercarea de a încercui și captura Avdiivka, un oraș strategic la sud-vest de Bahmut.

Update 08:25. Un poliţist a murit după atacul antisemit de pe aeroportul din Daghestan

Unul dintre poliţiştii răniţi în timpul revoltelor de la aeroportul dn Daghestan a murit. Anunţul a fost făcut de directorul general adjunct al aeroportului, care a explicat că ofiţerul a fost lovit cu o piatră în cap.

Update 07:07. Putin acuză serviciile de informaţii occidentale pentru revoltele din Daghestan

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că revoltele antisemite de la Makhachala au fost rezultatul manipulărilor din partea serviciilor de informaţii occidentale, inclusiv a celor ucrainene, informează agenţia de presă rusă TASS, scrie Mediafax.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că Rusia este pregătită pentru discuții politice despre "rezolvarea post-conflict în ceea ce privește Ucraina" și "coexistența în continuare cu Occidentul", relatează RBC.

"În cazul în care se creează condițiile necesare, rămânem pregătiți pentru discuții politice pe o bază realistă – atât în ​​ceea ce privește soluționarea post-conflict a crizei ucrainene, cât și în ceea ce privește parametrii coexistenței ulterioare cu Occidentul, în general", a declarat Serghei Șoigu.

Între timp, ruşii continuă să atace cu drone şi rachete ţinte din Ucraina, inclusivi civili. 

Şeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk că, luni, trupele ruse au lansat 7 drone kamikaze și au tras cu artilerie grea asupra orașului Nikopol.

"O clădire cu cinci etaje, 18 case, 12 depozite agricole, 2 mașini, panouri solare și linii electrice au fost avariate. Și, de asemenea, (n.r. - au fost avariate) un magazin și o clădire a unei organizații religioase", a spus Serhi Lisak.

Război în Ucraina, 30 octombrie 2023 | Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, spune că Rusia este pregătită să discute despre pace

Război în Ucraina, 29 octombrie 2023 | Planul de pace în zece puncte propus de Volodimir Zelenski 

Război în Ucraina, 28 octombrie 2023 | Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T

Război în Ucraina, 27 octombrie 2023 | Soţiile soldaţilor ucraineni cer demobilizarea acestora după 18 luni de război

Război în Ucraina, 26 octombrie 2023 | Prima ţară din Uniunea Europeană care anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close