Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 613. Planul de pace în zece puncte propus de Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, ziua 613. Planul de pace în zece puncte propus de Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, ziua 613. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a propus un plan de pace în zece puncte la o întâlnire cu uşile închise care a avut loc în Malta.

Război în Ucraina, ziua 613. Planul de pace în zece puncte propus de Volodimir Zelenski
Sursa foto: Facebok/Volodimir Zelenski
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Oct 2023   •   11:37

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski a prezentat un plan de pace în zece puncte
  • Furtuna a făcut prăpăd în Ucraina | Cel puţin patru oameni au murit
  • Ucraina folosește drone pentru a-i urmări pe bărbaţii apţi de serviciul militar care vor să fugă din ţară
  • Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T
  • Forțele ruse au lansat o serie de lovituri cu rachete și drone împotriva Ucrainei
  • Klaus Iohannis: Ucraina și Republica Moldova au nevoie să își securizeze calea europeană

Update 21:00 - Ucraina intenționează să organizeze în acest an un "summit global pentru pace" al liderilor mondiali, a declarat duminică ministrul adjunct Mykola Tochytskyi, după ce reprezentanți din peste 60 de țări s-au întâlnit în Malta pentru a discuta formula de pace a Kievului pentru războiul cu Rusia.

"Acest obiectiv rămâne necesar și posibil... s-a demonstrat că există interes în acest sens", a declarat ministrul adjunct Mykola Tochytskyi pentru Reuters.

La reuniunea de la Malta au participat, personal sau online, reprezentanți din 66 de țări, a precizat Kievul, cu peste 20 de țări mai multe decât la ultima reuniune de acest fel, care a avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, în luna august.

Discuțiile s-au desfășurat în absența Rusiei.

Tochytskyi a declarat că la reuniunea de la Malta au fost discutate cinci puncte din formula în 10 puncte prezentată anul trecut de președintele Volodimir Zelenski: siguranța nucleară, securitatea alimentară, securitatea energetică, eliberarea prizonierilor și a persoanelor deportate și integritatea teritorială.

Viceministrul a declarat că eforturile Ucrainei de a atrage țările din "Sudul Global" nu au fost afectate de pozițiile diferite privind conflictul dintre Israel și Hamas, deși acest lucru ar putea face mai dificilă concentrarea atenției asupra Ucrainei.

China nu a participat la reuniunea din Malta, a confirmat Tochytskyi, în ciuda eforturilor Ucrainei de a determina Beijingul să trimită un reprezentant. "Motivele nu îmi sunt cunoscute, din câte îmi amintesc, la Jeddah, reprezentantul chinez, Li Hui, a spus că plănuia să participe."

 

Update 20:00 - Ministerul rus al Apărării spune că a doborât 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră și peninsula Crimeea peste noapte de sâmbătă.

"Sistemele de apărare aeriană existente au distrus 36 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene peste Marea Neagră și partea de nord-vest a peninsulei Crimeea", a scris ministerul pe Telegram, relatează Associated Press.

Autoritățile locale din regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, care se învecinează cu Marea Neagră, au declarat că un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol la primele ore ale zilei de duminică, dar nu au precizat cauza.

"Motivele incidentului sunt în curs de stabilir”, a spus un comunicat al autorităților locale, pe fondul afirmațiilor din presa locală că incendiul ar fi fost cauzat de o lovitură de dronă sau de resturi de la o dronă doborâtă.

În Ucraina, forțele aeriene ale țării au declarat că au doborât cinci drone explozive Shahed de fabricație iraniană lansate de Rusia peste noapte.

Update 18:40 - Presa de stat rusă a anunțat că peste 100 de soldați ucraineni au fost uciși în Iuzhno-Doneţko în ultimele 24 de ore, relatează The Guardian.

Ministerul rus al Apărării, citat de Ria, a transmis că "unitățile rusești au învins personalul brigăzii 72 mecanizate a Forțelor Armate ucrainene în apropiere de Ugledar și de satul Vodyanoye", cu "aproximativ 130” de soldați uciși și "un transportor blindat de trupe, două mașini și un obuzier D-20" distruse.
 

Update 16:30 - Armata rusă a suferit una dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka, se arată în evaluarea serviciilor secrete britanice. Potrivit celor mai recente informații transmise de Ministerul britanic al Apărării, Rusia a angajat opt brigăzi pe frontul de la Avdiivka, acolo unde a început o ofensivă majoră la jumătatea lunii octombrie.

Forțele armate ale Ucrainei au susținut sâmbătă că Rusia a pierdut 298.420 de militari de la începutul invaziei anul trecut și că doar în ultimele 24 de ore au fost 740 de ruși uciși. Aceste cifre nu au fost verificate independent, scrie The Guardian.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut vineri că forțele ruse au pierdut cel puțin o brigadă în timp ce încerca să avanseze în Avdiivka.

Update 16:00 - Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe teritoriul ucrainean, contract care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, relatează agenţia EFE.

"Ucraina menţine tranzitul gazelor ruseşti exclusiv cu scopul de a-i sprijini colegii noştri europeni", a spus Chernyshev pentru a justifica faptul că tranzitul nu a fost întrerupt încă, în pofida războiului.

Însă, o dată ce contractul cu compania rusă Gazprom va expira, la finele lui 2024, din partea Naftogaz nu există "nicio intenţie şi nicio iniţiativă" pentru a-l extinde, a afirmat oficialul ucrainean, subliniind că Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivul de a renunţa complet la consumul de gaze ruseşti până în 2027.
 

Update 13.05. Zeci de şobolani se află în tranşeele în care luptă soldaţii ruşi din regiunea ocupată Doneţk. Un clip video prezintă condiţiile degradante în care se află trupele lui Vladimir Putin.

Rozătoarele mişună peste tot, chiar şi în locurile unde soldaţii şi-au improvizat paturi.

Update 11.30. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, la o reuniune unde au participat peste 60 de consilieri de securitate naţională, să se facă un model global din formula sa în zece puncte pentru pacea cu Rusia, informează Reuters.

Planul său de pace în zece puncte include solicitări pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, protecţia aprovizionărilor cu alimente şi energie, securitate nucleară şi eliberarea tuturor prizonierilor. Oficialii au spus că speră ca rezultatul acestei reuniuni, parţial în persoană şi parţial virtual, să fie un acord pentru organizarea unui summit global pentru pace la sfârşitul acestui an.

În discursul său de noapte adresat poporului ucrainean, preşedintele Zelenski a spus că la reuniune au fost reprezentate 66 de state.

"Astăzi este prima zi a summit-ului din Malta – o reuniune a consilierilor şi reprezentanţilor diplomatici vizând Formula noastră de Pace, care, treptat, pas cu pas, devine globală. Şaizeci şi şase de ţări sunt reprezentate la summit şi este un rezultat bun. Toate continentele sunt reprezentate. Multe ţări, tradiţii politice diferite. Le mulţumesc tuturor liderilor şi ţărilor care au sprijinit deja viziunea noastră comună pentru pace. Şi există potenţial să extindem reprezentarea statelor. Punctele Formulei sunt create în aşa fel încât toată lumea care preţuieşte cu adevărat dreptul internaţional se poate exprima şi poate exprima valorile sale şi să sprijine eforturile globale împotriva agresiunii", a afirmat Zelenski, în mesajul transmis seara trecută.

El a adăugat că la summit-ul din Malta se lucrează la cinci dintre cele zece puncte ale Formulei: "radiaţii şi securitate nucleară", "securitate alimentară", "securitate energetică", "eliberarea tuturor prizonierilor şi a persoanelor deportate" şi "restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale".

Zelenski a explicat că au fost create grupuri de lucru pentru fiecare punct al Formulei, accentul fiind pus pe implementare. Preşedintele Ucrainei a afirmat că, anul trecut, când a prezentat pentru prima dată Formula, lumea discuta diferite viziuni şi abordări pentru restabilirea graniţelor ţării şi obţinerea unei păci corecte.

"Majoritatea globală se reuneşte treptat în jurul unei viziuni comune şi corecte reflectate în Formula de Pace. Unitatea în lume este ceea ce este nevoie ca agresorii să fie înfrânţi. Şi este foarte plin de simboluri faptul că avem o astfel de etalare puternică a unităţii internaţionale astăzi, în 28 octombrie, în ziua în care în Ucraina comemorăm Al Doilea Război Mondial şi aniversarea expulzării naziştilor de pe teritoriul nostru. Atunci, ucrainenii, alături de multe naţiuni, au luptat pentru a învinge răul. Unitatea a dat popoarelor puterea necesară. Nu doar pentru a înfrânge nazismul şi a-i pedepsi pe nazişti pentru crimele lor împotriva umanităţii – pentru Holocaust, pentru distrugerea naţiunilor, dar şi pentru a stabili o arhitectură a securităţii şi a păcii care să protejeze împotriva unui noi război mondial. Acum vedem că arhitectura creată nu a funcţionat. Dar unitatea va funcţiona eficient cu siguranţă. Unitatea tuturor celor care ajută Ucraina să învingă ruscimul. Şi îl vom înfrânge. Cu siguranţă. Şi unitatea tuturor din lume care lucrează împreună cu noi, împreună cu partenerii noştri pentru a restaura puterea dreptului internaţional şi importanţa principiilor şi normelor Cartei ONU", a adăugat Volodimir Zelenski.

Update 09.45. Forţele ruse susțin că au doborât, noaptea trecută, 36 de drone ucrainene la Marea Neagră şi deasupra Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, a transmis Ministerul rus al Apărării.

"În noaptea de 29 octombrie, o tentativă a regimului de la Kiev de a desfăşura un atac terorist cu drone de tip aerian asupra teritoriului Deferaţiei ruse a fost oprită", a anunțat ministerul pe Telegram.

"Sistemele de apărare aeriană de la faşa locului au distrus 36 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene deasupra Mării Negre şi a părţii de nord-vest a Peninsulei Crimeea", se mai arată în comunicat.

Update 08.10. Patru persoane au murit, iar alte nouă au fost rănite în urma furtunii care lovit întreaga Ucraină și care a lăsat mii de oameni fără energie electrică, a anunțat șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean, Oleksiy Kuleba, potrivit The Kyiv Independent.

Vântul, care a suflat cu rafale de până la 90 de kilometri pe oră, a doborât mai mulți copaci și a deteriorat liniile electrice. Numai în Kiev, peste 250 de copaci au fost doborâți, potrivit autorităților locale.

De asemenea, furtuna a întrerupt alimentarea cu energie electrică în regiunile Jîtomîr, Rivne și Hmelnîțkîi, unde peste 130.000 de persoane din aproape 800 de localități au rămas fără electricitate, a precizat Kuleba.

Serviciul ucrainean de frontieră a anunţat că foloseşte drone în eforturile de a preveni fuga în străinătate a bărbaţilor care încearcă să se sustragă mobilizării în armată pentru a nu fi trimişi pe front în războiul cu Rusia.

Conform legii marţiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbaţii apţi să servească în armată cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional.

Între timp, Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T, în timp ce țara se pregătește pentru un alt posibil atac cu rachete rusești în această iarnă, relatează dpa.

Sistemul a fost predat în această săptămână, a declarat Ministerul Apărării de la Berlin.

Ministrul apărării, Boris Pistorius, a subliniat sprijinul continuu al Germaniei pentru Ucraina în luptele sale împotriva forțelor rusești.

În discursul său video de seară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat recunoștința pentru "pachetul foarte puternic din partea Germaniei", afirmând că acesta va "ajuta foarte mult soldații noștri și apărarea orașelor noastre".

Război în Ucraina, 28 octombrie 2023 | Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T

Război în Ucraina, 27 octombrie 2023 | Soţiile soldaţilor ucraineni cer demobilizarea acestora după 18 luni de război

Război în Ucraina, 26 octombrie 2023 | Prima ţară din Uniunea Europeană care anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, 25 octombrie 2023 | Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un atac nuclear

Război în Ucraina, 24 octombrie 2023 | Olaf Scholz: Sprijinul pentru Israel nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close