Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 610 | Prima ţară din Uniunea Europeană care anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 610 | Prima ţară din Uniunea Europeană care anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 610. Situaţia devine tot mai dificilă pentru trupele ucrainene în jurul oraşului Avdiivka unde trupele ruse desfăşoară o ofensivă, a declarat joi un jurnalist ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 610 | Prima ţară din Uniunea Europeană care anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina
Sursa foto: Facebok/Volodimir Zelenski
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2023   •   16:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Statele Unite afirmă că Rusia execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina
  • Ucraina: Coridorul de cereale de la Marea Neagră funcționează
  • SUA anunță asistență militară suplimentară pentru Ucraina
  • Ucraina suspendă noul coridor pentru cereale din Marea Neagră
  • Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina
  • Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei: populația să se pregătească pentru atacuri rusești cu drone și rachete
  • Vladimir Putin a condus un atac nuclear simulat
  • Atacuri în Herson: două persoane, inclusiv un copil, au fost ucise
  •  În ultimele 24 de ore au avut loc 78 de ciocniri între cele două armate
  • Un atac rusesc asupra localităţii Beryslav din regiunea Herson a ucis un copil
  • Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un un atac nuclear
  • Producătorii ruşi de rachete Kinzhal importă componente din UE
  • Robert Fico, şeful partidului pro-rus de stânga-populist SMER, a fost desemnat oficial noul prim-ministru al Slovaciei
  • Germania promite peste 200 de milioane de dolari pentru industria energetică din Ucraina

Update 23:30 Statele Unite deţin informaţii potrivit cărora armata rusă execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, relatează Reuters şi AFP.

"Avem informaţii că armata rusă execută efectiv soldaţi care refuză să urmeze ordinele", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă.

Update 22:10 Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a negat joi rapoartele unor firme ucrainene și britanice potrivit cărora noul coridor de export la Marea Neagră ar fi fost suspendat, scrie Reuters.

"Informația privind anularea sau oprirea neprogramată a coridorului temporar Ucraina - coridorul pentru circulația navelor civile dinspre și spre porturile din Marea Odesa (regiunea) este falsă", a declarat Kubrakov pe X.

"Toate rutele disponibile stabilite de Marina ucraineană sunt valabile și sunt utilizate de navele civile".

Firma de consultanță Barva Invest, cu sediul la Kiev, firma britanică de securitate Ambrey și un post specializat, Ukrainian Ports, au raportat că Ucraina a suspendat utilizarea coridorului din cauza unei posibile amenințări din partea avioanelor de război rusești și a minelor marine.

Update 20:50 Statele Unite ale Americii anunță joi o nouă tranșă de arme și echipamente pentru a ajuta Ucraina să reușească pe câmpul de luptă și să își protejeze poporul de invazia brutală a Rusiei.

Acest nou pachet de arme și echipamente include capacități de apărare aeriană, artilerie, antitanc și alte capacități care vor spori și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul împotriva ofensivei rusești, continuând în același timp contraofensiva împotriva forțelor Rusiei, anunță SUA.

Update 19:45 Danemarca va dona Ucrainei material militar în valoare de circa 3,7 miliarde de coroane (495 de milioane de euro), a anunţat joi Ministerul danez al Apărării, reiterând "sprijinul de neclintit" al ţării scandinave pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, relatează AFP.

"Această donaţie cuprinde tancuri, vehicule de luptă de infanterie, muniţie de artilerie, drone şi arme de calibru mic", a indicat ministerul într-un comunicat. 

Update 16:55 Situaţia devine tot mai dificilă pentru trupele ucrainene în jurul oraşului Avdiivka unde trupele ruse desfăşoară o ofensivă, a declarat joi un jurnalist ucrainean bine conectat cercurilor militare şi citat de agenţia DPA.

"Este în desfăşurare o bătălie în care inamicul (rus) angajează cele mai bune forţe", observă jurnalistul Iuri Butusov. Potrivit acestuia, trupele ruse au capturat o zonă cu o lăţime de circa un kilometru de-a lungul căii ferate de la nord de oraş şi noi înaintări ruseşti sunt aşteptate dincolo de calea ferată în direcţia satelor Stepove şi Berdîciv.

Conform diferitelor surse, coridorul de aprovizionare controlat de armata ucraineană la Avdiivka s-a redus la 6-8 kilometri. Oraşul este mai mult de jumătate semi-încercuit de trupele ruse.

Update 16:30 Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, înainte de Consiliul European, că va transmite la reuniune nevoia de sprijin şi de atenţie pentru Ucraina.

"Voi exprima clar nevoia de solidaritate cu Ucraina, nevoia de sprijin pentru Ucraina şi nevoia de atenţie faţă de Ucraina", a spus preşedintele.

Potrivit şefului statului, în prezent atenţia se îndreaptă către Orientul Mijlociu.

Update 16:15 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut joi Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, regiune secesionistă din estul Republicii Moldova, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a republicii, se afirmă într-un comunicat al guvernului de la Chişinău

Update 14:45  Ucraina suspendă noul coridor pentru cereale din Marea Neagră. Este vorba de o suspendare temporară a traficului navelor către și dinspre porturi, informează Reuters. Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită.
O suspendare de facto a fost deja în vigoare de două zile la cererea armatei, invocând o amenințare din cauza creșterii activității aviației militare ruse în zonă.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat că a ordonat avioane de război rusești echipate cu rachete Kinzhal să patruleze Marea Neagră.

Oficialii ucraineni încă nu au comentat anunţul.

"Dorim să vă informăm asupra unei suspendări temporare a traficului naval către şi dinspre (porturile ucrainene). Actuala interdicţie este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită", a spus compania de consultanţă Barva Invest din Kiev pe Telegram, conform sursei citate.

Update 13:00 Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la "un ajutor umanitar şi civil", transmite AFP.

"Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei" , a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA. El s-a pronunţat, de asemenea, împotriva liberalismului politic, a activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a acordării a mai multor drepturi pentru persoanele transgender.

Update 12:20 Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional „Sud” al Ucrainei, a avertizat din nou populația să rămână vigilentă și să se pregătească pentru atacuri rusești cu drone și rachete, afirmând că aparenta oprire a acestora se datorează faptului că Rusia își face stocuri pentru lovituri masive împotriva infrastructurii energetice odată cu sosirea iernii.

Update 11:30 Armata rusă simulat un amplu atac nuclear în cadrul unui exercițiu supervizat de președintele Vladimir Putin.

Evenimentul a avut loc miercuri, la câteva ore după ce Camera superioară a Parlamentului de la Moscova a votat anularea ratificării, de către Rusia, a Tratatului de interdicție globală a testelor nucleare, CTBT.

Televiziunea rusă de stat l-a arătat pe Putin dirijând exercițiul prin apel video cu oficiali militari de vârf.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că scopul exercițiului a fost acela de a exersa "o lovitură nucleară masivă cu rachete ale forțelor strategice ruse, ca răspuns la un atac nuclear al inamicului".

Update 10:15 Două persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, iar alte patru au fost rănite, în urma atacurilor lansate de forțele ruse în ultimele 24 de ore, în regiunea Herson, a declarat joi guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, citat de The Kyiv Independent.

Update 08:15 În ultimele 24 de ore au avut loc 78 de ciocniri între cele două armate. În total, inamicul a efectuat 50 de lovituri aeriene și a lansat 49 de atacuri asupra pozițiilor trupelor noastre și zonelor populate”, arată Statul Major al Armatei ucrainene.

De asemena, aviația Forțelor de Apărare ale Ucrainei a lansat șapte lovituri asupra inamicului. Rachetele au lovit trei depozite de muniții, șase sisteme de artilerie și o stație radar antiaeriană, arată un raport al Armatei.

Update 08:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine, în mesajul transmis miercuri seară, că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite. „Fiecare lovitură rusească, în special unele atât de îndrăzneţe ca acelea care vizează centrale nucleare şi alte facilităţi critice, reprezintă un argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”, afirmă el.

Update 07:30 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat un post de comandă al Grupării estice de forţe în direcţia de sud Doneţk (zona de frontieră Doneţk-Zaporijia Oblast) pe 25 octombrie. Şoigu a acordat medalii comandanţilor Brigăzii 155 Infanterie Navală (Flota Pacificului ) şi Brigada 810 Infanterie Navală (Flota Mării Negre) și a susținut că aceste unități au respins cu succes operațiunile ofensive ucrainene. Totuși, ISW a observat afirmații recente conform cărora elemente ale Brigăzii 810 Infanterie Navală operează în direcția Herson.

Update 07:30 Ministerul rus al Apărării (MOD) a confirmat că generalul locotenent Andrei Kuzmenko este comandantul grupării de forțe de est a Rusiei pe 25 octombrie, confirmând probabil și poziția lui Kuzmenko de comandant al districtului militar de est (EMD). Ministerul apărării rus a publicat pe 25 octombrie filmări ale ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, întâlnindu-se cu Kuzmenko la un post de comandă din direcția sud Donețk.Numirea probabilă a lui Kuzmenko ca comandant al EMD este în concordanță cu speculațiile surselor ruse și ucrainene din martie 2023 conform cărora Kuzmenko l-ar înlocui pe generalul colonel Rustam Muradov în funcția de comandant al Districtului Militar de Est (EMD).

Update 00:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că un atac cu drone rusești, miercuri dimineață, în vestul regiunii Khmelnitskyi, a vizat probabil centrala nucleară din zonă, relatează Reuters. Atacul a spulberat geamurile centralei și a rănit 20 de persoane.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, a declarat că exploziile provocate de atacul cu drone nu au afectat operațiunile centralei sau conexiunea acesteia la rețea. A fost întreruptă temporar alimentarea cu energie electrică a unor stații de monitorizare a radiațiilor din afara amplasamentului.

În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că atacul a oferit încă o dovadă că sunt necesare sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

„Cel mai probabil, ținta acestor drone a fost centrala nucleară Khmelnitskyi”, a spus el. „Unda de șoc a exploziei a spulberat geamuri, inclusiv în incinta centralei nucleare”.

Zelenski a declarat că fiecare atac rusesc, „în special cele suficient de îndrăznețe pentru a viza centrale nucleare și alte instalații critice, servește drept argument că presiunea asupra statului terorist este insuficientă”.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că: „Faptul că numeroase ferestre ale sitului au fost distruse arată cât de aproape a fost. Data viitoare, s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși”.

Forțele aeriene ucrainene au distrus toate cele 11 drone rusești lansate în cursul nopții, a declarat armata. Pagubele au fost provocate de undele de explozie și de căderea de resturi, potrivit ministrului de interne.

„Pe timp de noapte, inamicul a lovit teritoriul din apropierea centralei nucleare Khmelnytskyi. În urma exploziei, ferestrele clădirilor administrative și ale laboratoarelor au fost avariate”, a declarat Ministerul Energiei pe aplicația de mesagerie Telegram.

Liniile electrice au fost, de asemenea, avariate, a adăugat acesta, peste 1.800 de consumatori din orașele adiacente Netishyn și Slavuta confruntându-se cu întreruperi de energie electrică.

În Slavuta, 20 de clădiri au fost avariate, inclusiv o clădire folosită de o unitate de pompieri și de salvare și o alta de un departament de poliție, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko pe Telegram.

Primarul orașului, Vasiliy Sydor, a declarat că 20 de persoane au fost rănite.

Reuters nu a reușit să verifice aceste informații.

Regiunea Khmelnytskyi a fost în mod regulat ținta unor atacuri cu drone și rachete rusești, pe care analiștii le leagă de un aerodrom militar din regiune.

Cele cinci centrale nucleare ucrainene au fost un punct de dispută în invazia rusă, care durează de 20 de luni. Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare instalație de acest tip din Europa, la începutul conflictului și, de atunci, fiecare parte a acuzat-o în mod obișnuit pe cealaltă că plănuiește să bombardeze sau să atace situl.

Război în Ucraina, 25 octombrie 2023 | Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un atac nuclear

Război în Ucraina, 24 octombrie 2023 | Olaf Scholz: Sprijinul pentru Israel nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei

Război în Ucraina, 23 octombrie 2023 | Kremlinul spune că SUA nu pot construi „nouă ordine mondială”

Război în Ucraina, 22 octombrie 2023 | Orașul Kupiansk, bombardat de ruși. Peste 80 de confruntări pe linia frontului, în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, 21 octombrie 2023 | Premierul Ucrainei a declarat că ecocidul rusesc costă peste 55 de miliarde de euro

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close