Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 607 | Kremlinul spune că SUA nu pot construi „nouă ordine mondială” 

Război în Ucraina, ziua 607 | Kremlinul spune că SUA nu pot construi „nouă ordine mondială” 

Război în Ucraina, ziua 607. Kremlinul a spus că este de acord cu președintele Biden asupra necesității de a construi o „nouă ordine mondială”, dar nu este de acord că Statele Unite vor fi cele care vor face asta.  

Război în Ucraina, ziua 607 | Kremlinul spune că SUA nu pot construi „nouă ordine mondială” 
Sursa foto: Pool - Getty Images / Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Oct 2023   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, a refuzat să părăsească celula și a lipsit de la o audiere 
  • Cel puțin 361 de sportivi ucraineni uciși în timpul războiului
  • Rusia a transferat arme occidentale capturate în Ucraina către Hamas, pentru a acuza Ucraina că ar fi vândut arme teroriștilor
  • Kremlinul spune că SUA nu pot construi „nouă ordine mondială” 
  • Cel puțin 361 de sportivi ucraineni au fost uciși în urma invaziei ruse în Ucraina
  • Ucraina anunță că a distrus o rachetă și alte 14 drone lansate de ruși 
  • Explozii în Odesa. Resturi de la o dronă rusească doborâtă au distrus acoperișul unui depozit
  • Rusia susţine că a doborât trei rachete ucrainene vizând Peninsula Crimeea
  • Zelenski: Ucraina va da un răspuns Rusiei pentru “fiecare manifestare a terorii sale”
  • Rușii susțin că au respins un desant ucrainean care viza un pod feroviar de lângă Herson
  • Peste 80 de confruntări pe linia frontului în ultima zi
  • Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului
  • Orașul Kupiansk, bombardat de ruși. Trei persoane au fost rănite

Update 22:30. Liderul opoziției ruse, încarcerat, Alexei Navalny, a refuzat să părăsească celula și a lipsit de la o audiere în instanță, au declarat aliații săi.

Navalny, care execută o pedeapsă de 19 ani de închisoare, trebuia să participe luni la o audiere în instanță prin legătură video, ca parte a unuia dintre numeroasele procese pe care le-a intentat împotriva încarcerării sale, conform Sky News.

Aliatul său, Ivan Zhadnov, a declarat că acesta a refuzat să părăsească celula sa după ce funcționarii închisorii i-au luat instrumentele de scris.

După aceea, "agenții de securitate au intrat în celulă și, folosind forța, l-au târât până la anchetator", a declarat Zhdanov.

Site-ul de știri independent Mediazona din Rusia a relatat că, după refuzul său de a se prezenta, audierea a fost amânată până la 2 noiembrie.

Navalny este cel mai înverșunat dușman al lui Vladimir Putin și a făcut campanie împotriva corupției, organizând proteste majore împotriva Kremlinului.

El a fost arestat în 2021, după ce s-a întors la Moscova din Germania, unde se recuperase după episodul de otrăvire pe care l-a pus pe seama Kremlinului.

De atunci, a fost condamnat la trei pedepse cu închisoarea, în cea mai recentă fiind acuzat de extremism, și a fost nevoit să stea luni întregi la izolare după ce a fost acuzat de infracțiuni minore.

Update 20:45. Cel puțin 361 de sportivi ucraineni au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, anul trecut, a scris pe Twitter Gyunduz Mamedov, fost procuror general adjunct al Ucrainei. 

El a spus că peste 3.000 de sportivi și antrenori continuă să lupte pentru Ucraina. 

„Moartea sportivilor este o pierdere grea pentru Ucraina și viitorul ei”, a scris el pe Twitter. 

Update 19:30 Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene, Rusia a transferat arme occidentale capturate în Ucraina către Hamas, pentru a acuza Ucraina că ar fi vândut arme teroriștilor.

Teroriștii Hamas au publicat o înregistrare video care arată rachete antitanc AT4 și NLAW pe care le-au obținut de la contrabandiștii de arme din Ucraina pentru a le folosi împotriva tancurilor de luptă ale Israelului.

Se cunoaște faptul că multe dintre armele donate de SUA către Ucraina ajung pe piața neagră, dar nu se cunoaște exact modalitatea.

Update 18:00. Deși Ucraina a reușit să doboare peste noapte 14 drone de atac și o rachetă de croazieră trase de Rusia în sudul și estul acesteia, resturi de la o dronă doborâtă au avariat un depozit din portul Odesa la Marea Neagră, au declarat oficialii, potrivit SkyNews.

Update 17:00. Kremlinul a spus că este de acord cu președintele Biden asupra necesității de a construi o „nouă ordine mondială”, dar nu este de acord că Statele Unite vor fi cele care vor face asta.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în SUA se vorbește despre o ordine mondială „centrată pe americani” care nu va exista în viitor. 

Într-un discurs de vineri, Joe Biden a spus că ordinea care a funcționat bine timp de 50 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial „s-a epuizat” și că este nevoie de una nouă. El a mai spus că americanii au ”oportunitatea de a face lucruri, dacă sunt suficient de îndrăzneți și au suficientă încredere în ei, pentru a uni lumea în moduri nemaiîntâlnite până acum”. 

Peskov a spus că Moscova este de acord cu Biden cu privire la necesitatea unei noi ordini mondiale, dar a spus că Rusia nu este de acord cu el în ceea ce privește capacitatea SUA de a o construi. 

„Nu suntem de acord pentru că Statele Unite... indiferent despre ce ordine mondială vorbesc, înseamnă o ordine mondială centrată pe America, adică o lume care se învârte în jurul Statelor Unite. Nu va fi așa!”, a spus el. 

Update 14:00 Cel puțin 361 de sportivi ucraineni au fost uciși în urma invaziei ruse în Ucraina, a scris Gyunduz Mamedov, fost procuror general adjunct al Ucrainei, pe X, fostul Twitter.

Peste 3.000 de sportivi și antrenori au continuat să lupte alături de forțele aeriene ucrainene, a scris el, adăugând că moartea atleților a fost o „pierdere grea pentru Ucraina și viitorul ei”.

Update 12:30 În noaptea de duminică spre luni, Rusia a atacat Ucraina cu 13 drone de tip Shahed, o rachetă ghidată Kh-59 și o altă dronă care nu a fost identificată, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei, pe Telegram.

"Datorită activității unităților de rachete antiaeriene, a grupurilor mobile de foc, a aviației Forțelor Aeriene, în cooperare cu Forțele de Apărare Aeriană ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, toate țintele aeriene au fost distruse: 13 „Shahed-136 UAV-uri /131″, o rachetă aeriană ghidată X-59 și un UAV de atac (de tip neidentificat)”, se arată în comunicat.  

Rușii au lansat dronele „Shahed” din Crimeea, UAV-urile zburând în direcții diferite – în regiunile de sud, est și centru ale Ucrainei. 

Racheta Kh-59 a fost trasă de pe o aeronavă Su-34 din spațiul aerian al regiunii Zaporojie, iar vehiculul aerian fără pilot neidentificat ar fi fost lansat de la granița de nord.

Update 10:40 Sistemele de apărare ale Ucrainei au distrus toate armele aeriene lansate de Rusia peste noapte, au anunțat, luni, forțele aeriene ucrainene.

Forțele aeriene au declarat, pe Telegram, că un total de 14 drone de atac, 13 drone Shahed de fabricație iraniană și o dronă nespecificată, precum și o rachetă de croazieră au fost toate distruse, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

Update 09:15 Mai multe explozii s-au auzit, în noaptea de duminică spre luni, la Odesa, în urma unui raid aerian inamic, informează Ukrainska Pravda.

Ulterior, Oleg Kiper, șeful administrației militare regionale, a anunțat, pe Telegram, că resturi de la o dronă rusească doborâtă au distrus acoperișul unui depozit din apropierea infrastructurii portuare.

„La fața locului a izbucnit un incendiu pe care pompierii l-au stins rapid”, a precizat Oleg Kiper. 

Update 08:30 Președintele Volodimir Zelenski a subliniat, în ultimul său mesaj către ucraineni, este important fiecare metru de pământ câștigat pe front. 

"Este nevoie de un rezultat în fiecare zi. Să rezistăm atacurilor rusești, să distrugem ocupanții, să avansăm. Chiar și un kilometru, chiar și 500 de metri, dar să mergem înainte în fiecare zi, pentru a pune presiune asupra ocupanților.

Acest lucru motivează întreaga lume să ne ajute. Și asta dovedește că teroarea Rusiei nu va funcționa”, a transmis liderul de la Kiev, potrivit Ukrainska Pravda.

Update 07:25 Forţele ruse au doborât duminică trei rachete ucrainene care vizau Crimeea, peninsulă anexată în 2014 de Moscova şi ţintă frecventă a loviturilor efectuate de forţele Kievului, a informat un responsabil rus, citat de AFP.

"Trei rachete inamice în direcţia Crimeea au fost doborâte" în regiunea Herson la sfârşitul după-amiezii, a declarat pe Telegram Vladimir Saldo, instalat de Moscova la conducerea zonelor ocupate în această zonă din sudul Ucrainei.

"A fost dejucată o provocare a teroriştilor regimului de la Kiev", a adăugat el.

Anterior, a fost lansată o alertă aeriană de către autorităţile din Crimeea, iar traficul pe podul Crimeei, care leagă această peninsulă de Rusia continentală, a fost temporar întrerupt.

Kievul caută de câteva săptămâni să aducă lupta în această zonă strategică pentru Rusia.

Peninsula se află în centrul dispozitivului militar rus pentru ofensiva sa din Ucraina, atât pentru aprovizionarea cu trupe în sudul Ucrainei, cât şi pentru a efectua lovituri cu rachete dinspre mare.

Forţele armate ucrainene doresc să perturbe lanţul de aprovizionare rus şi să pună capăt controlului militar al Rusiei asupra Mării Negre.

La sfârşitul lui septembrie, Ucraina a efectuat o lovitură spectaculoasă asupra sediului Flotei ruse de la Marea Neagră, în cursul căreia afirmă că a ucis aproximativ treizeci de ofiţeri.

Rusia a raportat doar un soldat dispărut după atac, care a avariat grav clădirea.

La rândul lor, forţele ucrainene au anunţat duminică distrugerea unei rachete dirijate şi a trei drone lansate de forţele ruse. 

Update 07:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un discurs, că Ucraina va da un răspuns Rusiei pentru “fiecare manifestare a terorii sale”, inclusiv pentru atacul de la centrul poştal din Harkov, soldat cu şase morţi. “Ucraina nu va ceda”, a subliniat liderul de la Kiev.

“În primul rând, vreau să insist asupra atacului rusesc asupra terminalului Nova Poşta de lângă Harkov. Operaţiunea de salvare a fost finalizată, iar asistenţa necesară a fost oferită tuturor celor afectaţi. În total, au fost 17. Şase persoane au fost ucise în acest atac. Cele mai sincere condoleanţe familiilor şi apropiaţilor celor decedaţi! Cu siguranţă vom răspunde Rusiei pentru fiecare manifestare a terorii sale, inclusiv pentru acest atac. Teroriştii nu vor frânge voinţa ucrainenilor de a-şi apăra şi proteja propriul stat, propria independenţă prin orice mijloace. Disponibilitatea poporului nostru de a munci pentru ţară, pentru Ucraina lor. Determinarea de a lupta astfel încât să nu existe niciodată un temei real pentru ca Moscova să spere că Ucraina va ceda vreodată. Nu va ceda. Va dăinui. Va rezista. Şi, în ciuda tuturor lucrurilor, va alunga răul rusesc de pe propriul pământ”, a spus Zelenski.

El a menţionat că luptătorii ucraineni trebuie să înainteze în fiecare zi, fie că e vorba de un kilometru ssau de 500 de metri. “Accentul principal este pus pe front, pe apărarea noastră, pe acţiunile noastre, pe rezultatele noastre şi pe sprijinul tuturor celor care se află în prezent în luptă, pe posturile de luptă, pe poziţii. În fiecare zi, avem nevoie de rezultate pentru Ucraina - pentru a rezista atacurilor ruseşti, pentru a elimina ocupanţii şi pentru a merge înainte. Fie că este vorba de un kilometru sau de 500 de metri, dar înainte în fiecare zi, pentru a îmbunătăţi poziţiile ucrainene, pentru a presa ocupanţii. Acest lucru întăreşte statul nostru. Aceasta motivează întreaga lume să ne ajute. Şi dovedeşte că teroarea Rusiei nu funcţionează”.

Ca de obicei, preşedintele ucrainean le-a mulţumit celor de pe front: “Astăzi, vreau să îi menţionez pe luptătorii noştri care s-au distins în aceste săptămâni. Războinicii care au oferit asistenţă excepţională Ucrainei, pe diferite fronturi şi în sarcini diferite, dar la fel de puternic şi eficient. Direcţia Kupiansk, regiunea Harkiv. Razboinicilor puternicei noastre Brigăzi de Infanterie Motorizată Separată 57 şi Batalionul 1 Mecanizat al Brigăzii Mecanizate Separate 67 - vă mulţumesc! Aţi făcut o treabă excelentă! Direcţiile Avdiyivka şi Maryinka, deosebit de intense. Numeroase atacuri ruseşti. Dar poziţiile noastre sunt apărate. Brigăzile mecanizate separate 53 şi 110, Brigada 59 de infanterie motorizată separată şi Brigada 79 de asalt aeropurtat - vă mulţumesc tuturor, luptătorilor, pentru o apărare cu adevărat exemplară. Aceasta insuflă încredere în întreaga ţară. Şi, de fiecare dată, este o onoare pentru mine să le mulţumesc războinicilor din Brigada 55 de artilerie separată, care îi sprijină activ şi eficient pe toţi băieţii noştri în apărarea Doneţkului. Direcţia Lîman - vă mulţumim că aţi zădărnicit planurile ocupantului. Brigada noastră de vânătoare separată 68 şi unităţile renumitei Brigăzi separate de asalt aeropurtat 95 - bravo, băieţi! Direcţia Bahmut - atât apărarea, cât şi ofensivele noastre, iar rezultatele noastre sunt foarte, foarte bune. Le mulţumesc luptătorilor Brigăzii 92 de Asalt Separat şi Brigăzii 93 Mecanizată Separată. Vă mulţumesc pentru puterea voastră, băieţi! Dintre toate direcţiile din sud, vreau să recunosc în mod special paraşutiştii Brigăzii 46 Aeromobile - direcţia Melitopol. Vă mulţumesc, băieţi, pentru că aţi ajutat cu adevărat întregul front cu rezultatele voastre”.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu emirul Qatarului inclusiv despre medierea ţării din Golf pentru eliberarea ucrainenilor deportaţi şi capturaţi. “Săptămâna viitoare va aduce mai multe oportunităţi pentru Ucraina - pentru apărarea noastră, pentru protecţia noastră împotriva terorii ruseşti, pentru formula noastră de pace, care continuă să unească lumea. Am vorbit cu Emirul Qatarului şi i-am mulţumit, printre altele, pentru disponibilitatea de a participa la următoarea reuniune a Formulei Păcii, precum şi pentru sprijinul neclintit pentru integritatea noastră teritorială şi suveranitatea noastră. Am discutat, de asemenea, despre medierea Qatarului în eliberarea ucrainenilor deportaţi şi capturaţi. Le mulţumesc tuturor celor din lume care ajută Ucraina! Le mulţumesc, de asemenea, tuturor celor din ţara noastră care folosesc fiecare zi pentru a ne face pe noi toţi, întregul popor ucrainean, mai puternici!”, a adăugat duminică seară Volodimir Zelenski.

Update 00:00 Alte 16 persoane au fost rănite în explozia de la depozitul poștal, sâmbătă seara târziu, a declarat guvernatorul din Harkov, Oleh Syniehubov, pe rețelele de socializare, adăugând că mai mulți dintre răniți se află în stare gravă la spital.

Toate victimele erau angajați ai serviciului poștal și de curierat privat ucrainean Nova Poshta.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris atacul ca fiind un atac asupra unui "obiect civil obișnuit".

Aceasta survine în contextul în care oficialii din sudul Ucrainei au declarat duminică că armata rusă a folosit un număr record de bombe aeriene deasupra regiunii Herson din țară în ultimele 24 de ore.

Natalia Humeniuk, o purtătoare de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al armatei ucrainene, a declarat că au fost înregistrate 36 de rachete deasupra zonei, unele sate fiind lovite de mai multe lovituri.

Între timp, forțele ucrainene "au respins probabil o altă ofensivă rusească intensificată" spre Avdiivka în ultimele zile, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

Război în Ucraina, 22 octombrie 2023 | Orașul Kupiansk, bombardat de ruși. Peste 80 de confruntări pe linia frontului, în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, 21 octombrie 2023 | Premierul Ucrainei a declarat că ecocidul rusesc costă peste 55 de miliarde de euro

Război în Ucraina, 20 octombrie 2023 | Kievul anunţă că a respins un nou asalt rusesc la Avdiivka

Război în Ucraina, 19 octombrie 2023 |  Ucraina anunță livrări noi și permanente de rachete ATACMS din partea SUA

Război în Ucraina, 18 octombrie 2023 | Atacuri cu rachete rusești în mai multe zone din Ucraina. Bilanțul civililor uciși

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close