Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 602 | Atacuri cu rachete rusești în mai multe zone din Ucraina. Bilanțul civililor uciși

Război în Ucraina, ziua 602 | Atacuri cu rachete rusești în mai multe zone din Ucraina. Bilanțul civililor uciși

Război în Ucraina, ziua 602. Atacurile cu rachete rusești de miercuri au vizat anumite zone din Ucraina, unde mai mulți civili au fost uciși.

Război în Ucraina, ziua 602 | Atacuri cu rachete rusești în mai multe zone din Ucraina. Bilanțul civililor uciși
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2023   •   14:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Putin anunţă patrule permanente cu avioane MiG-31, echipate cu rachete hipersonice, deasupra Mării Negre
  • Rusia a doborât două rachete lansate de ucraineni asupra Sevastopolului
  • Angel Tîlvăr a discutat cu ministrul Apărării din Ucraina despre minele marine din Marea Neagră
  • Rușii spun că au distrus un depozit de armament al armatei ucrainene, în regiunea Dnipropetrovsk
  • Șapte oameni au murit în urma loviturilor cu rachete rusești asupra Ucrainei 
  • CE salută Memorandumul de înțelegere privind culoarele de solidaritate dintre România și Ucraina
  • Vladimir Putin, cu servieta nucleară după el, în China
  • Oficialii ucraineni: cinci civili au murit şi reţeaua electrică a fost avariată în atacurile ruseş
  • Putin, la Beijing: "Amenințările comune nu vor face decât să întărească cooperarea dintre China și Rusia”
  • Rușii spun că au doborât 28 de drone ucrainene
  • Ucraina a folosit pentru prima dată ATACMS, rachete primite din partea SUA
  • Rusia loveşte Zaporojie cu rachete 
  • Marcel Ciolacu, întrevedere cu Volodimir Zelenski, la Kiev
  • Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina a primit rachetele ATACMS din partea SUA
  • 19.000 de refugiați din Ucraina își caută loc de muncă în România
  • SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia
  • 10,5 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut în acest an prin portul Constanța
  • Vladimir Putin s-a văzut cu Viktor Orban în China

Update 22:50 Lavrov mulțumește Coreei de Nord pentru ajutorul acordat în războiul împotriva Ucrainei Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a mulțumit Coreei de Nord pentru „sprijinul său fundamental și fără echivoc” în războiul împotriva Ucrainei, a relatat miercuri presa de stat rusă Ria Novosti.

De asemenea, el și-a exprimat aprecierea pentru recunoașterea de către Coreea de Nord a teritoriilor ucrainene pe care Rusia le-a anexat în mod ilegal. Siria este singura altă țară care a recunoscut anexarea ilegală, potrivit Kyiv Independent.

Update 22:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, că aviaţia rusă va desfăşura acţiuni de patrulare permanentă cu avioane MiG-31 echipate cu rachete hipersonice Kinjal deasupra Mării Negre, ceea ce va permite Moscovei să controleze de asemenea zona Mediteranei, informează agenţia EFE.

"Ceea ce anunţ acum nu este o ameninţare. La ordinul meu, Forţele Aerospaţiale încep să patruleze în mod permanent zona neutră a spaţiului aerian deasupra Mării Negre", a declarat Putin la o conferinţă de presă la Beijing după o întrevedere cu omologul său chinez Xi Jinping.

Update 20:00 Rusia a doborât, miercuri, două rachete deasupra Sevastopolului, sediul flotei sale de la Marea Neagră, din peninsula Crimeea, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Potrivit ministerului rus, fragmente ale țintelor interceptate au căzut pe un câmp și apoi au explodat la sol, nefiind răniți sau daune aduse infrastructurii. 

Update 19:30 Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a fost la Kiev, în cadrul delegației conduse de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, la Şedinţa Comună a Guvernelor României şi Ucrainei.

Activitatea se desfășoară la scurt timp după vizita oficială în România a președintelui Volodimir Zelenski, context în care relația bilaterală dintre cele două state a fost elevată la nivel de parteneriat strategic, prin semnarea unei Declarații Comune asociate acestuia. Ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

Pe agenda de discuţii au figurat situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, cooperarea bilaterală în diferite domenii, precum și liniile de sprijin multidimensional acordat de România partenerului ucrainean. Au fost evocate, de asemenea, rezultatele foarte bune ale Grupului de contact pentru Ucraina, inițiat și prezidat de către Statele Unite ale Americii.

Ministrul român al apărării a reiterat solidaritatea României cu poporul ucrainean, evidențiind sprijinul acordat celor peste 6 milioane de refugiați care au intrat pe teritoriul statului român de la declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă asupra Ucrainei.

A fost evidențiată, de asemenea facilitarea transportului grânelor de către România, utilitatea hub-ului umanitar de la Suceava, precum și eforturile țării noastre pe dimensiunea instruirii militarilor ucraineni sub umbrela misiunii EUMAM a Uniunii Europene. În context, a fost evidențiată și perspectiva instruirii piloţilor ucraineni, pe viitor, în cadrul Centrului de instruire F-16 care va fi operaționalizat în România, cu scopul de a pregăti piloţi români, aliați și parteneri.

Totodată, pe timpul reuniunii a fost subliniată necesitatea unității și a unui angajament susținut al comunității internaționale în sprijinul Ucrainei, inclusiv în procesul de reconstrucție post-conflict.

Ministrul Tîlvăr l-a informat pe ministrul Umerov despre eforturile comune ale României, Turciei și Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, menționând că această cooperare este benefică întregii regiuni, din perspectiva asigurării securității navigației civile.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării în ansamblu, cei doi oficiali au evaluat stadiul proiectelor comune şi au agreat intensificarea dialogului la nivelul celor două ministere ale Apărării, potrivit Mediafax.

Update 19:00 Ministerul rus al Apărării a susţinut, miercuri, că a distrus un depozit al armatei ucrainene, în atacul cu rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk, soldat cu moartea unei femei.

"Pe aerodromul din Lozovoe, în regiunea Dnipropetrovsk, a fost distrus un depozit cu armament al Forţelor Aeriene ale Ucrainei”, susține Ministerul Apărării de la Moscova în raportul său zilnic despre evoluţia războiului din Ucraina.

Ministerului rus al Apărării semnalează totodată continuarea luptelor în zonele localităţilor Andriivka şi Mariinka, în regiunea Doneţk, unde trupele ruse sunt în ofensivă.

Primarul din Avdiivka a declarat că situaţia a fost mai calmă în ultimele zile, dar trupele ruse pregătesc un nou asalt după ce au fost oprite de cele ucrainene.

Forţele ruse atacă de asemenea la nord de Avdiivka, în zona oraşului Kupiansk, în regiunea Harkov, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Update 18:20 Atacurile rusești de miercuri au ucis cel puțin șapte civili în Ucraina și au deteriorat rețeaua electrică din orașul Harkov, din partea de nord-est, au declarat oficialii ucraineni, citați de Reuters. 

În orașul Zaporojie, patru civili au fost uciși după o lovitură cu rachete, lansată miercuri dimineață, asupra unui bloc de cinci etaje, iar o femeie de 31 de ani a fost ucisă într-un atac asupra satului Obukhivka din regiunea centrală Dnipropetrovsk, au spus aceștia. 

Un bărbat și o femeie au fost, de asemenea, uciși într-un atac peste noapte asupra regiunii de sud a Hersonului, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin în aplicația de mesagerie Telegram.

Oficialii din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au declarat că rețeaua electrică locală a fost deteriorată în urma unui atac aerian rusesc și că sunt posibile întreruperi. 

Update 18:00 Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, miercuri, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei scurte vizite pe care oficialul român a efectuat-o în Ucraina.

Discuţiile dintre cei doi s-au concentrat pe situaţia de securitate din regiune, modul în care România susţine Ucraina în războiul împotriva Rusiei, dar şi pe deschiderea unor noi puncte de frontieră dintre cele două state.

Întâlnirea de la Kiev dintre Ciolacu şi Zelenski are la doar opt zile după ce şeful statului ucrainean a efectuat o vizită în România.

În cadrul vizitei sale în Ucraina, Marcel Ciolacu s-a mai întâlnit cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, dar şi cu preşedintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, potrivit Agerpres.

Update 17:00 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va dubla, până la sfârşitul anului, capacitatea de tranzit pentru cerealele din Ucraina.

Premierul a declarat, la finalul şedinţei guvernelor României şi Ucrainei, că volumul de cereale ucrainene care va trece lunar prin România va creşte de la două la patru milioane de tone.

"Am reuşit împreună să găsim o formulă agreată în comun, prin care să facilităm atât tranzitul cerealelor, cât şi să protejăm piaţa românească şi interesele fermierilor români.

De altfel, în cadrul şedinţei comune de astăzi am reiterat angajamentul de a dubla capacitatea de tranzit de la două milioane de tone lunar la patru milioane, până la sfârşitul anului", a spus Ciolacu.

Premierul a dat asigurări că exporturile de cereale din Ucraina către România se vor face cu protejarea intereselor fermierilor români, potrivit Agerpres.

Update 16:00 Comisia Europeană salută semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei care va contribui și mai mult la sporirea capacității culoarelor de solidaritate, având în vedere în special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al CE, România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și colaborează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează această cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina.

"Comisia sprijină în continuare implementarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina și a planului de acțiune ucrainean privind exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și a operațiunilor de transport”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, îmbunătățirea trecerii frontierei dintre Ucraina și România, prevăzută de acest memorandum, nu numai că va servi nevoilor imediate de import și de export ale Ucrainei, ci și o va ancora ferm în spațiul transporturilor din UE.

Comisia anunță că finanțarea este deja disponibilă, din bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit Mediafax.

Update 14:50. Vladimir Putin, cu servieta nucleară după el, în China

După întâlnirea cu președintele Xi Jinping de la Beijing, Vladimir Putin a fost filmat mergând către o altă întâlnire înconjurat de securitate și urmat de doi ofițeri de marină ruși în uniformă, fiecare purtând câte o servietă, a observat agenția Reuters.

Cunoscută drept „Cheget”, după Muntele Cheget din Caucaz, servieta se află tot timpul la președinte, dar este foarte rar filmată.

"Există anumite valize fără de care nicio călătorie a lui Putin nu se poate desfășura”, au spus corespondenții de la Kremlin ai agenției de stat RIA Novosti.

Filmarea este disponibilă pe canalul de Telegram RIA_Kremlinpool.

Update 14.10. Oficialii ucraineni: cinci civili au murit şi reţeaua electrică a fost avariată în atacurile ruseşti

Atacurile rusești din cursul nopții și de miercuri au ucis cel puțin cinci civili în Ucraina și au avariat rețeaua electrică în orașul Harkov din nord-estul țării, au declarat oficialii ucraineni.

Doi civili au fost uciși în această dimineață într-un atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Zaporojia în sud-estul țării, iar o femeie de 31 de ani a murit în timpul unui atac asupra satului Obukhivka din regiunea centrală Dnipropetrovsk, au anunțat ucrainenii, potrivit Reuters.

De asemenea, un bărbat și o femeie au fost uciși într-un atac comis în cursul nopții în regiunea sudică Herson, a transmis guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe Telegram, potrivit Mediafax.

Oficialii din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au declarat că rețeaua electrică locală a fost avariată în urma unui atac aerian și că sunt posibile întreruperi de curent.

Update 13:20. Putin, la Beijing: "Amenințările comune nu vor face decât să întărească cooperarea dintre China și Rusia”

Vladimir Putin a discutat miercuri, 18 octombrie, despre Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu în cadrul discuțiilor cu Xi Jinping de la Beijing, a informat TASS, citată de The Guardian.

Liderul de la Kremlin a transmis, printre altele, că „amenințările comune nu vor face decât să întărească cooperarea dintre China și Rusia”.

Cele două state intenționează să semneze un plan de coordonare care se întinde până în 2030. Xi a declarat că Federația Rusă și Republica Populară Chineză „adâncesc constant încrederea reciprocă politică și mențin o interacțiune strategică strânsă”. 

Tot miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov în Coreea de Nord, a informat agenția Interfax, potrivit Reuters.

Update 12:40. Rușii spun că au doborât 28 de drone ucrainene

Potrivit Kommersant, Ministerul rus al Apărării a raportat că, în noaptea de 17 spre 18 octombrie, 28 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost interceptate și distruse de sistemele de apărare aeriană pe teritoriul mai multor regiuni rusești.

Dronele au fost doborâte pe teritoriul regiunilor Belgorod și Kursk, precum și peste Marea Neagră. Potrivit Moscovei, „UAV-urile încercau să efectueze un atac terorist”. Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că a atacat cu 18 drone drone o tabără militară din apropierea aerodromului Halino regiunea Kursk.

Potrivit serviciului, în apropierea aerodromului militar Halino erau staționați până la 3.000 de soldați ruși și aproximativ 80 de unități de echipament militar.

În prezent, numărul exact al victimelor inamice este în curs de clarificare.

Update 09.45. Ucraina a folosit pentru prima dată ATACMS, rachete primite din partea SUA

Ucraina a folosit pentru prima dată ATACMS, rachete balistice care trag la 300 de kilometri, primite din partea SUA de curând. Folosirea acestor rachete ar putea răsturna linia frontului.

Primul atac, asupra aeroportului Luhansk, s-a soldat cu distrugerea a 10 elicoptere ruseşti.

Forțele ucrainene au lovit cu succes peste noapte aerodromurile și echipamentele rusești din apropierea orașelor Lugansk și Berdiansk, pe teritoriul controlat de forțele ruse, a anunțat marți armata ucraineană.

Update 07:50. Rusia loveşte Zaporojie cu rachete. O persoană a fost ucisă şi cel puţin două au fosr rănite, după ce Rusia a lovit oraşul Zaporojie cu rachete peste noapte. Guvernatorul Yurii Malashki a vorbit despre bombardament pe contul său de Telegram. 

Marcel Ciolacu, premierul României va face o vizită, mâine, la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski, omologul său ucrainean și șeful Radei, au precizat surse politice citate de Agerpres.

Se pare că va avea loc şi o şedinţă comună de guvern la Kiev. Din partea României vor participa miniștrii Apărării, Energiei, Sănătăţii, Economiei şi Agriculturii, dar şi secretari de stat de la ministerele Afacerilor Interne şi Transporturilor.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică seara, că s-a ajuns la un compromis cu autorităţile ucrainene privind drepturile românilor din această ţară şi că va anunţa detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev.

"Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu, şi prim-ministrul Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina", a spus Marcel Ciolacu, la Prima News.

Război în Ucraina, 17 octombrie 2023 | SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia

Război în Ucraina, 16 octombrie 2023 | Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin

Război în Ucraina, 15 octombrie 2023 | Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" 

Război în Ucraina, 14 octombrie 2023 | Ministrul de Finanțe al Ucrainei susține că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar

Război în Ucraina, 13 octombrie 2023 | Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close