Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 605 | Premierul Ucrainei a declarat că ecocidul rusesc costă peste 55 de miliarde de euro

Război în Ucraina, ziua 605 | Premierul Ucrainei a declarat că ecocidul rusesc costă peste 55 de miliarde de euro

Război în Ucraina, ziua 605. Pagubele asupra mediului, cauzate de agresiunea rusă în Ucraina, se ridică la peste 55 de miliarde de euro, a declarat prim-ministrul ucrainean Denîs Șmîhal.

Război în Ucraina, ziua 605 | Premierul Ucrainei a declarat că ecocidul rusesc costă peste 55 de miliarde de euro
Sursa foto: Hepta I DPA Images / Clodagh Kilcoyne
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Oct 2023   •   19:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Discuție Zelenski-Erdogan despre formulele de pace pentru Ucraina și Orientul Mijlociu
  • Trei rachete de croazieră rusești au fost distruse în aer, anunță ucrainenii
  • Rusia a pierdut 292.850 de soldați în Ucraina, conform armatei ucrainene
  • Peste 100 de confruntări pe linia frontului în ultima zi
  • Explozii la Krivoi Rog
  • UE-SUA solicită Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune cpăt agresiunii din Ucraina
  • Premierul ucrainean: Ecocidul rusesc costă peste 55 de miliarde de euro
  • Germania a trimis un nou transport de ajutor militar în Ucraina
  • Volodimir Zelenski, vizită în Nikolaev, oraș-port în sudul Ucrainei
  • Zelenski a mers în Herson, unde armata ucraineană încearcă să treacă Niprul
  • Kievul anunţă că a respins un nou asalt rusesc la Avdiivka
  • Comisia de anchetă ONU susține că a găsit noi dovezi privind crime de război comise în Ucraina

Update 19:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu președintele turc Tayyip Erdogan despre Orientul Mijlociu și formula de pace din Ucraina, potrivit Reuters.

Cei doi lideri au discutat prin intermediul telefonului.

„Am discutat despre următoarea rundă de negocieri privind formula de pace, care va avea loc în Malta. Turcia va participa. Am discutat, de asemenea, despre situația din Orientul Mijlociu și am convenit asupra necesității de a asigura protecția civililor și respectarea dreptului umanitar", a scris Zelenski pe Telegram.

Volodimir Zelenski și Tayyip Erdogan au mai discutat despre exportul de cereale din Ucraina.

Update 15:00. Trei rachete de croazieră rusești au fost distruse în aer, anunță ucrainenii

Forțele de Apărare ale Ucrainei de Sud au transmis, sâmbătă, într-un comunicat că trei rachete de croazieră rusești care au vizat regiunile Mykolaiv, Herson și Odesa în seara zilei de 20 octombrie nu și-au atins obiectivele, explodând în aer, relatează Ukrinform.

„Trei rachete de tip necunoscut, care au vizat seara (n.r. – vineri seară) regiunea Mykolaiv, regiunea Herson și regiunea Odesa, nu au reușit să-și atingă țintele, detonând în aer”, se arată în mesaj.

Potrivit Kievului,  inamicul a lansat rachetele de croazieră de pe avioanele tactice din Marea Neagră.

Update 12:10. Rusia a pierdut 292.850 de soldați în Ucraina, conform armatei ucrainene

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 292.850 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 790 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 5.063 de tancuri, 9.612 de blindate, 7.017 de sisteme de artilerie, 320 de avioane, 324 de elicoptere și 5.330 de drone.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 21.10.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Vineri, 20 octombrie 2023

Update 11:00. Peste 100 de confruntări pe linia frontului în ultima zi

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunțat, sâmbătă, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate peste 100 de confruntări pe linia frontului, relatează Ukrinform.

În total, forţele ruseşti au lansat nouă atacuri cu rachete şi 39 de lovituri aeriene, au efectuat 50 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra poziţiilor trupelor ucrainene, precum şi asupra zonelor populate din întreaga ţară.

„Inamicul a lansat cu cinism un atac cu rachete asupra şcolii din Kostiantinivka, regiunea Doneţk, clădirea instituţiei de învăţământ a fost distrusă aproape în totalitate. Ca urmare a atacurilor teroriste ruseşti, din păcate, există morţi şi răniţi în rândul populaţiei civile. Şcoala, blocurile de apartamente şi clădirile rezidenţiale private au fost distruse şi avariate, precum şi alte facilităţi de infrastructură civilă”, se arată în comunicat.

Aproximativ 110 de localități ucrainene din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Luhansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson au fost supuse tirului de artilerie inamic.

Update 09:20. Explozii la Krivoi Rog

În Krivoi Rog, ca urmare a unui atac nocturn al rușilor, au fost distrugeri la o instalație industrială, a transmis șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, relatează Ukrinform.

„Noaptea (n.r. – de vineri spre sâmbătă) au avut loc din nou explozii în Krivoi Rog. Inamicul a lovit din nou orașul. Rachete și vehicule aeriene fără pilot au zburat acolo”, a spus Serhii Lisak.

Potrivit oficialului ucrainean la obiectivul de infrastructură industrială există distrugeri. A izbucnit un incendiu, care a fost stins imediat.

Nu au fost înregistrați morți sau răniți.

Update 08:10. UE-SUA solicită Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune cpăt agresiunii din Ucraina

Membrii summitu-ului SUA-UE de la Washington au lansat o declarație comună, cerând Chinei să facă presiuni asupra Rusiei să-și oprească agresiunea din Ucraina , precum și să intre în contact direct cu autoritățile ucrainene pentru a menține o pace lungă și durabilă.

Pagubele asupra mediului cauzate de agresiunea rusă în Ucraina se ridică la peste 55,6 miliarde de euro, a declarat prim-ministrul Denîs Șmîhal, într-un discurs din 20 octombrie, în care a citat cifre de la Ministerul Protecției Mediului.

Vorbind la Forumul Internațional „United for Justice – United for Nature”, Șmîhal a spus că „jumătate din aceste pierderi se datorează poluării aerului de la incendiile forestiere, atacurile cu rachete și arderea produselor petroliere”.

Minele și munițiile neexplodate lăsate în urmă de trupele ruse acoperă aproximativ 174.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei, iar peste 3 milioane de hectare de pădure au fost afectate de război. 

Pagubele rezultate din distrugerea barajului de la Nova Kahovka se ridică la 3,8 miliarde de euro și reprezintă „cel mai mare act de ecocid din ultimii 70 de ani”, a spus Șmîhal.

 Inundațiile au distrus sistemele de irigare pe terenurile agricole care de obicei cresc în jur de 2 milioane de tone metrice de cereale pe an, a explicat el.

„Acest lucru reprezintă 70% din cerealele exportate de Ucraina în Africa în 2022”, a mai spus premierul, potrivit  Kyiv Independent.

Război în Ucraina, 20 octombrie 2023 | Kievul anunţă că a respins un nou asalt rusesc la Avdiivka

Război în Ucraina, 19 octombrie 2023 |  Ucraina anunță livrări noi și permanente de rachete ATACMS din partea SUA

Război în Ucraina, 18 octombrie 2023 | Atacuri cu rachete rusești în mai multe zone din Ucraina. Bilanțul civililor uciși

Război în Ucraina, 17 octombrie 2023 | SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia

Război în Ucraina, 16 octombrie 2023 | Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close