Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 609 | Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un un atac nuclear

Război în Ucraina, ziua 609 | Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un un atac nuclear

Război în Ucraina, ziua 609. Rusia a exersat o lovitură nucleară masivă cu rachete balistice Iars și Sineva, "ca răspuns la o lovitură nucleară a unui inamic simulat", sub monitorizarea atentă a preşedintelui Vladimir Putin de la Kremlin. 

Război în Ucraina, ziua 609 | Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un un atac nuclear
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Michael Kappeler
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   21:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un atac rusesc asupra localităţii Beryslav din regiunea Herson a ucis un copil
  • Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un un atac nuclear
  • Producătorii ruşi de rachete Kinzhal importă componente din UE
  • Robert Fico, şeful partidului pro-rus de stânga-populist SMER, a fost desemnat oficial noul prim-ministru al Slovaciei
  • Germania promite peste 200 de milioane de dolari pentru industria energetică din Ucraina
  • Volodimir Zelenski: "Ne așteptăm la noi atacuri asupra centralelor energetice, suntem gata să răspundem"
  • Ucraina va produce zeci de mii de drone pe lună până la sfârşitul anului
  • Volodimir Zelenski: "Ucraina îşi va recâştiga teritoriul şi oamenii"
  • Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării: Armata rusă consumă zilnic între 10.000 şi 15.000 de tone de muniţie şi combustibil
  • Rudolf Wittman, primul român căzut pe frontul din Ucraina
  • Olaf Scholz: Sprijinul pentru Israel nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei
  • Ucraina susţine că Rusia a mobilizat 400.000 de soldaţi pe teritoriul ţării
  • Dmitri Peskov spune că Rusia poate rezista sancţiunilor occidentale ani de zile
  • Ucraina anunţă că Rusia a pierdut peste 295.000 de militari până astăzi
  • Liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, a refuzat să părăsească celula și a lipsit de la o audiere 
  • Cel puțin 361 de sportivi ucraineni uciși în timpul războiului

Update 22:45  Un atac rusesc asupra localităţii Beryslav din regiunea Herson a ucis un copil

O lovitură rusă asupra oraşului Beryslav din regiunea Herson a ucis un băiat de 13 ani, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

"Seara, ocupanţii au deschis focul împotriva unei clădiri rezidenţiale din oraş", a scris guvernatorul pe canalul său Telegram. "Ca urmare a loviturii, un băiat de 13 ani a murit". Oficialul nu a oferit detalii suplimentare cu privire la eventualele pagube cauzate de atac sau la armamentul folosit de forţele ruseşti.

Beryslav, cu o populaţie de 12.000 de locuitori înainte de război, situată la aproximativ 60 de kilometri est de Herson, a fost ocupată temporar de trupele Moscovei până la eliberarea sa în cadrul ofensivei ucrainene din toamna anului trecut.

Update 21:59: Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un un atac nuclear
Rusia a exersat o lovitură nucleară masivă cu rachete balistice Iars și Sineva, „ca răspuns la o lovitură nucleară a unui inamic simulat”, anunţă Kommersant, care preia serviciul de presă al Kremlinului, și agenția de stat TASS.

Exerciţiul, care s-ar fi desfăşurat sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, a implicat livrarea unui "răspuns la un atac nuclear inamic", a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu, la televiziunea de stat, potrivit BBC.

Testele au inclus o rachetă balistică intercontinentală Yars lansată de pe un cosmodrom din regiunea Arhangelsk, o rachetă balistică Sineva lansată de pe un submarin nuclear în Marea Barents şi bombardiere TU-95MS care au lansat rachete de croazieră, susţine Moscova.

Anunţul survine în aceeaşi zi în care Parlamentul rus a aprobat retragerea ţării din tratatul de interzicere a testelor nucleare.

Update 21:00 Producătorii ruşi de rachete Kinzhal importă componente din UE

Fabricile ruseşti care produc rachete Kh-47M2 Kinzhal folosesc componente importate din mai multe ţări ale Uniunii Europene, a relatat publicaţia rusă de investigaţii The Insider.

Se presupune că rachetele Kinzhal sunt cele mai avansate rachete balistice lansate din aer ale Rusiei, cu o viteză de până la 12.000 de kilometri pe oră.

Un singur Kinzhal costă statul rus 10 milioane de dolari, "aproximativ 50.000 de pensii medii ruseşti", a precizat The Insider.

Kinzhals, precum şi alte arme, cum ar fi rachetele Iskander, sunt produse de Biroul de Proiectare a Ingineriei Mecanice (KBM), parte a unui holding al Rostec, conglomeratul de stat din domeniul apărării.

Update 19:30. Robert Fico, şeful partidului pro-rus de stânga-populist SMER, a fost desemnat oficial noul prim-ministru al Slovaciei

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a numit noul guvern al ţării sub conducerea lui Robert Fico, şeful partidului pro-rus de stânga-populist SMER, a anunţat agenţia de presă slovacă SME.

SMER al lui Robert Fico, care a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare din 30 septembrie cu 22,9% din voturi, a format un nou cabinet împreună cu partidul social-democrat HLAS şi cu Partidul Naţional Slovac ultranaţionalist.

Candidaţii SMER urmează să conducă ministerele apărării şi de externe ale ţării, precum şi alte patru departamente.

Numirea lui Juraj Blanar, de la SMER, în funcţia de ministru de externe al Slovaciei, a făcut titluri de primă pagină în Ucraina, întrucât acesta a numit anterior agresiunea rusă din 2014 drept "război civil" ucrainean.

Update 18:00 Germania promite peste 200 de milioane de dolari pentru industria energetică din Ucraina

Germania a promis 195 de milioane de euro (206 milioane de dolari) Ucrainei pentru furnizarea de energie şi pentru sprijinirea companiilor energetice ucrainene în vederea pregătirii pentru iarna care urmează, a anunţat Ministerul german al Dezvoltării.

Pachetul de ajutor a fost convenit de ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, şi ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în timpul întâlnirii lor de astăzi de la Berlin.

Jumătate din fonduri urmează să fie alocate pentru protecţia, restaurarea şi consolidarea infrastructurii energetice ucrainene, care a suferit daune semnificative în timpul atacurilor masive ale Rusiei din toamna şi iarna precedente.

Update 17:00: Volodimir Zelenski: "Ne așteptăm la noi atacuri asupra centralelor energetice, suntem gata să răspundem"

Ucraina se aşteaptă ca Rusia să-i atace din nou infrastructura energetică în timpul iernii, dar, de data aceasta, a subliniat Volodimir Zelenski, Kievul intenţionează nu doar să se apere, ci şi să răspundă la atacuri.

"Ne pregătim pentru atacuri teroriste împotriva infrastructurii energetice. Anul acesta nu doar ne vom apăra, ci şi vom răspunde”, a menţionat preşedintele ucrainean la Telegram, mesaj reluat de publicaţia Ukrainska Pravda.

Update 16:30. Ucraina va produce zeci de mii de drone pe lună până la sfârşitul anului

Ucraina produce deja mii de drone pe lună, dar acest lucru va creşte în curând la zeci de mii pe lună, a declarat ministrul pentru industrii strategice Oleksandr Kamyshin.  Kamyshin s-a aflat la Stockholm, Suedia, pentru Forumul industrial al NATO.

Toate capacităţile de producţie de apărare ale Ucrainei au crescut foarte mult, a adăugat Kamyshin, inclusiv producţia de obuze, dar este încă insuficientă faţă de ceea ce este necesar.

Update 14.55. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat, astăzi, forțele țării din estul Ucrainei, întâlnindu-se cu ofițeri superiori la cartierul general al grupului de forțe din estul țării, în partea de sud a regiunii Donețk.

Update 12.55. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis un mesaj locuitorilor din Crimeea, din Sevastopol, din zonele ocupate din sudul şi estul ţării.

"Dragi ucraineni! Voi toţi simţiti că prezenţa rusă pe pământul nostru nu este permanentă. Eu ştiu asta. Ucraina îşi va recâştiga teritoriul şi oamenii. Nu vom lăsa pe nimeni în mâinile ocupanţilor. Folosim toate mijloacele pentru a ne asigura că acest război se încheie cu înfrângerea ocupanţilor. Declaraţia puternică a summit-ului este despre susţinerea Ucrainei, a integrităţii noastre teritoriale şi a suveranităţii, a nevoii de a elibera tot pământul nostru de ocupant şi toţi oamenii noştri din captivitatea rusească. Sprijin pentru Formula de Pace. O voce limpede în sprijinul presiunii crescute asupra Rusiei şi asistenţa specifică de care Ucraina are nevoie pentru a câştiga acest război", a declarat Volodimir Zelenski.

Update 12.10. Armata rusă consumă zilnic între 10.000 şi 15.000 de tone de muniție și combustibil în războiul din Ucraina, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, informează agenția Tass.

"Furnizăm 1.500 de tone de apă potabilă trupelor în fiecare zi. Spălăm 350 de tone de haine zilnic", a spus Șoigu într-o declarație făcută luni în Consiliul Federației Ruse, camera superioară a parlamentului rus.

Update 11.30. Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, în această dimineață, că, în ultimele 24 de ore, rușii au încercat să atace în direcțiile Avdiivka, Bahmut, Kupiansk, Lîman, Marinka, Șahtior și Zaporojie, în total, având loc pe front aproximativ 80 de confruntări armate.

"Ziua trecută (n.r. – marți) au avut loc circa 80 de ciocniri de luptă. În total, inamicul a lansat 6 rachete, 51 de lovituri aeriene și 66 de atacuri de la sistemele cu rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate. Există morți și răniți în rândul populației civile. Au fost distruse sau avariate clădiri rezidențiale, precum și alte infrastructuri civile”, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene.

Update 10.20. Rudolf Wittman, un român din Arad, este primul român care a murit pe frontul din Ucraina. Tânărul a plecat acum un an în Ucraina și a murit pe front, la vârsta de doar 27 de ani.

"Cu lacrimi in ochi împărtășim durerea nemărginită a familiei și aducem sincere condoleanțe celor apropiați, prietenilor și colegilor, Rudolf nu a luptat cu noi si nu îl cunoșteam. Regretam profund ca nu am avut onoarea! Trăiască România! Glorie eroilor neamului! Slava Ukraini!”, a transmis Romanian Battlegroup "Getica" într-o postare pe Facebook.

Update 10.15. 16 persoane au fost rănite și mai multe imobile au fost distruse după ce resturile unei drone rusești au căzut în Ucraina, anunță autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

O unitate de „infrastructură critică” din regiunea Khmelnytskiy din vestul Ucrainei a fost avariată în timpul unui atac cu drone rusești în timpul nopții, a declarat astăzi un oficial, potrivit Mediafax.

„În districtul Shepetivka, ca urmare a doborârii unor ținte aeriene inamice, acestea s-au prăbușit pe teritoriul unei instalații de infrastructură critică", a anunțat oficialul Sehiy Tiurin, pe Telegram.

El a mai spus că explozia a avariat clădiri rezidențiale și vehicule. Cel puțin 16 persoane au solicitat tratament medical pentru diverse răni, a precizat ucraineanul.

Armata ucraineană a anunțat pe Facebook că forțele aeriene au distrus toate cele 11 drone rusești lansate asupra Ucrainei în cursul nopții.

Update 08.10. În noaptea de marți spre miercuri s-au auzit explozii puternice în regiunea Hmelnîțkîi, ulterior fiind raportate mai multe victime în orașul Slavuta, relatează Ukrainska Pravda. Primarul din Slavuta, regiunea Hmelnițki, Vail Sidor, a raportat după încetarea atacului că în oraș s-au înregistrat victime și pagubele "semnificative".

Update 07.30. Pe 24 octombrie, sistemele rusești de control al spațiului aerian deasupra Mării Negre au detectat o țintă aeriană care se apropia de granița de stat a Federației Ruse, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, într-un comunicat preluat de Kommersant.

"Pentru a identifica ținta și pentru a preveni încălcarea frontierei de stat, un avion de luptă Su-27 din forțele de apărare aeriană aflate la serviciu a fost ridicat de la sol", au transmis rușii.

Când aeronava militară rusă s-a apropiat de dronă, "UAV-ul străin de recunoaștere a făcut o manevră întoarcere de la frontiera de stat a Federației Ruse".

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a distrus 21.000 de case private în toată Ucraina. Aproape 1.800 dintre aceste clădiri au fost "complet distruse", a declarat guvernatorul regiunii Herson.

"În același timp, bombardarea nu se oprește. Deci avem din ce în ce mai multe distrugeri", a mai spus el.

Rusia a redus numărul atacurilor la sol în zona Avdiivka, însă a crescut numărul atacurilor aeriene în zonă, lansând în jur de 40 de bombe în ultimele două nopți, a declarat un oficial ucrainean, Oleksandr Shtupun.

În zona Avdiivka au avut loc cele mai multe dintre confruntările din ultimele zile, conform aceluiași oficial.

Război în Ucraina, 24 octombrie 2023 | Olaf Scholz: Sprijinul pentru Israel nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei

Război în Ucraina, 23 octombrie 2023 | Kremlinul spune că SUA nu pot construi „nouă ordine mondială”

Război în Ucraina, 22 octombrie 2023 | Orașul Kupiansk, bombardat de ruși. Peste 80 de confruntări pe linia frontului, în ultimele 24 de ore

Război în Ucraina, 21 octombrie 2023 | Premierul Ucrainei a declarat că ecocidul rusesc costă peste 55 de miliarde de euro

Război în Ucraina, 20 octombrie 2023 | Kievul anunţă că a respins un nou asalt rusesc la Avdiivka

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close