Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 612 | Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T. Rusia, noi atacuri asupra ucrainenilor

Război în Ucraina, ziua 612 | Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T. Rusia, noi atacuri asupra ucrainenilor

Război în Ucraina, ziua 612. A fost o noapte cu noi atacuri cu rachete și drone rusești asupra ucrainenilor. Preşedintele Volodimir Zelenski spunea că în această săptămână "pierderile ruseşti" au crescut semnificativ.

Război în Ucraina, ziua 612 | Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T. Rusia, noi atacuri asupra ucrainenilor
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Oct 2023   •   14:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T
  • Forțele ruse au lansat o serie de lovituri cu rachete și drone împotriva Ucrainei
  • Klaus Iohannis: Ucraina și Republica Moldova au nevoie să își securizeze calea europeană
  • Volodimir Zelenski le cere liderilor europeni să primească Ucraina în Uniunea Europeană

Update 21:40 - Serviciul ucrainean de frontieră a anunţat sâmbătă că foloseşte drone în eforturile de a preveni fuga în străinătate a bărbaţilor care încearcă să se sustragă mobilizării în armată pentru a nu fi trimişi pe front în războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Numai vineri 14 bărbaţi au fost opriţi la graniţa cu Republica Moldova în timp ce încercau să iasă ilegal din Ucraina, precizează respectivul serviciu, care a publicat şi o înregistrare video captată din dronă ce arată astfel de tentative.

De când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei în februarie anul trecut grănicerii ucraineni au împiedicat circa 20.000 de bărbaţi să fugă din ţară, cei mai mulţi la graniţele cu România şi Republica Moldova.

Alţii s-au înecat în râul Tisa ori au murit de frig în munţii Carpaţi. Conform legii marţiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbaţii apţi să servească în armată cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional, notează Reuters, citată de Agerpres.

Update 19:30 - Războiul din Ucraina duce la creșterea profiturilor industriei americane de apărare Invazia rusă din Ucraina a început să crească veniturile contractorilor americani din domeniul apărării, în contextul în care mari clienți, precum guvernul federal de la Washington, își reiau aprovizionarea cu echipamente militare trimise Ucrainei, iar țările din Europa se înarmează fiind cu ochii pe agresiunile Moscovei, relatează Reuters.

Companiile americane din domeniul apărării, precum Lockheed Martin, General Dynamics și altele, se așteaptă ca actualele comenzile existente, pentru sute de mii de proiectile de artilerie, sute de interceptoare de rachete Patriot și înmulțirea comenzilor pentru vehicule blindate, care urmează să fie livrate în lunile următoare, să le susțină creșterea rezultatelor financiare în trimestrele viitoare.
 

Update 18:15 - O dronă ucraineană s-a prăbuşit joi peste un depozit de stocare a deşeurilor nucleare la centrala atomoelectrică Kursk în partea de vest a Rusiei, a susţinut sâmbătă Ministerul rus de Externe, potrivit Reuters.

Ucraina ar fi trebuit să ştie că acţiunile sale ar fi putut provoca o adevărată catastrofă nucleară, mai menţionează MAE rus, într-o declaraţie emisă la o zi după ce Rusia a acuzat Ucraina că a vizat cu o zi înainte, cu ajutorul dronelor, o centrală nucleară în regiunea rusă de frontieră Kursk, fără a provoca distrugeri sau o creştere a radioactivităţii.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că o dronă ucraineană echipată cu explozivi a avariat pereţii instalaţiei de stocare a deşeurilor nucleare, iar o alta a lovit o clădire administrativă a complexului nuclear.
 

Update 17:00 - Ministerul de Externe al Rusiei a cerut altor guverne să condamne Kievul în urma atacului cu drone la centrala nucleară de la Kursk, relatează Reuters, citată de The Guardian.

"Facem apel la toate guvernele să emită o condamnare fermă a acțiunilor barbare ale Kievului, care sunt extrem de periculoase și ar putea duce la consecințe ireparabile", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.

Zaharova a precizat că o dronă încărcată cu explozibil a avariat zidurile instalației de deșeuri nucleare, în timp ce alte două au lovit un complex de clădiri administrative.

"Potrivit datelor preliminare, dronele folosite în atacul asupra centralei nucleare au folosit componente furnizate de țări occidentale", a spus ea, adăugând că un astfel de atac trebuie să fi avut permisiunea sau posibil să fi fost comandat de aliații Ucrainei sau posibil să fi fost ordonat de aceștia.
 

Update 14:50 - Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T, în timp ce țara se pregătește pentru un alt posibil atac cu rachete rusești în această iarnă.

Sistemul a fost predat în această săptămână, a declarat Ministerul Apărării de la Berlin.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a subliniat sprijinul continuu al Germaniei pentru Ucraina în luptele sale împotriva forțelor rusești.

În discursul său video de aseară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat recunoștința pentru "pachetul foarte puternic din partea Germaniei", afirmând că acesta va "ajuta foarte mult soldații noștri și apărarea orașelor noastre", potrivit Mediafax.

Update 13:00 - Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi de trupe din 2023 în luptele de lângă orașul Avdiivka, după ce a desfășurat acolo unități de până la opt brigăzi, potrivit celei mai recente evaluări a serviciilor britanice de informații, din 28 octombrie.

"Aceste elemente au suferit, probabil, unele dintre cele mai mari rate de pierderi ale Rusiei din 2023 până acum", scriu analiștii.

Update 09:28 - Forțele ruse au lansat o serie de lovituri cu rachete și drone împotriva Ucrainei noaptea trecută. Potrivit ucrainenilor, este vorba de o rachetă balistică Iskander-M din Voronej și șase drone Shahed-131/136 din apropierea Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai.

De asemenea, forţele ucrainene susţin că au distrus cinci Shahed-uri deasupra regiunilor Herson și Mykolaiv. 

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a raportat că atacul forțelor ruse vizează infrastructura critică și instalațiile militare. 

Update 08:00 - Germania și Danemarca au anunțat noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina. Ministerul danez al Apărării (MOD) a anunțat un pachet de sprijin militar în valoare de aproximativ 520 de milioane de dolari, care include tancuri, vehicule de luptă de infanterie, muniție de artilerie și drone. 

Guvernul german a anunțat un pachet de ajutor militar în valoare de aproximativ 5,4 miliarde de euro (aproximativ 5,7 miliarde de dolari) care include rachete antiaeriene MARS II și un sistem suplimentar de apărare aeriană IRIS-T SLM.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, într-un nou discurs, că în această săptămână "pierderile ruseşti" au crescut semnificativ.

Război în Ucraina, 27 octombrie 2023 | Soţiile soldaţilor ucraineni cer demobilizarea acestora după 18 luni de război

Război în Ucraina, 26 octombrie 2023 | Prima ţară din Uniunea Europeană care anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, 25 octombrie 2023 | Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un atac nuclear

Război în Ucraina, 24 octombrie 2023 | Olaf Scholz: Sprijinul pentru Israel nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei

Război în Ucraina, 23 octombrie 2023 | Kremlinul spune că SUA nu pot construi „nouă ordine mondială”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close