Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 611 | Soţiile soldaţilor ucraineni cer demobilizarea acestora după 18 luni de război

Război în Ucraina, ziua 611 | Soţiile soldaţilor ucraineni cer demobilizarea acestora după 18 luni de război

Război în Ucraina, ziua 611. Soţii şi alţi membri de familie ai soldaţilor ucraineni trimişi pe front în războiul cu Rusia au participat vineri la manifestaţii la Kiev, Odesa şi în alte oraşe ale Ucrainei pentru a cere demobilizarea lor după 18 luni de serviciu în armată, relatează agenţia EFE.

Război în Ucraina, ziua 611 | Soţiile soldaţilor ucraineni cer demobilizarea acestora după 18 luni de război
Sursa foto: Oksana Shufrych / Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2023   •   19:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Manifestaţii ale soţiilor soldaţilor ucraineni, care cer demobilizarea acestora după 18 luni de război
  • Iohannis: Ucraina și Republica Moldova au nevoie să își securizeze calea europeană
  • Un politician prorus și fost deputat ucrainean a fost împușcat 
  • Opt pompieri răniți după un atac cu rachete în regiunea Harkov, Ucraina
  • Decizia care ar putea duce la un război mondial: Liderii Hamas și Iran, la Moscova, alături de Vladimir Putin
  • Volodimir Zelenski le cere liderilor europeni să primească Ucraina în Uniunea Europeană
  • Statele Unite afirmă că Rusia execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina
  • Ucraina: Coridorul de cereale de la Marea Neagră funcționează
  • SUA anunță asistență militară suplimentară pentru Ucraina
  • Slovacia anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina
  • Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei: populația să se pregătească pentru atacuri rusești cu drone și rachete
  • Vladimir Putin a condus un atac nuclear simulat
  • Atacuri în Herson: două persoane, inclusiv un copil, au fost ucise

Update 22:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, într-un nou discurs, că în această săptămână "pierderile ruseşti" au crescut semnificativ.

Zelenski a vorbit despre situaţia de pe principalele fronturi de luptă. "Kupiansk, direcţia Bahmut, Avdiyivka, Maryinka şi direcţia Melitopol. Asigurarea acţiunilor noastre de apărare şi ofensivă, inclusiv a armelor şi rachetelor cu rază lungă de acţiune. 

Le mulţumesc tuturor luptătorilor care îşi menţin ferm poziţiile şi elimină ocupanţii. 

În această săptămână au crescut semnificativ pierderile ruseşti. Aşa ar trebui să fie".

Update 20:25 Comisia Europeană lucrează la o propunere legislativă prin care să fie colectate profiturile (dobânzile) produse de activele financiare ale statului rus îngheţate în UE, în vederea direcţionării acestor beneficii către reconstrucţia Ucrainei, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Update 19:25 Soţii şi alţi membri de familie ai soldaţilor ucraineni trimişi pe front în războiul cu Rusia au participat vineri la manifestaţii la Kiev, Odesa şi în alte oraşe ale Ucrainei pentru a cere demobilizarea lor după 18 luni de serviciu în armată, relatează agenţia EFE.

În capitala Kiev, femeile au manifestat în Piaţa Independenţei, cunoscută şi ca Maidan, epicentrul revoltei din 2014 care a înlăturat puterea pro-rusă. Unele dintre ele purtau pancarte prin care cereau lăsarea la vatră a celor dragi, după mai mult de un an şi jumătate de război.

"A venit timpul şi pentru alţii" să fie trimişi pe front, "Soldaţii obosesc şi ei" şi "Victoria este responsabilitatea tuturor", se putea citi pe câteva din aceste pancarte.

Unele dintre femei au venit la demonstraţie împreună cu copiii lor mici, chiar şi cu bebeluşi în vârstă de numai câteva luni.

Update 17:10 Ucraina și Republica Moldova au nevoie să își securizeze calea europeană, spune președintele Iohannis, reiterând așteptarea privind formularea, până la sfârșitul anului, a deciziei strategice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu ambele state.

Președintele Klaus Iohannis, a participat, în perioada 26-27 octombrie 2023, la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, care au avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Update 14:00. Bombardierele grele rusești nu au lansat rachete aeriene de croazieră în Ucraina de „peste o lună” 

O flotă cheie de bombardiere grele din aviația rusă nu a mai efectuat lovituri cu rachete de croazieră în Ucraina de peste o lună, a anunțat Ministerul Apărării din Regatul Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor. 

Flota de aviație cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aeriene Ruse a fost metoda principală a Rusiei de a efectua lovituri de precizie la distanță. 

Potrivit ministerului, Rusia a trebuit probabil să reducă frecvența unor astfel de lovituri în timp ce își reaprovizionează stocul în scădere de rachete de croazieră AS-23a KODIAK. 

Update 12:00. Un politician ucrainean pro-Kremlin, ales să conducă în viitoar un guvern marionetă la Kiev, a fost împușcat, potrivit agențiilor de presă ruse, citate de SkyNews.

Oleg Tsaryov se află, în acest moment, la terapie intensivă și primește tratament. 

Agențiile citează un oficial instalat de Moscova pentru a ajuta la guvernarea unor părți din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, care sunt controlate de forțele ruse. 

Potrivit agenției de presă Reuters, surse au raportat anul trecut faptul că Rusia l-a pregătit pe Tsaryov pentru a conduce un guvern marionetă la Kiev, după invazia Moscovei în Ucraina. 

Update 10:30. O rachetă rusească a lovit, vineri, o clădire a departamentului de pompieri din regiunea nordică Harkov, rănind cel puțin opt salvatori, a declarat ministrul de interne ucrainean, citat de Reuters.

Atacul a vizat orașul Izium, a precizat ministrul Ihor Klymenko, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, însoțită de imagini cu clădirea distrusă și camioane de pompieri.

„Clădirea în sine și 13 echipamente au fost, de asemenea, avariate”, a adăugat el, fără să precizeze însă ce tip de rachetă a fost folosită.

Update 09:30. Reprezentanți ai Grupării Hamas și ai Iranului au fost primiți la discuții la Moscova. Și liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, este așteptat la Kremlin.

De altfel, ministrul Serghei Lavrov prezenta Iranul ca pe un pacificator regional responsabil și echilibrat. Asta în condițiile în care tot mai multe dovezi arată că Iranul s-a implicat activ în furnizarea de armament către Hamas şi în susținerea planului de atacare a Israelului. 

Update 08:30. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la summitul de la Bruxelles ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană. În fața șefilor de stat şi de guverne ai Uniunii Europene, liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranța lansării negocierilor de aderare la următorul summit european, prevăzut la jumătatea lui decembrie, scrie AFP. 

”Le mulțumesc tuturor celor care depun toate eforturile de a păstra unitatea cu Ucraina în cadrul Uniunii Europene, unitatea transatlantică. Aș dori să subliniez unitatea în ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu. Charles (Michel, președintele Consiliului European, n.red.) a vorbit despre aceasta și trebuie să facem totul pentru a împiedica izbucnirea unui foc internațional și mai mare în Orientul Mijlociu. Dușmanii libertății sunt foarte interesați să aducă lumea liberă pe al doilea front. 

Și sunt recunoscător pentru presiunea sancțiunilor asupra Rusiei, pentru fiecare dintre pachetele de sancțiuni adoptate. Este cu adevărat necesar. Cheia, însă, este să ne asigurăm că toate sancțiunile funcționează la maximum și că Rusia nu le poate eluda. Vedem că acest lucru a devenit una dintre prioritățile de top ale Kremlinului pentru a manipula sancțiunile și pentru a le neutraliza. Așadar, ar trebui să ne intensificăm activitatea comună împotriva acestora împotriva tuturor intermediarilor care fac ca Rusia să eludeze sancțiunile, în special în Europa și în alte regiuni ale lumii”, a declarat Volodimir Zelenski. 

SUA afirmă că Rusia execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina

Statele Unite deţin informaţii potrivit cărora armata rusă execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, relatează Reuters şi AFP.

"Avem informaţii că armata rusă execută efectiv soldaţi care refuză să urmeze ordinele", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Avem, de asemenea, informaţii că comandanţii ruşi ameninţă că vor executa unităţi întregi dacă încearcă să se retragă din calea tirurilor de artilerie ucrainene", a mai spus oficialul american.

Război în Ucraina, 26 octombrie 2023 | Prima ţară din Uniunea Europeană care anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, 25 octombrie 2023 | Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un atac nuclear

Război în Ucraina, 24 octombrie 2023 | Olaf Scholz: Sprijinul pentru Israel nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei

Război în Ucraina, 23 octombrie 2023 | Kremlinul spune că SUA nu pot construi „nouă ordine mondială”

Război în Ucraina, 22 octombrie 2023 | Orașul Kupiansk, bombardat de ruși. Peste 80 de confruntări pe linia frontului, în ultimele 24 de ore

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close