Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 614 | Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, spune că Rusia este pregătită să discute despre pace

Război în Ucraina, ziua 614 | Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, spune că Rusia este pregătită să discute despre pace

Război în Ucraina, ziua 614. Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat, astăzi, că Rusia este pregătită să discute despre pace în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 614 | Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, spune că Rusia este pregătită să discute despre pace
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Oct 2023   •   21:21

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării: Rusia este pregătită să discute despre pace
  • Peste 6,5 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului şi până astăzi
  • Bombardamentele rusești au ucis o femeie în vârstă și au rănit cinci persoane
  • FSB a reținut un rus suspectat că transfera informații către ucraineni
  • 2 oameni răniți, după un atac rusesc cu rachete asupra unui șantier naval din Odesa
  • Sirenele sună în sudul Ucrainei - Explozii raportate la Odesa
  • Ucraina vrea să organizeze un summit pentru pace
  • Rusia spune că a doborât 36 de drone ucrainene peste Marea Neagră și peninsula Crimeea
  • Presa de stat din Rusia a raportat că peste 100 de soldați ucraineni au fost uciși în Iuzhno-Donețk în ultimele 24 de ore
  • Ucraina și Rusia sunt blocate într-un impas în primele linii ale războiului lor și cele două părți trebuie să se așeze și să negocieze încetarea conflictului 
  • Se crede că forțele ruse au suferit unele dintre cele mai mari rate de victime ale țării până acum în acest an

Update 22.20. Şeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk că, astăzi, trupele ruse au lansat 7 drone kamikaze și au tras cu artilerie grea asupra orașului Nikopol.

"O clădire cu cinci etaje, 18 case, 12 depozite agricole, 2 mașini, panouri solare și linii electrice au fost avariate. Și, de asemenea, (n.r. - au fost avariate) un magazin și o clădire a unei organizații religioase", a spus Serhi Lisak.

Update 21.15. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că Rusia este pregătită pentru discuții politice despre "rezolvarea post-conflict în ceea ce privește Ucraina" și "coexistența în continuare cu Occidentul", relatează RBC.

"În cazul în care se creează condițiile necesare, rămânem pregătiți pentru discuții politice pe o bază realistă – atât în ​​ceea ce privește soluționarea post-conflict a crizei ucrainene, cât și în ceea ce privește parametrii coexistenței ulterioare cu Occidentul, în general", a declarat Serghei Șoigu.

Update 19.20. Primul avion de luptă F-16 fabricat în SUA pe care Olanda îl donează Ucrainei va ajunge în centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a declarat astăzi premierul olandez Mark Rutte, relatează The Guardian.

"Mă aștept ca rachetele Patriot să fie livrate în curând, pentru a ajuta Ucraina în această iarnă. Și aceeași lucru este valabil și pentru F-16", a spus Rutte în timpul unei videoconferințe cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost postată pe X.

Update 17.30. Rusia a capturat Bahmutul - scena unora dintre cele mai sângeroase lupte din cele 20 de luni de război - în luna mai. Ucraina a trecut la contraofensivă din iunie pentru a încerca să recucerească teritoriile ocupate în sud şi est, inclusiv acest oraş.

"În zona Bahmut, inamicul şi-a întărit semnificativ gruparea şi a trecut de la apărare la acţiuni active", a scris pe Telegram generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene. El a descris situaţia din est ca fiind dificilă, cu forţele ruseşti deosebit de active în apropierea oraşului Kupiansk, aflat în nord-estul Ucrainei, unde, potrivit acestuia, trupele Moscovei încearcă să avanseze simultan în mai multe direcţii. Trupele ruseşti au suferit pierderi grele, a mai adăugat el.

Update 16.50. Autorităţile ruse au vândut la licitaţie un apartament care aparţine lui Volodimir Zelenski şi soţiei sale, Olena, situat într-un complex rezidenţial de lux din apropiere de Ialta, celebra staţiune din peninsula Crimeea.

Preţul iniţial a fost stabilit de autorităţile ocupante la puţin peste 200.000 de dolari, însă apartamentul de lux, în suprafaţă de 119,5 metri pătraţi, a fost adjudecat de o femeie pentru suma totală de 473.000 de dolari.

Update 16.30. Peste 6,5 milioane de refugiați ucraineni au intrat în România de la invadarea țării vecine de către Federația Rusă, arată datele Poliției de Frontieră. Guvernul a stabilit ca refugiații ucraineni să primească bani pentru cazare de la statul român doar patru luni consecutiv, dacă nu sunt angajați, iar suma alocată va fi de 2.000 de lei pe lună per familie.

Update 15:30. Bombardamentele și raidurile rusești cu rachete au ucis astăzi o femeie și au rănit alte cinci persoane în regiunile Herson și Odesa din sudul Ucrainei, au anunțat oficiali ucraineni.

Rachetele au avariat dimineața o clădire administrativă și echipamente la un șantier naval din regiunea Odesa, situată la Marea Neagră, au declarat procurorii locali, adăugând că patru muncitori au fost răniți, conform Reuters.

"Atacul a provocat un incendiu, care a fost stins rapid de salvatorii noștri", a declarat guvernatorul regional din Odesa, Oleh Kiper, într-o postare pe Telegram.

Imaginile publicate de biroul procurorilor din Odesa arată un crater al exploziei, clădiri cu geamuri sparte și două vehicule distruse.

O femeie în vârstă de 85 de ani a fost ucisă în bombardamentele intense din timpul nopții asupra orașului Herson, a declarat pe Telegram Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului.

"În cartierul central al orașului, au fost lovite clădiri înalte și una dintre instituțiile sociale", a adăugat Mrochko.

El a declarat că atacul a provocat un incendiu și a rănit un rezident, postând o înregistrare video care arată camere arse cu pereți și tavane prăbușite, ferestre sparte și grămezi de deșeuri de construcție.

Ulterior, Rusia a atacat cu rachete periferia orașului Zaporojie, distrugând o instalație de infrastructură socială, a declarat guvernatorul regional Iuriy Malashko pe Telegram.

Atacurile au urmat unor tentative de atacuri cu drone rusești în sudul, centrul și nordul Ucrainei.

Armata de la Kiev a declarat că apărarea aeriană a distrus toate cele 12 drone și două rachete lansate împotriva regiunilor Mikolaiv, Herson, Kirovohrad, Cherkasy, Zhytomyr, Khmelnytskyi și Dnipro.

Update 13:00. FSB a reținut un rus suspectat că transfera informații către ucraineni.

Serviciul rus Federal de Securitate (FSB) a reținut la Sevastopol, sub suspiciunea de trădare, un rus care a transferat informații despre fortificațiile defensive ale Crimeei către partea ucraineană, relatează ziarul Izvestia.

"În martie 2023, în timpul lucrărilor de dotare a structurilor defensive ale Republicii Crimeea, rusul a colectat și a transferat unui reprezentant al Forțelor Armate ale Ucrainei informații referitoare la aceste obiecte cu referire la coordonatele geografice”, se arată în comunicatul FSB.

Update 11:00. 2 oameni răniți, după un atac rusesc cu rachete asupra unui șantier naval din Odesa.

Guvernatorul regiunii Odesa, sudul Ucrainei, a declarat că două persoane au fost rănite și sunt mai multe clădiri avariate în urma unui atac rusesc cu rachete asupra unui șantier de reparații navale, relatează The Guardian.

"Dimineața, inamicul a vizat un șantier naval”, a spus Oleh Kiper, pe canalul personal de Telegram.

"Atacul a provocat un incendiu, care a fost stins rapid de salvatori. Clădirea administrativă și echipamentele întreprinderii au fost avariate”. Radiodifuzorul public Suspilne a raportat că în oraș s-au auzit mai multe explozii.

Anterior, Forțele Aeriene au avertizat cu privire la amenințarea utilizării armelor balistice în regiune, precizează Ukrainska Pravda.

În prezent, alerta aeriană sună în regiunile Odesa, Nikolaev, Herson, Donețk și Lughansk.

Update 09:55. Sirenele sună în sudul Ucrainei - Explozii raportate la Odesa

Mai multe explozii au fost raportate, luni dimineaţă, în oraşul ucrainean Odesa, în timpul unei alerte de raid aerian care a vizat întreaga regiune. Potrivit presei locale, s-au auzit cel puțin trei explozii.

Oleh Kiper, șeful administraţiei militare din regiune, a făcut apel la populaţie să rămână la adăpost.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au transmis că în regiunea Odesa a fost declanşată o alertă de raid aerian, existând riscul ca ruşii să atace cu arme balistice.

O ameninţare similară vizează şi regiunile Mikolaiv și Herson.

Update 08:10 Duminică noapte, trupele ruse au bombardat districtul Tsentralnyi din Herson. Un civil a fost ucis și alte trei persoane au fost rănite.

Declarația a fost făcută de șeful administrației militare a orașului Herson, Roman Mrochko, pe Telegram, relatează un corespondent Ukrinform.

"În jurul orei 00:00 (miezul nopții), armata rusă a bombardat cartierul Tsentralnyi al orașului de pe malul stâng ocupat temporar. În special, blocurile au fost avariate”, a scris Mrochko.

În urma atacului inamic, unul dintre apartamente a luat foc. O femeie, în vârstă de 85 de ani, a fost ucisă. O altă femeie, cu arsuri și otrăvire cu produse de ardere, a fost transportată la spital.

Un bărbat, de 68 de ani, și o femeie, de 36 de ani, au fost, de asemenea, răniți și transportați la spital în stare gravă.

Update 00:00. La reuniunea de la Malta au participat, personal sau online, reprezentanți din 66 de țări, a precizat Kievul, cu peste 20 de țări mai multe decât la ultima reuniune de acest fel, care a avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, în luna august.

Discuțiile s-au desfășurat în absența Rusiei.

Tochytskyi a declarat că la reuniunea de la Malta au fost discutate cinci puncte din formula în 10 puncte prezentată anul trecut de președintele Volodimir Zelenski: siguranța nucleară, securitatea alimentară, securitatea energetică, eliberarea prizonierilor și a persoanelor deportate și integritatea teritorială.

Viceministrul a declarat că eforturile Ucrainei de a atrage țările din "Sudul Global" nu au fost afectate de pozițiile diferite privind conflictul dintre Israel și Hamas, deși acest lucru ar putea face mai dificilă concentrarea atenției asupra Ucrainei.

Ucraina a încercat de luni de zile să construiască legături cu guvernele din Africa, Asia și America Latină, dar a constatat că sprijinul său pentru Israel este în dezacord cu pozițiile unora dintre aceste țări.

China nu a participat la reuniunea din Malta, a confirmat Tochytskyi, în ciuda eforturilor Ucrainei de a determina Beijingul să trimită un reprezentant.

"Motivele nu îmi sunt cunoscute, din câte îmi amintesc, la Jeddah, reprezentantul chinez, Li Hui, a spus că plănuia să participe."

El a declarat că Ucraina menține o politică a ușilor deschise pentru ca China sau orice altă țară să participe la viitoarele summit-uri.

Război în Ucraina, 29 octombrie 2023 | Planul de pace în zece puncte propus de Volodimir Zelenski 

Război în Ucraina, 28 octombrie 2023 | Germania a furnizat Ucrainei un al treilea sistem puternic de apărare aeriană IRIS-T

Război în Ucraina, 27 octombrie 2023 | Soţiile soldaţilor ucraineni cer demobilizarea acestora după 18 luni de război

Război în Ucraina, 26 octombrie 2023 | Prima ţară din Uniunea Europeană care anunţă încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, 25 octombrie 2023 | Rusia și-a testat rachetele balistice și exersat un atac nuclear

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close