Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 208. Zelenski, decret privind înființarea a 15 noi administrații militare în regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 208. Zelenski, decret privind înființarea a 15 noi administrații militare în regiunea Herson

Război în Ucraina, ziua 208. Rusia şi-a intensificat atacurile în estul şi sud-estul Ucrainei şi au lovit ţinte din 24 de localităţi. În acelaşi timp, trupele ucrainene au respins opt ofensive şi au ucis sute de militari ruşi.

Război în Ucraina, ziua 208. Zelenski, decret privind înființarea a 15 noi administrații militare în regiunea Herson
Sursa foto: Hepta | DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Sep 2022   •   19:57

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forțele ucrainene au eliberat încă o localitate din regiunea Luhansk
  • 146 de cadavre au fost exhumate până în prezent din cimitirul improvizat de la Izium
  • Zelenski, decret privind înființarea a 15 administrații militare în localitățile din regiunea Herson
  • Armata germană va furniza Ucrainei încă patru obuziere Panzer 2000
  • Recolta de cereale din Ucraina, în scădere cu zeci de milioane de tone
  • Rusia respinge acuzațiile Ucrainei privind crimele din Harkov
  • Ucraina afirmă că Rusia a lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk
  • Forțele armate ucrainene: Ucraina controlează malul estic al râului Oskil
  • Rusia a intensificat atacurile în estul şi sud-estul Ucrainei
  • Zeci de localităţi, lovite de rachetele lansate de ruşi
  • Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit

Update 19 septembrie, ora 22.07 Forțele ucrainene au eliberat încă o localitate din regiunea Luhansk, afirmă un oficial militar, citat de CNN.

Satul Bilohorivka din regiunea Luhansk se află acum în întregime sub control ucrainean, potrivit unei postări pe Telegram a lui Sehiy Haidai, șeful administrației militare din Luhansk.

Haydai le-a cerut ucrainenilor să aibă răbdare cu operațiunea lor de eliberare a orașelor și satelor din regiunea Luhansk, spunând că se dovedește a fi o operațiune „mult mai dificilă" decât eliberarea Harkovului.

„Va fi o luptă dură pentru fiecare centimetru de pământ din Luhansk", a spus Haidai.

La începutul războiului, forțele ucrainene au oprit ofensiva rusească în Bilohorivka. În luna mai, armata ucraineană a aruncat în aer două poduri de pontoane în apropiere de Bilohorivka, oprindu-i pe rușii care încercau să traverseze râul Siverskyi Donets.

În iulie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că soldații ucraineni „au respins cu competență o altă încercare a rușilor în apropiere de Berestove și Bilohorivka" și că militarii ruși au suferit pierderi și s-au retras.

Update 19 septembrie, ora 20.39 Guvernatorul ucrainean al regiunii Harkov anunță că 146 de cadavre au fost exhumate până în prezent din cimitirul improvizat de la Izium, în Ucraina, porivit Reuters.

Experții criminaliști ucraineni au exhumat până în prezent 146 de cadavre, majoritatea civili, de la cimitirul improvizat din orașul Izium, în estul Ucrainei, iar unele trupuri prezintă semne de moarte violentă, a declarat luni guvernatorul regional.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 450 de cadavre ar putea fi îngropate în acest loc dintr-o pădure de la periferia orașului Izium, care a fost recent recucerit de forțele ucrainene.

Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Kharkiv, a spus că printre cadavrele exhumate se numără și doi copii.

„Unii dintre morți au semne de moarte violentă. Există cadavre cu mâinile legate și urme de tortură. De asemenea, s-a constatat că persoanele decedate aveau răni provocate de explozibil, șrapnel și înjunghiere", a anunțat Synehubov pe Telegram.

Experții criminaliști, îmbrăcați în costume de protecție albe și purtând mănuși de cauciuc, au lucrat metodic timp de câteva zile pentru a exhuma și identifica cadavrele, ale căror morminte improvizate aveau cruci fragile din lemn.

Update 19 septembrie, ora 19.57 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni un decret privind înființarea a 15 administrații militare în localitățile din regiunea Herson, al cărei teritoriu se află sub control rusesc din martie.

Potrivit documentului publicat pe site-ul președintelui ucrainean, administrațiile militare rurale sunt înființate în următoarele localități: Askania Nova, Borozenske, Hornostayivka, Novonykolayivka, Novotroitske, Stanislav și altele. Decretul dispune, de asemenea, crearea administrației orașului Herson din districtul Herson.

Zelenski a dat instrucțiuni Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei și autorităților regionale să ia toate măsurile necesare pentru înființarea administrațiilor.

Regiunea Herson este situată în sudul Ucrainei, la granița cu Crimeea. La jumătatea lunii martie, Ministerul rus al Apărării a declarat că regiunea se află sub controlul deplin al trupelor ruse. La sfârșitul lunii aprilie, în regiune a fost formată o administrație civil-militară.

Luni, adjunctul șefului administrației regionale, Kirilo Stremousov, a declarat că "Herson se află sub controlul deplin al forțelor aliate" și că "nu există condiții prealabile pentru ca naziștii și mercenarii occidentali să intre pe teritoriul regiunii Herson".

Update 19 septembrie, ora 17.45 Armata germană va furniza Ucrainei încă patru obuziere Panzer 2000 împreună cu un pachet suplimentar de muniție.

Declarația, publicată de Reuters, a fost făcută luni de către Ministerul german al Apărării.

Livrarea va fi posibilă și va urma imediat după ce vor avea loc discuții cu industria cu privire la preluarea anticipată a muniției recondiționate de la întreținerea armatei, a precizat ministerul într-un comunicat.

La începutul lunii septembrie, premierul ucrainean Denîs Şmîhal a îndemnat Germania să livreze Kievului tancuri de luptă moderne. Este necesară o "schimbare de filosofie" în ceea ce priveşte livrările de arme pentru Ucraina, spunea Şmîhal.

Germania a ezitat iniţial să livreze arme Kievului, însă a trimis ulterior 10 obuziere, trei lansatoare de rachete multiple şi trei vehicule blindate de depanare.

Update 19 septembrie, ora 15.35 Recolta de cereale din Ucraina din 2022 va fi mai mică decât cea de anul trecut cu zeci de milioane de tone, estimează reprezentanții ministerului ucrainean al agriculturii, potrivit Sky News.

Estimările privind recolta de cereale pentru 2022 sunt sub producția din 2021

Ucraina se așteaptă la o recoltă de cereale de 50-52 de milioane de tone în 2022, în scădere față de cele 86 de milioane de tone anul trecut, a declarat ministrul adjunct al agriculturii.

Ministerul ucrainean a anunțat că se așteaptă ca exporturile de cereale în septembrie să totalizeze între 5,4 și 5,5 milioane de tone, în creștere de la 4,5 milioane de tone în august, a declarat ministrul adjunct al agriculturii, Taras Vysotskyi, într-o conferință de presă. 

Ucraina a exportat aproximativ 6 milioane de tone pe lună înainte ca Rusia să-și lanseze invazia pe 24 februarie. 

"Războiul a adus cu el dificultăți, dar vedem că fermierii au făcut față", a spus Vysotskyi.

Update 19 septembrie, ora 14.00 Kremlinul a respins acuzațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi comis crime de război în provincia ucraineană Harkov, calificându-le drept „minciună”, relatează Reuters.

Aproximativ 450 de cadavre, despre care Ucraina spune că majoritatea sunt ale unor civili, au fost găsite în gropi comune în apropiere de Izium, după ce trupele rusești au fost forțate luna aceasta să părăsească regiunea Harkov, pe care o controlau în mare parte încă din primele săptămâni ale campaniei lor militare din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că anchetatorii de la fața locului au găsit dovezi de tortură, inclusiv cadavre cu mâinile legate, și a acuzat trupele ruse de comiterea de crime de război.

Update 19 septembrie, ora 12.00 Rusia ar fi pierdut cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, ceea ce duce totalul la aproximativ 55 de la începutul invaziei, a declarat astăzi armata britanică, conform Reuters.

Există o posibilitate realistă ca această creștere a pierderilor să fie parțial rezultatul faptului că forțele aeriene ruse au acceptat riscuri mai mari, pentru a oferi sprijin aerian forțelor terestre aflate sub presiunea avansurilor ucrainene, a declarat Ministerul Apărării în informațiile sale postate pe Twitter. 

"Există o posibilitate realistă ca unele avioane să se fi rătăcit deasupra teritoriului inamic și în zone de apărare aeriană mai dense, deoarece liniile frontului s-au deplasat rapid", spune instituția

Update 19 septembrie, ora 10.30 Trupele ruse au lovit centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul regiunii Mykolaiv, dar reactoarele acesteia nu au fost avariate și funcționează normal, a declarat astăzi compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, conform Reuters.

O explozie a avut loc la 300 de metri distanță de reactoare și a avariat clădirile centralei, a precizat Energoatom într-un comunicat. 

Atacul a avariat, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transmisie.

Comentând atacul pe aplicația de mesagerie Telegram, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a spus: "Invadatorii au vrut să tragă din nou, dar au uitat ce este o centrală nucleară. Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim înainte de a fi prea târziu."

Update 19 septembrie, ora 09.00 Oficialii americani sunt îngrijoraţi că Vladimir Putin ar putea bombarda centrele de aprovizionare ale Ucrainei, de pe teritoriul României și Poloniei. Este vorba de Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi agenţiile de informaţii americane, scrie prestigioasa publicaţie americană New York Times.

Update 19 septembrie, ora 08.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că luptele pentru recâștigarea teritoriilor pierdute în fața Rusiei nu se vor opri, în timp ce Kievul a anunțat că trupele sale au avansat până la malul estic al râului Oskil, amenințând forțele de ocupație rusești din Donbas, scrie Reuters.

Traversarea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva ucraineană în regiunea nord-estică Harkov, deoarece acesta curge spre sud până la râul Siversky Donets, care trece chiar prin Luhansk, una dintre cele două provincii din regiunea Donbas.

Trupele ucrainene "au ajuns peste râul Oskil. Începând de ieri, Ucraina controlează malul estic", au scris duminică târziu pe Telegram Forțele armate ucrainene.

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a scris pe Telegram: "Regiunea Luhansk este chiar alături. Dezocuparea nu este departe".

Zelenski a promis să mențină presiunea asupra Moscovei după câștigurile rapide ale Ucrainei în Harkov din această lună.

"Poate că unora dintre voi li se pare că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie", a spus el în discursul său obișnuit de duminică seara. "Dar nu va fi nicio acalmie. Ne pregătim pentru următoarea serie ... Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă. În întregime".

Președintele american Joe Biden a declarat, de asemenea, că victoria pentru Ucraina înseamnă îndepărtarea forțelor rusești din întreaga țară și a promis sprijinul SUA atât timp cât va fi nevoie.

"A câștiga războiul din Ucraina înseamnă să scoatem complet Rusia din Ucraina și să recunoaștem suveranitatea. Înfrângerea Rusiei", a declarat el într-un interviu pentru emisiunea "60 Minutes" difuzată duminică de CBS.

"Rusia se dovedește a nu fi atât de competentă și capabilă pe cât mulți oameni credeau că va fi".

Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei a anunţat că rușii au lansat trei atacuri cu rachete și au efectuat 11 lovituri aeriene, în ultimele 24 de ore. De asemenea, trupele Moscovei au efectuat peste 40 de atacuri cu lansatoare de rachete, avariind infrastructura din 24 de localități.

Totodată, forţele ucrainene au lichidat 230 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 54.480.

Critical Threats și Institutul pentru Studiul Războiului au creat o hartă interactivă a războiului care arată progresele înregistrate de forțele militare ucrainene în recucerirea teritoriilor ocupate de trupele ruse, anunță The Guardian. Harta cuprinde primele 200 de zile ale invaziei.

Război în Ucraina, 18 septembrie | Lupte grele pe fronturile din est şi sud-est

Război în Ucraina, 17 septembrie | Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean

Război în Ucraina, 16 septembrie | Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit

Război în Ucraina, 15 septembrie | AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, 14 septembrie | Secretarul general al ONU:  "Suntem departe de sfârșitul războiului"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close