Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 203. Secretarul general al ONU:  "Suntem departe de sfârșitul războiului"

Război în Ucraina, ziua 203. Secretarul general al ONU:  "Suntem departe de sfârșitul războiului"

Război în Ucraina, ziua 203. Armata rusă a anunțat marți "lovituri masive" pe toate fronturile, ca reacție la contraofensiva fulgerătoare a trupelor ucrainene pe care Kremlinul le acuză de abuzuri în zonele recucerite, în timp ce Kievul le reproșează soldaților ruși "până la 200 de crime de război pe zi". "E prea devreme să se spună că avansul Ucrainei e punct de cotitură în război", afirmă un oficial occidental.

Război în Ucraina, ziua 203. Secretarul general al ONU:  "Suntem departe de sfârșitul războiului"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Sep 2022   •   21:54

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia a lansat opt rachete asupra orașului natal al lui Zelenski, Krivoi Rog
  • Ucraina a eliberat aproximativ 388 de localități din Harkov, din 6 septembrie
  • Secretarul general al ONU:  "Suntem departe de sfârșitul războiului"
  • Discursul lui Zelenski la Izium, întrerupt de sunetul unei explozii
  • Putin ar fi respins un acord de pace cu Ucraina, relatează Reuters
  • Ucraina va primi 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale din SUA
  • Volodimir Zelenski a asistat la arborarea drapelului ucrainean în orașul Izium, de unde rușii au fost alungați
  • Directorul ziarului rus Komsomolskaia Pravda a murit la vârsta de 69 de ani
  • Centru de comandă rusesc filmat de CNN în Izium, orașul eliberat de sub ocupația rusă
  • Ororile din Bucea se repetă în Harkov: Soldați decapitați, civili torturați...
  • Cancelarul Germaniei i-a cerut președintelui rus să găsească o soluţie diplomatică pentru conflictul din Ucraina bazată pe încetarea focului şi retragerea completă a trupelor ruse
  • Oficial occidental: E prea devreme să se spună că avansul Ucrainei e punct de cotitură în război

Update, ora 22:30 Rusia a lansat miercuri opt rachete asupra orașului ucrainean Krivoi Rog, din sudul-estul țării, relatează The Guardian.

Potrivit oficialilor ucraineni, rachetele au vizat structurile hidraulice.

În urma daunelor provocate, nivelul apelor râului Inguleț a început să crească, reprezentând o amenințare serioasă pentru oraș.

”Astăzi, forțele rusești și-au trimis numărul maxim de arme asupra unor structuri hidrotehnice”, a scris pe Twitter Kirilo Timoşenko, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

El a adăugat: ”Scopul este evident - o încercare de a crea o situație de urgență. Nu e important pentru ei dacă oamenii vor rămâne fără apă sau dacă orașul va fi sub ape.”

Oficialul ucrainean a catalogta atacul ca fiind ”un act terorist”.

Krivoi Rog este orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski.

Update, ora 21:52 Ucraina a eliberat aproximativ 388 de localități din Harkov din 6 septembrie. Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al apărării, a prezentat un bilanț actualizat al teritoriilor recucerite de forțele ucrainene.

Din 6 septembrie, trupele ucrainene au eliberat aproximativ 388 de localitățu, 8.500 de kilometri pătrați și aproximativ 150.000 de persoane, a declarat Maliar, potrivit The Guardian.

"Cifrele sunt în mod constant actualizate, deoarece procesul este dinamic", a explicat ea. "În plus, teritoriile eliberate au încă nevoie de măsuri suplimentare de securitate și stabilizare pentru a putea trăi în siguranță acolo”.

Ea a precizat că linia frontului măsoară acum 2.500 km, dintre care 1.300 km sunt de luptă activă.

"Da, am așteptat mult timp acest succes, dar trebuie să luptăm în continuare", a declarat Maliar: "Până la o victorie completă, eliberăm încă mulți dintre oamenii noștri și pământurile noastre. Avem nevoie de mai mult timp, putere și răbdare".

Update, ora 21:05 "Suntem departe de sfârșitul războiului", a transmis astăzi secretarul general al ONU, António Guterres, după ce a avut o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin.

"O încetare a focului nu este avută în vedere", a declarat António Guterres.

"Aș minți dacă aș spune că se va întâmpla", a adăugat acesta.

Diplomatul a declarat că a discutat cu Putin despre o varietate de probleme, inclusiv despre acordul privind cerealele și posibilitatea exporturilor rusești, dar a avertizat că există obstacole în calea exportului de alimente și îngrășăminte rusești, potrivit CNN.

Update, ora 18:47 Sunetul unei explozii s-a făcut auzit în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le vorbea militarilor care au eliberat orașul Izium și alte localități cu valoare strategică printr-o contraofensivă care a prins armata rusă pe picior greșit.

Zelenski s-a dus, miercuri, la Izium și a luat parte la ceremonia arborării drapelului pe o clădire a municipalității.

În secvența următoare, la minutul 1'34" se aude o detonație îndepărtată, ce pare provocată de o lovitură de artilerie.

Președintele ucrainean face o pauză de două secunde, atent la sunetul exploziei, după care își continuă discursul.

El s-a declarat s-a declarat șocat de ceea ce a văzut în vizita sa în oraș, notează CNN.

"Este șocant ceea ce vedem, deși am văzut deja astfel de lucruri la Bucea (lângă Kiev, n.r.), în primele teritorii pe care le-am recuperat de sub ocupație.

La fel și aici -  oameni uciși, clădiri distruse. Din păcate, asta face astăzi parte din istoria noastră. Și asta -  ceea ce au făcut ei - este parte a națiunii ruse moderne", a spus liderul ucrainean.

Update, ora 17:47 Dmitri Kozak, emisarul lui Vladimir Putin în Ucraina, i-a comunicat președintelui rus, la începutul războiului declanșat în data de 24 februarie, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul.

Conform Reuters, care relatează în premieră detaliile acestui episod, înțelegerea ar fi satisfăcut pretenția Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO.

Kozak a indicat că, potrivit estimărilor sale, acordul elimina necesitatea ca Rusia să urmărească ocuparea pe scară largă a Ucrainei.

El i-a recomandat liderului de la Kremlin să accepte înțelegerea, însă Putin a respins-o și a continuat campania militară, potrivit celor relatate de trei persoane apropiate de conducerea rusă, menționează Reuters

Putin a respins acordul pentru că nu a fost satisfăcut de concesiile Kievului

Președintele rus a afirmat în repetate rânduri, înainte de război, că NATO și infrastructura sa militară avansează tot mai mult spre granițele Rusiei, ca urmare a acceptării de noi membri din Europa de Est.

El a acuzat Alianța că se pregătește să aducă și Ucraina pe orbita sa, iar acest lucru reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia, care îl obligă reacționeze.

Pe de altă parte, când i-a fost prezentat acordul lui Kozak, Putin a spus că termenii negociați de consilierul său de origine ucraineană "nu merg suficient de departe" și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni din teritoriul ucrainean, arată sursele citate de Reuters.

Drept urmare, acordul a fost abandonat.

Update, ora 16:47 Ucraina a încheiat un acord cu Statele Unite pentru a se asigura că aprovizionarea cu gaze va fi suficientă.

Conform Sky News, acordul încheiat de autoritățile de la Kiev cu reprezentanții americani prevede aprovizionarea cu două miliarde de metri cubi de gaze naturale între lunile octombrie 2022 și martie 2023.

"Vedem acum o trecere cu succes a sezonului de iarnă. Vedem rezerve suficiente", a spus premierul ucrainean Denis Șmihal.

El a precizat că rezervele de gaze naturale ale Ucrainei pentru iarnă sunt estimate la 15 miliarde de metri cubi, în urma acordului cu SUA.

Ucraina a reprezentat o rută pentru livrările de gaze rusești în Europa, printr-o serie de conducte din epoca sovietică.

Conductele care traversează Ucraina au rămas deschise în ciuda invaziei, dar livrările au scăzut foarte mult.

Update, ora 15:07 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat, miercuri, orașul Izium din regiunea Harkov, la cinci zile după ce forțele Kievului au recucerit localitatea.
00:02

Zelenski a participat la ceremonia arborării steagului ucrainean pe o clădire administrativă din piața centrală a orașului.

"Mai devreme, când priveam în sus, căutam mereu cerul albastru. Astăzi, când privim în sus, căutăm un singur lucru, steagul Ucrainei. Steagul nostru albastru-galben flutură deja în Iziumul eliberat. Și așa va fi în fiecare oraș și sat ucrainean. Mergem într-o singură direcție: înainte, spre victorie", a spus președintele într-o postare pe rețelele sociale.

"Se poate ca teritoriul statului nostru să fie sub ocupație temporară. Dar ocuparea poporului ucrainean este, cu siguranță, imposibilă", a concluzionat el.

Forțele ucrainene au preluat din nou controlul la Izium, sâmbătă, administrând o lovitură dură campaniei militare a Rusiei în zona de est a Ucrainei.

Aflat în apropiere de limita dintre regiunile Harkov și Donețk, acest oraș a fost sub ocupație rusă timp de peste cinci luni și a devenit un centru important pentru trupele de invazie.

Moscova a folosit Izium ca rampă de lansare pentru atacurile spre sud, în regiunea Donețk.

Kupiansk, un alt oraș-cheie situat la circa 50 de kilometri nord de Izium și eliberat, de asemenea, de armata ucraineană, era utilizat de ruși ca nod feroviar pentru reaprovizionarea trupelor.

Update, ora 14:27 Vladimir Sungorkin, redactor-șef și director general al ziarului rus Komsomolskaia Pravda, a murit miercuri, la vârsta de 69 de ani.

Informația este difuzată de agenția rusă TASS, citată de presa internațională.

TASS precizează că Sungorkin a încetat din viață în urma unui atac cerebral.

El conducea publicația din anul 1997.

Komsomolskaia Pravda a fost înființat la 13 martie 1925, ca organ oficial al Komsomolului, aripa de tineret a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, URSS.

În epoca ulterioară disoluției URSS, publicația s-a transformat în tabloid.

Știrea privind moartea lui Vladimir Sungorkin vine după relatările mai multor decese ale unor oligarhi și oameni apropiați de interesele Kremlinului, decese consemnate, cele mai multe dintre ele, după lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Update 13:05 Contraofensiva ucraineană în nord-est i-a prins pe picior greșit pe ruși iar rezultatele continuă să se acumuleze în dreptul Kievului.

Președintele Volodimir Zelenski susține că, în prezent, Ucraina a recucerit aproximativ 8.000 de km pătrați, majoritatea în regiunea nord-estică Harkov.

Aproximativ jumătate din această zonă a fost securizată, iar măsurile de stabilizare sunt încă în curs de desfășurare în cealaltă jumătate, anunță liderul de la Kiev.

Militarii Moscovei au fost alungați din orașe și sate aflate aproape de frontiera cu Rusia.

La Izium, cel puțin o mie de soldați ruși ar fi fost uciși de ucraineni iar corespondentul CNN Sam Kiley a reușit în premieră să filmeze acolo, după eliberarea localității.

Printre multe locații care poartă urmele luptelor, Sam Kiley și echipa sau au putut filma și un centru de comandă amenajat de ruși în subsolurile  unei fabrici vechi.

"Soldații ruși dormeau aici. Iar aici dormeau ofițerii, în paturi făcute din uși vechi", descrie Sam Kiley lucrurile surprinse în bunker de obiectivul camerei.

"Erau în siguranță aici jos, sub pământ, dar nu se simțeau suficient siguri pentru a rămâne în Izium. Pentru forțele armate ucrainene este de importanță critică să se asigure că ofițerii superiori ai armatei ruse sunt puși pe fugă. Dacă vor face asta, forțele armate ruse se vor prăbuși complet în Ucraina și ar putea amenința longevitatea lui Vladimir Putin", continuă relatarea corespondentului CNN.

Update 11:05. Soția lui Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, a fost aplaudată îndelung în Parlamentul European. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă pentru a ține discursul susținut despre starea Uniunii, a venit îmbrăcată cu o cămasă albastră și un sacou galben, culorile Ucrainei.

Este o onoare specială pentru mine să o avem pe Olena Zelenska împreună cu noi”, a deschis lucrările Parlamentului European, Roberta Metsola.

Europarlamentarii prezenți au aplaudat îndelung prezența soției președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Olena Zelenska.

„Dragă Olena, suntem alături de tine și alături de poporul ucrainean. Suntem aici, astăzi, în contextul unei invazii ilegale, nejustificate a Ucrainei. E o perioadă de crize multiple și Europa va răspunde la toate aceste provocări”, a continuat Metsola.

Update 10:30. Rușii au fugit din calea ucrainenilor pe biciclete furate, deghizați în localnici. La câteva ore după ce luptătorii ucraineni au atacat zona, sute de soldați care ocupaseră un sat din Ucraina au dispărut, lăsând în urmă locuitorii șocați, scrie washingtonpost.com.

Update 09:00. Rușii fac tot mai greu față contraofensivei ucrainene atât în Est cât şi în Sud. Soldații Moscovei ori fug ori se predau în număr mare. 

Presa de la Kiev scrie că Guvernul a emis carduri pentru predare, cu ajutorul cărora soldații ruși se pot întoarce nevătămați în ţara natală, după ce renunță la echipamentul militar. 

Update 08:40. Deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a declarat că cel puțin 150.000 de ucraineni au fost eliberați din peste 300 de orașe din Ucraina, scrie skynews.com.

În ultimele săptămâni, trupele ucrainene au exercitat presiuni asupra forțelor ruse în retragere, înaintând mai adânc în teritoriul ocupat și reușind să elibereze peste 300 de localități ocupate de ruși. 

Update 08:30. Liderul Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina și alte "subiecte internaționale și regionale" la întâlnirea de la sfârșitul acestei săptămâni, relatează BBC, citat de Mediafax.

Cei doi se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o "alternativă" la lumea occidentală, a precizat Kremlinul.

Este prea devreme pentru a spune dacă recentele câștiguri obținute de Ucraina în estul țării în detrimentul Rusiei reprezintă un punct de cotitură în război, a declarat marți un oficial occidental, sub rezerva anonimatului, pentru Reuters.

„Este prea devreme pentru a spune dacă acesta este un punct de cotitură în război, dar este un moment care are putere atât în ceea ce privește operațiunile... cât și în ceea ce privește psihologia”, a declarat oficialul reporterilor.

„Există o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la natura retragerii rusești, însă este probabil că, în termeni strict militari, aceasta a fost o retragere, ordonată și sancționată de statul major, mai degrabă decât o prăbușire totală”.

De când Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, marcând cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, trupele ucrainene au recucerit zeci de orașe, într-o schimbare uimitoare a momentului de pe câmpul de luptă.

„Evident, pare foarte dramatic. Este o zonă vastă de teren. Dar trebuie să ținem cont de faptul că rușii au luat unele decizii bune în ceea ce privește scurtarea liniilor lor și transformarea lor în linii mai ușor de apărat, sacrificând teritoriu pentru a face acest lucru”, a declarat oficialul, adăugând că nu se așteaptă ca Rusia să încerce imediat să recupereze teritoriul pierdut.

„Sunt deja întinși, se confruntă cu atacuri pe mai multe fronturi, așa că eu cred că vor căuta să se consolideze... vor încerca să se întoarcă la Kharkhiv în viitor? Potențial, dar cu siguranță nu în perioada imediată”, spune oficialul.

Corpuri decapitate ale militarilor ucraineni, fecale umane, adolescenți terorizați prea speriați pentru a părăsi subsolul în care s-au ascuns: aceasta este o mică parte a imaginii lăsate în urmă forțele ruse când trupele ucrainene au recucerit zone mari din regiunea Harkov, spune Lesia Vasilenko, membră a parlamentului ucrainean, potrivit The Guardian.

Cel puțin 150.000 de ucraineni au trăit sub ocupația rusă pentru aproape întreaga invazie. Până pe 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări în regiunea Harkov, luând înapoi peste 3.800 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de ruși.

"Eliberarea dezvăluie multe crime. Este ca și cum ne apropiem de sute, dacă nu de mii de orale Bucha, doar că la o scară mai mică", a spus Vasilenko, făcând referire la gropile comune ale civililor și la dovezile torturii descoperite în Bucha când forțele ucrainene au recucerit regiunea Kievul.

„Dar indiferent de amploare, vor exista tribunale, răzbunare și justiție”, adaugă ea.

„Cadavre decapitate ale militarilor Ucrainei. Civili împușcați și torturați. Numărul va crește și vor urma investigații.

Case jefuite. Militarii din Rusia iau totul, chiar și lenjeria intimă. Și în același timp își lasă armele în urmă.

Mizerie completă în case, biserici, pe străzi. E ca și cum toaletele sunt necunoscute rușilor. Fecalele umane sunt pretutindeni”, a mai povestit Lesia Vasilenko. 

Război în Ucraina, 13 septembrie | Ucraina declară că a preluat controlul asupra a peste 300 de localităţi în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 12 septembrie | Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk"

Război în Ucraina, 11 septembrie | Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate

Război în Ucraina, 10 septembrie | Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au discutat despre centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, 9 septembrie | SUA oferă 2 miliarde de dolari pentru consolidarea securității Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close