Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 201. Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk"

Război în Ucraina, ziua 201. Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk"

Război în Ucraina, ziua 201. Forţele ucrainene continuă să îşi elibereze teritoriul. Victorii importante au fost obţinute în regiunile Harkov şi Herson. Ruşii părăsesc oraşul strategic Lugansk. Cecenii revin în Ucraina pentru a sprijini planurile lui Putin.

Război în Ucraina, ziua 201. Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk"
Sursa foto: cnn
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Sep 2022   •   21:48

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk"
  • Ramzan Kadîrov anunță că a trimis 10.000 de luptători pe frontul din Ucraina
  • Noi deputați municipali îi cer demisia lui Vladimir Putin din cauza efectelor războiului din Ucraina, după modelul inițiat săptămâna trecută de aleșii locali ai districtului
  • Șeful AIEA anunță ”semnale pozitive” după consultările cu Mosova 
  • Armata ucraineană anunță succese în regiunea Herson
  • Tacticile de "blitz-krieg" economic adoptate de Occident împotriva Rusiei au eșuat, anunță Putin
  • Al doilea cel mai mare oraș al țării a rămas din nou fără electricitate și apă
  • Un oficial pro-rus susține că trupele Moscovei au fost copleșite într-o proporție de 8 la 1 în Harkov
  • Armata ucraineană: Rușii părăsesc un oraș strategic din Lugansk
  • Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate
  • Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au discutat despre situația de securitate de la Zaporojie
  • Forțele ruse atacă pozițiile armatei ucrainene în regiunea Harkov cu lovituri de precizie

Update 12 septembrie, ora 21:45 Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat luni jurnalistului Fareed Zakaria pentru CNN, răspunzând la o întrebare despre înaintarea trupelor ucrainene în regiunea Herson (sud) şi în est, relatează Unian.

Zelenski a subliniat că ucrainenii se străduiesc să 'dezocupe' teritoriile ţării.

"Scopul principal al dezocupării este ca să nu i se mai permită Rusiei să continue ocupaţia foarte lentă pe care a început-o în 2014", a afirmat el.

Preşedintele ucrainean a menţionat că nu poate oferi detalii despre acţiunile operaţionale ale Forţelor armate ale Ucrainei pe câmpul de luptă.

"Nu vom sta pe loc. Vom continua încetişor să înaintăm constant. Nu vom mai vorbi cu ei altfel. De îndată ce am rămâne şi am sta, ştiu că unele state ne-ar împinge spre 'procesul de la Minsk'. Vreau ca lumea să înţeleagă, sunt lucruri diferite. O rezolvare diplomatică şi 'Minsk-2-3-5-10' sunt două lucruri diferite. 'Minsk' este o bucată de hârtie goală pentru a oferi Rusiei o pauză înainte de următoarea invazie", a declarat Zelenski, citat de Unian.

În acelaşi interviu, preşedintele ucrainean a declarat că Ucraina nu va negocia cu 'cei care dau ultimatumuri'.

De asemenea, Volodimir Zelenski, participând la cea de-a 17-a reuniune YES (Strategia Europeană de la Ialta), a subliniat că deocamdată nu sunt posibile negocieri cu Federaţia Rusă pentru încheierea războiului, deoarece partea rusă nu poate formula poziţii adecvate.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a spus că Ucraina nu va accepta din partea partenerilor occidentali recomandări de a începe negocieri de 'pace' cu Rusia şi a pledat pentru 'dezocuparea' completă a Donbasului şi a Crimeii.

"În viitor, Rusia va cere capitularea totală a Kievului", a reacţionat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, comentând declaraţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre refuzul de a negocia cu Rusia.

Update 12 septembrie, ora 20:40 Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunţat că, la ordinul său, 10.000 de kadîroviți au plecat să lupte în Ucraina.

Kadîrov a publicat un videoclip în care deputatul Adam Delimhanov afirmă că „10.000 de oameni” vor opera în „regiunea Herson, Zaporojie și Republica Populară Donețk”.

Potrivit acestuia, kadîroviții s-au întors în Ucraina după ce au fost în concediu.

Vestea despre întoarcerea kadiroviților în Ucraina a apărut pe fundalul unei contraofensive reușite a trupelor ucrainene, care au reușit să avanseze semnificativ în direcția Harkov.

Și după ce Ramzan Kadîrov a făcut un gest neașteptat și a criticat conducerea armatei ruse, după ce aceasta a fost luată prin surprindere de contraofensiva trupelor ucrainene.

Într-un mesaj audio postat duminică pe canalul său de pe Telegram, Ramzan Kadîrov spune că Kremlinul s-ar putea confrunta cu consecințe grave din cauza pierderii teritoriului ocupat în Ucraina și administrat deja de Moscova, despre care rușii au declarat în mod repetat că plănuiesc să-l păstreze „pentru totdeauna”. Liderul cecen se abține, totuși, să „lovească” prea tare în Vladimir Putin și spune că este posibil ca acesta să nu fie corect informat despre situația actuală, potrivit The Guardian.

„Dacă astăzi sau mâine nu se vor face schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi nevoit să mă duc la conducerea țării pentru a le explica situația de pe teren. Este o situație foarte interesantă. Este uluitor, aș spune”, a spus Kadîrov.

Update 12 septembrie, ora 19:50 Deputați din 18 districte municipale din Moscova, Sankt Petersburg și Kolpino au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin.

Informația este transmisă de CNN, care citează petiția distribuită de inițiatori, luni, pe Twitter.

"Noi, deputații municipali ai Rusiei, credem că acțiunile președintelui Vladimir Putin sunt dăunătoare viitorului țării și al cetățenilor săi. Cerem demisia lui Vladimir Putin din funcția de președinte al Federației Ruse", se spune în documentul postat Xenia Thorstrom, deputat local al districtului Semenovski din Sankt Petersburg.

"Textul petiției este concis și nu  'discreditează' pe nimeni. Dacă sunteți deputat municipal și doriți să vă alăturați, sunteți binevenit", a precizat Thorstrom.

Petiția apare la scurt timp după primele alegeri regionale și municipale desfășurate în Rusia de la începutul invaziei în Ucraina.

Scrutinul a consacrat victoria candidaților susținuți de Kremlin.

Consiliul districtului Lomonosovsky din Moscova a cerut, de asemenea, demisia președintelui rus, afirmând, între altele, la adresa lui Vladimir Putin:

"Părerile și modelul dumneavoastră de guvernare sunt fără speranță, depășite și împiedică dezvoltarea Rusiei și a potențialului său uman."

Săptămâna trecută, deputații municipali din suburbia Smolninskoie a orașului Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat a Federației Ruse să îl demită și să îl pună sub acuzare pentru înaltă trădare pe Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina.

Update 12 septembrie, ora 19:18 Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) - care se consultă cu Moscova în vederea stabilirii unei zone de securitate în jurul Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie - anunţă luni ”semnale pozitive”, relatează AFP.

”Am văzut semne care arată că ei (ruşii) sunt interesaţi de un asemenea acord”, anunţă într-o conferinţă de presă directorul general al AIEA Rafael Grossi luni, în prima zi a şedinţei Consiliului Guvernatorilor.

”Discutăm despre diverse caracteristici tehnice”, de exemplu perimetrul acestei zone sau despre activitatea celor doi experţi AIEA prezenţi în centrală.

”Iar ceea ce observ este că cele două părţi cooperează cu noi şi pun întrebări, multe întrebări”, subliniază el.

Într-un raport publicat săptămâna trecută, la scurt timp în urma unei misiuni în centrală, AIEA anunţa implementarea unei zone de protecţie a Centralei Nucleare Zaporojie.

Update 12 septembrie, ora 18:45  Armata ucraineană a anunțat luni că a eliberat, în ultimele două săptămâni, 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Herson, situată în sudul Ucrainei.

„Succesele noastre din aceste ultime două săptămâni sunt destul de convingătoare. Noi am eliberat circa 500 de kilometri pătraţi”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.

Potrivit Nataliei Humeniuk, localităţile Vîsokopillea, Biloghirka, Suhîi Stavok şi Miroliubivka „sunt în întregime sub stindard ucrainean”.

Anterior, Kievul a anunțat că a eliberat 3.000 de kilometri pătrați în doar câteva zile de contraofensivă în regiunea Harkov, în estul Ucrainei.

Update 12 septembrie, ora 17:30 Tacticile de "război economic fulger" ale Vestului împotriva Rusiei au eșuat, susține președintele Vladimir Putin.

"Rusia gestionează cu încredere presiunea externă precum și - se poate spune - agresiunea financiară și tehnologică din partea unor țări", a spus luni liderul de la Kremlin în timpul unei întâlniri televizate pe teme economice, într-o aparentă referire la sancțiunile occidentale consemnată de CNN.

"Tacticile de război-fulger în plan economic, atacurile subite pe care contau - nu au funcționat. Este evident pentru toată lumea, chiar și pentru ei", a adăugat el.

Potrivit președintelui rus, economia rusă a evitat o recesiune abruptă grație "măsurilor eficiente de protecție" care au fost prompt implementate de guvern.

"Inflația s-a stabilizat repede. După un vârf de 17,8% în aprilie, a scăzut în prezent la 14,1% (...) Avem toate motivele să ne așteptăm ca, la finele anului, inflația să coboare la aproximativ 12%", a anticipat Putin, susținând, în același timp, că economia reîncepe să crească iar companiile revin la activitatea obișnuită.

Pe de altă parte, președinția rusă a estimat, luni, că așa-numita operațiune militară specială - numele dat de Kremlin invaziei în Ucraina - își va atinge toate obiectivele, în ciuda regresului înregistrat în weekend în regiunea Harkov, unde trupele Moscovei s-au retras, după o contraofensivă în forță a ucrainenilor.

"Operațiunea militară specială continuă și va continua până la atingerea obiectivelor inițiale", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Președintele Putin este la curent cu situația de pe linia frontului, a adăugat Peskov.

Update 12 septembrie, ora 16:30 Primarul orașului ucrainean Harkov a anunțat că zona a rămas din nou fără energie electrică și fără apă din cauza loviturilor aeriene ale rușilor, potrivit Reuters.

Loviturile rusești au întrerupt din nou alimentarea cu energie electrică și apă a orașului Harkov, a declarat luni primarul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

„Situația de noaptea trecută se repetă. Din cauza loviturilor (rusești)... alimentarea cu energie electrică și apă s-a oprit", a declarat Ihor Terekhov, adăugând că serviciile de urgență lucrează pentru a repara infrastructura.

Anterior, guvernatorul regional declarase că 80% din rețeaua de energie electrică din oraș a fost repornită. Aceasta fusese oprită în urma bombardamentelor rusești de duminică, care au urmat unei ample contraofensive ucrainene de recucerire a teritoriului din regiunea Harkov.

Moscova, care neagă că a lovit în mod deliberat ținte civile, nu a comentat informațiile.

Update 12 septembrie, ora 14:45  Senzorii uRad Monitor, produși de o companie din Timișoara vor supraveghea aerul din zona centralei de la Zaporojie, în Ucraina, potrivit transilvaniabusiness.ro.

Cel mai apropiat senzor urmează să fie montat la 20 de kilometri, în orașul Nikopol, aflat pe malul drept al râului Nipru, vizavi de uzina electrică nucleară, iar cel mai îndepărtat senzor va fi pus în funcțiune la 200 de kilometri, înspre România, în vecinătatea orașului Herson.

Senzorii au fost donați celor de la SaveEcoBot, o platformă gestionată de ONG-ul ucrainean Salvați Niprul.

Funcționarea acestor senzori are loc automat, fără intervenția omului. Toți senzorii au fost instalați în partea ucraineană. Orice modificare a parametrilor aerului în cazul unei probleme la centrala nucleară va fi imediat simțită de senzori.

Update 12 septembrie, ora 12:20 Un oficial susținut de Rusia afirmă că soldații ucraineni i-au copleșit numeric pe combatanții ruși și pro-ruși în ofensiva din ultima săptămână.

"În ceea ce privește forțele care au fost transferate pentru contraofensiva armatei ucrainene, acestea au depășit trupele noastre de aproximativ opt ori", a spus, luni, Vitali Gancev, oficialul pro-rus cu rangul cel mai înalt din regiunea Harkov, într-o declarație pentru canalu pentru Rusia 24, notează CNN.

Gancev a reluat teza oficială a Moscovei, spunând că retragerea rușilor este o regrupare în spatele linei frontului.

"Pentru a ne proteja soldații, cred că s-a decis retragerea, regruparea", a spus el.

În ultima săptămână, forțele ucrainene au străpuns liniile de apărare ruse și au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, amintește CNN.

În weekend, retragerea forțelor Rusiei a continuat în zonele de frontieră care erau ocupate din martie.

Satele aflate la cinci kilometri de graniță au arborat steagul ucrainean.

Update 12 septembrie, ora 09:40. Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina pentru pace, dar cu cât mai mult sunt amânate, cu atât va fi mai greu să se ajungă la un consens, spune ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Declarațiile lui Lavrov vin în contextul în care Ucraina a reușit să recucerească peste 2000 de kilometri pătrați din teritoriul cucerit de ruși de la începutul războiului. De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că negocierile cu Rusia vor avea loc doar dacă victoriile de pe front vor permite țării să aibă o poziție de importanță majoră în discuții.

Update 12 septembrie, ora 08:45. Avansul uimitor al forțelor ucrainene din ultimele zile a făcut ca Rusia să ordone trupelor sale să se retragă din două poziții din prima linie: Rușii au lansat însă noi atacuri care au lovit infrastructura deja critică de apă și energie.  

Astfel, atacurile rusești au lăsat Harkivul în totalitate fără curent electric, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după rapoarte ce vizau „câștiguri semnificative” ale forțelor sale într-o contraofensivă regională, scrie news.sky.com.

De asemenea, și Donețk a rămas în beznă, potrivit unei postări a președintelui pe Twitter, în timp ce regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk și Sumi se confruntă cu întreruperi parțiale ale energiei electrice. 

"Unele orașe și comunități au rămas fără energie electrică. Rușii au lovit infrastructura energetică. Ei nu se pot împăca cu înfrângerile de pe câmpul de luptă", a scris și guvernatorul regiunii centrale Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, pe Telegram.

"Ne vom descurca. Toate serviciile sunt în funcțiune. Vom restabili totul cât mai repede posibil", a adăugat oficialul.

Război în Ucraina, 11 septembrie | Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate

Război în Ucraina, 10 septembrie | Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au discutat despre centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, 9 septembrie | SUA oferă 2 miliarde de dolari pentru consolidarea securității Ucrainei

Război în Ucraina, 8 septembrie | Secretarul de stat al SUA, vizită-surpriză în Ucraina | Forțele Kievului, atacuri-surpriză în estul țării

Război în Ucraina, 7 septembrie | Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close