Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 200. Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate | Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron

Război în Ucraina, ziua 200. Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate | Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron

Război în Ucraina, ziua 200. Cel mai înalt oficial susținut de Rusia în regiunea Harkov, Vitaly Ganchev, a oferit o evaluare sumbră a situației după un avans rapid al Ucrainei în mare parte din regiune. El le recomandă civililor să părăsească regiunea Harkov.

Război în Ucraina, ziua 200. Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate | Vladimir Putin a discutat cu Emmanuel Macron
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Sep 2022   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata ucraineană: Rușii părăsesc un oraș strategic din Luhansk
  • Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate
  • Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la Zaporojie
  • Forţele ruse atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov cu lovituri de precizie
  • Rusia renunță la orașe cheie din nord-estul țării, în timp ce forțele ucrainene avansează
  • Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie au fost oprite complet
  • Zelenski spune că negocierile cu Rusia sunt "imposibile" în acest moment
  • Ucraina recâștigă teren. Zelenski: 2.000 de km din teritoriul nostru au fost eliberați în septembrie

Update 11 septembrie 2022, ora 21:30 Într-o declarație de astăzi, statul major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au abandonat orașul Svatove din regiunea Luhansk, un oraș care până sâmbătă se afla la 40 de kilometri de linia frontului, scrie CNN.

Svatove a fost un nod important pe rutele rusești de realimentare a liniilor de front mai la sud - de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Luhansk.

"Ocupanții au abandonat Svatove în regiunea Luhansk", a precizat biroul Statului Major General într-o postare pe Facebook. "Au plecat în grabă cu patru camioane Kamaz, douăzeci de Tigr AV [vehicule blindate] și au furat peste 20 de mașini ale locuitorilor locali".

CNN nu poate verifica în mod independent relatarea ucraineană.

Update 11 septembrie 2022, ora 19:15 În timp ce retragerea Rusiei în regiunea Harkov continuă, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că peste 40 de așezări au fost eliberate, scrie CNN.

Roman Semenukha, șeful adjunct al administrației militare din regiunea Harkov, a declarat pentru televiziunea ucraineană: "Putem anunța oficial eliberarea a peste 40 de așezări. Situația se schimbă incredibil de repede și există multe, multe alte astfel de așezări".

Semenukha a declarat că cele 40 se referă doar la acele locuri în care situația este complet sub control și că sunt mai multe unde a fost arborat steagul ucrainean.

"Situația este dinamic pozitivă. Și, într-adevăr, situația se schimbă", a spus el.

Semenukha a spus că este greșit să se sugereze că rușii pur și simplu pleacă. "Au loc lupte aprige, aprige în multe zone ale frontului și totul este foarte, foarte dificil. Dacă vorbim despre componenta militară, atunci trebuie doar să aveți răbdare", a spus el.

Update 11 septembrie 2022, ora 17:30 Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, transmit Reuters şi AFP.

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o "interacţiune nepolitizată" în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin a denunţat din nou cu această ocazie livrările de arme occidentale către regimul de la Kiev, utilizate, potrivit lui, la "bombardamente masive asupra unor infrastructuri civile din oraşele din Donbas", a consemnat AFP.

Update 11 septembrie 2022, ora 15:30 Forţele ruse atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov (în nord-estul Ucrainei) cu lovituri de precizie, a transmis astăzi Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

Atacurile sunt realizate cu trupe aeropurtate, rachete şi artilerie, a susţinut ministerul rus pe social media. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat informaţiile.

Pe de altă parte, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat, potrivit AFP, că "mii" de persoane au fugit din regiunea ucraineană Harkov, teatrul contraofensivei ucrainene, către Rusia în ultimele 24 de ore.

"Nu a fost cea mai uşoară noapte, nu a fost cea mai uşoară dimineaţă, În cursul ultimelor 24 de ore, mii de persoane au traversat frontiera", a afirmat Gladkov într-o intervenţie video postată pe contul său de Telegram.

Update 11 septembrie 2022, ora 14:30 Forțele ucrainene au eliberat așezarea Chkalovske din regiunea Harkov, a declarat astăzi președintele Volodimir Zelenski, pe Telegram.

"Încă o așezare eliberată! Datorită brigăzii mecanizate separate 14, care poartă numele prințului Roman cel Mare, steagul ucrainean a revenit la Chkalovske, regiunea Harkov", a declarat Zelenski..

Update 11 septembrie 2022, ora 11:30 Moscova și-a abandonat principalul bastion din nord-estul Ucrainei, în urma prăbușirii bruște a uneia dintre principalele linii de front ale războiului, după ce forțele ucrainene au avansat rapid, potrivit unei analize Reuters.

Există presiuni asupra Kievului pentru a demonstra progrese înainte de venirea iernii, pe fondul amenințărilor președintelui rus Vladimir Putin de a opri toate transporturile de energie către Europa dacă Bruxelles-ul va continua cu o propunere de a limita prețul exporturilor de petrol rusesc.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat la Kiev că forțele ucrainene au demonstrat că sunt capabile să învingă armata rusă cu armele care le-au fost date.

"Așa că reiterez: cu cât primim mai multe arme, cu atât mai repede vom învinge și cu atât mai repede se va încheia acest război", a spus el.

Update 11 septembrie 2022, ora 09:40 Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat astăzi Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP).

Centrala "este complet oprită" după ce agenția a deconectat de la rețea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m. (0041 GMT), a precizat aceasta într-un comunicat, citat de Reuters.

Update 11 septembrie 2022, ora 08:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile cu Federația Rusă pentru a se pune capăt războiului sunt în prezent "imposibile". El recunoaște că va fi cea mai grea iarnă din întreaga lume.

"Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Deși se poate comunica chiar și cu teroriștii, pentru că ei știu ce vor", a spus Zelenski.

"Nu există asigurări că [rușii] vor face ceea ce spun că vor face. Eu cred că nu o vor face. Nimeni nu îi crede. Așa cum se spune, nu pot fi cei cu care să dai mâna".

Zelenski a adăugat: "Rușii nu sunt pregătiți să recunoască faptul că au ocupat țara noastră. Acest lucru înseamnă că nu va exista un dialog substanțial".

"Pentru ca noi să deschidem un coridor diplomatic cu [Rusia], ei trebuie să dea dovadă de voință politică, să arate că sunt gata să dea înapoi pământul străin".

Ulterior, el a declarat că iarna care va urma va fi "cea mai dificilă iarnă din întreaga lume" și "un punct de cotitură în eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia".

Într-un mesaj video publicat pe Telegram, Ganchev a declarat: ”Le recomand din nou tuturor cetățenilor din regiunea Harkov să părăsească teritoriul pentru a-și salva viețile. Este periculos în acest moment să vă aflați în interiorul propriilor locuințe”.

Ganchev a vorbit dintr-o locație confidențială și a spus: ”Suntem gata să vă oferim tot ajutorul necesar. Reprezentanții noștri rămân pe teritoriu și facilitează evacuarea cetățenilor”.

Nu este clar câți locuitori din zonele controlate de Rusia doresc să plece. O mare parte din regiune este deja în mâinile forțelor ucrainene.

”Armata noastră face tot ce îi stă în putere, desigur. Chiar și în acest moment pot auzi aviația noastră militară lucrând”, a adăugat Ganchev. Dar el a recunoscut că așezările din Harkov se află sub focul constant al forțelor ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, sâmbătă seara, că 2.000 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat temporar de ruși a fost eliberat în timpul operațiunilor armatei ucrainene, de la începutul lunii septembrie.

”Mișcarea soldaților noștri în diferite direcții ale frontului continuă. În prezent, aproximativ 2 mii de kilometri din teritoriul nostru au fost eliberați în cadrul operațiunilor armate de la începutul lunii septembrie.

Armata rusă demonstrează tot ce poate în aceste zile, își arată spatele. Și, în cele din urmă, este o alegere bună pentru ei să fugă. Nu există și nu va exista niciun loc pentru ocupanți în Ucraina”, a declarat, sâmbătă seara, în mesajul său de seară, Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, 10 septembrie | Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au discutat despre centrala nucleară de la Zaporojie

Război în Ucraina, 9 septembrie | SUA oferă 2 miliarde de dolari pentru consolidarea securității Ucrainei

Război în Ucraina, 8 septembrie | Secretarul de stat al SUA, vizită-surpriză în Ucraina | Forțele Kievului, atacuri-surpriză în estul țării

Război în Ucraina, 7 septembrie | Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Război în Ucraina, 6 septembrie | Zelenski a tras clopotul la New York | AIEA a publicat raportul după vizita la Zaporojie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close