Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 197. Secretarul de stat al SUA, vizită-surpriză în Ucraina | Forțele Kievului, atacuri-surpriză în estul țării

Război în Ucraina, ziua 197. Secretarul de stat al SUA, vizită-surpriză în Ucraina | Forțele Kievului, atacuri-surpriză în estul țării

Război în Ucraina, ziua 197. Șeful armatei ucrainene a avertizat miercuri asupra amenințării Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina, ceea ce ar crea riscul unui conflict nuclear "limitat" cu alte puteri.

Război în Ucraina, ziua 197. Secretarul de stat al SUA, vizită-surpriză în Ucraina | Forțele Kievului, atacuri-surpriză în estul țării
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Sep 2022   •   14:07

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Antony Blinken, vizită-surpriză în Ucraina
  • Șeful impus de ruși la comanda orașului ucrainean Kupiansk anunță evacuarea localității, pe măsură ce forțele Kievului avansează
  • Joe Biden autorizează un nou ajutor militar de aproape 700 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Comandantul armatei ucrainene avertizează cu privire la un război nuclear declanșat de Rusia
  • Putin anunță Europa că "o să-i înghețe coada"
  • SUA au testat o rachetă concepută în timpul Războiului Rece pentru a asigura doctrina MAD, a distrugerii reciproce asigurate
  • Ursula von der Leyen anunță că reducerea consumului de electricitate va deveni obligatorie în UE, la orele de vârf
  • Polonia anticipează că ''există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani''.

Update 08 septembrie 2022, ora 14:01 Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut, joi, o vizită neanunțată public anterior în Ucraina, relatează CNN.

Este cea de-a doua vizită a lui Blinken în această țară de la începutul invaziei ruse.

Pe agenda sa se află întâlniri cu oficiali de rang înalt de la Kiev.

CNN amintește că vizita șefului diplomației americane vine în contextul în care forțele Kievului au lansat o contraofensivă care vizează în principal recapturarea teritoriilor ocupate de ruși în sudul țării.

CNN remarcă faptul că prezența lui Blinken  în Ucraina coincide cu reuniunea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucraineni, eveniment găzduit de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la baza Ramstein din Germania.

Austin și Blinken au vizitat Ucraina la finele lunii aprilie și rămân, deocamdată, oficialii americani cu rangul cel mai înalt din cadrul actualei Administrații americane care au călătorit în țară de la începerea războiului.

Update 08 septembrie 2022, ora 13:30 Șeful instalat de ruși la conducerea orașului Kupiansk a cerut evacuarea femeilor și copiilor din localitate în timp ce forțele ucrainene se apropie.

"Astăzi, situația ne obligă să asigurăm evacuarea populației, cel puțin a femeilor și copiilor, dat fiind că orașul este în mod constant sub teroarea atacurilor cu rachete lansate de forțele militare ucrainene, care nu se abțin de la tentativele de distrugere a infrastructurii municipale", a spus Vitali Gancev într-un material video postat joi pe Telegram.

"Nu e vorba doar de orașul Kupiansk, ci de întreg districtul Kupiansk și de districtul Izium. (Atacurile) provoacă daune materiale și morale foarte grave populației", a continuat el.

Kievul a refuzat să comenteze asupra contraofensivei pe direcția nord-est în Ucraina.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare arată efectele tirurilor de artilerie efectuate de ucraineni în Kupiansk.

Textele care însoțesc unele postări susțin că a fost distrus cartierul general al forțelor ruse din regiune.

CNN a verificat prin geolocalizare imagini care arătau, miercuri, prezența forțelor ucrainene în orașul Volohov Yar (Volokhiv-Yar), la circa 50 de kilometri distanță de Kupiansk. Militarii ucraineni mai erau semnalați în împrejurimile orașului Balakila, spre sud.

Sursa citată notează că și forțele ruse păstrează tăcerea cu privire la evoluțiile militare din regiunea Harkov.

Update 08 septembrie 2022, ora 12:30 Președintele american Joe Biden a aprobat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de până la 675 de milioane de dolari.

Decizia vine în contextul ofensivei începută de ucraineni în urmă o săptămână și jumătate pentru eliberarea teritoriilor controlate în sud de armata rusă.

Anunțul noului pachet militar a fost făcut joi de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Potrivit oficialului american, pachetul de asistență include mai multe sisteme lansatoare de rachete ghidate multiple (GMLRS), obuziere de 105 milimetri, muniție de artilerie și rachete anti-radar HARM, vehicule Humvee, ambulanțe blindate, sisteme antitanc și arme de calibru mic.

Aceasta este cea de-a 20-a retragere de echipamente din stocurile armatei americane operată pentru Ucraina de administrația Biden începând din august anul trecut, a precizat el.

Update 08 septembrie 2022, ora 00:01 Războiul ar putea continua până anul viitor, a declarat generalul Valeriy Zaluzhnyi într-un articol scris în colaborare cu deputatul Mykhailo Zabrodskyi și publicat de agenția de știri de stat Ukrinform.

Articolul conține cea mai detaliată evaluare a războiului de până acum a comandantului suprem ucrainean și transmite mesaje puternic contrastante cu cele transmise de înalții oficiali ucraineni.

"Există o amenințare directă de utilizare, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele armate ruse", a declarat Zaluzhnyi. "De asemenea, este imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a principalelor țări din lume într-un conflict nuclear "limitat", în care perspectiva celui de-al treilea război mondial este deja vizibilă", se arată în articol.

În trecut, Moscova a negat speculațiile privind o potențială utilizare a armelor nucleare sau chimice.

Război în Ucraina, 7 septembrie | Un general ucrainean de rang înalt avertizează asupra riscului unui atac nuclear rusesc

Război în Ucraina, 6 septembrie | Zelenski a tras clopotul la New York | AIEA a publicat raportul după vizita la Zaporojie

Război în Ucraina, 5 septembrie | Război în Ucraina, ziua 194. A fost oprit ultimul reactor nuclear de la Zaporojie 

Război în Ucraina, 4 septembrie | Volodimir Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina

Război în Ucraina, 3 septembrie | AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close