Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 193. Volodimir Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 193. Volodimir Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 193. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, sâmbătă seară, că duce un război energetic împotriva Europei și a vorbit despre nevoia unei unități mai mari printre statele europene.

Război în Ucraina, ziua 193. Volodimir Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Sep 2022   •   18:18

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Dmitri Peskov a anunțat că Vladimir Putin este gata să negocieze cu președintele Ucrainei
  • Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina
  • O flotă de 13 nave care transportă peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa
  • Ucrainenii susțin că rușii au distrus mii de tone de cereale după ce au bombardat un depozit din regiunea Nikolaiev
  • Ruşii au bombardat obiective civile, în timpul nopţii, la Nikolaiev
  • Premierul ucrainean, Denys Shmygal, face o vizită oficială duminică în Germania
  • Volodimir Zelenski: Rusia duce un război energetic împotriva Europei
  • AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate
  • Moscova se laudă că ar fi dejucat un atac al ucrainenilor asupra centralei nucleare Zaporojie

Update 21:00 Trupele ucrainene au reușit să elibereze o localitate capturată de ruși în martie, spune comandantul adjunct al consiliului din regiunea Herson.

Vîsokopillea a fost capturată de ruși în martie, dar acum ar fi fost readusă sub controlul Kievului.

Iuriy Sobolevskyi a declarat astăzi: "Vysokopillia este Ucraina".

Canalele Telegram arată steagul ucrainean arborat în oraș, conform Sky News, care nu a verificat informația.

Ucraina a trecut la contraatac în regiune în ultima săptămână, așa că, dacă aceste afirmații se dovedesc a fi adevărate, ar putea fi o dovadă că riposta funcționează.

Update 19:33 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Vladimir Putin este gata să negocieze cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cum va fi încheiată „operațiunea specială” și respectarea nu a condițiilor, ci a intereselor Rusiei.

Asta, în contextul în care Peskov a afirmat că Rusia continuă să îşi aplice metodic planurile în Ucraina. "Toate obiectivele noastre vor fi atinse", a asigurat el.

Update 18:45 O flotă de 13 nave care transportă peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

Ministerul a precizat că este cel mai mare transport de produse care a părăsit Ucraina de când țara a negociat un acord de export cu Rusia, ONU și Turcia la 22 iulie.

Inițiativa privind cerealele a fost semnată pentru a încerca să evite o criză globală și pentru a asigura transportul în siguranță al grâului și al altor produse esențiale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui.

Livrarea de duminică din porturile din Odesa, Chornomorsk și Pivdenny va merge către 8 țări, potrivit The Guardian.

Până în prezent, 86 de nave au părăsit Ucraina pentru a exporta produse în 19 țări de la 1 august, a precizat ministerul.

Update 17:17 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că a cerut UE să aloce urgent următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina și a făcut presiuni pentru un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, în cadrul unei convorbiri telefonice cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Am discutat despre alocarea următoarei tranșe de ajutor financiar al UE cât mai curând posibil. Am subliniat necesitatea pregătirii celui de-al 8-lea pachet de sancțiuni (împotriva Rusiei), inclusiv interzicerea eliberării de vize pentru cetățenii ruși", a declarat el pe Twitter, conform Reuters.

Zelenski, care i-a avertizat pe europeni să se aștepte la o iarnă dificilă din cauza reducerii exporturilor de petrol și gaze rusești, a mai spus că el și Von Der Leyen au definit "măsuri pentru a limita profiturile excedentare ale Rusiei din vânzarea de petrol și gaze".

Potrivit premierului ucrainean Denis Şmihal, Kievul așteaptă săptămâna viitoare o tranșă de 5 miliarde de euro (4,98 miliarde de dolari) de ajutor financiar din partea UE.

Update 16:34  Celebrul bucătar american Jose Andres a declarat că echipa sa a fost atacată sâmbătă cu rachete în estul Ucrainei. Atacul a avariat trei camioane și alimente.

El spune că echipa sa va continua să hrănească familiile nevoiașe din regiune, potrivit Sky News.

El conduce World Central Kitchen, o organizație non-profit dedicată furnizării de mese în urma dezastrelor naturale.

„Din nou, rachetele rusești au lovit aproape de WC Kitchen, în estul Ucrainei. Echipa noastră este în regulă. Trei camioane au fost avariate și ceva alimente distruse, dar echipa noastră incredibilă va continua să hrănească familiile aflate în nevoie. Aceasta este realitatea zilnică oribilă pentru ucrainenii nevinovați din întreaga țară”, a scris bucătarul pe Twitter.

Update 14:15 Ucrainenii susțin că rușii au distrus mii de tone de cereale după ce au bombardat un depozit din regiunea Nikolaiev, potrivit Sky News.

Potrivit ucrainenilor, bombardamentele rusești au distrus tone de cereale după ce rachetele au lovit un depozit de mari dimensiuni din regiunea Nikolaiev.

Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente.

Cerealele sunt o marfă importantă în Ucraina, deoarece sunt exportate în întreaga lume.

Invazia Rusiei în Ucraina și blocarea rutelor comerciale de la Marea Neagră au provocat o criză alimentară mondială. Ulterior, ONU și Turcia au reușit să obțină un acord între părțile implicate și, astfel, transporturile de cereale au fost reluate.

Update 12:55 Impactul economic al războiului din Ucraina este greu de îndurat pentru aliații țării, însă dacă britanicii sunt în situația de a-și număra banii rămași după ce au plătit facturi uriașe, ucrainenii sunt în situația și mai gravă în care trebuie să-și numere morții în fiecare zice, a spus Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, duminică, într-un interviu acordat BBC. Olena Zelenska a declarat că, dacă sprijinul pentru Ucraina va continua să fie puternic, atunci criza va fi mai scurtă.

Într-un interviu înregistrat la Kiev, ea a spus și că este important să subliniem care este costul în vieți umane al războiului. Soția lui Volodimir Zelenski a fost întrebată ce mesaj are pentru britanicii care trebuie să plătească facturi tot mai mari la energie, o consecință parțială a invadării Ucrainei de către Rusia și a impactului pe care războiul sângeros al lui Putin l-a avut asupra prețurilor la gaze și petrol.

„Înțeleg că situația este foarte grea. Să ne aducem, însă, aminte de pandemia de Covid, care este încă cu noi – aveam prețuri crescute cu toții și Ucraina a fost afectată. Și acum prețurile cresc în Ucraina, însă pe lângă asta, compatrioții noștri sunt uciși. Așa că acum când voi vă numărați banii rămași în contul bancar sau în buzunar, noi ne numărăm morții”, a spus ea.

Ministerul britanic al Apărării arată că, în cadrul armatei ruse, militarii primesc un salariu de bază modest, o soldă la care se mai adaugă diverse bonusuri și beneficii. Mulți dintre militarii ruși aflați în Ucraina nu au văzut încă bonusurile pentru participarea la lupte.

Update 12:55 49.500 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața de la invazia în Ucraina, în 24 februarie, susține Armata ucraineană, în ultimul bilanț, de duminică, cu pierderile suferite de Rusia, conform The Kyiv Independent.

Update 11:20 Rușii au bombardat spitale, școli și clădiri rezidențiale din orașul ucrainean Nikolaiev, anunță primarul localității, potrivit Sky News.

Clădirile din Nikolaiev au fost bombardate în timpul nopții, a afirmat primarul Oleksandr Sienkovici.

Lucrătorii Primăriei și echipele de urgență lucrează la fața locului, a precizat primarul Oleksandr Sienkovici.

Există numeroase pagube la rețeaua electrică și la cea de alimentare cu apă, a mai spus edilul șef.

Nu se știe dacă există victime în urma bombardamentelor.

Update 10:40 Premierul ucrainean, Denys Shmygal, face o vizită oficială duminică în Germania, fiind primul oficial ucrainean la nivel înalt care vizitează țara în ultimele luni, semn al diminuării tensiunilor între Kiev și Berlin, scrie AFP.

Cancelarul, Olaf Scholz, a promis în repetate rânduri sprijinul ferm al Germaniei pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei. Dar în săptămânile care au urmat invaziei, Kievul a acuzt că ajutorul german este prea puțin și prea târziu. O vizită a lui Scholz la Kiev în iunie și sosirea armelor din Germania au dus de atunci la o schimbare de ton.

Scholz îl va întâmpina pe Shmygal cu onoruri militare duminică după-amiază. Shmygal își va începe ziua cu discuții de dimineață cu președintele german, Frank-Walter Steinmeier, a cărui ofertă de a călători la Kiev în aprilie a fost respinsă, stârnind o dispută.

Update 09:20 Oficialii ucraineni au declarat pe 3 septembrie, că operațiunile contraofensive ucrainene în desfășurare în sudul Ucrainei reprezintă o acțiune intenționată metodică de degradare a forțelor și logisticii ruse, mai degrabă decât una care vizează recucerirea imediată a unor mari zone de teritoriu.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici a declarat pentru Wall Street Journal pe 3 septembrie că scopul actual al forțelor ucrainene din sud este „măcinarea sistematică a armatei lui Putin și că trupele ucrainene descoperă și distrug încet și sistematic sistemul operațional de aprovizionare logistică al Rusiei cu lovituri de artilerie și arme de precizie”.

Declarația lui Arestovici face ecoul evaluării ISW conform căreia contraofensiva în curs de desfășurare nu va avea ca rezultat câștiguri imediate și că forțele ucrainene caută să perturbe nodurile logistice cheie care sprijină operațiunile rusești în sud și să distrugă capacitățile militare ruse.

Update 08:30 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, sâmbătă seară, că duce un război energetic împotriva Europei și a vorbit despre nevoia unei unități mai mari printre statele europene.

Declarațiile președintelui ucrainean vin după ce Rusia a anunțat că închide pe termen nedefinit gazoductul Nord Stream, o încercare evidentă de a pune presiune pe Uniunea Europeană înainte de venirea iernii.

„Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.„Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”.

Scopul, a spus el, este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte şi energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregăteşte o „lovitură decisivă” în sectorul energetic. Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan, a spus Zelenski.

În opinia sa, europenii trebuie să îşi coordoneze mai bine contramăsurile şi să se ajute reciproc. În plus, presiunea asupra Rusiei trebuie crescută pentru a limita veniturile pe care le obţine din petrol şi gaze. Contextul acuzaţiilor este acela că Gazprom nu a reluat livrările de gaze prin Nord Stream către Germania, sâmbătă dimineaţa, contrar spuselor anterioare. Compania energetică rusească a justificat acest lucru invocând o presupusă scurgere la staţia de compresoare Portovaia.



*
Centrala nucleară ucraineană Zaporojia a pierdut din nou legătura cu ultima linie electrică principală care mai funcționează, dar continuă să furnizeze electricitate către rețea printr-o linie de rezervă, a anunțat sâmbătă Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Experții organismului de supraveghere nucleară al ONU aflați în centrală au fost informați de către personalul ucrainean că a patra linie electrică a fost întreruptă, după ce alte trei au fost pierdute în ultimele luni, potrivit Reuters

Totuși, experții AIEA au aflat că o linie de rezervă care leagă instalația de o centrală termică din apropiere livrează energie electrică către rețeaua externă.

Această linie de rezervă poate, de asemenea, să furnizeze energie centralei nucleare în caz de nevoie, a precizat AIEA.

*

Locuitorii din Nikopol, un oraș situat la nici 50 de km sud-est de Zaporijie, pot zări norii de fum ce se ridică în jurul centralei nucleare pe care forțele armate ruse au transformat-o într-un front de război, relatează corespondentul Daily Beast Tom Mutch.

În cel mai negru scenariu, orașul Nikopol este pândit de posibil cel mai grav accident nuclear de la catastrofa de la Cernobîl. Locuitorii pot auzi rachetele și proiectele lansate de militarii ruși din preajma centralei, situată pe malul opus al râului Dnipro. Din depărtare centrala pare învăluită în ceață, dar de cele mai multe ori este numai fum.

Deși e puțin trecut de ora 10 dimineața, barul din oraș este deja plin, în timp ce în fundal se aud focurile artileriei ruse. Peste drum se văd rămășițele unui magazin, lovit în urmă câteva zile de o ploaie de rachete Grad.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Război în Ucraina, 3 septembrie | AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune

Război în Ucraina, 1 septembrie | Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore 

Război în Ucraina, 31 august | Cum va supraviețui Europa la iarnă dacă Gazprom nu reia livrările

Război în Ucraina, 30 august | Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de a instrui soldați ucraineni în țările din Uniunea Europeană

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close